[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Kötve hiszem, hogy egy Románia elleni háború esetén az első napokban ki tudnánk állítani 5 km-erenként egy dandárt. Majdnem 100 dandár az azért sorozással is izmos lenne.



Szerintem félre érted.
Azt mondtad, hogy ha Tata harcol Debrecenbe, akkor nekem sorkatonaként nem lesz támogatásom, ha az ellen behoz velem szemben pár szovjet időkből itt maradt csövest. Az én számításom szerint egyetlen tüzérosztály 2-3-szor lefedi a teljes magyar-román határszakaszt ebből a feladatkörből.

Te javasoltad, hogy inkább vegyünk használt 100 db vontatottat, mert nem lesz pénzünk úgy sem vásárolni HX3-on futó RM155-ös ágyút. Nekem ez sehogy sem jön ki. Ez a helyzet csak úgy állhat elő, ha nincs manőver erőnk a Köröstől délre. Ráadásul ha a vásárolt vontatottaknak nincs meg a lehetséges lőtávolsága vagy nem alkalmasak GPS vezérelt kilövésére, akkor nekem sorkatonaként továbbra is nagyon izzasztó a helyzetem, hogy kétszer több lövészt kellene tartanom úgy, hogy 8-szor több ágyú lő rám, mint mi az ellenre.
10 db RM155-es elegendő, hogy a teljes román szakaszon ha valahol megszólal egy vontatott, akkor válasz tüzet adjon három gránát becsapódásával. És lehet beszélni arról, hogy hány perc múlva érkezik meg a válasz, de abban szerintem egyet értünk, hogy percek kérdése.

A kérdésem, hogy ha a románok ellen készülünk, akkor miért nem vásárolunk 80 db RM155-ösöt és miért 100 db vontatottat javasolsz ellensúlyozni 800 db ellenoldali vontatottat?

-Mennyibe kerül 80 önjáró RM155? Ha 8 millával számolunk, Caesarból kiindulva ez nem egy elrugaszkodott érték szerintem, akkor 640 millió dollár. Remélem érted a problémámat. 200+ Lynxet veszünk 2 milliárd -RM prezi szerint ma már 3 milliárd- összértékben különböző verzióban. Sokan szükségesnek látnak egy új légi századot, ezt nem ússzuk meg 1 milliárd alatt. Leopárd2 hk-kat kell fizetnünk, ami a front egy kis részén lesz aktív. Ez a 80 teherautós nagyságrendileg aszem az a pénz, amit Kriss a gatyájára kér.
Jó lenne, ha nem csak én mondanék számokat. Mennyibe kerülne szerinted az általad javasolt 100 db használt vontatott? És miért nem lenne közel fél milliárd a teljes front tüzérségi támogatására, hogy ha valahol megszólal egy román vontatott, akkor 8*10-es rendszerre számoltam költségeket, pontosan 24 gránát robban a környékén? Ha ez fél milliárd és azt mondod, az általad javasolt az egy nullával kevesebb, akkor mi 50millió körüli értékben tudunk venni és utána letárolni amerikai 155-öst?

Abban egyetértek veled, hogy van egy csomó feladatotok még, amihez jól jönne a mennyiség. Katlan felszámolásánál a kutya nem bánt. Metropolisok ostrománál meg elengedhetetlen, Aleppón kívül Rakka és Moszul példája is jól mutatja. De nem vagyok meggyőzve arról a példádról, hogy nekünk nem lesz pénzünk teherautós RM155-ösökkel lefogni még a legnagyobb határszakaszainkat is tüzérségi ellencsapásra.

Miért nem lesz, ha ennek jóval többszörösét költjük egyetlen nehéz dandárra?
Egy PZH 2000 alapvetően 30 km körüli lőtávval bír. Rakéta póthajtással növelhető ez, azok már nem annyira olcsó lőszerek. Nagy tömegnen tehát ilyen körrel tudsz számolni. Ezek ütegenként fognak a legtöbb esetben tevékenykedni, zászlóaljak harcait támogatva azok műveleti céljai szerint, vagy osztály szinten a dandár léptékében teszik ezt. Tehát még megosztottan, azaz ütegenként mozgatva is 30-50 km hatótávval számolhatsz amiből az 50 elég drága, ami a széthúzottság miatt lehet a dd műveleti területe miatt szélsődéges esetben 80 km szélesség. Igazán kíváncsi vagyok, hogy egy osztállyal hogyan is fogtad le a teljes román határszakaszt 2x-3x?

Mélységben megint lőszertől függően tudsz operálni a háttérbő lőve az ellenség frontvonalas egységeit, megfelelő információk esetében az utánpótlását, infrastruktúra objektumait amit használhatnak, illetve az ellenséges tüzérségtől függően azokat a lövegeket, amiket elérsz felderítés vagy bemérés alapján.

A 24 PZH dd alárendeltségben harcol. Nem fog leválni, hogy odébbguruljon 20 km-t támogatást adni egy random zlj harccsoportnak. A dd harcait támogatja a dd műveletu területén. Az ellenséges egységek alárendelt tüzérsége ugyanezt teszi az ellenünkben. Adott zónán belül manőverezik a magasabbegység igényei szerint.

A nagymozgékonyságú dandárainknak mindnek kell lennie saját zlj tüzérségeinek és saját dd tüzérségének, amikkel ezeket a célokat teljesíthetik. Három dandár egybefüggő vonalával, ilyen színvonalú tüzérséggel mindegyik esetében, létre tudsz hozni egy szélsőséges, tehá gyenge, széthúzott vonalakat támogató 240 km-es szélességet. Még mindig a határszakasz fele. Mivel esélyesen nem frontvonal jellegű az erők mennyiségi elégtelensége miatt az arcvonal, ráadásul a benne rendelkezésre álló erők ha a jelenleg ismert maximális mennyiségével számolunk is a technikai eszközöknek, jelentősen korlátolt műveleti szabadságot, tervezhetőséget jelentenek a súlypontképzésben. Ez kiszámíthatóságot jelent, ez az ellenséges tervezés megnövekedett lehetőségeit jelenti.

Ha a romulánoknál maradunk, ez a részükről a mi főerőinkkel szemben jóval nagyobb szabadságot jelent a számukra a gyengébb minőségű csöves tüzérségükre tekintve, mivel ezzel több páncéloséket, több súlyponti áttörést is le tudnak követni, szabadon mozgó egységeket képezni amikre ajelen ismeretünk szerint a szittya zászlóaljak rövidhatótávú kézi indútású eszközei lehetnek csak a válasz. Ezen felül mégha rövidebb hatótávúak is az eszközeik, tehát a mi tüzérségünk számára elérhető mélységből operálnak, a rakétatüzérségük mégis lehetővé teszi a számukra a viszonylagos mozgási szabadságot.

Szóval az egyik tétel, mindenképpen kell hadosztály léptékben tüzérseget felállítani, hogy legalább kiegyensúlyozódjon ez a hatótávbeli előnyük és az összes eszközük ugyanannyira veszélyeztetett legyen mint a mieink. Így már jelentősebb a lefogható vonal mind szélességében, mind mélységében. Ehhez MLRS kell a nagy hatótávhoz, még önjáró csöves tüzérség a gyors reagálású ellentüzekhez, területtüzekhez az ellenfél által nem előre kiszámítható irányokból.

