[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
https://www.interfax.ru/russia/815236

Moszkva. január 13. INTERFAX.RU - Moszkva nem lát okot arra, hogy a közeljövőben újabb tárgyalási fordulót tartson az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról - mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

"Azt javasoljuk, hogy cikkenként menjünk végig a szövegeken, dolgozzunk azon, hogy elérjük azt a szintet, amikor készen álltak az aláírásra. Ez ma már lehetetlen, mert ezeknek a szövegeknek a legfontosabb elemeiről az Egyesült Államok és szövetségesei valójában elmondják nekünk "nem". Ahol azt mondják, hogy "igen, beszéljük meg tovább", mi viszont megjegyezzük, hogy ezek a témák minden fontosságuk és komolyságuk ellenére másodlagosak a NATO ki nem terjeszkedéséhez képest. Ez bizonyos mértékig egy zsákutca vagy megközelítési különbség” – mondta a miniszterhelyettes az RTVI műsorában.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
Ma esti interjú Lavrovval a Ruson. 1. csatorna, moszkvai idő szerint 22:30.
Egy kis előzetes Lavrov megerősíti, hogy Oroszország nem fogja levágni a gázt Európának, és olyan szégyenteljesen viselkedik, mint Kijev tette, amikor a Krím-félszigetet elzárta a vizet.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 916
113
Miért ne? Csak meg kell várni az ,m1a2 és az f-35 érkezését
A lengyel F-35-ös érdemben 2032 után fog operálni. A baj meg most van.


"...Alar Karis a sajtótájékoztatón mindenekelőtt kijelentette: országa fontosnak tartja Ukrajna támogatását „nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is”. A NATO bővítésével kapcsolatban kifejtette, hogy Észtország legjobb döntése volt a NATO-hoz történő csatlakozás, amely – mint kiemelte – teljeskörűen szavatolja az ország biztonságát. Hozzátette: az orosz csapatmozgások jelenleg is azt bizonyítják, hogy a NATO katonai jelenléte elengedhetetlen a balti országok számára.

A NATO szükség esetén meg fog küzdeni a transzatlanti térséghez tartozó minden egyes négyzetcentiméterért
– fogalmazott a politikus. Az észt államfő végezetül hozzátette: országa támogatja Finnország és Svédország törekvését a NATO-tagságra, és segíteni fog minden jelentkezőt, hogy teljesíthesse a szükséges feltételeket..."

Ez a transzatlanti bullshit ez micsoda? Mi az,hogy transzatlanti? Meddig transz az atlanti?
Bár, ahogy elnézem a progresszívnek mondott ideológia terjedését Nyugaton, rá kell jöjjek, hogy ez a "transz"-előtag nem is földrajzi fogalom... :)
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
https://diana-mihailova.livejournal.com/7472625.html

