Minden ami Bundeswehr (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
Akkor magyarra fordítva:
A hadosztályban lesz 2 páncélgránátos (NATO terminológiában nehéz zaszlóalj)és egy harckocsi dandár. Előbbiben lesz 1db harckocsi zászlóalj (44db harckocsi) 2db páncélgránátos zászlóalj IFV-vel (nem tudom ez hány PUMA)* és 1db vadász zászlóalj APC-vel** (az APC az gyakorlatilag PUMA tornyos Boxer lesz). És igen a Jager zászlóalj az itt nem hagyományos felderítő, hanem páncélos felderítő, valamiért a németek szerint sem elég belőle egy század egy dandárnak...

Érdekesség képpen írom ,le, hogy a vh-ban a páncélgránátos dandárhoz nagyon hasonló dandár erejű páncélos csoportot (ez is volt igazából a nagy problémájuk, hadosztályonként csak egy ilyen harcsoportot tudtak létrehozni) hoztak létre a németek a hadosztályaikból.

* **Ha valaki aki tud németül igazán kideríthetné, hogy egy szakasz/század/zászlóalj hogy épül fel),
* 3+1=4 / 3x(3+1)+2=14 / 3x(3x(3+1)+2)+2=44
** Valahova már tettem fel ábrát/linket, ahol tárgyalták ezt a struktúrát. Ott - emlékeim szerint nem teljesen ez volt a három dd.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 678
77 694
113
* 3+1=4 / 3x(3+1)+2=14 / 3x(3x(3+1)+2)+2=44
** Valahova már tettem fel ábrát/linket, ahol tárgyalták ezt a struktúrát. Ott - emlékeim szerint nem teljesen ez volt a három dd.
Ha erre gondolsz akkor szerintem ez marhaság:
pzgrenkppuma94jyr.jpg
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
Ha erre gondolsz akkor szerintem ez marhaság:
pzgrenkppuma94jyr.jpg
Nem erre, már a hármas szorzó miatt sem... 4 egy szakasz (3+1 pk), 14 (3x4 + 2pk) egy század, 44 (3x14+2 pk) egy zlj. Jelenleg így megyen ez.
Itt egy ábra (tervezet) a szárazföldi erők felépítésére. Ezt tettem be korábban emlékeim szerint.
Heer-2031-lt-ZDF.png
 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 678
77 694
113

Nem erre, már a hármas szorzó miatt sem... 4 egy szakasz (3+1 pk), 14 (3x4 + 2pk) egy század, 44 (3x14+2 pk) egy zlj. Jelenleg így megyen ez.
Itt egy ábra (tervezet) a szárazföldi erők felépítésére. Ezt tettem be korábban emlékeim szerint.
Heer-2031-lt-ZDF.png
Ezen csak az nincs rajta, hogy a szakaszok, századok, zászlóaljak hogy néznek ki.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 990
91 920
113
Nyugdíj előtt álló német katonai vezető beszólt a leendő új német kormánynak, hogy ne fúrják meg a német fegyveres drónprogramot, mert katonailag értelmezhetetlen.

 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
  • Tetszik
Reactions: dudi

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
A páncélos gyalogsági harcjárművek új fejlesztésének alapjait 1998-ban az "Új páncélozott platformok" (NGP) taktikai koncepcióval fektették le. Az SPz Puma bevezetéséig a hadseregben három strukturális változás történt (1994-1999 Új hadsereg új feladatokhoz, 2000-2003 A jövő hadserege, 2003-2010 Hadsereg akcióban és 2011 óta HEER2011), amelyek a haderőcsökkentést és a stabilizációs műveletekre való összpontosítást foglalták magukban. A fegyveres erők egészének csökkentését a fő fegyverrendszerek csökkentése kísérte. A fennmaradó fegyverrendszerek korszerűsítése a pontosság és a távolságtartó képesség tekintetében elengedhetetlen volt a páncélos erők magabiztosságának fenntartása érdekében. A jelenlegi biztonságpolitikai helyzetből kiindulva és a 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozó eredményeként a Bundeswehr 2018-as koncepciója ismét a nemzeti és szövetségi védelemre helyezte a hangsúlyt. Ennek a döntésnek a következményei világossá válnak, amikor Németország felelősséget vállal a Very High Readiness Joint Task Force (Land) (VJTF (L) 2019) műveleti egységért. A koncepciót tekintve tehát a Pumának alapvetően alkalmasnak kellett lennie arra, hogy a stabilizációs műveletektől a nagy intenzitású harcokig a teljes spektrumot lefedje az egyesített erők számára.

