A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 991
14 090
113
Talán először menedzsmentet kéne kirugni és esélyt adni másoknak, pl. a htka kollektívájának.
Én, @LMzek 2.0 , @Negan pofás kis modernizációt tudnánk összehozni a BTReknek.

A rossz hír hogy ott nem csak a management gyenge hanem a portastól az esztergályoson át mindenki.


Szun-ce-t egy napra feltámasztanám és megkérném, hogy az "ágyas-tanító*" bemutatót legyen szíves a fentiekkel és a jelenlegi szakpolitikai tanácsadókkal/döntéshozókkal gyorsan "lezavarni".

...a hatékony képzési "módszerekkel", mint a korabelit!!!

"...mert a medve(és a Honvédelem) nem játék az asszony(és a politikus) nem ember!"
...ez utóbbiak pedig ne "mimózáljanak" --amikor "eljön az Idő!"-- , tudták mindezt, amikor belevágtak, és ezen a szinten --nagyon nem-- minimál-bérért játszanak itthon sem!!!


...az említett tan-mese Szun-ce mestertől, a Tiboru-blog kicsit érthetőbb köznapi nyelvezetén:

"...
Makacs ember lévén, és bebizonyítandó, hogy – teóriáját következetesen alkalmazva – szinte bárkiből lehet katonát faragni, Szun Ce egyszer 180 császári ágyast vezényelt egy rövidtávú kiképzésre.


A császári szeretőket az alábbi módszerrel egzecírozta:


Az uralkodói palota előtti térséget alakulótérnek használva felsorakoztatta a bő századnyi, vihorászó ribancot, két combos szakaszra osztotta őket, kijelölte az alparancsnokokat, majd vezényelni kezdett: jobbra át! Balra át! Hátra arc!


Amint az várható volt, a nők kacarásztak, majd össze-vissza forgolódva nyüzsögtek egy kicsit és derűsen vigyorogva nézték a páholyból figyelő császárt.


Szun-Ce ekkor azt mondta: ha a parancsszavak nem világosak, az az első számú vezető felelőssége.


Részletesen elmagyarázta, hogy mit is kell tenniük, majd megismételte a vezényszavakat, de mintha a falnak beszélt volna; a sok bringa azt hitte, hogy ez valami új móka és roppant élvezték a helyzetet.


Na, a generálisnak itt lett elege az egészből és azt mondta: ha a parancsok immáron világosak, de a feladatot az állomány továbbra sem hajtja végre a megfelelő színvonalon, az már az alvezérek sara!


És utasítást adott a tér szélén felsorakozott katonáknak, hogy malacvágtában végezzék ki a szakaszparancsnokokat. A császár szeme elkerekedett és szépen kérte Szun Ce-t, hogy nehogy má’! És mit válaszolt a Mester? Hát az egyik aranyköpését, amit kétezerötszáz éve folyamatosan idéznek a katonai parancsnokok, Aetiustól Zrínyi Miklóson keresztül Norman Schwartzkopfig:


  • Felség! Attól a perctől kezdve, hogy tábornokoddá neveztél ki és én ezt elfogadtam, olyan hatáskört biztosítottál nekem, amely lehetővé teszi számomra, hogy bizonyos utasításaidnak ne engedelmeskedjem!

És intett az alabárdosoknak, akik pikkpakk lenyakazták a főpuncikat. A soron következő ágyasok előreléptek a sorban és ők lettek a szakaszpékák. A vezényszavak ismét elhangoztak, és – láss csodát! – a megmaradt 178 nő ragyogóan, fegyelmezetten és halálos csendben végrehajtotta az utasításokat.


Innen is látható, hogy Szun Ce emberséges, de következetes és eredményes vezető volt, aki méltán szolgál példaképül korunk gazdasági irányítóinak. Jó, nem volt az a kifejezett Teréz anya, de végül is egy (minimum négycsillagos) tábornokról beszélünk, nem pedig egy hajdani személyügyi államtitkárról..."

Aki pedig némi kínai korabeli hangulattal magyarul is szeretné a művet az ITT találja.
A video(Youtube)-verzió-t nem néztem, de van ebből is magyar:

Sun Tzu - A háború művészete (HU)


U.I.? Nem néztem, felelősséget nem vállalok érte!

.
 