e8791c9867cb12f07307331a3a1ec.jpeg


December közepe óta a Gazprom német és francia ügyfelei kimerítették éves gázellátási korlátaikat, a Jamal-Európa gázvezetéken Lengyelországon át Németországba tartó gáztranzit négyszeresére – napi 40 millió köbméterről 10 millióra – csökkent. A Gazprom csaknem napi 19 millió köbmétert könyvelt le januárra. Nyilvánvalóan arra számítva, hogy az európai kereskedők az év elejétől elkezdik növelni a hosszú távú szerződéseik megrendeléseit.
Ez azonban nem történt meg, és az új év első 11 napjában a lengyel tranzit nullára csökkent, a Németország-Lengyelország határán a Jamal-Európa gázvezeték fordított üzemmódba kapcsolt.
Ez a helyzet már 2 millió dollárjába került a Gazpromnak, mivel a megrendelt kapacitásokat a tényleges tranzittól függetlenül fizetik. Szállítás minden ezer köbméter a bejáraton keresztül Lengyelország pont "Kondratki" és a kimenő Németországba "Malnov" költségek szerint aukciós platform GSA Platform, 9,77 $.
A cég 11 nap alatt akár 208 millió köbmétert is tervezett Németországba szállítani, de valójában csak 12 millió köbmétert és csak a betápláláson keresztül szállítottak. Ezeket a köteteket Lengyelországnak szánták.
Így a lengyel Gaz-System üzemeltető nemcsak üres csővel, hanem németországi visszaszállítással is keresett pénzt. 10 nap alatt ezek a mennyiségek 145 millió köbmétert tettek ki, az üzemeltető többletbevétele pedig legalább 750 ezer dollár volt.
A Gazprom elméletileg a másodlagos piacon értékesíthetné a megrendelt kapacitásokat, de a Jamal-Európa gázvezeték esetében egyszerűen nincsenek ügyfelei a cégnek. Az új évben az ukrán tranzit is süllyedt – több mint felére esett vissza. Úgy tűnik azonban, hogy az orosz cég elsősorban ezt használja, mivel 2024-ig kötötték, és tarifái háromszor magasabbak, mint a lengyel tranzit esetében - 31,75 dollár ezer köbméterenként. Ugyanakkor Lengyelország megtagadta a hosszú távú tranzitszerződés megkötését a Gazprommal, a megrendeléseket aukciós platformokra ruházta át, a Yamal - Europe-ot pedig az orosz cég használja kiegyenlítő irányként.
„Európa továbbra is szerencsés az időjárás tekintetében. A következő néhány nap hidegebb lesz, de csak kissé” – írta Javier Blas , a Bloomberg rovatvezetője a Twitteren . Megjegyzi, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken keresztüli közvetlen szállítások felfüggesztése több mint három hete rekordidőben zajlik.
Az Európába irányuló orosz vezetékes gázszállítás januárban az elmúlt hat év legalacsonyabb szintjére esett vissza. Az átlagos napi mutatók napi 251 millió köbméterre csökkentek, míg decemberben 370 millió köbmétert tettek ki a Gazprom nyilvánosságra hozott adatai szerint.
A jelenlegi ellátási szint 2016 óta a legalacsonyabb volt, ebből közöl adatokat az orosz cég. Ezt megelőzően a legkatasztrófálisabb a tavalyelőtti január volt, amikor az átlagos napi készlet alig haladta meg a 361 millió köbmétert. Más években általában meghaladták a napi 500 millió köbmétert.
A vezetékes gázexport meredek csökkenése oda vezetett, hogy a Gazprom megkerülte Norvégiát és LNG-szállítókat is.
Korábban a Gazprom kijelentette, hogy az ellátás a fogyasztók igényeitől függ, és a magas gázárak sújtották a keresletet. Az év első 8 napjában tavalyhoz képest 760 millió köbmétert, 2017-hez képest pedig 2,7 milliárd köbmétert hagyott ki az orosz cég.
Az export visszaesésének jó oka a meleg időjárás volt, amely a rekordárak miatt csak fokozta a gázkereslet visszaesését az EU-országokban.
A Gazprom tavaly óta csak hosszú távú szerződésekkel szállít gázt Európának, és a cég azt közölte, hogy az Északi Áramlat 2 elindítása után készen állnak további kérelmek teljesítésére. A német szabályozó hatóság becslése szerint legkorábban 2022 második felének elején fejeződik be az üzemeltetői tanúsítvány, amely nélkül a projekt munkája lehetetlen.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
uj oroszország egy kis radikalizmus

Ha nyereségesen akarunk megoldani egy fájdalmas problémát, akkor azonnal cselekednünk kell. Külpolitikai vonalon engedje le az Ukrajnával fenntartott diplomáciai kapcsolatok státuszát tanácsadói-megbízotti szintre. Ennek érdekében sürgősen vissza kell hívni a nagykövetet, és élesen, kölcsönösségi alapon csökkenteni kell a nagykövetség létszámát. Ezzel párhuzamosan a kommunikáció is csökkenni fog a különböző munkaterületeken. Zárjanak be minden Ukrajna területén lévő orosz konzulátust és itteni ukrán konzulátust, mert nem lehet mást tenni egy olyan országgal, amelyik törvényi szinten agresszornak nyilvánította Oroszországot. Sőt, ezt a szükséges diplomáciai minimumot a lehető leghamarabb a gyakorlatba is át kell ültetni.