A másidik tétel, hogy mindenképpen szükséges még páncéloserőket felállítani a műveleti tervezhetőség miatt is, hiszen több irányba is ugyanakkora erőkifejtést, vagy egy-két irányba jóval nagyobbat tud felmutatni a mostaninál a haderő.

A harmadik az akár aktív tüzérosztályok felállítása, akár a területvédelmi tartalékosok egy részének ilyen irányú képzése és felszerelése. Ha csak a honvédelemnél is maradunk, azaz a támadó fél hatol be a területeinkre, a kevés számú egységeink révén esélyesen bőven képes lesz komolyabb manőverekre mint mi. Átkaroló műveletekre, hogy katlanba záva az egységeinket felszámolják azokat. Ha csak vontatott tüzérséggel szerelt egységeknek viszont ilyen esetben a zónájába érnek, máris nem sétagalopp a dolog. Egy Fh 70-emberigénye magasabb mint egy pzh-nak, de a germán és japó letárolt többszázas készletek digitalizált tűzvezetéssel bírnak hálózatba köthetőek, alap lőszereikkel 24 km hatótávval ami nem rossz. A telepítése 1,5-2 perc, az elcsomagolása 2,5. Tömegesen olcsón megvehető, hatékonyan üzemeltethető eszközök. Négy osztály esetén az emberigényük kb. 600 fő lenne. Nem kivitelezhetetlen. Ez 96 ágyú. Plusz ágyú. Az összes fentieken felül. Melyikre koncentrálhatna a ho. dd. ött. tüzérségekből az ellenséges légierő(nekünk is van, lesz), lövedékeket leszedni képes légvédelem, tüzérség, nehezdandárok és könnyűdandárok? Ha leválik egy bekerítést végző egység mert lőjük ilyenekkel, biztos ezekre használják majd a nem olcsó eszközeiket a támogatóik? Ha leválva háat.mutatnak nekünk végük. Ha folytatják, ők kerülnek harapófogöba. Máris nincs jó választásuk.

És ezeket akár.mi is teherautóra szerelhetjük, de ez felesleges, hiszen saját előkészített állásokat használhatnak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A 24 PZH dd alárendeltségben harcol. Nem fog leválni, hogy odébbguruljon 20 km-t támogatást adni egy random zlj harccsoportnak.
"A szakmai nap dinamikus bemutatóján a harckocsizó szakasszal és páncéltörő rakéta üteggel megerősített lövészzászlóalj az országba betörő fegyveres ellenséges erők megállítását és visszaszorítását mutatta be. A zászlóalj harccsoport harcát a földön egy tüzér üteg, a levegőből pedig négy Mi–24-es harci helikopterből álló raj, valamint két Gripen vadászrepülőgép is támogatta."

"Zászlóalj szinten ugyanis már egy századnyi Leopard2A7+ harckocsival, és az önjáró aknavetőkkel együtt kell elképzelni a Hiúzfalkát, melynek a működési területe hozzávetőlegesen 10X10 km. A terepjáró képességüknek köszönhetően nagy szabadsággal manőverezhetnek. Amennyiben zászlóalj harccsoportban tevékenykednek, annak része lesz egy PzH 2000-es üteg is, amely támogatja a lövészeket és harckocsizókat. A zászlóalj alárendeltségébe vezényelt műszaki alegységek hídvető és egyéb járművei képesek a különböző akadályokat elhárítani, átjárókat nyitni."
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
"A szakmai nap dinamikus bemutatóján a harckocsizó szakasszal és páncéltörő rakéta üteggel megerősített lövészzászlóalj az országba betörő fegyveres ellenséges erők megállítását és visszaszorítását mutatta be. A zászlóalj harccsoport harcát a földön egy tüzér üteg, a levegőből pedig négy Mi–24-es harci helikopterből álló raj, valamint két Gripen vadászrepülőgép is támogatta."

"Zászlóalj szinten ugyanis már egy századnyi Leopard2A7+ harckocsival, és az önjáró aknavetőkkel együtt kell elképzelni a Hiúzfalkát, melynek a működési területe hozzávetőlegesen 10X10 km. A terepjáró képességüknek köszönhetően nagy szabadsággal manőverezhetnek. Amennyiben zászlóalj harccsoportban tevékenykednek, annak része lesz egy PzH 2000-es üteg is, amely támogatja a lövészeket és harckocsizókat. A zászlóalj alárendeltségébe vezényelt műszaki alegységek hídvető és egyéb járművei képesek a különböző akadályokat elhárítani, átjárókat nyitni."
Jep, pontosan ezt írtam.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Jep, pontosan ezt írtam.
Hát nem, mert adott esetben a Pzh osztályünk szétválik ütegekre és ütegenként támogatja a nehéz zhcs-k önálló harcát valahol!

Van dandár ami a következő képességekből épül fel (ez most konkrétan a nehéz):
  • páncélosképesség
  • gyalogosképesség
  • tüzérképesség
  • légvédelmi képesség
  • különféle támogató képességek
De ugyanez igaz a zászlóalj harcsoportokra is, annak is lehet század szintű páncélosképessége és üteg szintű tüzérképessége a saját zászlóalj-elemein, mint például a zászlóaljtüzérség ütege kívül! Tehát egy zhcs tüzérsége lehet akár:
  • önjáró aknavetős üteg mint zászlóaljtüzérség
  • kapott önjáró tarackágyús üteg a dandártüzérségtől
  • kapott páncéltörő üteg a dandártüzérségtől
De még század is lehet alkalmi harci kötelék! Nem véletlen, hogy a századoknak alapból van támogató szakaszuk alapból, de a szd-ahk is kaphat a zászlóaljtól elemeket!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Hát nem, mert adott esetben a Pzh osztályünk szétválik ütegekre és ütegenként támogatja a nehéz zhcs-k önálló harcát valahol!

Van dandár ami a következő képességekből épül fel (ez most konkrétan a nehéz):
  • páncélosképesség
  • gyalogosképesség
  • tüzérképesség
  • légvédelmi képesség
  • különféle támogató képességek
De ugyanez igaz a zászlóalj harcsoportokra is, annak is lehet század szintű páncélosképessége és üteg szintű tüzérképessége a saját zászlóalj-elemein, mint például a zászlóaljtüzérség ütege kívül! Tehát egy zhcs tüzérsége lehet akár:
  • önjáró aknavetős üteg mint zászlóaljtüzérség
  • kapott önjáró tarackágyús üteg a dandártüzérségtől
  • kapott páncéltörő üteg a dandártüzérségtől
De még század is lehet alkalmi harci kötelék! Nem véletlen, hogy a századoknak alapból van támogató szakaszuk alapból, de a szd-ahk is kaphat a zászlóaljtól elemeket!
Olvasd el kérlek ismét amit írtam.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Feltételezem, hogy a gyártó eladná nekünk a gyártási licencet, az RM pedig rá tudná gyógyítani a Lynxre.