A harckocsi hadrafoghatóságának megvalósítását befolyásoló másik tényező a technikai lehetőségek gyors továbbfejlesztése, valamint a digitalizációra való áttérés. Annak érdekében, hogy nemzetközi viszonylatban is képesek maradjanak a vezető szerep betöltésére, ezen a területen is átfogó kiigazításokra volt szükség. A német szárazföldi erők digitalizálásának kezdeti jelét a hadsereg vezérkari főnöke 2018-ban adta meg a hadsereg digitalizálásának stratégiájával a szárazföldi műveletekkel összefüggésben.

Az NGP taktikai koncepció kidolgozásának alapvető szempontja a páncélos erők egészének fegyverrendszerei tekintetében a mobilitás, a tűzerő, a védelem és a parancsnoki képességek terén azonosított hiányosságok voltak. Az SPz Marder növekedési potenciálját azonban kimerítettnek ítélték, és a páncélos gyalogság számára egy új harcjármű kifejlesztését helyezték előtérbe.

A gyalogsági harcjármű új fejlesztésének vezérlő elvei a magabiztosság és a mobilitás növelése mellett különösen a túlélőképesség és a védelem területén történő javítás igénye volt. A fegyverrendszerek konfliktusmegelőzés és válságkezelés, valamint a szövetségesek támogatása keretében történő alkalmazása szintén gyors telepítést igényelt, akár nagy távolságokra is. Ezért az új SPz stratégiai bevethetőségét ugyanúgy figyelembe vették, és együtt jártak a később A400M-nek nevezett jövőbeli szállító repülőgép fejlesztésével.

A gyalogos és a páncélozott szerelt komponens szétválasztásával kialakított kétjárműves rendszert elvetették. A döntés az egyjárműves megoldás mellett született, amely többfunkciós fegyverrendszerként, moduláris védelmi felszereléssel rendelkezik. Ez egyben a fegyverrendszer eszkalációs képességét is megvalósította a különböző intenzitású műveletekben való alkalmazáshoz.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
A Panzergrenadier rendszer megértéséhez szükséges egy rövid kitérő a Panzergrenadiere harcmodorára. A Panzergrenadárokat mozgó szárazföldi műveletekre osztják be a Panzertruppe főhordozójával. Általában együtt vesznek részt a műveletekben, és szorosan és közvetlenül együtt dolgoznak. A harckocsizó csapat elsősorban a páncélos erők ellen, a páncélos gyalogság pedig főként az ellenséges gyalogság ellen harcol erdős és városi területeken egyaránt.* A harckocsizó csapat a harci támogató erőkkel együtt és azokkal együtt hatékonyan tudja használni sebességét és tolóerejét. A páncélos gyalogság meghatározó jellemzője, hogy gyorsan tudnak váltani a lovas és a lovas nélküli harc között.

* Kiemelés tőlem, @Negan barátunk kételyei eloszlatására.

Egy páncélos gyalogsági csoport mindig a gyalogsági harcjárműből és annak törzsszemélyzetéből, valamint a gyalogsági harcoló osztagból (SchtzTrp) áll. Az alapszemélyzethez tartozik a parancsnok, a lövész és a vezető. A SchtzTrp harcol a tartályból az oldalán keresztül és a harci stílusváltás után gyalogsági stílusban. Egy szakaszvezető vezeti, és gyalogsági kézi és páncéltörő kézifegyverek keverékét használja.

U%CC%88bersicht-Infanterist-der-Zukunft-%E2%80%93-Erweitertes-System-e1590577940385.jpg


A gyalogsági harcban is a páncélos gyalogosok mindig szorosan az SPz mellett és vele együtt harcolnak. Ennek során az utóbbi, amikor csak lehetséges, támogatja a SchtzTrp-t a fedélzeti fegyvereivel. Ehhez folyamatos kapcsolatra van szükség a lovas erőkkel. (Megj.: Gondolom, ez értelemszerűen a hk-kra vonatkozik.)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
A képességkövetelmény levezetése

A páncélos gyalogsági rendszer képességkövetelményeinek levezetését számos függőség jellemezte. A biztonságpolitikai keret a stratégiai bevethetőség követelményéhez vezetett minden dimenzióban annak érdekében, hogy a haderőt rugalmasan és gyorsan lehessen bevetni a jövőbeli hadszíntereken. Ez végül oda vezetett, hogy az SPz Pumának az A400M-ben légi úton hordozhatónak kellett lennie. A 31,45 tonnás felső súlyhatár volt az egyik fő szempont, amely a moduláris kialakítás mellett döntött, valamint a személyzettel ellátott toronyról való lemondáshoz vezetett. A második irányadó tényező a túlélőképesség és a védelem magas súlyozása volt, ami tovább erősítette a pilóta nélküli lövegtorony és a moduláris védelmi szintek megvalósítása melletti döntést. A védelem iránti igényt továbbá a jövő gyalogosa - kibővített rendszer (IdZ-ES), egy 4. védelmi osztályú felszereléssel valósították meg, szintén a lövészosztag számára.

A mobilitás és a hatékonyság taktikai követelményeit illetően a specifikáció az volt, hogy a Leopard harckocsival azonos taktikai mobilitást kell elérni, hogy a páncélos csapatokkal együtt ismét hatékonyan tudjon harcolni. A fegyverzetet az elveknek megfelelően úgy tervezték, hogy az ellenséges gyalogság, valamint a könnyű páncélozott járművek ellen is bevethető legyen. Erősen páncélozott járművek elleni harcban lehetővé kell tenni, hogy az ellenség legalább a küldetés megszakítását elérje.

A konfliktusmegelőzés és válságkezelés keretében történő alkalmazás érdekében a fejlesztésbe bevezették a nem halálos eszközök használatának követelményét is. Ez a további képesség hangsúlyozza a többfunkciós képességet.
A páncélozott gyalogsági harcjármű rendszer fejlesztése

Puma gyalogsági harcjármű

A fent leírt képességi követelmények súlyozása vezetett a személyzet nélküli és így távolról vezérelhető torony következetes megvalósításához, valamint a moduláris védelmi szakaszok kialakításához, amely passzív és reaktív komponenseket egyaránt tartalmaz. Ezek közé tartoznak a reaktív védelmi modulok, valamint a többfunkciós önvédelmi rendszer (MUSS), amely az irányított rakétarendszerek és más lézerirányítású fegyverek elleni védelmet szolgálja.

A súly- és méretkövetelmények miatt a férfi és női katonák vegyes összetételű SchtzTrp az eredeti minimálisan előírt hét, optimális esetben akár nyolc férfi és női katona helyett hat fővel valósulhatott meg.

A hatások terén úgy döntöttek, hogy egy 30 mm-es géppuskát vezetnek be, amely rendelkezik a légpuskatöltet (Megj.: ez az airburst) funkcióval, ami lehetővé teszi a tempóvezérelt lőszerek (programozott repeszkészlet allövedékekkel), páncéltörő (nyíllövedék), valamint gyakorló lőszerek kilövését. A légvédelmi lőszerrel a feladatspektrum középpontjában álló, az ellenséges gyalogság elleni harcot teljesítették. Ezenkívül megvalósult a többszereplős könnyű irányított rakétarendszer (MELLS) integrálása a súlyosan páncélozott célpontok elleni harcra.

A mobilitás javítását egy újonnan kifejlesztett, nagy teljesítményű motorral, valamint a terepjáró-teljesítményt javító új, szétválasztott futómű-koncepcióval vették figyelembe.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 678
77 694
113
A Panzergrenadier rendszer megértéséhez szükséges egy rövid kitérő a Panzergrenadiere harcmodorára. A Panzergrenadárokat mozgó szárazföldi műveletekre osztják be a Panzertruppe főhordozójával. Általában együtt vesznek részt a műveletekben, és szorosan és közvetlenül együtt dolgoznak. A harckocsizó csapat elsősorban a páncélos erők ellen, a páncélos gyalogság pedig főként az ellenséges gyalogság ellen harcol erdős és városi területeken egyaránt.* A harckocsizó csapat a harci támogató erőkkel együtt és azokkal együtt hatékonyan tudja használni sebességét és tolóerejét. A páncélos gyalogság meghatározó jellemzője, hogy gyorsan tudnak váltani a lovas és a lovas nélküli harc között.

* Kiemelés tőlem, @Negan barátunk kételyei eloszlatására.

Egy páncélos gyalogsági csoport mindig a gyalogsági harcjárműből és annak törzsszemélyzetéből, valamint a gyalogsági harcoló osztagból (SchtzTrp) áll. Az alapszemélyzethez tartozik a parancsnok, a lövész és a vezető. A SchtzTrp harcol a tartályból az oldalán keresztül és a harci stílusváltás után gyalogsági stílusban. Egy szakaszvezető vezeti, és gyalogsági kézi és páncéltörő kézifegyverek keverékét használja.

U%CC%88bersicht-Infanterist-der-Zukunft-%E2%80%93-Erweitertes-System-e1590577940385.jpg


A gyalogsági harcban is a páncélos gyalogosok mindig szorosan az SPz mellett és vele együtt harcolnak. Ennek során az utóbbi, amikor csak lehetséges, támogatja a SchtzTrp-t a fedélzeti fegyvereivel. Ehhez folyamatos kapcsolatra van szükség a lovas erőkkel. (Megj.: Gondolom, ez értelemszerűen a hk-kra vonatkozik.)
Lefordítsam magyarra?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
A jövő integrációs gyalogosa - továbbfejlesztett rendszer

A védőfelszerelések mellett az IdZ-ES rendszer számos optronikai eszközt tartalmaz a lézeres távolságmérőktől a hőkamerás eszközökig. Ezeket a küldetésnek megfelelően lehet kiválasztani és bevetni. Ezenfelül a fegyverek keveréke is megvalósult, amely alapfegyverzetként a G36 A3-as támadó puskát és ezen felül egy 40 mm-es gránátokat indító rakétavetőt is tartalmaz. Emellett az 5,56 mm x 45 NATO kaliberű MG4 könnyű géppuska és 2018 óta a 7,62 mm x 51 NATO kaliberű MG5 is a fegyverek közé tartozik. Továbbá a Panzerfaust 3 is a felszerelés része.

A hatékonyság és a védelem mellett a parancsnoki és ellenőrzési képesség javításának követelménye is megvalósult. Ez az a pont, ahol a rendszer legnagyobb előrelépése rejlik. Minden férfi és női katona, valamint a Puma egy UHF-rádión keresztül kapcsolódik a csoportos rádióhoz. A felszerelés továbbá saját parancsnoki információs rendszerrel (FüInfoSys) rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy minden katona digitálisan készítsen helyzetjelentéseket, és azokat rádiós adatátvitel útján jelentse. Ezenkívül GPS-kapcsolattal ellátott térképrendszer áll rendelkezésre a navigációhoz. Minden információ, például az útvonaladatok, a szomszédok helyzete, valamint a helyzetjelentések bármikor megjeleníthetők egy vezérlő- és kijelzőegységen, egy átlátszó sisakkijelzőn vagy éjjellátó szemüvegeken keresztül.
Rendszer Panzergrenadier

A Panzergrenadier rendszer különböző egyedi rendszerek összekapcsolásából áll. Itt a Puma a FüInfoSys IdZ-ES, a FüInfoSys Heer és az integrált parancsnoki információs és fegyvertelepítési rendszeren keresztül kapcsolódik a lövészosztaghoz (IdZ-ES felszerelés). A legénység nélküli torony és az így korlátozott külső kilátás miatt a Blue Force Tracking nélkülözhetetlen a parancsnoksághoz és az irányításhoz a harci üzemmódváltás után. A harckocsiparancsnok csak így tudja megbízhatóan meghatározni a leszálló egység helyzetét, és a fedélzeti fegyverek használatakor kizárni a veszélyt. A SchtzTrp mindig együtt harcol a harckocsival, és a FüInfoSys-on keresztül georeferált helyzetjelentéseket tud küldeni a parancsnoknak. Ezeket a parancsnok értékelheti és továbbíthatja. Ez fontos lépés az érzékelőtől a lövészig követelmény teljesítése felé. Ugyanakkor a parancsnok és a szakaszvezető képes az üzeneteket az egyes katonák szintjéig eljuttatni. Ez azt jelenti, hogy mindenki megkapja az aktuális üzeneteket, például az útlezárásokról, amelyek a GPS-kapcsolatnak köszönhetően térinformatikai referenciával rendelkeznek.

Lovas harcban a lövészosztag a tankban is az IdZ-ES rendszeren keresztül kommunikál. Ebből a célból csatlakozik a jármű interfészéhez; további beszédháztetőre nincs szükség.

Jelenleg a parancsnoki és irányítási rendszert a páncélos gyalogsági szakasz szintjéig használják. A FüInfoSys IdZ-ES a jövőben vállalati szintre is kiterjesztésre kerül. Emellett a szárazföldi műveletek digitalizálásának részeként a VJTF (L) 2023 misszióban első alkalommal új harcvezetési rendszert vezetnek be.

A páncélozott gyalogsági rendszer fejlesztésének helyzete

A kulcsok átadásával az IdZ-ES rendszerrel felszerelt SPz Puma hivatalosan is bevezetésre került a haderőbe, mint Panzergrenadier rendszer. Akkoriban még nem minden rendszerelemet fejlesztettek ki. A bevezetés ezért a felhasználási szakaszokban történt; a még hiányzó rendszerelemeket a konszolidált utólagos tervezés során kell hozzáadni. Az SPz Pumát jelenleg alapkiképzési műveletekben használják. Eddig öt páncélos gyalogsági zászlóaljat szereltek fel az új harckocsival.

Az összevont korszerűsítés fő elemei a MELLS rakétarendszer és a toronyfüggetlen másodlagos fegyverrendszer (TSWA). A 40 mm-es robbanógránátok használata mellett a TSWA nem halálos fegyverek alkalmazására is képes lesz. Az MELLS fegyverrendszer taktikai műveleti tesztjét 2018-ban sikeresen végrehajtották. A TSWA még fejlesztés alatt áll. Ezenkívül a torony, a hátsó harcállás legénysége és a harckocsivezető látószerve a jelenlegi színes és éjszakai látásmódhoz igazodik.

Jelenleg a tervek szerint a gyalogsági harcjárművet két szakaszban fogják utólagosan felszerelni. Ebben az összefüggésben az utólagos átalakítás az első szakasz S1 munkamegnevezése alatt zajlik, amellyel a sorozatgyártású rendszerek üzemkészségének küszöbértékét először lépik át. Az S1+ szakaszban a fennmaradó intézkedéseket és a TSWA-t utólagosan kell felszerelni.

Az irányítási és vezérlési képességet jelenleg is a SEM család (80/90) és egy UHF rádió (SOLAR 400) biztosítja az IdZ-ES rendszer csatlakoztatására. Kiképzési műveletek során ez a lövészosztag és a csoportos jármű közötti kapcsolat biztosítására, valamint az SPz szakaszos áramkörének biztosítására használható. Mivel az IdZ-ES rendszer nem rendelkezik beépített második rádióval, egyelőre nem lehetséges szakasz- vagy századparancsnoki áramkör megvalósítása. Idén azonban lesz egy utólagos rendszer, amely ezt UHF-alapon teszi majd lehetővé. A Panzergrenadier rendszer teljes parancsnoki képessége csak a digitális rádiók utólagos felszerelésével és egy második rádióval ellátott IdZ rendszer bevezetésével lesz elérhető.

A FüInfoSys IdZ-ES előnyei elsősorban az operatív tervezésben rejlenek. Az összes releváns grafikai információnak az egyes lövészek szintjéig történő továbbításával a parancsok végrehajtásában időelőny és egységes tudásszint érhető el. A harcban azonban a hangsúly továbbra is a hangrádión van, mivel a parancsnoki és információs rendszerbe történő bejegyzések lényegesen több időt vesznek igénybe. Az információk a harc közbeni szünetekben kerülnek be a digitális helyzeti térképre.

A kiképzés biztosítása érdekében integrált rendszerként egy lő- és harci szimulátort, a toronykiképző rendszert és a párbajszimulátoros kiképzőberendezést (AGDUS) rendelték meg. Mivel az SPz Puma számára nem biztosítanak manőverező lőszert, a tüzelést az elektronikus fegyver- és hatásszimulációval szimulálják egy jelenleg fejlesztés alatt álló módosított változatban.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
További fejlődés és jövőbeli előrejelzés

A Bundeswehr jelenleg egy harcoló dandárral vesz részt a NATO Spearhead Force (VJTF) keretében. A Németországi Szövetségi Köztársaság jelezte, hogy 2023-ban ismét hozzájárul a VJTF-hez. Annak érdekében, hogy nemzetközileg egyenlő feltételek mellett tudjunk működni, és hogy katonáinkat a lehető legjobb és legmodernebb felszereléssel lássuk el, az SPz Puma telepítését tervezik.

Mivel még nem érte el a hadműveleti készenlét küszöbét, a sorozatról leválasztott, VJTF tervezési státuszú 41 rendszer kifejlesztésére adtak megbízást. Ebben a tervezési státuszban olyan fejlesztések kerülnek előtérbe, amelyeket csak későbbre terveznek a sorozatban, az összevont utólagos tervezés során. Az SPz Puma VJTF rendelkezik az MELLS-sel, a látóeszközök kiigazításával és első alkalommal digitális parancsnoki és irányító berendezéssel, amely magában foglalja az adaptált IdZ-ES rendszert is. A második parancsnoki kör (szakasz vagy század) ezzel az átalakított rendszerrel működtethető. A teljes mértékben rendelkezésre álló parancsnoki és irányítási képességgel a páncélos gyalogsági rendszer először lépi át a hadműveleti készenlét küszöbét - ez nagy lépés és siker. A VJTF tervezési állapotára vonatkozó taktikai műveleti tesztet 2020 második felére tervezik. A sorozatgyártás megkezdését ebben a konstrukciós állapotban már 2021-re tervezik, az ellenőrzés eredményétől függően.

A fő kihívások: Addigra meg kell oldani az interaktív elektronikus műszaki dokumentációt, a szoftver karbantartását és módosítását, a pótalkatrészek elérhetőségét, valamint a további speciális szerszámkészleteket. A fegyverrendszer összetettsége miatt a Hadseregfejlesztési Hivatal vezetője egy Puma-rendszerközpont létrehozását fontolgatja.

A Puma VJTF ellenőrzésének eredményétől függően egy második sorozat megrendeléséről is döntés született, amelyet 2023-tól S1 tervezési státuszban vezetnek be. A 2. tétel szállítását összehangolják a tervezett összevont utólagos felszerelés tervezésével annak érdekében, hogy a haderőnem rendelkezésre állása a lehető legállandóbb legyen, és hogy kompenzálják az S1 utólagos felszerelési intézkedés keretében a nagyméretű berendezések lekötését.

A VJTF tervezési státuszában lévő Panzergrenadier rendszerrel a páncélos gyalogság új, modern fegyverrendszere először lesz bevetésre kész, és a Puma gyalogsági harcjármű teljes mértékben bemutathatja képességeit. A Puma már most jelentősen nagyobb taktikai tolóerőt mutat, ami mindenhol meggyőzi a páncélos gyalogságot. Az S1 tervezési státusszal az első üzemkész rendszerek sorozatgyártásban is elérhetővé válnak. Amint a Panzergrenadier rendszer elérte a hadműveleti érettséget, a jól bevált SPz Marder fegyverrendszert végre kivonhatják a forgalomból.

* Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) *
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 678
77 694
113
Ahogy már írtam a német páncélgránátos harcmodor alapvetően lovassági míg a világon máshol a "nehéz gyalogság"* harcmodora alapvetően dragonyos.
Milyen a lovassági harcmodor? Nagyon egyszerűen a lovas katona lórol harcol. Mi az a dragonyos, milyen a dragonyos harcmodor? Dragonyos az a gyalogos katona aki lovon közlekedik, de gyalog harcol.
Tehát a páncélgránátos alapvetően páncélos harcrendben IFV-ről harcol és csak akkor száll járműről (azaz vált vegyes harcrendre) ha muszáj. A világ más részein ez általában pont fordítva van.

*A német páncélgránátos megnevezés az angolszász terminológiában a nehéz gépesített lövész, tehát az akinek IFV-je van és harckocsikkal harcol együtt.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 072
113
Ahogy már írtam a német páncélgránátos harcmodor alapvetően lovassági míg a világon máshol a "nehéz gyalogság"* harcmodora alapvetően dragonyos.
Milyen a lovassági harcmodor? Nagyon egyszerűen a lovas katona lórol harcol. Mi az a dragonyos, milyen a dragonyos harcmodor? Dragonyos az a gyalogos katona aki lovon közlekedik, de gyalog harcol.
Tehát a páncélgránátos alapvetően páncélos harcrendben IFV-ről harcol és csak akkor száll járműről (azaz vált vegyes harcrendre) ha muszáj. A világ más részein ez általában pont fordítva van.

*A német páncélgránátos megnevezés az angolszász terminológiában a nehéz gépesített lövész, tehát az akinek IFV-je van és harckocsikkal harcol együtt.
Ja, tényleg írtad eccer, mosmár emléxem.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 422
31 778
113
A Panzergrenadier rendszer megértéséhez szükséges egy rövid kitérő a Panzergrenadiere harcmodorára. A Panzergrenadárokat mozgó szárazföldi műveletekre osztják be a Panzertruppe főhordozójával. Általában együtt vesznek részt a műveletekben, és szorosan és közvetlenül együtt dolgoznak. A harckocsizó csapat elsősorban a páncélos erők ellen, a páncélos gyalogság pedig főként az ellenséges gyalogság ellen harcol erdős és városi területeken egyaránt.* A harckocsizó csapat a harci támogató erőkkel együtt és azokkal együtt hatékonyan tudja használni sebességét és tolóerejét. A páncélos gyalogság meghatározó jellemzője, hogy gyorsan tudnak váltani a lovas és a lovas nélküli harc között.

* Kiemelés tőlem, @Negan barátunk kételyei eloszlatására.

Egy páncélos gyalogsági csoport mindig a gyalogsági harcjárműből és annak törzsszemélyzetéből, valamint a gyalogsági harcoló osztagból (SchtzTrp) áll. Az alapszemélyzethez tartozik a parancsnok, a lövész és a vezető. A SchtzTrp harcol a tartályból az oldalán keresztül és a harci stílusváltás után gyalogsági stílusban. Egy szakaszvezető vezeti, és gyalogsági kézi és páncéltörő kézifegyverek keverékét használja.

U%CC%88bersicht-Infanterist-der-Zukunft-%E2%80%93-Erweitertes-System-e1590577940385.jpg


A gyalogsági harcban is a páncélos gyalogosok mindig szorosan az SPz mellett és vele együtt harcolnak. Ennek során az utóbbi, amikor csak lehetséges, támogatja a SchtzTrp-t a fedélzeti fegyvereivel. Ehhez folyamatos kapcsolatra van szükség a lovas erőkkel. (Megj.: Gondolom, ez értelemszerűen a hk-kra vonatkozik.)
?????
Hát helyzetben az adott harcászati helyzethez idomulva harcolnak.Ez azt jelenti lefordítva.