A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Amúgy President Biden aka. ‘sleepy joe’, mintha azt mondta volna, hogy védelmi képességben segítenék közép/kelet európát! A románok már minap kaptak is ingyen egy C-130 Herkulest, amit le is szàllítottak nekik gyorsan.. Tudom hogy rendszeresítve van a herkules náluk, ez csak egy példa. Mi mikor kaptunk utoljára kb. 20-30 mill $ értékű fegyvert, vagy szállítógépet,stb. ingyen, egy tételben, vagy bármit ilyen nagyságrendben az usától? Értem, hogy patriot, himars, használt f-16 beszerzések, amerikai csapatok állomásoztatása már, már “eminens éltanulóvá” avanzsálta romániát az usa szemében, de kezd már kiugróan torzulni ez a támogatás a többi szomszédos nato/eu tagországhoz képest.. Lehet hogy rosszul látom, de akkor is torzul az erőegyensúly amikor egyik, vagy a másik szuperhatalom elkezdi katonailag megerősíteni a számára stratégiailag, vagy érdekei számára fontos országot! Az oroszok pl:szerbiát, beloruszt, khm transznisztriát! Az usa meg kiemelten az ukránokat, románokat, lengyeleket! Mi meg eközben nátó tagként a töredékére sem lehetünk jogosultak?

Amúgy President Biden aka. ‘sleepy joe’, mintha azt mondta volna, hogy védelmi képességben segítenék közép/kelet európát!
Hogyne. Barmit kuldenek - jo penzert.

A románok már minap kaptak is ingyen egy C-130 Herkulest, amit le is szàllítottak nekik gyorsan.. Tudom hogy rendszeresítve van a herkules náluk, ez csak egy példa. Mi mikor kaptunk utoljára kb. 20-30 mill $ értékű fegyvert, vagy szállítógépet,stb. ingyen, egy tételben, vagy bármit ilyen nagyságrendben az usától? Értem, hogy patriot, himars, használt f-16 beszerzések, amerikai csapatok állomásoztatása már, már “eminens éltanulóvá” avanzsálta romániát az usa szemében, de kezd már kiugróan torzulni ez a támogatás a többi szomszédos nato/eu tagországhoz képest..
A romanok lassan $12 milliard dollarnal jarnak a koltesben es most kell majd elkezdeni kifizetniuk, mikozben meg a felenel sem jarnak annak, amit muszaj venniuk (mert minden vagy lerohadt mar vagy nincs es nem is volt.)

Lehet hogy rosszul látom, de akkor is torzul az erőegyensúly amikor egyik, vagy a másik szuperhatalom elkezdi katonailag megerősíteni a számára stratégiailag, vagy érdekei számára fontos országot! Az oroszok pl:szerbiát, beloruszt, khm transznisztriát! Az usa meg kiemelten az ukránokat, románokat, lengyeleket! Mi meg eközben nátó tagként a töredékére sem lehetünk jogosultak?
Nem vagyunk frontorszag, plane nem vassal state, mint a romanok - ma eufemisztikusan maskepp hivjak, de google sovereignty vs suzerainty es meglatod a lenyeget...
Hala istennek, hogy nem szamitanak rank frontkent, csak igy tovabb.

Közbeszerzési értesítőből...

Szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény

Multispektrális felderítő komplexum karbantartása, javítása, pótalkatrészek beszerzése 2021-2023

(PGSR-3, EOSA)

Keretösszeg: 82 519 685,00 Ft (ÁFA nélkül)

Beérkezett ajánlatok száma: 1

Nyertes gazdasági szereplő neve: Pro Patria Eletronics Kft.

Amúgy President Biden aka. ‘sleepy joe’, mintha azt mondta volna, hogy védelmi képességben segítenék közép/kelet európát! A románok már minap kaptak is ingyen egy C-130 Herkulest, amit le is szàllítottak nekik gyorsan.. Tudom hogy rendszeresítve van a herkules náluk, ez csak egy példa. Mi mikor kaptunk utoljára kb. 20-30 mill $ értékű fegyvert, vagy szállítógépet,stb. ingyen, egy tételben, vagy bármit ilyen nagyságrendben az usától? Értem, hogy patriot, himars, használt f-16 beszerzések, amerikai csapatok állomásoztatása már, már “eminens éltanulóvá” avanzsálta romániát az usa szemében, de kezd már kiugróan torzulni ez a támogatás a többi szomszédos nato/eu tagországhoz képest.. Lehet hogy rosszul látom, de akkor is torzul az erőegyensúly amikor egyik, vagy a másik szuperhatalom elkezdi katonailag megerősíteni a számára stratégiailag, vagy érdekei számára fontos országot! Az oroszok pl:szerbiát, beloruszt, khm transznisztriát! Az usa meg kiemelten az ukránokat, románokat, lengyeleket! Mi meg eközben nátó tagként a töredékére sem lehetünk jogosultak?
Ezzel a nagy erősítéssel várjál még egy kicsit. Egy olyan gépet kaptak, amit 1977-ben toltak ki a gyárból. Elvileg azt írják, hogy aktív szolgálatban volt a gép, amikor megkapták, azonban ez csak részben igaz. Valahol az utolsó pillanatban állíthatták le a letárolási folyamatot, mert az AMARG-ban már felvették a rendszerben, Ha van is pár óra benne még a következő nagyjavításig, amiért majd a zsíros dollárokat a Lockheednak fognak csengetni.
Gyakorlatilag az Air Force ezzel a módszerrel még pénzt is takarított meg, mert a nem olcsó letárolási költségeket megúszták...

Szerintem az újonnan megnyíló laktanyákat még bejelenthetik! Azok úgyis lesznek, a bejelentés nem kerül pénzbe, viszont szerintem pozitív lesz a visszhangja.
Pont semmi értelme nem volt, hogy Benkő bejelentette az 5 új zászlóaljat, de nem mondta meg hol lesznek. Még politikai szempontból is előnyös volna az új laktanyák bejelentése, mert a helyi politikusok kampányolhatnának a munkahelyteremtéssel.

21. századi körülményeket biztosító fejlesztések...

„már négy csarnok áll rendelkezésre az új beszerzésű eszközök - a Leopárd harckocsik, PzH 2000-es típusú, önjáró lövegek és a Gidrán páncélozott harcjárművek – számára. Mellette épül a világ legmodernebb szimulációs központja is, ahol a dandár katonái gyakorolhatnak majd."