Még májusban - mikor épp én gyógyultam rá az egykori diósgyöri vasziljokra - ejtette el Kriss, hogy nincs rá szükség, mert a HDS (lehet, hogy) föz valami hátultöltös megoldást.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Húúh, nagyon nem értetted meg, amit írtam, csak részekre figyeltél. Ráadásul nagyon nem érted a harcászat alapjait. 24 db Pzh háromszor fedi le a román határt???

Igen, látod, pont ez a gondom. Hogy nem igazán értem. Kérdeztem több dolgot, amire egyszerűen nem válaszolsz. Nem tudom megmondani, hogy a Honvédség érzékeny információnak kezeli és nem tudsz -mivel gyártói dolgokról van szó, például hogy az egyik mitől olcsó és a másik mitől lesz drága, ezért ezt furcsállnám- vagy szimplán nem akarsz válaszolni.

A fórumon azért terjedt el a nézet, hogy a vontatott tüzérségnek minimális a túlélőképessége, mert beszereztünk radarokat, amik lövés után bemérik, honnan lő az ellen. Ha követed a román haderőfejlesztés topicot, akkor ők is. A kommunikáció gyorsítására és biztonságossá tételére ők is gőzerővel költenek.

Adtam egy elméleti számítást, hogy mennyi az a minimum mennyiség, amivel már tudsz legalább három gránátot odavágni az ellenség tüzérségi eszközeire. Szólj, ha valahol hibás a számítás! De ha egyetlen tüzérosztályt felszabadítasz erre a célra, akkor már nem jelentheted ki, hogy nem lesz válaszcsapás, mert ahhoz nagyon speciálisan rá kellene készülni. 9 db lövedék fog becsapódni a környéken. Az egész haderőhöz képest filléres költségen tudod baszogatni az ellenség vontatott tarackjait.
Emiatt gondolja sok ember azt, hogy érdemesebb olyan eszközökbe beruházni, amik lövés után gyakorlatilag azonnal tovább tudnak állni, így értelme nincs az ellenségnek az általa radarokon megkapott koordinátákra rálőnie.

Felhozol a vontatott tüzérségre, mint olcsó eszközre példát, hogy ha keleten harcolni kell, akkor én Gyulán szarul érezném magam, ha Debrecenben lenne az a pár RM155 cső. Oké, ez nem tényadat, hogy így lenne, csak egy fiktív szituáció. De nem látom, és igen jól vetted észre, nem értettem meg, hogy a román-magyar határszakaszon miért ellensúlyozna 100 db használt vontatott a pásztorok 800 db vontatott és 240 db rakétás eszközét? A legtöbb nekik is csak raktáron porosodik, de ebből a mennyiségből ők raknak csak csövest kilométerenként 2-t, ha háborúban nagyon akarnak.
Fele annyi hivatásos katonánk lesz elvileg és fele annyi tartalékos. Vagyis fele annyi leküzdendő célpont. És ha 25 Pzh-t és a D-20-at is hozzá adom az általad kért 100 amerikai vontatotthoz, akkor is lesz nekik 10-szer több tüzérségi eszközük.

Tényleg fogalmazd már meg, hogy miért példálózunk állandóan Románia elleni háborúval, indokolva olyan beszerzéseket, amik mennyiségileg nem egyenlítik ki az erőviszonyokat, de kétes a minőségi fölényük?

Azt az érvet érteném, hogy vegyünk 800-at, mert szerinted csak így tudjuk ellensúlyozni az ő eszközeiket. Nagyon kevés konkrét számot írsz, azt javasolod vegyünk 100-at és tároljuk le, de nem látom, hogy miért. És nem írod azt sem, hogy szerinted ez mennyit jelentene a mi katonai költségvetésünkbe... Mennyi a beszerzési költsége, mennyibe kerülne a kiképzés.

Ne haragudj, de én azt kértem, hogy merüljünk el a témában és fejtsük ki az érveket érthetően. Nem látom, hogy te milyen költségekben gondolkodol, mert arról nem vagy hajlandó nyilatkozni. Nem látom, hogy miért nem választható le egy alakulat, ami csak ezzel a témával foglalkozik? Azt a témát akartuk körbe járni ismét, hogy van-e túlélőképessége a jövő csataterén egy vontatott eszköznek és csak annyit kaptunk, hogy szerinted van.
Ez nekem nem elég. De úgy látszik, meg kell elégednek ennyivel.

Egy PZH 2000 alapvetően 30 km körüli lőtávval bír.

Szerintem kevered a hatékony lőtávval. Mivel GPS vezérelt lőszerről beszéltünk ellenséges tüzérségi eszközök kiiktatására, ezért ez az adat teljesen irreleváns. Csak irányítatlan lőszerekre érvényes. (Vannak kétségeim afelől, hogy mit értenek az alatt, hogy 30 km-en pontos egy buta lőszerrel, de ezt hagyjuk.)
A reagod többi része meg elég problémás. Pont nem zászlóalj tüzérségről beszéltünk és még csak nem is dandár tűztámogatásról. Jelen tudásunk szerint dd tüzérség egyedül Tatán lesz Pzh2000. A többi valószínűleg teherautós lesz, mert az is tökéletesen lépést tud tartani az APC-kel és a szittyákkal is. Vagy Lynxen önjáró aknavető formájában.

Neked is feltenném a kérdést. Mert te látod lelki szemeid előtt, ahogy egy esetleges román támadásnál épp máshol harcolnak a Leopárdok, ezért bevezényelsz vlach nehéz dandár ellen szittya zászlóaljakat vontatott tüzérséggel és hamarosan mi szorítjuk katlanba őket. Biztos vagy te ebben? Van nekik 2-szer több gyalogosuk a hadseregben. Nekünk jelenleg 30 vagy az alatti számú D-20-asunk. Ezt kéne felfejleszteni. (Ennek első lépcsője a jövőre érkező Pzh-k.) Az ellenoldalon van 1000+ db tüzérségi eszköz.
Ha te vásárolsz még több tankot a hetvenkettesekből, mert ellensúlyozni akarod a TR-85 darabszámát, nagyon homályosan látom ettől még, hogyan fog összeomlani egy kategóriáktól függően 2-10-szeres mennyiségi fölénnyel rendelkező ellenség csupán azért, mert te vásárolsz gyenge minőségből jóval kevesebbet, mint ami nekik van.
Szerintem meg a Tiszáig visszaszorítanának bennünket.
Ha nincs logisztikád mögötte, akkor lősz párat és kifogytál. Közelében sem vagy annak, hogy 1000 harcoló tüzér katona folyamatosan dolgozzon. De lefoglaltál egy jelentős keretet a felső határból. Pont ugyan az a problematika, mint a további T-72-es vásárlásnál, amit szeretsz. A példádban az sántít, hogy a T-55-ösöket eddig is simán lekezeltük. A két TR-85 zl-ból az egyikkel felveszi Tata a harcot... Marad 1 db zl, ami sikeresen áttört. Ismerős? Mit szoktál mondani az 1 zl-as hk támadásról? (Amiknek Leopárd2A4-esek és T-72-esekből álló zászlóaljunkkal is meg kell küzdenie, halkan jegyzem meg.) De a tüzérség és lövészek túlerejére ezzel még nem válaszoltál.

