[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 511
18 518
113
Egyetértünk, legyen a románok baja, ha csak ilyen kvalitásokkal rendelkező honvédelmi miniszterre "telik" a románoknak......
Érdekel is bárkit Európában, hogy milyenek a románok?! Szerintem senkit! Szívják az üzemanyagot a jenkiktől?! Hát jól teszik! Itt senkit sem érdekel milyen egy alja nép amíg a politikai érdekek azt kívánják tömni fogják őket! Mindenki tudja, ha a Medve nekik menne nem húznák 4-5 napnál tovább! Én a Herkulest sem sajnálom tőlük! Csak hiljon le az égről! :rolleyes:
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 074
6 670
113
És hogyan! Befektető kellene ugye, mert lóvé, technológia és akarat az nem adott.
Sőt, a Neptun Deep tenger alatti olajmező, amihez nincs semmi szakértelem és eszköz se Romániában, se pedig a partner ÖMV-nek. Az Exxon-nak volt szakértelme és eszköze hozzá, de ők kiszálltak a szivatás miatt. Az Exxon szivatása után minden partner tízszer is meggondolja, hogy románokkal kezdjen.
 
K

kamm

Guest
Ennyit Románia lerohadásáról:
Szinte teljes energetikai függetlenséget biztosíthat Romániának a fekete-tengeri földgáz kitermelése (msn.com)
Ezek annyit összeloptak az elmúlt 150 évben, hogy abból lazán ellesznek még 1000 évig. Hihetetlen, hogy mekkora erőforrások birtokában vannak. Még ha rosszul is használják, de az övék. És a fejlődésük bizonyos fokán (lehet 100 év múlva) megfelelően fogják kiaknázni. Nekik ez a sok altalaj meg felszíni kincs talált pénz. Arra fordítják amire akarják.
Sajnos ez nálunk nincs meg. Mi minden egyes költségvetési fillérért meg kell dolgozzunk.
100 eve keptelenek barmit kezdeni barmivel, az akkor is ott lesz meg, amikor Rumania regen nem letezik mar, vagy a panszlav orosz szuperallam lenyelte, vagy darabokra szakadt. Totalisan inkompetens, velejeig korrupt es elrothadt, teljesen tehetetlen az egesz orszag. Egyszeruen sosem volt elitje es emiatt ma sincs nincs es egyelore semmi jele, hogy valaha kiemelkedik majd egy - aki az atlagon felul ertelmes mar, az lelep.
Nemhogy foldgazt nem tudnak kitermelni, de meg egy felszini banyat sem tudnak normalisan uzemeltetni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
100 eve keptelenek barmit kezdeni barmivel, az akkor is ott lesz meg, amikor Rumania regen nem letezik mar, vagy a panszlav orosz szuperallam lenyelte, vagy darabokra szakadt. Totalisan inkompetens, velejeig korrupt es elrothadt, teljesen tehetetlen az egesz orszag. Egyszeruen sosem volt elitje es emiatt ma sincs nincs es egyelore semmi jele, hogy valaha kiemelkedik majd egy - aki az atlagon felul ertelmes mar, az lelep.
Nemhogy foldgazt nem tudnak kitermelni, de meg egy felszini banyat sem tudnak normalisan uzemeltetni.
Azért elég szépen megoldották "elit nélkül" a két fejedelemség, Moldva és Havasalföld egyesülését, majd megszerezték a soha övéké nem volt Erdélyt és meg is tartották, úgy, hogy többször is szét szedték őket. Hidd el, ez elit nélkül nehezen ment volna.

Nem mellékesen elég erős elitjük volt és (sajnos) még van is.

- Egyrészt görög gyökerű, az Isztambuli Fanar nevű görög kereskedő negyedből származó és a szultántól pénzért havasalföldi és moldvai fejedelmi címet vásárló elit leszármazottaiból állt össze, akik időközben jó románná lettek (ők voltak a fanarióták). A XVII. századtól aztán ezek a görög gyökerű bojárok, kezdték megszervezni a románokat. Mai napig jelen vannak a leszármazottaik a politikában.

