Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
"Közismert, hogy Ausztria támadja az atomenergia használatát a nemzetközi porondon, és minden követ megmozgat, hogy akadályozza szomszédait, Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot atomerőmű-építési terveik megvalósításában.
..
A rendszerbe állított és a klímaváltozás miatt egyre hektikusabban termelő osztrák víz-, szél- és naperőművek miatt Ausztria ma drága pénzen kénytelen újabb szivattyús-tározós erőműveket építeni, hogy biztosítani tudja a stabil áramellátást. Miközben Zwentendorfban közel négy évtizede árválkodik egy kész atomerőmű, amit annak idején feláldoztak a pártpolitika oltárán."
..
"A villamosenergia-rendszerek a nap- és szélerőművek rohamos elterjedésével azok szélsőségesen ingadozó teljesítménye miatt egyre gyakrabban szembesülnek vagy hiánnyal – például amikor alig fúj a szél, vagy nem süt a nap –, vagy jelentős túltermeléssel. A lakosság és az ipar fogyasztási igényei ugyanis nyilvánvalóan nem eshetnek egybe a nap- és szélerőművek völgymeneteivel vagy csúcsaival.
..
Erre a megoldás az ipari méretű energiatárolás, amit akkumulátorokkal nem lehet megoldani, ezért Ausztriában helyettük a szivattyús-tározós erőművek töltik be ezt a szerepet. Az osztrák helyzetet ugyanakkor súlyosbítja, hogy újabban az időjárás is egyre gyakrabban szól bele a vízerőművek termelésébe."
..
"Ausztria ezért az importáram mellett ma kénytelen bővíteni a szabályozási célokat szolgáló kapacitásait is. Legnagyobb közszolgáltató vállalata, a Verbund AG hozzákezdett a Limberg III szivattyús erőmű építéséhez. Ennek részeként egy újabb alagutat fúrnak a kapruni felső és az alsó tározó között. Így újabb, 480 MW szabályozási kapacitás áll majd rendelkezésre.
..
Mindez azért fontos, mert idén január 8-án csak egy hajszál választott el több európai országot, köztük Ausztriát is, egy nagy kontinentális áramszünettől, amely döntően a kapacitáshiányra volt visszavezethető."
Ausztria továbbra is jelentős áramkimaradásokkal számol a közeljövőben!
---
"Klaudia Tanner, the Austrian Defence Minister has already given advance warning. After having supervised military manoeuvres and actions, there is a high possibility of an electrical blackout that will affect services such as computers, mobile phones, and electricity supplies in homes. The blackout would not only take place in Austria but would be widespread throughout Europe.
..
According to La Razon, Klaudia Tanner asserted that the question was not whether there was going to be a blackout, but rather that “the question is when it will be”. She has also stated that this danger is “underestimated by all” when it could have catastrophic consequences."
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and merleg

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 818
31 805
113
Ausztria továbbra is jelentős áramkimaradásokkal számol a közeljövőben!
---
"Klaudia Tanner, the Austrian Defence Minister has already given advance warning. After having supervised military manoeuvres and actions, there is a high possibility of an electrical blackout that will affect services such as computers, mobile phones, and electricity supplies in homes. The blackout would not only take place in Austria but would be widespread throughout Europe.
..
According to La Razon, Klaudia Tanner asserted that the question was not whether there was going to be a blackout, but rather that “the question is when it will be”. She has also stated that this danger is “underestimated by all” when it could have catastrophic consequences."

Közben befut az új dél-afrikai mutáns is... az egyhalott németek pedig leállítják az atomerőműveiket dec 31-én. Ukránok kirobbantják a háborút, orosz gáz stop. Perfect storm... ezek az osztrákok és németek nem véletlenül csinálták a reklámfilmjeiket.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Elvileg
"
Az üzemidőt a leállási dátumok korlátozzák

Legkésőbb 2022-ig le kell zárni az utolsó még működő atomerőműveket Németországban.
Az Atomtörvény az alábbi határidőket írja elő, amikor az energiaüzemi engedély lejár:

2021. december 31.: Grohnde, Gundremmingen C és Brokdorf atomerőművek
2022. december 31.: Isar 2, Emsland és Neckarwestheim 2 atomerőművek.
"


Nuclear-Power-in-Germany-World-Nuclear-Association.png

forrás
szoval, meg egy tiz evig el birtak volna ketyegni..

mekkora hulyeseg, mekkora penz szoras a nemetektol..

es ami a legnevetsegesebb, japanra hivatkoznak es a fokushimara, a japok meg azuta 5-7 atomeromuvet ujbol beinditottak, es terveznek meg egy parat beinditani...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Kicsit szenzációhajhász szöveg:
Az viszont várható, hogy az energiahiány miatt egy ideig még csúcsrajáratott ukrán erőművekben megszaporodnak a haváriák, amiket egyre gyakoribb és tartósabb leállások követnek majd.
Idézet a cikkből:

"Egyébként az erőmű az egyik legjelentősebb beszállítója Magyarországnak az áramellátásban."

Összefügg:

"Magyarország és Ukrajna szomszédos államok. Csak éppen Magyarország az unió tagja, Ukrajna viszont nem. Nálunk a szenes erőművek szén-dioxid-kvótát fizetnek, keleti szomszédunknál nincs ilyen rendszer. Ezért körülbell 3 MWh villamos energia előállításánál 25 euró árelőnnyel indul az unión kívüli erőmű. Akkor nem lenne érdemes az unión kívülről venni az áramot? Dehogynem, vesszük is rendesen. Ám ami üzletileg észszerű, környezetvédelmi szempontból tragikus.
Az Európai Unió szigorúan szabályozza a szén-dioxid-kibocsátást az unió területén, de azzal ma még nincsen gondja, ha az uniós tagállamok kívülről, szenes erőművekben előállított villamos energiát vásárolnak. Mi magyarok, például Ukrajnából és Szerbiából."


Tehát, minket is érint.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
GE Hitachi is beszáll SMR reaktorok építésébe. Kanadában akarják megépíteni az első projektet.
SC: Ontario’s energy future is powered by small modular nuclear reactors - QP Briefing



A kóreaiak pedig bevállalták 2022-re a 40%-os H2 tüzelésű gázturbinát. A meglévő turbinákat fogják átalakítani és a földgáz mellé 40% hidrogént akarnak keverni. A hidrogént egy közeli finimító adná, finomítás során felszabaduló gázokat gyűjtenék össze és abból nyernék ki a hidrogént.

Hanwha wins hydrogen co-firing gas turbine remodeling project in the US - Korea IT Times
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113
A románok meg fogják támadni az elektromos hálózatunkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sok-sok román bringás a dinamóját meghajtva széjjelégetik.
Múltkor jött szembe a Finis reklám, nem semmi adat amit ott közölnek, átlag 90liter víz egy kézi mosogatáshoz, nem karcsú.

Nehéz elképzelni, ki az aki 90 lityivel mosogat,

Beleugrik a köténykébe, fecsattintja gumikesztyűket
befogja az aksis fúróba az üvegmosókefét
kinyitja a csapot
majd eszébe jut, hogy nincs otthon sör
aztán lemegy a boltba sörér
majd haza megy és elmossa az egy szem kávés csészét
és elzárja a csapot,
majd leül és megissza sört
persze üvegből, hogy ne keljen mosogatni
hacsak így nem :D

"Tudtad, hogy az edények gépi mosogatásával akár 80 liter vizet spórolhatsz?
Kutatások igazolják, hogy a kézi mosogatás során átlagosan 90 liter vizet használunk el az edényeink tisztításához, egy mosogatógépnek ezzel szemben csupán 10 liter vízre van szüksége átlagosan ahhoz, hogy edényeinket megtisztítsa.

Átlagos mennyiség, a Reckitt számára 2019-ben készített Nielsen kutatás szerint, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában. A Bosch mosogatógépek csak 6,7 l vizet használnak az Eco programon (SMI6ECS93E modell, 60 cm-es méret).
forrás
"
Ezentúl zuhanyzás közben fogok mosogatni :D
Nálunk 2l meleg víz 2l hideg víz a mosogatás. Ja a tányért kaja után kenyérhéjjal ki is lehet törölni, meg egy tányér sok étkezésre elég. Nem kell állandóan mosogatni. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and gergo55

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113
"Fékezni kell a szélenergia-termelés költségeinek csökkentésére irányuló jelentős erőfeszítéseket, figyelmeztetett egy turbinagyártó nagyvállalat vezetője, arra hivatkozva, hogy az iparág egyre korlátozottabb mértékben tud új technológiákba és vállalkozásokba fektetni."

 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2361

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Egy kis érdekesség:
Röviden az egyik tanárom kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkezik, ezt írta pár napja:

"felhívtak Irkutszkból- hogy intézzem el nekik hogy a GANZ szállítson nekik 6 kV-os nagymotorokat az ottani erőműbe...
kérdem Őket - ott van Kína .. féláron motorok...
de hogy Ők 1948-ban kaptak- a háborús jóvátétel keretében Ganz Motorokat ...s azok a mai napig működnek...
pedig leszerelt motorok voltak amúgy"
 
M

molnibalage

Guest
Egy kis érdekesség:
Röviden az egyik tanárom kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkezik, ezt írta pár napja:

"felhívtak Irkutszkból- hogy intézzem el nekik hogy a GANZ szállítson nekik 6 kV-os nagymotorokat az ottani erőműbe...
kérdem Őket - ott van Kína .. féláron motorok...
de hogy Ők 1948-ban kaptak- a háborús jóvátétel keretében Ganz Motorokat ...s azok a mai napig működnek...
pedig leszerelt motorok voltak amúgy"
Inkább az a megdöbbentő, hogy még használják őket.
Bár amúgy ez mutat valamit arról, hogy egyes területeken egy gépcserének nincs gazdasági realitása újnak, ha a régi ilyen hosszútávon jó.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Kóreaiak megépítik az első kék hidrogén üzemüket otthon:
Press Release : Doosan Group | Doosan Corporation

Egyébként mostanában felűnően sokat megy a pacsizás kormány részéről a Kóreaiakkal. Elgondolkodtam azon, esetleg mennyire mélyen lesznek bevonva a hazai hidrogén stratégiába, valamint új blokk építésekbe.
Simán el tudom képzelni, hogy itthon is bevonják őket a hidrogén termelésbe, akár MOL-as közösen mint partner, vagyis hogy a MOL épít egy üzemet ami a Doosan technológiájáán alapszik.
H-class turbinája pedig van már a Doosannak, 40% hidrogén tüzeléssel igérik.
 
  • Hűha
Reactions: anonim999