  • Tetszik
Reactions: Busho3301

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 070
113
U.I.? Nem néztem, felelősséget nem vállalok érte!
Ez nincs benne a Háború művézeté-ben, viszont a James Clavell előszavával ellátott, és megjegyzésekkel, magyarázatokkal teletűzdelt angol nyelvű The Art of War kiadásban (ami egy 189x-es kiadás alapján készült, én Szingapúrban vettem meg a reptéren egy könyvesboltban '92-ben) benne van, nagyjából így. Annyi kiegészítés, hogy az ágyasokat 3 csapatba osztotta, és a csapatok élére a császár 3 legkedvesebb ágyasát állította.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 392
31 715
113
Ez nincs benne a Háború művézeté-ben, viszont a James Clavell előszavával ellátott, és megjegyzésekkel, magyarázatokkal teletűzdelt angol nyelvű The Art of War kiadásban (ami egy 189x-es kiadás alapján készült, én Szingapúrban vettem meg a reptéren egy könyvesboltban '92-ben) benne van, nagyjából így. Annyi kiegészítés, hogy az ágyasokat 3 csapatba osztotta, és a csapatok élére a császár 3 legkedvesebb ágyasát állította.
Magyarul nem adták ki?Amúgy is kedvelem Clavellt,de ezzel nem találkoztam.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 988
91 910
113
Nah. A sok extra pluszzsé után ez a beruházás halasztás erinti a HM-et. Vagyis érintheti, mert Varga adhat engedélyt túllépésre. Gondolom a decemberi szamoktól függ, mert a novemberi hiány rekordgatya lett.

350 milliárdos beruházáshalasztásról döntött a kormány. Minden minisztériumnak meghatároztak beruházási felső limitet. Külön engedéllyel lehet túllépni.
A HM-nek 46 milliárd. Nem tudom, mi eshet fölé. Meg ha jól ertem, csak decemberre vonatkozik, az idei hianycél és allamadossag csökkentés miatt. Sztem ezek a laktanyafelújítások, új épületek felhúzása az új vasaknak lehetnek.

meghatározott fejezeti kiadási maximumtól való eltérésre a pénzügyminiszter adhat engedélyt

kormanyhatarozat-melleklet211209-498530.png


 
H

Hummen23

Guest
A szimulációnak a lehető legvalóságosabbnak kellene lennie.
Akkor már többet ér, ha cod-oznak a srácok.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 070
113
Amennyire el tudtam olvasni:

  • Intézkedések
  • 5(S?)OP kidolgozás
  • Anyag készletek (sic!), technikai eszközök biztosításának helyzete
  • Negyedéves jelentések rendje
  • Logisztikai szakfelkészítési igény
  • Átfedések
  • Egyéb jelentések, kérdések
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 416
74 288
113


A Kormány 1883/2021. (XII. 8.) Korm. határozata a honvédelmi állomány béremeléséhez szükséges intézkedésekről

A Kormány
1. egyetért a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák 2022. január 1-jétől történő átlagosan 10%-os
illetményfejlesztésével és az ehhez szükséges költségvetési többletforrás biztosításával;

2. felhívja a pénzügyminisztert, hogy – a honvédelmi miniszter bevonásával – az 1. pont szerinti cél megvalósítása
érdekében gondoskodjon

a) a 2022. évben 15 348 600 000 forint többletforrás biztosításáról a Magyarország 2022. évi központi
költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 1. melléklet XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet javára,

b) a 2023. évtől, az adott évi költségvetés tervezésekor az 1. pont szerinti összeg szerkezeti változásként,
továbbá 1 395 300 000 forint többletforrás szintrehozásként való biztosításáról.

Felelős: pénzügyminiszter, honvédelmi miniszter

Határidő:
az a) alpont tekintetében a 2022. évi költségvetés végrehajtása során, legkésőbb 2022. január 15.

a b) alpont tekintetében 2023-tól az adott évi központi költségvetés tervezése során
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 416
74 288
113
Magyar Közlöny 2021. évi 224. számából...

A Kormány 1886/2021. (XII. 8.) Korm. határozata címrendi kiegészítésről, a Gazdaság-újraindítási programok előirányzatból, a Központi
Maradványelszámolási Alapból, a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka előirányzatból, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, fejezetek közötti és fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításról, kormányhatározat módosításáról, valamint kötelezettségvállalás
engedélyezéséről