- Ezenkívül van még egy másik ága az elitjüknek és ez is nagyon erős. Ezek a balkáni Arománok, akik nagyrészt szintén kereskedéssel foglalkoztak és nagyon gazdagok voltak. Központjuk Moszkopolisz volt. Mindaddig amíg a görögök ármánykodására a törökök le nem rombolták (ti. irigykedtek az Arománokra és féltették is megszerzett gazdasági pozíciójukat tőlük) egyik legnagyobb balkáni nagyváros volt (60 ezer lakossal, 70 templommal). Ahogy aztán a várost lerombolták ezek a jól szervezett arománok szétszéledtek. Egy részük hozzánk került, azaz az osztrák birodalomba, ahol császári utasításra minden idegen elemet csak és kizárólag Magyarországra telepítettek le.
Ilyen volt Gozsdú Manó (akinek az ingatlanja volt többek között a Gozsdú udvar), illetve Sina György és Sina Simon. Utóbbiak koruk egyik leggazdagabb közép európai tőkései voltak. Gozsduról: Gozsdu Manó – Wikipédia (wikipedia.org).
Sina György Sina György – Wikipédia (wikipedia.org) finanszírozta a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia megépítését is. Legnagyobb pénzösszeget adta a híd építésér. Amíg Széchenyi nevét dicsőitjük, a valóság a híddal kapcsolatban az, hogy: "Bankárként ő alapította a Lánchíd Részvénytársaságot is, hogy az építkezések centralizáltan menjenek. Mindezért cserébe 87 évre hídvám-szedési jogot kapott. Érdekesség, hogy a bécsi Salomon Rothschild, valamint a pesti Wodianer Sámuel és Fia bankház később szintén társult a vállalatba, ők együttesen az 1839-től kiadott részvények egyharmadát vették meg, míg Széchenyi azok 3 százalékát. A többi kiadást Sina maga fizette. A híd 13-szor annyiba került, mint amennyibe az ezzel egy időben épült Nemzeti Múzeum. Ám Sináék társulása csak 20 évig tartott, mert az 1867-es kiegyezés után a magyar kormány megváltotta a hidat." Ők voltak az igazi aranyemberek, akik nélkül nem állna a Lánchíd (origo.hu)
Fia, Sina Simon aki apja nyomdokába lépett, "bőkezű adományaival hozzájárult a nemzeti intézmények létesítéséhez: a Magyar Földtani intézet és a magyar biztosítótársaság felállításához, a vasút és gőzhajózás fejlesztéséhez, a folyók szabályozásához, a mezőgazdasági állapotok, és iskolai, népnevelési, patronátusi viszonyok javításához; a köztelek, a Nemzeti Múzeum, a kisdedóvó egylet, a kisdedkórház s egyéb kórházak, bölcsődék, árvaházak, Vakok Intézete, kereskedelmi akadémia, Nemzeti Színház, zenede, lovarda, tűzoltási ügy, nemzeti kaszinó, lipótvárosi bazilika, a képzőművészet háza és mindenek felett az MTA palotája építéséhez" Sina Simon – Wikipédia (wikipedia.org).

A fentieket azért tettem be ide, hogy lássuk milyen kaliberű személyiségeket adott a balkáni aromán közösség.
Namármost, ezekből egy jópáran (a többség) kulturális és hitbél azonosság okán a Román királyságban telepedtek le. Vitték a polgári kultúrájukat és szervezőkészségüket az elmaradott testvéreikhez. Ezeknek a mágnásoknak a leszármazottjai (ahogy a fanarióták leszármazottjai is) aktívan részt vettek a román gazdasági, kulturális és politikai életben egészen 1947-ig. Ezt követően egy részük elmenekült nyugatra, másik részük betagozódott a román kommunista létbe, hogy aztán 1990 után teljes erőből ismét belépjenek a román politikai és főleg gazdasági élete.
Halkan jegyzem meg, hogy most velük nézünk farkasszemet.
Minden esetre én nem becsülném le a nemlétező román politikai elitet ;) .
 
K

kamm

Guest
Azért elég szépen megoldották "elit nélkül" a két fejedelemség, Moldva és Havasalföld egyesülését, majd megszerezték a soha övéké nem volt Erdélyt és meg is tartották, úgy, hogy többször is szét szedték őket. Hidd el, ez elit nélkül nehezen ment volna.

Nem mellékesen elég erős elitjük volt és (sajnos) még van is.

- Egyrészt görög gyökerű, az Isztambuli Fanar nevű görög kereskedő negyedből származó és a szultántól pénzért havasalföldi és moldvai fejedelmi címet vásárló elit leszármazottaiból állt össze, akik időközben jó románná lettek (ők voltak a fanarióták). A XVII. századtól aztán ezek a görög gyökerű bojárok, kezdték megszervezni a románokat. Mai napig jelen vannak a leszármazottaik a politikában.

- Ezenkívül van még egy másik ága az elitjüknek és ez is nagyon erős. Ezek a balkáni Arománok, akik nagyrészt szintén kereskedéssel foglalkoztak és nagyon gazdagok voltak. Központjuk Moszkopolisz volt. Mindaddig amíg a görögök ármánykodására a törökök le nem rombolták (ti. irigykedtek az Arománokra és féltették is megszerzett gazdasági pozíciójukat tőlük) egyik legnagyobb balkáni nagyváros volt (60 ezer lakossal, 70 templommal). Ahogy aztán a várost lerombolták ezek a jól szervezett arománok szétszéledtek. Egy részük hozzánk került, azaz az osztrák birodalomba, ahol császári utasításra minden idegen elemet csak és kizárólag Magyarországra telepítettek le.
Ilyen volt Gozsdú Manó (akinek az ingatlanja volt többek között a Gozsdú udvar), illetve Sina György és Sina Simon. Utóbbiak koruk egyik leggazdagabb közép európai tőkései voltak. Gozsduról: Gozsdu Manó – Wikipédia (wikipedia.org).
Sina György Sina György – Wikipédia (wikipedia.org) finanszírozta a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia megépítését is. Legnagyobb pénzösszeget adta a híd építésér. Amíg Széchenyi nevét dicsőitjük, a valóság a híddal kapcsolatban az, hogy: "Bankárként ő alapította a Lánchíd Részvénytársaságot is, hogy az építkezések centralizáltan menjenek. Mindezért cserébe 87 évre hídvám-szedési jogot kapott. Érdekesség, hogy a bécsi Salomon Rothschild, valamint a pesti Wodianer Sámuel és Fia bankház később szintén társult a vállalatba, ők együttesen az 1839-től kiadott részvények egyharmadát vették meg, míg Széchenyi azok 3 százalékát. A többi kiadást Sina maga fizette. A híd 13-szor annyiba került, mint amennyibe az ezzel egy időben épült Nemzeti Múzeum. Ám Sináék társulása csak 20 évig tartott, mert az 1867-es kiegyezés után a magyar kormány megváltotta a hidat." Ők voltak az igazi aranyemberek, akik nélkül nem állna a Lánchíd (origo.hu)
Fia, Sina Simon aki apja nyomdokába lépett, "bőkezű adományaival hozzájárult a nemzeti intézmények létesítéséhez: a Magyar Földtani intézet és a magyar biztosítótársaság felállításához, a vasút és gőzhajózás fejlesztéséhez, a folyók szabályozásához, a mezőgazdasági állapotok, és iskolai, népnevelési, patronátusi viszonyok javításához; a köztelek, a Nemzeti Múzeum, a kisdedóvó egylet, a kisdedkórház s egyéb kórházak, bölcsődék, árvaházak, Vakok Intézete, kereskedelmi akadémia, Nemzeti Színház, zenede, lovarda, tűzoltási ügy, nemzeti kaszinó, lipótvárosi bazilika, a képzőművészet háza és mindenek felett az MTA palotája építéséhez" Sina Simon – Wikipédia (wikipedia.org).
Vegigmentunk mar ezen. Ezekbol egyetlen egy sem volt roman, hanem mindegyik importalt volt, szlav vagy balkani gorogok-torokok-albanok.

A fentieket azért tettem be ide, hogy lássuk milyen kaliberű személyiségeket adott a balkáni aromán közösség.
Namármost, ezekből egy jópáran (a többség) kulturális és hitbél azonosság okán a Román királyságban telepedtek le. Vitték a polgári kultúrájukat és szervezőkészségüket az elmaradott testvéreikhez. Ezeknek a mágnásoknak a leszármazottjai (ahogy a fanarióták leszármazottjai is) aktívan részt vettek a román gazdasági, kulturális és politikai életben egészen 1947-ig. Ezt követően egy részük elmenekült nyugatra, másik részük betagozódott a román kommunista létbe, hogy aztán 1990 után teljes erőből ismét belépjenek a román politikai és főleg gazdasági élete.
Halkan jegyzem meg, hogy most velük nézünk farkasszemet.
Minden esetre én nem becsülném le a nemlétező román politikai elitet ;) .
Engedelmeddel en inkabb hiszek Boia professzornak, o konkretan 20 eve irta meg a hires konyvet, amiert kapott hideget-meleget otthon, abban ki is mondta, hogy gyakorlatilag egy elit nelkuli orszag volt (es ezert is megy ez a deliriumos, ketsegbeesett mult-gyartas.)
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely