...az említett tan-mese Szun-ce mestertől, a
Tiboru-blog kicsit érthetőbb köznapi nyelvezetén:
"...
Makacs ember lévén, és bebizonyítandó, hogy – teóriáját következetesen alkalmazva – szinte bárkiből lehet katonát faragni, Szun Ce egyszer 180 császári ágyast vezényelt egy rövidtávú kiképzésre.
A császári szeretőket az alábbi módszerrel egzecírozta:
Az uralkodói palota előtti térséget alakulótérnek használva felsorakoztatta a bő századnyi, vihorászó ribancot, két combos szakaszra osztotta őket, kijelölte az alparancsnokokat, majd vezényelni kezdett: jobbra át! Balra át! Hátra arc!
Amint az várható volt, a nők kacarásztak, majd össze-vissza forgolódva nyüzsögtek egy kicsit és derűsen vigyorogva nézték a páholyból figyelő császárt.
Szun-Ce ekkor azt mondta:
ha a parancsszavak nem világosak, az az első számú vezető felelőssége.
Részletesen elmagyarázta, hogy mit is kell tenniük, majd megismételte a vezényszavakat, de mintha a falnak beszélt volna; a sok bringa azt hitte, hogy ez valami új móka és roppant élvezték a helyzetet.
Na, a generálisnak itt lett elege az egészből és azt mondta:
ha a parancsok immáron világosak, de a feladatot az állomány továbbra sem hajtja végre a megfelelő színvonalon, az már az alvezérek sara!
És utasítást adott a tér szélén felsorakozott katonáknak, hogy malacvágtában végezzék ki a szakaszparancsnokokat. A császár szeme elkerekedett és szépen kérte Szun Ce-t, hogy nehogy má’! És mit válaszolt a Mester? Hát az egyik aranyköpését, amit kétezerötszáz éve folyamatosan idéznek a katonai parancsnokok, Aetiustól Zrínyi Miklóson keresztül Norman Schwartzkopfig:
- „Felség! Attól a perctől kezdve, hogy tábornokoddá neveztél ki és én ezt elfogadtam, olyan hatáskört biztosítottál nekem, amely lehetővé teszi számomra, hogy bizonyos utasításaidnak ne engedelmeskedjem!”
És intett az alabárdosoknak, akik pikkpakk lenyakazták a főpuncikat. A soron következő ágyasok előreléptek a sorban és ők lettek a szakaszpékák. A vezényszavak ismét elhangoztak, és – láss csodát! – a megmaradt 178 nő ragyogóan, fegyelmezetten és halálos csendben végrehajtotta az utasításokat.
Innen is látható, hogy Szun Ce emberséges, de következetes és eredményes vezető volt, aki méltán szolgál példaképül korunk gazdasági irányítóinak. Jó, nem volt az a kifejezett Teréz anya, de végül is egy (minimum négycsillagos) tábornokról beszélünk, nem pedig egy hajdani személyügyi államtitkárról..."
Aki pedig némi kínai korabeli hangulattal magyarul is szeretné a művet az
ITT találja.
A video(Youtube)-verzió-t nem néztem, de van ebből is magyar:
U.I.? Nem néztem, felelősséget nem vállalok érte!
.