[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 993
13 300
113
2014-ben kellett volna mindent lerendezni - hagyni a szakikat tovább haladni Debalcevó után-nem bohóckodni a Minszki megállapodásokkal.
Pont hogy Debalcevo idejében már késo volt. Ukránok addigra már képesek voltak olyan veszteséget okozni az oroszoknak, ami túllépet az (akkori) válalhatóság hatarán. Oroszok nem számoltak azzal, hogy az ukránok képesek lesznek az elfoglalt teruletek nagy részét felszabadítani és az egész operációt veszélybe sodorni. Arra fáztak rá, hogy 2014 májusáig nem nyomták elég eroteljesen - talán nem akarták veszélyeztetni a Krím anektálásanak elismerés esélyeit, ami viszont úgy se kovetkezet be.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Sojgu után Lavrov is megérkezett Delhibe, Ritkán látni ilyen lazán-farmerben . :)
263192347_10227303016150854_8048639152652041362_n.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Orosz támogatás nélkül a szakik nem sokáig bírnák a túlerőt-főleg,ha a frontvonal teljes szakászán indítanának az ukránok támadást. Ez tény, amit az LDNR-ben is tudnak.
Na jah, de 100 km kb a belorusz hatar es Kijev kozt a tavolsag. Igaz Pripjatyon at... Mondott valamit a batya par hete ezugyben, aztan hogy ki orosz es ki belorusz azt dontse el aki erti oket.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
297
1 810
93
Nehezen képzelem a darabszám mögé a potenciált, de biztos.
Illetve szerintem az EUban konkrétan nulla támogatottsága lenne, hogy hrivnyásítható módon támogassák az ukrán háborút.
Szavakban meg hashtagekkel persze nagyon támogatva lesznek, talán még megfigyelőket is küldenek majd, de kb ennyi.

Úgy gondolom, mivel az EU teljesen amerikai kontroll alatt van, menne Ukrajnába minden formában a támogatás, lőszer, fegyver, amit csak lehet, küldenének. Az USA biztosan nem hagyná ki a lehetőséget, hogy lekösse az oroszokat Ukrajnában, minél hosszabb időre.

Szerintem ahhoz, hogy menetből lerendezzék az ukránokat, úgy ahogy azt itt többen írták, a 70-es 80-as évek szovjet hadserege kéne, akkor lenne reális forgatókönyv, hogy megindulás után 3 nap múlva már megy a vodkázás az nyugati határon...

Nem gondolom, hogy az oroszoknál egyáltalán lenne a tervek között olyan verzió, amivel riogatnak a nyugati médiában, hogy nekiállnak elfoglalni az országot.

Ami reális lehet szerintem, hogy egy tényleg komoly ukrán támadás esetén bemennek, és szétverik az ukrán sereget, amennyire csak tudják, de nem mennek tovább nyugatra. Ezen kívül, gondolom, szétlőnék az ismert katonai célpontokat az ország egész területén, ha már idáig fajult a dolog.

Ez megint csak nem oldana meg az ő szempontjukból semmit, főleg nem hosszú távon, úgyhogy szerintem nagyon valószínű, hogy csak akkor mennek be oda, ha tényleg már nincs más választásuk.
 
K

kamm

Guest
Az a legatyásodott ukrán hadsereg a 7 év alatt sokat fejlődött.
Hat a nullahoz kepest nem volt nehez...
Korszerü NATO fegyvereket kapott
Marmint a lejart Singerekre gondolsz stb? Meg a repulo-, nehezfegyver- es loszergyartasuk komplett kimulasara, ami miatt szlovakoktol stb kell meg loszert is venniuk a tovabbra is szovjet mintaju vontatott agyuikhoz?
és 2x fülényben van.
A miben van...? :eek:
Ukrán hadsereg 100-125 ezer fő a Donbassz határa mentán.
Kenyszersorozott.

LDNR mindössze 50 ezer.
Onkentes, tele profi oroszokkal.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Ami reális lehet szerintem, hogy egy tényleg komoly ukrán támadás esetén bemennek, és szétverik az ukrán sereget
ha én lennék az orosz döntéshozó, donbasszi ukrán támadás esetén korlátozott figyelmeztető csapást jelentenék be
amit aztán mindenki ott a donbasz körül várna
és ledurnám kijevben a honvédelmi minisztériumot szép laposra
aztán bejelenteném hogy ugyanott kijevben folytatom, mert tudom hogy a katonák csak parancsot hajtanak végre és azok kijevből jönnek
és nem mennék be
mert ha valaha mégis be kell menni vagy csak át kell rendezni az ukrán belső viszonyokat akkor ahhoz kelleni fog az ukrán hadsereg támogatása
aztán ha ez nem elég akkor jönne az elnöki palota, majd országszerte lekapcsolnám a közműveket, az elektromos gáz víz hálózat topológiája ismert, elég a fontosabb pontokra egy-egy célzott csapás és ukrajnában megáll az élet víz áram gáz nélkül
és még mindig nem kellett bemenni
ahogy az usákok se mentek be szerbiába, mert minek
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 698
113
Heh? Ott is oroszok laknak vagy mi van...?
Lehet,hogy neked kimaradt, de attól még 1945-től kezdve Németország katonai megszállás alatt álló ország lett,egy időre ketté is lett osztva, de az már egy sokadik kérdés. Erre gondolhatott boki,hogy akkkor eszerint ugyanúgy érvényteleníteni kéne a népszavazásaikat az idegen fegyveres erők jelenléte miatt, mint ahogy a krími népszavazást sem ismeri el a nyugat.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 816
113
ha én lennék az orosz döntéshozó, donbasszi ukrán támadás esetén korlátozott figyelmeztető csapást jelentenék be
amit aztán mindenki ott a donbasz körül várna
és ledurnám kijevben a honvédelmi minisztériumot szép laposra

Egy eltévedt Kalibr az usák követségre, rossz volt a térkép stb. Persze ezt aligha lépnék meg, akkor mondjuk egy-két olyan ojjektumra, ahol usák tanácsadók vannak, ha vannak pontos információik ezekről. Hiszen ők irányítják az ukránokat. Én így csinálnám a helyükben, persze benne van, hogy visszacsap az USA mondjuk Szíriában az orosz bázisokra, vagy oda a hitelessége. De azért egy atomhatalommal szemben meggondolnák...
 
K

kamm

Guest
Lehet,hogy neked kimaradt, de attól még 1945-től kezdve Németország katonai megszállás alatt álló ország lett,egy időre ketté is lett osztva, de az már egy sokadik kérdés. Erre gondolhatott boki,hogy akkkor eszerint ugyanúgy érvényteleníteni kéne a népszavazásaikat az idegen fegyveres erők jelenléte miatt, mint ahogy a krími népszavazást sem ismeri el a nyugat.
Ha valakinek kimaradt nem kevés, az biztosan nem én vagyok, hanem azok, akiknek fogalmuk nincs a német szövetségi állam történetéről.
Németország szövetséges katonai irányítása 1949-tol megszűnt, a Bundesrepublik Deutschland (valamint a Deutsche Demokratische Republik a szovjet zónában) létrejöttével.
Hogy mennyire volt az elején független, azon biztosan lehet vitázni, de egyrészt megszállásnak nehéz lenne hivni mondjuk az 1970-es évektől már biztosan, amikor többpártrendszer volt és nyilvános politikai viták, privát, szabad sajtó, nyilvános szavazások - ebből semmi soha nem létezett a mocskos szovjet-orosz barbár kommunista rezsimekben.
Az 1990-es német újraegyesítés óta meg katonai megszállásról beszelni már komplett idiotizmus, az általános iskola ötödikes-hatodikos Pistike szintjén fordul utoljára elő. Ne légy te is, pontosabban Boki ne legyen Pistike.

Ami a krímit illeti, én nem foglalnek állást benne, pont ugyanúgy kétlem, hogy szabad választásnak lehetne nevezni, mint a jelenlegi ukrán politikai klímaban remdezett valasztasok sem igazán azok.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 816
113
Hogy mennyire volt az elején független, azon biztosan lehet vitázni, de egyrészt megszállásnak nehéz lenne hivni mondjuk az 1970-es évektől már biztosan, amikor többpártrendszer volt és nyilvános politikai viták, privát, szabad sajtó, nyilvános szavazások - ebből semmi soha nem létezett a mocskos szovjet-orosz barbár kommunista rezsimekben.

Németország (NSZK) 1955-ig megszállt ország volt jogilag, illetve 1991-ig is korlátozott volt a szuverenitása.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 717
113
Az a legatyásodott ukrán hadsereg a 7 év alatt sokat fejlődött. Korszerü NATO fegyvereket kapott és 2x fülényben van. Ukrán hadsereg 100-125 ezer fő a Donbassz határa mentán. LDNR mindössze 50 ezer.
A morál viszont szintén a béka segge alatt van. Üzemanyag, hadtáp lesz? Mert a létszám oké, de száraz üzemanyagtartállyal, lőszer nélkül, az éhes katona nem képes csodát tenni.
Na jah, de 100 km kb a belorusz hatar es Kijev kozt a tavolsag. Igaz Pripjatyon at... Mondott valamit a batya par hete ezugyben, aztan hogy ki orosz es ki belorusz azt dontse el aki erti oket.
A legendás Pripjaty mocsárvidékét rég lecsapolták. Kisebb tavak ugyan vannak, de a fehéroroszok biztos ismerik a terepet.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Vannak olyan elméletek, hogy minden újjonan választott német kancellárnak alá kell irnia egy papirt, amiben elismeri az orszag korlátolt szuverenitàsát és a szövetsegesek bizonyos előjogait.
Fene tudja, mennyire igaz.
Konkrét forrasom nincs, csak emlékezetből irok.
 
Status
Not open for further replies.