Ha nem tudunk választ adni arra, hogy akarjuk kiiktatni az ellenség mennyiségi előnyét, akkor költünk nagyon sokat a fegyverekre, de továbbra is esélytelenek leszünk a győzelemre.

A te mániádra, hogy hk előnyben van az ellenfél pont az a válasz, hogy nekünk a csapatszállítókon, a helikoptereken, a vadászgépeken és szinte mindenen lesz kellő minőségű páncéltörő eszköz. Az ellenség tüzérségi eszközeire is ugyan ilyen választ kell adnunk.
Az, hogy egy zászlóaljnak milyen tűztámogatást adsz az ellenség gyalogságával szemben, az meg olyan kérdés, hogy lehet 120-as löveg is, csak guruljon! Felőlem vehetjük használtan is, de lehet az önjáró aknavető is.

Csodaszép, hogy 2,5 perc alatt össze lehet csomagolni egy amerikai vontatottat. A gondom az, hogy a belövés után kelleni fog pontosítás. Pusztán a lövedék levegőben töltött ideje 1 perc minimum. És ekkor már be van mérve. Az RM155-ös ágyú maximális lőtávolságra 2 perc a lőszer levegőben töltött ideje. Ebben nincs benne természetesen az, hogy a radar meghatározza a koordinátákat, és még idő telik el a tűzkiváltásig. Viszont mivel az egy osztály nem a minimum mennyiség az ellencsapásra, ezért 1-1,5 perc között lenne a levegőben megtett út.
Viszont nincs válasz arra, amit Kammm is felvet, hogy a vontatottnak a beméréstől kezdve 3,5 perc szükséges az indulásig. Oké, tegyük fel, hogy ultra jó BMS-t fejlesztenek odaát és jelezni fogja neki, hogy épp lőnek rá és tovább kell állni. Ezt sem tudja megtenni, ha a riasztástól kezdve azonnal felhagynak a pontosító lövéssel és elkezdenek csomagolni. Egy önjáró löveg ezzel szemben azonnal tud indulni.

Én ezért vagyok kétkedő ezekkel a kézi eszközökkel szemben. Mert van egy kérdés, amire nem jön válasz. Csak az üres áttörnek a románok és akkor majd bekerítjük őket és... A Tiszáig fognak visszanyomni minket, ha nem adunk választ minden egyes technikai eszközük és emberanyagban is meglévő előnyükre.
Engem olyan válaszok érdekelnek, hogy ki tudjuk szedni Spike-kal a fele részt modernizálatlan T-55-ösöket, másik fele TR-85-ösöket? A terv az, hogy igen. Ők ki tudják szedni a Leoinkat Spike-kal? Ha működik az APS, akkor nem. Drága mulatság a hk-kra APS-t felrakni, de még drágább egy csomó Spikot ellőni feleslegesen. A 4 század MIG-et tudjuk ellensúlyozni? A válasz az, hogy igen, 1 század Griffel. Nem is számolnak velük, veszik az F-16-osokat.
Arról meg tegyél le szerintem, hogy amerikai vontatott tüzérséggel 100 db-bal és rakétásokkal fogjuk ellensúlyozni az ő 800 db csövesüket. Van 240 db rakétásuk is, köztük HIRMAS. Mit szeretnél ezen ellensúlyozni?

Ha nincs tervünk arra, hogyan fogjuk kiszedni őket, akkor kár elkezdeni a háborút!

És ezeket akár.mi is teherautóra szerelhetjük

És elértél a reag végére ahhoz, hogy a vontatott tüzérségből igazából szerinted is minimális árral lehet csinálni önjárót, a cédulán szereplő szám inkább magától az ágyúcsőtől függ. Hát pont erről beszélek! Hogy annak legalább van értelme, ha mobilitást adsz neki. Anélkül valszeg az első napon elpusztul.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Hát nem, mert adott esetben a Pzh osztályünk szétválik ütegekre és ütegenként támogatja a nehéz zhcs-k önálló harcát valahol!

Van dandár ami a következő képességekből épül fel (ez most konkrétan a nehéz):
  • páncélosképesség
  • gyalogosképesség
  • tüzérképesség
  • légvédelmi képesség
  • különféle támogató képességek
De ugyanez igaz a zászlóalj harcsoportokra is, annak is lehet század szintű páncélosképessége és üteg szintű tüzérképessége a saját zászlóalj-elemein, mint például a zászlóaljtüzérség ütege kívül! Tehát egy zhcs tüzérsége lehet akár:
  • önjáró aknavetős üteg mint zászlóaljtüzérség
  • kapott önjáró tarackágyús üteg a dandártüzérségtől
  • kapott páncéltörő üteg a dandártüzérségtől
De még század is lehet alkalmi harci kötelék! Nem véletlen, hogy a századoknak alapból van támogató szakaszuk alapból, de a szd-ahk is kaphat a zászlóaljtól elemeket!
Az osztály szétosztása a zlj.-k között nem újkeletű. Mi ezzel a gond a mi esetünkben? Ha a Pzh-k a zlj megerősítését végzik és a műveleti terület az ütegnek (6 vagy 8 löveg) megegyezik a zlj műveleti területével. Nagyobb seregeknél ez nem probléma, mert az általános tűztámogatást a magasabb egységekből odarendelt tüzérosztályok veszik át (p. a hadosztálytól vagy magasabb egységből). Erre azért van szükség, mert az említett ellen sem félautista bantu néger lándzsás alakulatokból áll, és mélységéből olyan csapást mér a LAROM vagy HIMARS osztályaiból a zlj hcs-ra, hogy elmegy a kedvük a háborúsditól. Jobb ha az irányítás a magasabb egységek kezében marad, mert így már felvehetik a harcot az említett sorozatvetőkkel, amikre viszont az elhelyezkedésük miatt is igen koncentrált tüzet kell vezetni. Ugye így is 3 esetleg 4 zlj-nak lenne tűztámogatása, mely akkor lenne elég 40 km-es szakaszra, ha nincs a mélységükben védelem. Ha szabályosan akarok játszani, akkor kb. 20 km.
@Vogon által említett 80 km/löveg még ijesztegetni sem elég a frontszakaszt. Hiszen így egy lövegnek 20000 km2 (ha a saját területeket nem számoljuk, akkor a fele) területet kell védenie. ennyit felderíteni sem lehet.
Akárhogy is nézem, komoly kapacitásbővítésre van szükség.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Igen, látod, pont ez a gondom. Hogy nem igazán értem. Kérdeztem több dolgot, amire egyszerűen nem válaszolsz. Nem tudom megmondani, hogy a Honvédség érzékeny információnak kezeli és nem tudsz -mivel gyártói dolgokról van szó, például hogy az egyik mitől olcsó és a másik mitől lesz drága, ezért ezt furcsállnám- vagy szimplán nem akarsz válaszolni.

A fórumon azért terjedt el a nézet, hogy a vontatott tüzérségnek minimális a túlélőképessége, mert beszereztünk radarokat, amik lövés után bemérik, honnan lő az ellen. Ha követed a román haderőfejlesztés topicot, akkor ők is. A kommunikáció gyorsítására és biztonságossá tételére ők is gőzerővel költenek.

Adtam egy elméleti számítást, hogy mennyi az a minimum mennyiség, amivel már tudsz legalább három gránátot odavágni az ellenség tüzérségi eszközeire. Szólj, ha valahol hibás a számítás! De ha egyetlen tüzérosztályt felszabadítasz erre a célra, akkor már nem jelentheted ki, hogy nem lesz válaszcsapás, mert ahhoz nagyon speciálisan rá kellene készülni. 9 db lövedék fog becsapódni a környéken. Az egész haderőhöz képest filléres költségen tudod baszogatni az ellenség vontatott tarackjait.
Emiatt gondolja sok ember azt, hogy érdemesebb olyan eszközökbe beruházni, amik lövés után gyakorlatilag azonnal tovább tudnak állni, így értelme nincs az ellenségnek az általa radarokon megkapott koordinátákra rálőnie.

Felhozol a vontatott tüzérségre, mint olcsó eszközre példát, hogy ha keleten harcolni kell, akkor én Gyulán szarul érezném magam, ha Debrecenben lenne az a pár RM155 cső. Oké, ez nem tényadat, hogy így lenne, csak egy fiktív szituáció. De nem látom, és igen jól vetted észre, nem értettem meg, hogy a román-magyar határszakaszon miért ellensúlyozna 100 db használt vontatott a pásztorok 800 db vontatott és 240 db rakétás eszközét? A legtöbb nekik is csak raktáron porosodik, de ebből a mennyiségből ők raknak csak csövest kilométerenként 2-t, ha háborúban nagyon akarnak.
Fele annyi hivatásos katonánk lesz elvileg és fele annyi tartalékos. Vagyis fele annyi leküzdendő célpont. És ha 25 Pzh-t és a D-20-at is hozzá adom az általad kért 100 amerikai vontatotthoz, akkor is lesz nekik 10-szer több tüzérségi eszközük.

Tényleg fogalmazd már meg, hogy miért példálózunk állandóan Románia elleni háborúval, indokolva olyan beszerzéseket, amik mennyiségileg nem egyenlítik ki az erőviszonyokat, de kétes a minőségi fölényük?

Azt az érvet érteném, hogy vegyünk 800-at, mert szerinted csak így tudjuk ellensúlyozni az ő eszközeiket. Nagyon kevés konkrét számot írsz, azt javasolod vegyünk 100-at és tároljuk le, de nem látom, hogy miért. És nem írod azt sem, hogy szerinted ez mennyit jelentene a mi katonai költségvetésünkbe... Mennyi a beszerzési költsége, mennyibe kerülne a kiképzés.

Ne haragudj, de én azt kértem, hogy merüljünk el a témában és fejtsük ki az érveket érthetően. Nem látom, hogy te milyen költségekben gondolkodol, mert arról nem vagy hajlandó nyilatkozni. Nem látom, hogy miért nem választható le egy alakulat, ami csak ezzel a témával foglalkozik? Azt a témát akartuk körbe járni ismét, hogy van-e túlélőképessége a jövő csataterén egy vontatott eszköznek és csak annyit kaptunk, hogy szerinted van.
Ez nekem nem elég. De úgy látszik, meg kell elégednek ennyivel.



Szerintem kevered a hatékony lőtávval. Mivel GPS vezérelt lőszerről beszéltünk ellenséges tüzérségi eszközök kiiktatására, ezért ez az adat teljesen irreleváns. Csak irányítatlan lőszerekre érvényes. (Vannak kétségeim afelől, hogy mit értenek az alatt, hogy 30 km-en pontos egy buta lőszerrel, de ezt hagyjuk.)
A reagod többi része meg elég problémás. Pont nem zászlóalj tüzérségről beszéltünk és még csak nem is dandár tűztámogatásról. Jelen tudásunk szerint dd tüzérség egyedül Tatán lesz Pzh2000. A többi valószínűleg teherautós lesz, mert az is tökéletesen lépést tud tartani az APC-kel és a szittyákkal is. Vagy Lynxen önjáró aknavető formájában.

Neked is feltenném a kérdést. Mert te látod lelki szemeid előtt, ahogy egy esetleges román támadásnál épp máshol harcolnak a Leopárdok, ezért bevezényelsz vlach nehéz dandár ellen szittya zászlóaljakat vontatott tüzérséggel és hamarosan mi szorítjuk katlanba őket. Biztos vagy te ebben? Van nekik 2-szer több gyalogosuk a hadseregben. Nekünk jelenleg 30 vagy az alatti számú D-20-asunk. Ezt kéne felfejleszteni. (Ennek első lépcsője a jövőre érkező Pzh-k.) Az ellenoldalon van 1000+ db tüzérségi eszköz.
Ha te vásárolsz még több tankot a hetvenkettesekből, mert ellensúlyozni akarod a TR-85 darabszámát, nagyon homályosan látom ettől még, hogyan fog összeomlani egy kategóriáktól függően 2-10-szeres mennyiségi fölénnyel rendelkező ellenség csupán azért, mert te vásárolsz gyenge minőségből jóval kevesebbet, mint ami nekik van.
Szerintem meg a Tiszáig visszaszorítanának bennünket.
Ha nincs logisztikád mögötte, akkor lősz párat és kifogytál. Közelében sem vagy annak, hogy 1000 harcoló tüzér katona folyamatosan dolgozzon. De lefoglaltál egy jelentős keretet a felső határból. Pont ugyan az a problematika, mint a további T-72-es vásárlásnál, amit szeretsz. A példádban az sántít, hogy a T-55-ösöket eddig is simán lekezeltük. A két TR-85 zl-ból az egyikkel felveszi Tata a harcot... Marad 1 db zl, ami sikeresen áttört. Ismerős? Mit szoktál mondani az 1 zl-as hk támadásról? (Amiknek Leopárd2A4-esek és T-72-esekből álló zászlóaljunkkal is meg kell küzdenie, halkan jegyzem meg.) De a tüzérség és lövészek túlerejére ezzel még nem válaszoltál.

Ha nem tudunk választ adni arra, hogy akarjuk kiiktatni az ellenség mennyiségi előnyét, akkor költünk nagyon sokat a fegyverekre, de továbbra is esélytelenek leszünk a győzelemre.

A te mániádra, hogy hk előnyben van az ellenfél pont az a válasz, hogy nekünk a csapatszállítókon, a helikoptereken, a vadászgépeken és szinte mindenen lesz kellő minőségű páncéltörő eszköz. Az ellenség tüzérségi eszközeire is ugyan ilyen választ kell adnunk.
Az, hogy egy zászlóaljnak milyen tűztámogatást adsz az ellenség gyalogságával szemben, az meg olyan kérdés, hogy lehet 120-as löveg is, csak guruljon! Felőlem vehetjük használtan is, de lehet az önjáró aknavető is.

Csodaszép, hogy 2,5 perc alatt össze lehet csomagolni egy amerikai vontatottat. A gondom az, hogy a belövés után kelleni fog pontosítás. Pusztán a lövedék levegőben töltött ideje 1 perc minimum. És ekkor már be van mérve. Az RM155-ös ágyú maximális lőtávolságra 2 perc a lőszer levegőben töltött ideje. Ebben nincs benne természetesen az, hogy a radar meghatározza a koordinátákat, és még idő telik el a tűzkiváltásig. Viszont mivel az egy osztály nem a minimum mennyiség az ellencsapásra, ezért 1-1,5 perc között lenne a levegőben megtett út.
Viszont nincs válasz arra, amit Kammm is felvet, hogy a vontatottnak a beméréstől kezdve 3,5 perc szükséges az indulásig. Oké, tegyük fel, hogy ultra jó BMS-t fejlesztenek odaát és jelezni fogja neki, hogy épp lőnek rá és tovább kell állni. Ezt sem tudja megtenni, ha a riasztástól kezdve azonnal felhagynak a pontosító lövéssel és elkezdenek csomagolni. Egy önjáró löveg ezzel szemben azonnal tud indulni.

Én ezért vagyok kétkedő ezekkel a kézi eszközökkel szemben. Mert van egy kérdés, amire nem jön válasz. Csak az üres áttörnek a románok és akkor majd bekerítjük őket és... A Tiszáig fognak visszanyomni minket, ha nem adunk választ minden egyes technikai eszközük és emberanyagban is meglévő előnyükre.
Engem olyan válaszok érdekelnek, hogy ki tudjuk szedni Spike-kal a fele részt modernizálatlan T-55-ösöket, másik fele TR-85-ösöket? A terv az, hogy igen. Ők ki tudják szedni a Leoinkat Spike-kal? Ha működik az APS, akkor nem. Drága mulatság a hk-kra APS-t felrakni, de még drágább egy csomó Spikot ellőni feleslegesen. A 4 század MIG-et tudjuk ellensúlyozni? A válasz az, hogy igen, 1 század Griffel. Nem is számolnak velük, veszik az F-16-osokat.
Arról meg tegyél le szerintem, hogy amerikai vontatott tüzérséggel 100 db-bal és rakétásokkal fogjuk ellensúlyozni az ő 800 db csövesüket. Van 240 db rakétásuk is, köztük HIRMAS. Mit szeretnél ezen ellensúlyozni?

Ha nincs tervünk arra, hogyan fogjuk kiszedni őket, akkor kár elkezdeni a háborút!



És elértél a reag végére ahhoz, hogy a vontatott tüzérségből igazából szerinted is minimális árral lehet csinálni önjárót, a cédulán szereplő szám inkább magától az ágyúcsőtől függ. Hát pont erről beszélek! Hogy annak legalább van értelme, ha mobilitást adsz neki. Anélkül valszeg az első napon elpusztul.
Ne haragudj, abszolút nem személyes. Nincs időm mindenre válaszolni. Talán hétvégén.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Igen, látod, pont ez a gondom. Hogy nem igazán értem. Kérdeztem több dolgot, amire egyszerűen nem válaszolsz. Nem tudom megmondani, hogy a Honvédség érzékeny információnak kezeli és nem tudsz -mivel gyártói dolgokról van szó, például hogy az egyik mitől olcsó és a másik mitől lesz drága, ezért ezt furcsállnám- vagy szimplán nem akarsz válaszolni.

A fórumon azért terjedt el a nézet, hogy a vontatott tüzérségnek minimális a túlélőképessége, mert beszereztünk radarokat, amik lövés után bemérik, honnan lő az ellen. Ha követed a román haderőfejlesztés topicot, akkor ők is. A kommunikáció gyorsítására és biztonságossá tételére ők is gőzerővel költenek.

Adtam egy elméleti számítást, hogy mennyi az a minimum mennyiség, amivel már tudsz legalább három gránátot odavágni az ellenség tüzérségi eszközeire. Szólj, ha valahol hibás a számítás! De ha egyetlen tüzérosztályt felszabadítasz erre a célra, akkor már nem jelentheted ki, hogy nem lesz válaszcsapás, mert ahhoz nagyon speciálisan rá kellene készülni. 9 db lövedék fog becsapódni a környéken. Az egész haderőhöz képest filléres költségen tudod baszogatni az ellenség vontatott tarackjait.
Emiatt gondolja sok ember azt, hogy érdemesebb olyan eszközökbe beruházni, amik lövés után gyakorlatilag azonnal tovább tudnak állni, így értelme nincs az ellenségnek az általa radarokon megkapott koordinátákra rálőnie.

Felhozol a vontatott tüzérségre, mint olcsó eszközre példát, hogy ha keleten harcolni kell, akkor én Gyulán szarul érezném magam, ha Debrecenben lenne az a pár RM155 cső. Oké, ez nem tényadat, hogy így lenne, csak egy fiktív szituáció. De nem látom, és igen jól vetted észre, nem értettem meg, hogy a román-magyar határszakaszon miért ellensúlyozna 100 db használt vontatott a pásztorok 800 db vontatott és 240 db rakétás eszközét? A legtöbb nekik is csak raktáron porosodik, de ebből a mennyiségből ők raknak csak csövest kilométerenként 2-t, ha háborúban nagyon akarnak.
Fele annyi hivatásos katonánk lesz elvileg és fele annyi tartalékos. Vagyis fele annyi leküzdendő célpont. És ha 25 Pzh-t és a D-20-at is hozzá adom az általad kért 100 amerikai vontatotthoz, akkor is lesz nekik 10-szer több tüzérségi eszközük.

Tényleg fogalmazd már meg, hogy miért példálózunk állandóan Románia elleni háborúval, indokolva olyan beszerzéseket, amik mennyiségileg nem egyenlítik ki az erőviszonyokat, de kétes a minőségi fölényük?

Azt az érvet érteném, hogy vegyünk 800-at, mert szerinted csak így tudjuk ellensúlyozni az ő eszközeiket. Nagyon kevés konkrét számot írsz, azt javasolod vegyünk 100-at és tároljuk le, de nem látom, hogy miért. És nem írod azt sem, hogy szerinted ez mennyit jelentene a mi katonai költségvetésünkbe... Mennyi a beszerzési költsége, mennyibe kerülne a kiképzés.

Ne haragudj, de én azt kértem, hogy merüljünk el a témában és fejtsük ki az érveket érthetően. Nem látom, hogy te milyen költségekben gondolkodol, mert arról nem vagy hajlandó nyilatkozni. Nem látom, hogy miért nem választható le egy alakulat, ami csak ezzel a témával foglalkozik? Azt a témát akartuk körbe járni ismét, hogy van-e túlélőképessége a jövő csataterén egy vontatott eszköznek és csak annyit kaptunk, hogy szerinted van.
Ez nekem nem elég. De úgy látszik, meg kell elégednek ennyivel.



Szerintem kevered a hatékony lőtávval. Mivel GPS vezérelt lőszerről beszéltünk ellenséges tüzérségi eszközök kiiktatására, ezért ez az adat teljesen irreleváns. Csak irányítatlan lőszerekre érvényes. (Vannak kétségeim afelől, hogy mit értenek az alatt, hogy 30 km-en pontos egy buta lőszerrel, de ezt hagyjuk.)
A reagod többi része meg elég problémás. Pont nem zászlóalj tüzérségről beszéltünk és még csak nem is dandár tűztámogatásról. Jelen tudásunk szerint dd tüzérség egyedül Tatán lesz Pzh2000. A többi valószínűleg teherautós lesz, mert az is tökéletesen lépést tud tartani az APC-kel és a szittyákkal is. Vagy Lynxen önjáró aknavető formájában.

Neked is feltenném a kérdést. Mert te látod lelki szemeid előtt, ahogy egy esetleges román támadásnál épp máshol harcolnak a Leopárdok, ezért bevezényelsz vlach nehéz dandár ellen szittya zászlóaljakat vontatott tüzérséggel és hamarosan mi szorítjuk katlanba őket. Biztos vagy te ebben? Van nekik 2-szer több gyalogosuk a hadseregben. Nekünk jelenleg 30 vagy az alatti számú D-20-asunk. Ezt kéne felfejleszteni. (Ennek első lépcsője a jövőre érkező Pzh-k.) Az ellenoldalon van 1000+ db tüzérségi eszköz.
Ha te vásárolsz még több tankot a hetvenkettesekből, mert ellensúlyozni akarod a TR-85 darabszámát, nagyon homályosan látom ettől még, hogyan fog összeomlani egy kategóriáktól függően 2-10-szeres mennyiségi fölénnyel rendelkező ellenség csupán azért, mert te vásárolsz gyenge minőségből jóval kevesebbet, mint ami nekik van.
Szerintem meg a Tiszáig visszaszorítanának bennünket.
Ha nincs logisztikád mögötte, akkor lősz párat és kifogytál. Közelében sem vagy annak, hogy 1000 harcoló tüzér katona folyamatosan dolgozzon. De lefoglaltál egy jelentős keretet a felső határból. Pont ugyan az a problematika, mint a további T-72-es vásárlásnál, amit szeretsz. A példádban az sántít, hogy a T-55-ösöket eddig is simán lekezeltük. A két TR-85 zl-ból az egyikkel felveszi Tata a harcot... Marad 1 db zl, ami sikeresen áttört. Ismerős? Mit szoktál mondani az 1 zl-as hk támadásról? (Amiknek Leopárd2A4-esek és T-72-esekből álló zászlóaljunkkal is meg kell küzdenie, halkan jegyzem meg.) De a tüzérség és lövészek túlerejére ezzel még nem válaszoltál.

Ha nem tudunk választ adni arra, hogy akarjuk kiiktatni az ellenség mennyiségi előnyét, akkor költünk nagyon sokat a fegyverekre, de továbbra is esélytelenek leszünk a győzelemre.

A te mániádra, hogy hk előnyben van az ellenfél pont az a válasz, hogy nekünk a csapatszállítókon, a helikoptereken, a vadászgépeken és szinte mindenen lesz kellő minőségű páncéltörő eszköz. Az ellenség tüzérségi eszközeire is ugyan ilyen választ kell adnunk.
Az, hogy egy zászlóaljnak milyen tűztámogatást adsz az ellenség gyalogságával szemben, az meg olyan kérdés, hogy lehet 120-as löveg is, csak guruljon! Felőlem vehetjük használtan is, de lehet az önjáró aknavető is.

Csodaszép, hogy 2,5 perc alatt össze lehet csomagolni egy amerikai vontatottat. A gondom az, hogy a belövés után kelleni fog pontosítás. Pusztán a lövedék levegőben töltött ideje 1 perc minimum. És ekkor már be van mérve. Az RM155-ös ágyú maximális lőtávolságra 2 perc a lőszer levegőben töltött ideje. Ebben nincs benne természetesen az, hogy a radar meghatározza a koordinátákat, és még idő telik el a tűzkiváltásig. Viszont mivel az egy osztály nem a minimum mennyiség az ellencsapásra, ezért 1-1,5 perc között lenne a levegőben megtett út.
Viszont nincs válasz arra, amit Kammm is felvet, hogy a vontatottnak a beméréstől kezdve 3,5 perc szükséges az indulásig. Oké, tegyük fel, hogy ultra jó BMS-t fejlesztenek odaát és jelezni fogja neki, hogy épp lőnek rá és tovább kell állni. Ezt sem tudja megtenni, ha a riasztástól kezdve azonnal felhagynak a pontosító lövéssel és elkezdenek csomagolni. Egy önjáró löveg ezzel szemben azonnal tud indulni.

Én ezért vagyok kétkedő ezekkel a kézi eszközökkel szemben. Mert van egy kérdés, amire nem jön válasz. Csak az üres áttörnek a románok és akkor majd bekerítjük őket és... A Tiszáig fognak visszanyomni minket, ha nem adunk választ minden egyes technikai eszközük és emberanyagban is meglévő előnyükre.
Engem olyan válaszok érdekelnek, hogy ki tudjuk szedni Spike-kal a fele részt modernizálatlan T-55-ösöket, másik fele TR-85-ösöket? A terv az, hogy igen. Ők ki tudják szedni a Leoinkat Spike-kal? Ha működik az APS, akkor nem. Drága mulatság a hk-kra APS-t felrakni, de még drágább egy csomó Spikot ellőni feleslegesen. A 4 század MIG-et tudjuk ellensúlyozni? A válasz az, hogy igen, 1 század Griffel. Nem is számolnak velük, veszik az F-16-osokat.
Arról meg tegyél le szerintem, hogy amerikai vontatott tüzérséggel 100 db-bal és rakétásokkal fogjuk ellensúlyozni az ő 800 db csövesüket. Van 240 db rakétásuk is, köztük HIRMAS. Mit szeretnél ezen ellensúlyozni?

Ha nincs tervünk arra, hogyan fogjuk kiszedni őket, akkor kár elkezdeni a háborút!



És elértél a reag végére ahhoz, hogy a vontatott tüzérségből igazából szerinted is minimális árral lehet csinálni önjárót, a cédulán szereplő szám inkább magától az ágyúcsőtől függ. Hát pont erről beszélek! Hogy annak legalább van értelme, ha mobilitást adsz neki. Anélkül valszeg az első napon elpusztul.
Azt nem érted meg, hogy az, hogy a PZH-kat leosztod egyesével 20-30-50km-re, az azért marhaság, mert a tüzérségnek nem csak az a feladata, hogy az ellenség tüzérségére felügyeljen, hanem tüzzel kell támogatnia, a teljes öszfegyvernemi haderőt. Az, hogy készenlétben tartasz olyan tűzszakaszokat, amelyek alkalmasak lehetnek az ellenség elleni válaszcsapásokra, az dicséretes, de nem elegendő.
Az intelligens lövedékek viszont nem mindenhatóak. Szerintem pont nem alkalmasak az ilyen feladatra.
Nem véletlen, hogy az oroszok is elsősorban rakétatüzérséget alkalmaztak az ilyen választűzre. Az intelligens lőszer sokkal alkalmasabb mozgó páncéloserők pusztítására.
A gyalogság és a tüzérség ellen inkább a területtűz és a kilőtt lövedéktömeg az ami hatásos. És pont emiatt fontos a hazai gyártású butalőszer is!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A rakétatüzérségnél nem értem a habozást. A Pzh 2000-et is megvettük pedig ismert volt az amerikai Crusader követelményrendszer (se automatizált újratöltés töltőjárművel, se szeparált küzdőtér a kezelőknek, se ütegszintű automatizáció), mint a jövő. Nem értem akkor mi a baj a kortárs moduláris mlrs rendszerekkel! Egy osztály nyugodtan beleférne kezdetnek, hogy visszaszokjunk a jóra!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
@Vogon , egyrészt értőbben is olvashattad volna amit írtam. Másrészt csak érezd át kicsit a dinamikáját a meglévő, leendő, vagy a szükségesnek látott erőkkel az összecsapások lehetősége szerint támadásban vagy védelemben.

Amit írtam egy opció. Arról szólt, hogy lesz 3 aktív dandárunk az ismereteink szerint. Ezek mindegyikének kell legyen saját tüzérsége. Ez teljesen mindegy, hogy láncon vagy keréken gurul, nem attól lesz dandár alárendeltségben. Attól lesz az, hogy a dd-nak rendelik alá. Ez azt jelenti, hogy a dd harcait támogatja. Nem fog a gépesített gyalogság menni harcolni ezek nélkül, ez nem fogja otthagyni őket mert a távolban egy szittyának kell tüzérség. Szóval ezek azok amik fixen mennek, 3 dd esetén, 3 x 1 osztály ami 3x3 üteg, ami 72 db ágyú.

Emellé álmodtam ho. tüzérséget további legalább két osztály akár vontatott, akár önjáró csöves tüzérséggel és mlrs-sel minimum üteg, de azt is inkább osztály szinten. Ezek azok, amik mehetnek, mennek bármelyik egységet támogatni aminek a hadműveleteihez szüksége van rájuk, illetve ezek adnak válaszcsapási lehetőséget, vagy megerősítést a dd és zlj tüzérségek tűzcsapásaihoz. Ez további 48 ágyú(nem lehetetlen ennél is több), 8-24 nagy hatótávolságú rakétaindító jármű, lőszerfajtától függően 1-12 db indítóval.

Ezek amik szigorúan véve kobilis erőként tudnak működni a fikciómban. Hiába van az álom az 50 km gps vezérelt lőszerrel, az bezony a csúcs, amit nem fognak minden utcasarkon használni. A legnagyobb százalékban buta lőszerekkel fognak területtüzeket adni. 120 db gyors, automatizált vagy részben automatizált ágyúval. A D-20 klónokkal szemben a nagyobb hatótáv előnyével élve képesek azoknak a hatótávján kívülről lőni a szembenálló egységek tüzérségeit. Viszont azoknak van mlrs bőséggel a hatótáv és tűzcsapás tekintetében tehát ezek miatt nem szenvednek igazi hárányt. Ezek ellen már fognk használni rakétapóthajtású lőszert a mieink, ezek ellen kell mlrs nekünk, hogy meggondolják a saját csapásukat.

Szóval már ezen a ponton viszonylagosan jók vagyunk a 800 db ellensúlyozásában. Nekik be kell jönni a csöveikkel a mi ernyőnk alá, hogy a sajátjukat biztosítsák ami viszont optimális esetben nem éri el a mi csöveinket. Ha mindketten drága lőszerrel messziről akarnánk ezt, ugyanez a helyzet.

A közepes hatótávolságú rakétatüzérségükkel póthajtásos lőszerekkel mi is felvesszük a versenyt, nagy távolságra pedig kell egyenértékű rakétatüzérség.

De az eddig felvázoltaknak az elsődleges dolga, hogy a gyalogság harcait támogassa a tűzcsapásaival. Lehet belőle ellentüzet adó egységeket leválasztani ami erre készül, de azzal a harci hatékonyság romlik. Ezt a hatékonyságot fenntartandó lenne célszerű további, akár ött-s tüzéregységekkel fenntartani.

Ezek tudnák zárni a kritikus pontokat és ne felejtsd el, hogy a támadónak mozognia kell, be kell hoznia az eszközeit a mi, akár előkészített terepünkre. Műszaki zárakkal terelhetőek, miközben a harcérintkezés folyamatos, a tüzérségünk folyamatosan kapja a céladatokat és küzdi le, majd áll tovább.

Ugyanakkor mivel az ellenfelünk öt akármilyen minőségű, de nehézdandárt tud felállítani az egyéb egységeken felül, öt helyen tud ugyanolyan erőkifejtést felmutatni, amit mi egy helyen a jelen várható eszközkészletünkkel. Te ezekre spike-ot indítanál, de mindenre? Nem lesz annyi. Így csöves tüzérséggel (és az Fh70 is tud akár rakétapóthajtással 40 km-re lőni ) tudsz nagy hatótávú zárótüzet adni, ezzel tudod a legolcsóbban fedezni az egységeket. Legyen az akár egy a nehéz dd kötelékébe tartozó zlj saját tüzérséggel, vagy egy szittya zlj anélkül.

Mivel az ellen elsődleges tüzérségi eszközeinél ezek sem rosszabb fegyverek, vontatottként sincsenek hárányban. Mert azok is azok, csak azoknak mozognia kell befelé hozzánk. Ismeretlen, előkészített terület ellen kell jönniük. A mieinknek csak várnia kell első körben a céladatokat.

És nem feltétlenül optimálisak sem a körülmények mindig, sem az önjáróság. Egyrészt az ár, másrészt a bevethetőség szerint nem mindegy mit vesztesz el ugyanabban a támadásban, nem mindegy, hol tudsz menni, hogyan tudsz ott menni, meddig vagy harcképes. Ellőheted a betárazott lőszert a PZH-ból aztán tölthetsz és szervezheted ezt jól, de az előnyök mellett ez ad némi korlátot is. Vagy megalkothatsz négy osztályt, ami mellé teherautószám hordhatod a lőszert és verethetsz vele amíg a csövek bírják. Optimális esetben.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
A rakétatüzérségnél nem értem a habozást. A Pzh 2000-et is megvettük pedig ismert volt az amerikai Crusader követelményrendszer (se automatizált újratöltés töltőjárművel, se szeparált küzdőtér a kezelőknek, se ütegszintű automatizáció), mint a jövő. Nem értem akkor mi a baj a kortárs moduláris mlrs rendszerekkel! Egy osztály nyugodtan beleférne kezdetnek, hogy visszaszokjunk a jóra!
Mennyibe fájhat egy rakétatüzérség itthonra?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Izraeli Lynx, cseh LM70, lengyel WR40 mondjuk. Az izraeli a leginkább perspektivikus, abban van minden a LORAtól a klasszikus 122mm-ig.

A Himars az védelmi pénz a román vazallusoknak. Mi nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust. Az izraeli Lynx sokszor többet tud és olcsóbban. Nekünkcsak erre tellne...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 204
113
Izraeli Lynx, cseh LM70, lengyel WR40 mondjuk. Az izraeli a leginkább perspektivikus, abban van minden a LORAtól a klasszikus 122mm-ig.
A Lynx modernizált változata a PULS
Inkább izraelit vennék, abban nagyobb a potenciál, több K+F van mögötte (okos lőszerek stb.)
Jó lenne az alap rakéták licencgyártását is megszerezni...