[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

Szerintem majdnem mindegy mit vesznek, a lényeg az, hogy tudjuk a rakétákat gyártani hozzájuk.
Igen, az fontos.
De a komplexumok hazai gyártása, összeszerelése is kéne.
Maroth mintha arra célzott volna korábban, hogy ez a terület nagyon fejlődik.
Lehetséges, hogy a MRLS-ek már nem is sima rakétákat, hanem kvázi loitering munitiont fognak tüzelni.

Igen, az fontos.
Lehetséges, hogy a MRLS-ek már nem is sima rakétákat, hanem kvázi loitering munitiont fognak tüzelni.
Robotrepülőgép ?

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Igen, az fontos.

Már, ha megéri.
Eredetileg arra hivatott a sorozatvető, hogy gyorsan nagy területet borítson be, lehetőleg olcsón. nem vennék rá mérget, hogy robotrepülőkkel olcsóbb lenne.

Az mlrs eszközök bármikor beszerezhetőek, azt nem befolyásolja a technológia fejlődése, tekintve a korszerű sorozatvetők modularitását, ami bármilyen új lőszert adaptálhatóvá tesz!

Feljebb írtam, hogy a szlovák az érdekünk a Lynx deal miatt!

Amivel a szlovákok hadiipari téren ellentételezni tudnak (kihúzva az eredeti listáról az időközben aktualitását vesztettet):
Szlovákok:
gumikerekes mobilhíd: AM 50B - ZTS VVÚ KOŠICE
aknamentesítő - Way Industries
rakéta sorozatvető: RM70 Modular - KONŠTRUKTA

• Tetszik
Reactions: SilvioD and tarzaan
Ki mit lát bele? :rolleyes:
Nemzetbiztonsági kockázatot? Januártól szolgálatba álltak a román HIMARS-ok? Ausztria kivételével minden szomszédunknak van ilyen fegyvere, nálunk meg állítólag halasztják a döntést mert valami "technológia ugrásra" várnak? Vagy épp a HIMARS beszerzés jelentene kockázatot?

Nemzetbiztonsági kockázatot? Januártól szolgálatba álltak a román HIMARS-ok? Ausztria kivételével minden szomszédunknak van ilyen fegyvere, nálunk meg állítólag halasztják a döntést mert valami "technológia ugrásra" várnak? Vagy épp a HIMARS beszerzés jelentene kockázatot?
szerintem vagy pénz nincs vagy inkább a loitering lőszerekterén várnak áttörést...

Az mlrs továbbra is az ellenüteg (counter battery) képesség alapja, hiába vannak már lassú cirkálódrónok a tüzérség eszköztárában. Az ELM-2084-as radarokhoz szükség lesz rájuk!
ez általában "úgy megy" vagy inkább "fog menni", hogy a loitering drónokat rakéta viszi a célterület fölé és ott kiszórja - szóval annyira nem lassúak.
Egyébként meg nem kell nagyon gyorsnak lenne, mert hiába megy arrébb SPG: a drónok követik és felülről kilövik pl. EFP-vel.
Loitering lőszerek simán tudnak fél-egy órát egy terület fölött és 80-100km/óránál is gyorsabban repülnek. Az önjáró tüzérségnek esélye sincs arrébb gördülni - az csak buta lövedékek ellen működik.

K. sok Skyranger kell majd ide: lassan már az önjáró tüzérséget is kísérgetni kell légvédelmi gépágyúval vagy magára PZH-ra kell egy kisebb légvédelmi torony vagy APS...

Nem ismerek ilyen rendszert.
Valószínüleg ezekre várunk. Animált videón láttam hasonlót valahol.

Résztöltet szóró rakéta most is van - innen már nem nagy ugrás, hogy drónokat szórjon ki, amik akár egy órán át vadásznak célpontokra önállóan vagy rajban.

Valószínüleg ezekre várunk. Animált videón láttam hasonlót valahol.

Résztöltet szóró rakéta most is van - innen már nem nagy ugrás, hogy drónokat szórjon ki, amik akár egy órán át vadásznak célpontokra önállóan vagy rajban.
Oké, de ennek továbbra sincs köze az ellenüteg képességhez.

Oké, de ennek továbbra sincs köze az ellenüteg képességhez.
miért nincs?

A drónos/"loiteringes" rakéta a legjobb erre, mert nem tud meglépni előle az önjáró löveg. Addig várunk az MRLS beszerzéssel míg nem lesz ilyen a piacon...sztem.

Nemzetbiztonsági kockázatot? Januártól szolgálatba álltak a román HIMARS-ok? Ausztria kivételével minden szomszédunknak van ilyen fegyvere, nálunk meg állítólag halasztják a döntést mert valami "technológia ugrásra" várnak?

Nem értem a logikát!

Arra technológiai ugrásra várnak, aminek az Eu-s NATO-tagok az elődjét sem tudták érdekérvényesítő mennyiségre fejleszteni --mert kib@szott dráááága!!!--, ezért USA segítséget kellett kérni Líbiában.
Ennek eredményeként nem rendezni sikerült az Eu gázellátásának alapjait, hanem összeomlasztani!!! Ez elég kemény motiváció volt, amiért egyáltalán az Eu-s érdekek miatt elkezdték a dolgot, majd félbe is hagyták!!! ..."eredmények" most!!!

...vagyis ennek az Eu-s tagok részére is megfizethetetlen technikának az utódjára várunk???
...gondolom még inkább "gombokért"! :oops:

..."hurrá". :confused::confused::confused:

U.i.: Nem kevesen vázoltuk, hogy a valóban várható --hazai érdekeket, honvédelmet és valószínűleg túlélést jelentő-- konfliktusban az első pár órában mindkét-három* részvevő ellövi puskaporát --elhasználja élvonalbeli fegyverei döntő részét, amit "védelmi díjként" vásárolt: "hisz így a szövetség/-esek(???) megvéd/-enek majd"-- és ezután előveszi másodvonalas --ár/érték arányban a kialakult helyzetben immár tökéletes-- arzenálját!

...mi is elővesszük!
...ja, nekünk már/még NINCS!!! ..."hurrá 2.0!" :( o_O :mad:
..."gratulálok" a döntéshozóknak! (...ismét/még mindig.)
...gondolom többedmagammal!

..."mindkét-három*": történelmi tapasztalatok alapján várható felállás; Magyarország vs. Románia + délről valaki
.