Állítsák meg a donbászi milíciák szégyenteljes és lényegében bűnös kiutasítását Oroszországból, amiért sürgősen el kell fogadni a jelenlegi jogszabályok megfelelő módosításait. Ezeknek az embereknek az orosz törvények védelme alatt kell állniuk, és korlátlan ideig országunk területén kell tartózkodniuk orosz útlevél megszerzésének lehetőségével. Ellenkező esetben levágjuk azt az ágat, amelyen ülünk, és az ellenség kezére játszunk.

Szállítási kapcsolatok helyreállítása Oroszország és a DPR / LPR között, különösen a vasút között. A donbásziak számára ez valóban egy leheletnyi friss levegő lesz, és egyben csapást mér a bűnöző kijevi rezsimre.

Az LDNR fegyveres alakulatait az RF fegyveres erők integráns részének kell tekinteni, minden ebből következő jelentéssel, ezért sürgősen meg kell kezdeni harcképességük kiépítését. Azonnal meg kell kezdeni a megfelelő új felszerelések és fegyverek szállítását közvetlen szövetségeseink számára.

Katonai vonalon mindenekelőtt a köztársaságok harckocsi egységeit kell az átlagos orosz szintre felszerelni, szemben az Ukrán Fegyveres Erők korszerűsített tankjaival, valamint ellátni őket a legújabb lőszerekkel, amelyek nemrégiben kezdett szolgálatba állni harckocsi egységeinkkel. Légvédelmi rendszer kialakítása az ukrán drónok, például a török Bayraktar hatékony ellensúlyozására. Az amerikaiak Javelin-ellátására válaszul szerelje fel a milíciát modern ATGM Kornettel, valamint ütegelhárító rendszerekkel (tüzérségi felderítő), felderítő és irányító UAV-kkal, amelyeket az orosz katonai-ipari komplexum kommunikációs és egyéb újításai védenek. . A Donbass-harcosok egyéni felszerelésének is a legmagasabb szinten kell lennie.

A legfontosabb, hogy továbbra is telepítsenek orosz csapatokat az ukrán határok közelében. Az ukrán fegyveres erők számára jelenlétüket a Donbászban folytatott aktív ellenségeskedés teljes tabujával kell azonosítani. A helyi tábornokoknak még Kijev büntetőparancsa esetén is meg kell érteniük, hogyan érhet véget a végrehajtás. Az ukrán hadsereg számára az orosz armadának nem egy elvont madárijesztővé, hanem egy nagyon is valóságos karddá kell válnia, amely kész arra, hogy kegyetlenül megbüntesse az elveszetteket.

Az UR csapatok hatékony információfeldolgozására van szükség. Az ukrán biztonsági tisztviselőknek tudniuk kell, hogy az ellenségeskedés kezdetén választhatnak: vagy a krími lehetőség, amikor folytathatják szolgálatukat az RF fegyveres erők, a Nemzeti Gárda, az FSZB, a Belügyminisztérium orosz szervezeteiben. , vagy válhat ágyútöltelékké Maxim Gorkij író híres mondatának megfelelően: "Ha az ellenség nem adja meg magát, elpusztítják." És ez az információ jó ösztönző lesz a választásukhoz.

Szintén nagy ostobaság lenne alábecsülni Ukrajna jelenlegi fegyveres erőit, és figyelmen kívül hagyni a hétéves donbászi háborús tapasztalataikat. Őszintén be kell vallanunk, hogy az évek során messze vannak attól a korbácsfiútól, mint 2014-ben. És egy általános igazságot is figyelembe kell vennie: a sebzett állat sokkal agresszívebb és veszélyesebb lesz. Igen, nem tudnak ellenállni Oroszország katonai erejének, de bőven elegendőek ahhoz, hogy szétzúzzák az LPNR fegyveres alakulatait.

Nagyjából az ukrán fegyveres erők új fegyverzete nem várt, azonban a szovjet gyártású berendezések bizonyos korszerűsítését végrehajtották. Mindenekelőtt a szárazföldi erők tekintetében érdemes kiemelni a szovjet tankok megújítását, amelyek megnövekedett foglalást kaptak, digitális kommunikációt és új irányzékokat, köztük éjjellátó eszközöket. Valami történt az MLRS, az elektronikus hadviselés és a légvédelem mintájára, megjelentek a sokkoló drónok. Bár a légiközlekedésben és a haditengerészetben rosszabb a helyzet, összegezhető, hogy az Ukrán Fegyveres Erők megnövekedett ereje és harcosai morálja nem hagyható figyelmen kívül.

Ezért ebben az esetben hasznosabb túlbecsülni az ellenséget, mint alábecsülni, mert az utóbbi tele van előre nem látható személyi és felszerelési veszteségekkel.

A jelenlegi helyzetből logikus kérdés adódik: kinek dolgozik most az idő? Nem lehet azonnal válaszolni rá, és itt van, miért. A válasz attól függ, hogy a szembenálló felek hogyan tudják felhasználni az időforrást.

Először üsd meg!​

Senki sem akar háborút Donbassban, kivéve az Egyesült Államokat és legközelebbi szövetségeseit. Egy esetleges donbászi háborúnak csak egy haszonélvezője van – Washington, és Kijev hűséges vazallusként viselkedik. Amit a tulajdonos mond, azt megteszi. Ez azonban csak a jelenlegi ukrán politikai elitre vonatkozik. A katonaság, akinek, ha lesz, fel kell takarítania a rendetlenséget, egy kicsit másképp gondolkodik. Egy tengerentúli bácsinak gesztenyét kivinni a tűzből valahogy nem az ő kezükben van.

Emlékezzünk vissza: néhány éve, még a 2014-es Maidan után sem gondolhatta senki, hogy az UR és az Orosz Föderáció között fegyveres konfliktus, főleg háború lehetséges. Ki gondolta volna, de ma a háború, ahogy mondani szokás, már a küszöbön áll. És egyre kevesebb az optimista, aki nem hisz ennek lehetőségében. Ezért, hogy ez ne így legyen, egy erős orosz csoportnak folyamatosan Ukrajna határain kell lógnia a béke megőrzésének garanciájaként: ha az ukrán fél hirtelen megsérti a tűzszünetet, akkor ez garantáltan a tér vége lesz. , amire az orosz tisztviselők többször is figyelmeztettek.

A bölcsesség azt mondja, hogy jobb a legrosszabb világ, mint egy jó veszekedés. Ezért a háborút minden lehetséges eszközzel el kell kerülni. De ha mégis verekedés történik, akkor minden eszköz jó. Szeretném remélni, hogy Legfelsőbb Főparancsnokunk ezúttal határozottságot tanúsít saját elve szerint, amelyet időről időre hangoztat: "Ha elkerülhetetlen a verekedés, akkor előbb üssön." Ha Kijev okot ad, azonnal meg kell kapnia a teljes programot.

És még egy, talán a legfontosabb pont. A háborúnak logikus véget kell érnie, ami az ellenség teljes legyőzésében áll. Megengedhetetlen a 2008-as grúziai és a 2014-es ukrajnai hibák megismétlése, amikor veretlen ellenséget hagytak. Mintha 1945-ben bekerítenénk Berlint, majd feloldoznánk az ostromot, és csendben hazamennénk. Ennek eredményeként ma az Oroszországgal szemben rendkívül ellenséges Grúzia és Ukrajna áll rendelkezésünkre, amelyek minden erejükkel bemászik a NATO-ba. Az ilyen hibákat nem szabad megismételni.

Ha háború lesz, akkor Novorosszija létrehozása és Ukrajna teljes leválasztása a Fekete-tengertől legyen a minimális cél. A központi részről - feltételesen a Kis-Oroszország külön beszélgetés, de mindenesetre a Nyugat által dédelgetett náci kormányzatot meg kell szüntetni. Maximum programként kilátásba helyezhető az Oroszországhoz való csatlakozás minden ország lakosságának akaratnyilvánításán keresztül, a radikális Nyugat-Ukrajna (Galícia) kivételével - főzzön tovább a saját levében.

A stratégiáról és a taktikáról. Kétségtelen, hogy az orosz vezérkarnak tervei vannak az ukrán hadsereg alaphelyzetbe állítására, az uralkodó helyzettől függően. De nem félkegyelműnek kell lenniük, hanem az ellenség elűzésére és a teljes győzelem biztosítására kell irányulniuk. Ellenkező esetben ez az emberi és anyagi erőforrások meggondolatlan elvesztése, és kompenzálatlan szankciós költségekkel is jár. Csak a Novorossija megszerzése válhat méltó ellensúlyozóvá az esetleges imázs- és gazdasági veszteségekhez. Ne ijesztgessen minket szankciókkal – a végén mindig meglesz aszimmetrikus válaszunk mindenféle tilalomra.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
Miért ne? Csak meg kell várni az ,m1a2 és az f-35 érkezését

Mert lenézik őket hogy fényévekre vannak még az 5 gen technológiától is
Roni és a lengyelek saját erőből?
hát náluk sem a racionális gondolkodás a fontos.
varso-1945.jpg

vágynak ennek a képnek a a tényleges reprodukálására. Varsó. 1945 mert az irány akkor jó.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 916
113
Nem úgy volt hogy 2026-ra már harckészek lesznek ??


png-clipart-lol-meme-face-open-mouth-troll-face-people-troll-face-thumbnail.png
Dehogy is.


One should remember the timeline of the F-35 program in Poland while reading this article as well – the pilots training is scheduled to begin in 2024, the first jets are to arrive in Poland in 2026, while IOC (Initial Operational Capability) is expected in 2028.

Az első század szállításának kezdete 2026, a második századé valamikor 2026 után lesz. És akkor még ott vannak a csúszások is.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 806
35 260
113
https://www.interfax.ru/russia/815236

Moszkva. január 13. INTERFAX.RU - Moszkva nem lát okot arra, hogy a közeljövőben újabb tárgyalási fordulót tartson az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról - mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

"Azt javasoljuk, hogy cikkenként menjünk végig a szövegeken, dolgozzunk azon, hogy elérjük azt a szintet, amikor készen álltak az aláírásra. Ez ma már lehetetlen, mert ezeknek a szövegeknek a legfontosabb elemeiről az Egyesült Államok és szövetségesei valójában elmondják nekünk "nem". Ahol azt mondják, hogy "igen, beszéljük meg tovább", mi viszont megjegyezzük, hogy ezek a témák minden fontosságuk és komolyságuk ellenére másodlagosak a NATO ki nem terjeszkedéséhez képest. Ez bizonyos mértékig egy zsákutca vagy megközelítési különbség” – mondta a miniszterhelyettes az RTVI műsorában.
Rájöttek, hogy feleslegesen koptatják a beszélőkéjüket, mert ezek nem értenek a szép szóból!
Banzájjjj!!!!!!!!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 806
35 260
113
Putyin tájékozódott a katonai lehetőségekről Ukrajnában – Moszkva
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 992
53 878
113
Furcsa, hogy az oroszok nem kezdtek el válaszszankciókkal fenyegetőzni, pedig Európát egy az egyben meg tudnák fektetni.



Mert kereskednének Európával, de usánka nélkül.
Ha most megkuldik az EU-t,akkor nem lesz egyszeru vissza állítani a szankciok elotti állapotot, mondjuk usánka erre játszik.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
Ez a transzatlanti bullshit ez micsoda? Mi az,hogy transzatlanti? Meddig transz az atlanti?
Bár, ahogy elnézem a progresszívnek mondott ideológia terjedését Nyugaton, rá kell jöjjek, hogy ez a "transz"-előtag nem is földrajzi fogalom... :)
Ha a roppant trendi "transz nők" fogalmából indulok ki, akkor a transz jelentése hamis, látszólagos vagy pszeudo. Tehát mondjuk "álatlanti".
Hmm.... Nem is hülyeség. :D
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
https://www.rt.com/russia/545948-putin-ukraine-crisis-worsens/
... Arra a kérdésre, hogy fontolóra vették-e az ország katonai infrastruktúrájának Venezuelába vagy Kubába történő telepítésének lehetőségét, az illetékes azt válaszolta, hogy "nem akarok semmit megerősíteni, itt sem zárok ki semmit.".. (google fordító)

Talán két napja vetettem fel a kubai opciót.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
Mezőgazdaság:

2017-ben is rekord búzatermést takarítottak be Oroszország történetében - 86 millió tonnát, közel ugyanez az eredmény 2020-ban (85,9 millió tonna). A 2021-es mutató - 75,9 millió tonna - a harmadik lett a történelemben. Az első ötöt is a legújabb idők termései zárják.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy80LzQvNDQ0MTY0MjAxNjg4MV9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

A maximális kukoricatermést Oroszországban az elmúlt 6 évben rögzítették, 2016-ban 15,3 millió tonnás csúcsot értek el. A jelenlegi 2021-es adat 14,6 millió tonna, ez a második hely, de annak köszönhetően, hogy a kukorica betakarítása utoljára fejeződik be.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy80LzYvNDYyMTY0MjAxNjg5Nl9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

Az oroszországi rizs rekordtermését 1980-ban takarították be - feldolgozás után 1380 ezer tonna súlyú. A következő maximumok nagyon közel állnak egymáshoz: a 9 éves mutatók 1100-1200 ezer tonnás intervallumba esnek.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy84LzMvODM2MTY0MjAxNjkxOF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

A 2010-es években rekordmennyiségű cukorrépa-termést gyűjtöttek be Oroszországban. Abszolút rekord - 54,4 millió tonna 2019-ben. A 2021-es előzetes eredmény körülbelül 39 millió tonna.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy85LzgvOTg0MTY0MjAxNjkzNF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

2021-ben új napraforgó-betakarítási rekord született – 15,5 millió tonna a 2019-es 15,4-hez képest; a további finomítások további 0,1-0,2 millió tonnával gyarapíthatják ezt a mutatót.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy8zLzAvMzA1MTY0MjAxNjk0Nl9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
A szójabab hozama Oroszországban a 2000-es évek vége óta szinte folyamatosan nő. 2021-ben - újabb rekord, 4,76 millió tonna, az előző csúcs - 4,36 millió tonna 2019-ben.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy85LzQvOTQzMTY0MjAxNjk2Ml9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

2021-ben, immár ötödik éve, megújult a repcetermés rekordja, amely elérte a 2,79 millió tonnát (2020-ban 2,57 millió tonnát).
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy8yLzUvMjUxMTY0MjAxNjk3NF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

Minden rekord zöldségtermés a modern időkből származik. A rekord 14,1 millió tonna 2019-ben, a második helyen a 2020-as eredmény áll - 13,9 millió tonna 2 millió tonna.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy83LzMvNzM5MTY0MjAxNjk5M19vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

2021-ben rekord mennyiségű gyümölcsöt és bogyót szüreteltek be Oroszországban - körülbelül 4,6 millió tonnát (a Rosstat csak a gyümölcsökről és bogyókról közölt adatokat, szőlő nélkül, a Földművelésügyi Minisztérium későbbi jelentései szerint a szőlőtermés a megfelelő szinten volt várható 2020-ból - 680 ezer tonna, mi valamivel alacsonyabb becslést alkalmaztunk - 650 ezer tonna). A korábbi rekord - 4343 ezer tonna 2020-ban. A szovjet időszak legjobb mutatója - 1983-ban 3972 ezer tonna - a negyedik helyen áll.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy80LzcvNDcyMTY0MjAxNzAzMF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

Péntek közeleg és a gazdasági tönkremenetel. Remélem sikerült adatokkal is alátámasztanom.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
Nato képmutatás napja

2022. január 12-én – egy képmutatásban élő dátumon – a NATO-tagállamok kinyilvánították hősies elszántságukat, hogy az utolsó ukránig harcolnak. Ezt úgy tették, hogy gyakorlatilag elutasították Oroszországnak a szövetséggel való megállapodás feltételeit, középpontjában azon követeléssel, hogy a NATO zárja ki a további terjeszkedést Ukrajna, Grúzia és más volt szovjet tagköztársaságok felé.
A képmutatás és az idiotizmus – amely miatt a jövő történészei valószínűleg tanácstalanul csóválják a fejüket – abban rejlik, hogy a NATO-nak nem áll szándékában sem Ukrajna befogadása, sem Oroszország elleni harc Ukrajnában. Washington és Brüsszel is nyíltan kizárta ezt. Valójában a NATO még akkor sem tudná megtenni, ha akarná. Az amerikai haderők Európában teljesen alkalmatlanok erre a célra, ahogy a brit és francia hadseregből megmaradt erők sem.
A lépések hosszú sorozatának eredményeként a NATO ma az Egyesült Államok és Európa valódi érdekeit mélyen károsító szervezetté vált. Ennek nem kell így lennie. Ha visszatérhet alapvető funkciójához, mint a nyugat- és közép-európai biztonság végső hátvédje, akkor is szerényen hasznos szerepet tölthet be. Ahhoz azonban, hogy a NATO szerepéről komoly vitát lehessen folytatni, először tiszta szemmel és bátor őszinteséggel meg kell vizsgálni, hogy a különböző tagállamai miért maradnak ennyire ragaszkodva ahhoz a szövetséghez, amelynek eredeti célja a hidegháború végével megszűnt.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 981
113
Ami a NATO többi nyugat-európai tagját illeti, a szövetséghez való csatlakozásuk alapvető oka a félelem – az Oroszországtól való félelem –, de mindenekelőtt az egymástól és önmaguktól való félelem. Ennek nagy része a második világháborúnak köszönhető, illetve annak a könnyedségnek köszönhető, amellyel országok sora megadta magát Németországnak, miközben Németország esetében még mindig van némi félelem saját maguktól.

Új és katasztrofális fordulatot adott az európai félelmeknek az 1990-es évek eleji boszniai háború szégyenletes európai kudarca. Ez mély érzést hagyott az európaiakban (amit a német tisztviselők nyíltan elismertek négyszemközt), hogy saját kontinensük (katonai értelemben) kis problémáit sem tudják megoldani az Egyesült Államok NATO által garantált teljes körű bevonása nélkül. És végül természetesen Amerika katonai jelenléte a NATO részeként megkíméli az európaiakat a katonai kiadásoktól és a fájdalmas katonai reformoktól, amelyeket el kellene végezniük, ha felelősséget vállalnának saját biztonságukért.

Lehet, hogy ezek az indítékok enyhén megvetőek, de legalább szerények és racionálisak. A probléma az, hogy két másik ambíció is bekebelezte őket, amelyek egyáltalán nem szerények és racionálisak. Az első az Egyesült Államok egyetemes hegemónia iránti vágya, beleértve azt a jogot, hogy diktálják más országok politikai rendszereit, és azt, hogy milyen befolyást engednek birtokolni saját határaikon túl.

A második az európai elitek hite az Európai Unióban, mint egyfajta morális szuperhatalomban, amely egész Európára kiterjed (természetesen Oroszország nélkül), és liberális internacionalista példát mutat a világnak; hanem egy katonailag tehetetlen szuperhatalom, amely biztonsága az Egyesült Államokra támaszkodik a NATO-n keresztül.

Ezek a projektek most nyilvánvalóan kudarcot vallottak. Az egyetemes globális hegemónia amerikai projektjét Irak, Afganisztán, Líbia és mindenekelőtt Kína gazdasági felemelkedése törte szét. Az európai projektet európaiak nagy része elutasította; és a stabil liberális demokrácia létrehozásának sikertelensége Kelet-Európában és a Balkánon rendkívül valószínűtlenné teszi, hogy az EU a belátható jövőben komolyan tervezze Ukrajna tagságának kiterjesztését.

Ha felismerjük ezt a kudarcot, és visszatérünk önmagunk és a világban betöltött szerepünk szerényebb felfogásához, akkor feladhatjuk a NATO további bővítésének üres és álszent hamis ígéretét is, és ésszerűen együttműködő kapcsolatot kereshetünk Oroszországgal. Vagy élhetünk tovább a látszatvilágunkban, bár a látszatvilágokat a rideg valóságok összetörik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 779
65 110
113
A szójabab hozama Oroszországban a 2000-es évek vége óta szinte folyamatosan nő. 2021-ben - újabb rekord, 4,76 millió tonna, az előző csúcs - 4,36 millió tonna 2019-ben.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy85LzQvOTQzMTY0MjAxNjk2Ml9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

2021-ben, immár ötödik éve, megújult a repcetermés rekordja, amely elérte a 2,79 millió tonnát (2020-ban 2,57 millió tonnát).
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy8yLzUvMjUxMTY0MjAxNjk3NF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

Minden rekord zöldségtermés a modern időkből származik. A rekord 14,1 millió tonna 2019-ben, a második helyen a 2020-as eredmény áll - 13,9 millió tonna 2 millió tonna.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy83LzMvNzM5MTY0MjAxNjk5M19vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

2021-ben rekord mennyiségű gyümölcsöt és bogyót szüreteltek be Oroszországban - körülbelül 4,6 millió tonnát (a Rosstat csak a gyümölcsökről és bogyókról közölt adatokat, szőlő nélkül, a Földművelésügyi Minisztérium későbbi jelentései szerint a szőlőtermés a megfelelő szinten volt várható 2020-ból - 680 ezer tonna, mi valamivel alacsonyabb becslést alkalmaztunk - 650 ezer tonna). A korábbi rekord - 4343 ezer tonna 2020-ban. A szovjet időszak legjobb mutatója - 1983-ban 3972 ezer tonna - a negyedik helyen áll.
c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy80LzcvNDcyMTY0MjAxNzAzMF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xNDUyNTQ=.jpg

Péntek közeleg és a gazdasági tönkremenetel. Remélem sikerült adatokkal is alátámasztanom.
Ha jol latom a buza talan azert csokkent kicsivel mert helyette tobb "ertekesebb" novenyt termesztettek. Repce, napraforgo, szoja ipari tovabbfeldolgozas. Zodseg, gyumolcs szinten igenyli es feltetelezi a raktarozo, feldolgozo ipart a hatterben. Itt nem arrol van szo hogy eladjak a felesleges buzat kulfoldon, hanem tovabbfeldolgozzak otthon a tobbi termeket, es felhasznaljak vagy eladjak. Tehat ha jol sejtem mara kiepult egy fejlettebb hatteripar mint ami korabban volt.