1.12. egyetért a Kvtv. 1. melléklet XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet költségvetése terhére a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény szerinti feladatok ellátása érdekében az alábbi beszerzési eljárások megindításával a 2021. évben:

a) a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében és rendelkezésében álló, korlátozott elérésű, valamint az állomány elhelyezését szolgáló ingatlanállomány folyamatos üzemeltetésével, karbantartásával, kezelésével összefüggő és egyéb kapcsolódó feladatok végrehajtása,

b) a Budapest, Irinyi János laktanya MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred részére épülő központi épület létesítési munkái,

c) a Székesfehérvár, Mészáros Lázár utca 2. szám alatt a HQ MND-C új iroda és őrépület létesítéséhez szükséges közműhálózat-fejlesztési munkák,

d) Szolnok Helikopterbázis hangárkomplexum létesítése I. ütem,

e) a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési programhoz kapcsolódóan a Magyar Honvédség tábori és stacioner vezetési, irányítási képességének és missziós feladatainak biztosítása érdekében kommunikációs rendszerek, rendszerelemek tervezése, kialakítása,

f ) a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer (HM KGIR) műszaki üzemeltetése és támogatása (support), a szolgáltatás bővítése;


1.14. az Áht. 36. § (4c) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében eljárva, az 1.12. alpont szerinti feladat vonatkozásában vállalható kötelezettségek felső korlátját a 2022–2025. évek tekintetében a XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet vonatkozásában az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a 2022. évben
aa) az 1.12. alpont a) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 40 119 797 000 forint,
ab) az 1.12. alpont d) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában az egyes honvédelmi célú
beszerzések megvalósításához szükséges éven túli kötelezettségvállaláshoz történő
hozzájárulásról szóló kormányhatározat szerint vállalt kötelezettségen túl legfeljebb
2 400 000 000 forint,
ac) az 1.12. alpont e) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 2 439 608 950 forint,
ad) az 1.12. alpont f) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 9 096 000 000 forint,

b) a 2023. évben
ba) az 1.12. alpont a) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 42 447 504 000 forint,
bb) az 1.12. alpont b) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 3 550 000 000 forint,
bc) az 1.12. alpont c) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 5 550 000 000 forint,
bd) az 1.12. alpont d) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 14 000 000 000 forint,
be) az 1.12. alpont e) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 2 732 870 138 forint,
bf) az 1.12. alpont f) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 8 000 000 000 forint,

c) a 2024. évben
ca) az 1.12. alpont a) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 44 911 849 000 forint,
cb) az 1.12. alpont d) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 10 000 000 000 forint,
cc) az 1.12. alpont f) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb 7 704 000 000 forint,

d) a 2025. évben az 1.12. alpont a) pontja szerinti beszerzés vonatkozásában legfeljebb
47 520 850 000 forint.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 987
30 856
113
Ez amúgy egy nagyon hasznos tudás. Ha a saját érdekeinknek megfelelően valami kevésbé vállalható hadviselő fél fölényét biztosítani akarjuk valahol, akkor ilyen kapacitások mindenképp kellenek, és a kapacitás rejthetőséggel is kell, hogy párosuljon. Nyilván nem lesz mindennapos, hogy covert melókat kell elvégezni az ilyen üzemeknek, de képesnek kell rá lennünk anélkül, hogy ebben másokra szorulnánk. Ezt hívják mozgástérnek.

Áruld el, hogy mire szeretnéd használni a Currus-t, ha kivezetik a BTR-eket, meg a T-72-eseket!
Pont ezért írtam. Vegye meg a management, ha azt gondolják meg tudnak élni a piacról. Ha nem állami a Currus, akkor
A Curus esetén milyen olyan nemzetbiztonsági érdek van, ami a megtartása mellett szól?
A Rába dettó. Én szurkolok nekik (nagyon) de az állam szempontjából annyi érdek fűződik a Rábához hogy itthon termel GDP-t. Idén tavasszal beszántották a Rába járműgyártó részlegét. Nincs már GBP program.
Mi a nemzetbiztonsági szempont?
Az Armcom az egyedüli, aminél felszaladt a homlokomra a szemöldököm. De az Arzenal sem az a kimondott cég, ami titkos dolgokkal foglalkozna.
Persze valamennyire titkosak, de nem stratégiai szintű titkosság vonatkozik rájuk, hanem licence jellegű titkosság.
Talán, egyedül az Arzenal rakéta karbantartó részlege lehet problémás, de ott meg az amerikaiak felügyelik folyamatosan a szabályok betartását.
Az meg, hogy valaha orosz eredetű radarokat modernizáltak, az az ELM radarok érkezésével fog változni.
Ez utóbbi meg nem lesz probléma, mivel szerintem az izraeliek keze benne lesz a privatizációban így is úgy is. Ha ők szálnak be, akkor nekik nagyon nem kell bemutatni az ELM radarokat. Új tulajdonos bevonás nem jelenti azt, hogy feltétlen ki kell adnia az államnak a gyeplőt a kezéből.
Az ellenféltől zsákmányolt szovjet alapú technika reaktiválásához? ;)
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu