A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
501
2 655
93
Jaj te kis... Szvatopluk leszármazott..
Off

look-i-am-from-slovakia-slovakia.gif
 
Last edited by a moderator:

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 088
27 343
113
Ez legyen meg itt is...

A már fejlesztés alatt álló, új magyar kézi lőfegyvercsalád tagjait mutatták be november 24-én, Táborfalván. A mérnökök célja, hogy a magyar katonák fegyvereit teljesen a hazai kutatás-fejlesztésre támaszkodva, magyarországi üzemben gyártva állítsák elő.


"Mint elhangzott: a golyószóró fejlesztése elsőbbséget kapott, hiszen a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű dandár M249-esein kívül - nem rendelkezik ilyen kategóriájú támogató fegyverrel."
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
finn fejlesztések?

eleve baromi károsnak tartom hogy nem egy országból de egy cégtől veszünk mindent. persze baromi jól elrötyögtök itt azon hogy megvesszük a rheinmetallt(am nem), de bőven jól jönnénk ki abból is ha több országból legóznánk össze az eszközeinket. persze akkor lehet nem hízna a német multi meg a magyar érdekeltségeik se tennének zsebre annyit, ezt nem tudhatom :oops:

Ideidéznék alább majd egy másik topikból egy hsz -emet (Szerb haderőfejlesztés). Egy kis részletet ki is emelek belőle "kedvcsinálónak".

OK, lássuk az elmúlt időszakban kiktől szereztünk be szabad szemmel is látható összegért technikát: izraeli, brazil, török, svéd, német, amerikai, francia, cseh, lengyel és norvég (?) (+ osztrák aknavetőgyár) + pici orosz . Biztos hagytam ki még lényegeseket ...

Úgy véled nem elég diverzifikáltak a beszerzéseink? Avagy hiányolsz valakit még ebből a kavalkádból?

Láthatjuk a példának felhozott országok listájából, hogy nem egy és nem kettő közülük milliárd dollár vagy milliárd EUR nagyságrendben van. Érzékeltetésképp - nem is olyan régen a teljes MH éves költségvetés volt 1 milliárd dollár környéke mindenestül ...

Avagy, ha egy kategóriára vagy hovatovább egy eszközre korlátozódunk, akkor hogy kellett volna pl. a (Lynx) IFV beszerzésünket abszolválni? Vettünk volna pl. 50 darabot a németektől, 60 darabot a franciáktól meg mondjuk 30 darabot az angoloktól (stb. stb.)? Így már megállt volna a "több országból legóznánk össze az eszközeinket" feltétel?

"kizárólagosnak tűnő jóindulat-vásárlás"?

Kemény szavak ezek ... OK, lássuk az elmúlt időszakban kiktől szereztünk be szabad szemmel is látható összegért technikát: izraeli, brazil, török, svéd, német, amerikai, francia, cseh, lengyel és norvég (?) (+ osztrák aknavetőgyár) + pici orosz . Biztos hagytam ki még lényegeseket ...

Úgy véled nem elég diverzifikáltak a beszerzéseink? Avagy hiányolsz valakit még ebből a kavalkádból? Mondjuk, ha amcsi vonalon "csiliárdért" lettek volna Patriot -ok a 200 db Abrams és a F-16 -os flotta mellé, továbbá mondjuk 2 db atomtengó Trieszt kikötőbe miáltal csatlakozhattunk volna a HUAUKUS -ba, akkor azt mondanám, hogy igen - megáll ez a kizárólagosság kitétel is ... Avagy esetleg másra gondoltál?

Azt is jó lenne érteni, hogy nem vizsgálhatjuk a beszerzéseket kizárólag egyes fegyverrendszerek összességeként. Most nem írok wall-of-text -et, hogy ez milyen módon függ össze az időzítés, tárgyalástechnika, a fegyvergyártók általi megítélés (mennyire vesznek komolyan), a fegyverrendszerek közötti logisztikai- és egyéb áthallások és közös pontok miatti előnyök (pl. akár mennyiségi kedvezmény is stb.). Továbbá koncepció része volt a gazdasági ellentételezés (ez mondjuk már nem annyira), hazai gyártókapacitás (ugye nekünk szerb/cseh/szlovák/lengyel -el ellentétben semmi se volt), sőt kutatás-fejlesztés. OK, első körben apró dolgokban meg leginkább a mérnökök szintjén. Aztán később esetleg nőhet a magyar beszállítók aránya - akár innovatív területeken. Aztán mondjuk egy hülye példa - lehet a Lynx -hez (akármihez) a következő cirkáló-drón már hazai fejlesztés eredménye lesz - vagy mondjuk autonóm fegyverrendszerek stb.

A kérdés mit csináltál volna másként, hogy legalább ezt a kizárólagos szócskát kivehessük a szóösszetételből? Amennyiben jössz ilyen "vehettünk volna Mbombe -t háromszoros áron ami sokkal szarabb", akkor ne haragudj, de kiröhöglek. Persze akkor nulla "jóindulat-vásárlás" lett volna - igaz a minőségi és mennyiségi aspektus is hiányzott volna ... Avagy reszelgessünk másfél tucat T-72 -t egy évtizedig nulla saját ipari háttérrel (azaz ugyanúgy másra kellett volna támaszkodni)? Félreértés ne essék - nem vagyok a T-72 ellensége, akár szolgálhatna tovább is (pár évvel), mert szerintem is a mennyiség elég kevés. Ugyanakkor ez első lépcső. Továbbá a minden területet is rendbe kellene rakni első lépésben.

Tehát a feladat: a fentebbiek teljes figyelembevételével - továbbá az alábbi pontokat is - hogyan csináltad volna jobban:

  • ezzel az anyagi- és humánerőforráskerettel (utóbbi esetben a tervezett fejlesztésen felül),
  • a mindent (minden fegyvernemet, egyéni felszerelést is, tartalékos rendszerestül stb. stb.) is rendbe kell rakni,
  • semmilyen saját hadiipari bázisunk nem volt ...

Egyébként lehetne gyorsabban csinálni? Hogyne. Sokkal drágábban. Itt ne csak a "sürgősségi" gyártás megoldására gondolj, hanem a hamarabb kell több ember ráadásul emelt illetménnyel stb. stb. stb.

Kicsit más. Az ami szerbeknek - a saját hadiipari bázisukon kívül - még rendelkezésre áll, hogy pl. orosz és kínai cumókat is vehetnek, azok nekünk sajnos nem opció ... Ez van, én se komálom ezt a tényt, de ettől ez még így van ...

Azt a tényt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a fejlesztések folyamán nemcsak minőségi előrelépésnek lehetünk tanúi, hanem bizony brutális mennyiségi előrelépés is lesz az eddigiekhez képest. Igen, MBT téren is. Vannak olyanok, ahol komplett fegyverrendszerek illetve képességek hiányoznak jelenleg. Ráadásul mindezt úgy, hogy elméletileg (a gyakorlatban nem így lesz) a jelenlegi szovjet technika továbbszolgálásával a mennyiségi aspektuson is javíthatnánk valamelyest. Ez kizárólag a mi döntésünk - és semmilyen "jóindulatot" nem tudnánk vásárolni pl. bárhogy is döntünk ...

Általánosságban a "jóindulat-vásárlás" -ról. Mondjuk két ugyanolyan árban és harcképességgel stb. fegyverrendszer közül az egyikhez némi "jóindulat" is járna. Melyiket választanád? Kicsit más: ez kb. mindenkire vonatkozik - még a nálunk sokkal nagyobb és jelentősebb országokra is. Maximum egy-két elszigetelt afrikai diktatúra (gyors példa: Szudán) ahol ez nem számít. Azért, mert kb. Ők azt választják meg olyat amihez éppen hozzájutnak ...

Harmadrészt - a mi koncepciónk igazából az, hogy inkább a gyártók "jóindulatát" vásároljuk meg. Ország jóindulata igazából csak áttételesen maximum. Nem gondolom, hogy pl. Věra Jourová -tól kevesebb "EU atombombát" kapnánk (ha már fegyverbeszerzésről van szó :) ) vagy ilyesmi ...

Nem szeretném, ha az jönne le a fentebbiekből, hogy egy szón "lovagolok" (kizárólagosság). Pont nem. Értem az indulatot és egyet is értek sok helyen. Ugyanakkor azzal a részével nagyon nem, hogy "indulatból" leírunk olyan dolgot/dolgokat, melyek aztán terjed, mint a futótűz és kb. rengeteg hülyeség melegágyává (kiindulópontjává) válik az arra fogékony fórumtársak esetében ...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and Vogon

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 123
73 644
113

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 563
11 136
113
A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy volt katona ellen folytat nyomozást, aki alárendeltjeit szexuális cselekményre akarta kényszeríteni.

A közölt megalapozott gyanú szerint a férfi 2019 januárjától – a későbbiekben elöljáróként – ismétlődően arra próbálta rávenni a sértettet, hogy szexuális cselekményeket végezzen vele, amit a nő minden alkalommal elhárított. Az elutasítást követően a gyanúsított kritizálni kezdte a sértett munkavégzését, és közölte, hogy ezt addig folytatja, amíg a nő nem enged neki. Miután a sértett mindezek ellenére sem volt hajlandó a gyanúsítottal szexuális kapcsolatot létesíteni, a férfi több alkalommal, különféle, az állományviszonyát is érintő fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy a nő tegyen eleget a felszólításnak.

A volt katona 2021 májusában egy gyakorlat során – majd később többször is – egy másik alárendeltjével is közölte, hogy szexuális cselekményt akar vele végezni. Miután a sértett ezt visszautasította, a gyanúsított – a szexuális kapcsolat létesítése érdekében – kritikával illette a munkáját és azzal fenyegette, hogy el fogja távolítani a Honvédségtől.

Az ügyészség két rendbeli, a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérlete miatt gyanúsítottként hallgatta ki az elkövetőt, aki nem tett vallomást és panaszt jelentett be a megalapozott gyanú közlése ellen. A nyomozó ügyészség a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel gyanúsított férfi letartóztatását indítványozta, amelyet a nyomozási bíró egy hónapra elrendelt.

A katona szolgálati jogviszonya időközben megszűnt.

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 123
73 644
113
A 21. században új elvárásoknak kell megfelelni

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része a modern 21. századi haditechnika beszerzése és az ezzel összefüggő gazdaságélénkítés” - hangsúlyozta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlótér fejlesztéséről szóló polgármesteri tájékoztatón, november 25-én, csütörtökön, Várpalotán.

619f7320683ac904092021.jpg
619f73202d00a234789282.jpg
619f732103da8748326829.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 620
113
Három tartalékos gépesített könnyűdandár (4x4) felállításának lehetőségei és szervezete a toborzás területi lehetőségei alapján:

Dandárközpontok szervezésének lehetőségei:
kompozit-ddk-zp.jpg

Gépesített lövésszzászlóaljak felállításának lehetőségei:
kompozit-glzljk-zp.jpg


Dandárok potenciális szervezete:
Damjanich tartalékos gépesített lövészdandár:
  • törzsszázad: Pécs
  • Vécsey könnyű gépesített lövészzászlóalj: Pécs vagy Siklós
  • Perczel könnyű gépesített lövészzászlóalj: Nagyatád
  • Knezic könnyű gépesített lövészzászlóalj: Jánoshalma
  • páncéltörő tüzérosztály: Pécs vagy Siklós
  • önjáró tüzérosztály: Nagyatád vagy Siklós
  • csapatlégvédelem: Jánoshalma vagy Siklós
  • műszaki zászlóalj: Szigetvár
  • logisztikai zászlóalj: Szigetvár
  • támogató zászlóalj (CSS): Pécs

Görgey tartalékos gépesített lövészdandár:
  • törzsszázad: Nyíregyháza
  • Lázár könnyű gépesített lövészzászlóalj: Nyíregyháza vagy Kisvárda
  • Vetter könnyű gépesített lövészzászlóalj: Mátészalka
  • Aulich könnyű gépesített lövészzászlóalj: Békéscsaba
  • páncéltörő tüzérosztály: Nyíregyháza vagy Tokaj
  • önjáró tüzérosztály: Mátészalka vagy Tokaj
  • csapatlégvédelem: Békéscsaba vagy Tokaj
  • műszaki zászlóalj: Kisvárda
  • logisztikai zászlóalj: Kisvárda
  • támogató zászlóalj (CSS): Nyíregyháza

Nagysándor tartalékos gépesített lövészdandár:
  • törzsszázad: Miskolc
  • Poeltenberg könnyű gépesített lövészzászlóalj: Miskolc vagy Kazincbarcika
  • Westerburg könnyű gépesített lövészzászlóalj: Salgótarján
  • Dessewffy könnyű gépesített lövészzászlóalj: Karcag
  • páncéltörő tüzérosztály: Miskolc vagy Mezőkövesd
  • önjáró tüzérosztály: Salgótarján vagy Mezőkövesd
  • csapatlégvédelem: Karcag vagy Mezőkövesd
  • műszaki zászlóalj: Szerencs
  • logisztikai zászlóalj: Szerencs
  • támogató zászlóalj (CSS): Miskolc

Mack tartalékos tüzérezred:
  • törzsüteg: Nagykőrös
  • rakétatüzér-osztály: Nagykőrös
  • rakétatüzér-osztály: Nagykőrös
 
Last edited:

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 620
113
Csak ez a két térkép is elég ahhoz, hogy megértsük hol hibádzik a honvéd életpályamodell, mi a baj a diszlokációval és miért megy nehezen az alakulatok feltöltése:
A kompozit térkép a laktanyák jelenlegi elhelyezkedésével (minál kékebb, annál több potenciális katona él arrafele):
kompozit.jpg
ingatlan.jpg

alaptérkép forrása: https://www.ingatlannet.hu/
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 770
35 964
113

Miféle nyílt kommunikáció?
Idiótaságig tolják a titkolózást!

Pl. a ruszkiktól joggal tartó litvánok is közzétették miből fog állni a NASAMS rendszerük - a miénkről semmit nem tudni...
A PKM váltó típusa is elvileg megvan, még is titok - pedig ez baromira nem egy érzékeny kérdés! 50+ éves technológia még a legújabb is amit vehetünk géppuska témában!
 
  • Tetszik
Reactions: honved