[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 028
36 432
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 955
91 700
113
Úgy látom kezd körbemenni a sajtón a mai cikk. De hozzá pluszpletykát senki se tesz.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 296
74 121
113
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.
Most olvastam, hogy azt írtad egy másik fórumon hogy nektek decemberben még nem a Targo II sisakot mondták... úgy tűnik, ebben a beszerzésben is van egy-két váratlan fordulat.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 205
26 934
113
Tehát akkor a fegyverzet most:
40x AIM-120C5
180x AIM-120C-7 (osztozva a NASAMS-al)
100x AIM-9L
~30x IRIS-T
20x AGM-65G (néhány ellőve)
20x AGM-65H (néhány ellőve)
? MK82
? GBU-12

külföldi raktárban (közös készlet):
? GBU-31 JDAM
? GBU-48, 49 Enchanced Paveway II
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 924
8 272
113
Ejnye bejnye.. nem soroltad fel a 27--es mauser töltényszámát.. bocsánatos bűn :)

Tehát akkor a fegyverzet most:
40x AIM-120C5
180x AIM-120C-7 (osztozva a NASAMS-al)
100x AIM-9L
~30x IRIS-T
20x AGM-65G (néhány ellőve)
20x AGM-65H (néhány ellőve)
? MK82
? GBU-12

külföldi raktárban (közös készlet):
? GBU-31 JDAM
? GBU-48, 49 Enchanced Paveway II
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 975
113
Nah, nézzük. Figyelembe véve a tegnapi AV-s hireket is.

Tehát akkor így állunk.

1 század
12 Gripen C
2 Gripen D

Fegyverek
AIM-9L légiharc-rakéták
AIM-120-C5 rakéták a látóhatáron túli célok elérésére
GBU-12-es lézerirányítású bombák földi célpontok ellen
Mk. 82-es szabadesésű bombák
AGM-65 elektrooptikai önirányítású rakéták

Most ez a fejlesztés jön hozzá.
IRIS-T látótávolságon belüli légiharc-rakéták
GBU-49-es bombákkal
METEOR nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták
radar PS-05/A Mk. 4-esre frissül
NATO Mode 5 ellenség azonosító (IFF) rendszert is kapnak
Link16 (NATO Data link) funkcionalitás fejlesztésével pedig a kommunikációs rendszereik korszerűsödnek.

Elbit Systemstől TARGO II-es célzóeszközök. A sisakcélzó-rendszer fejlesztésében való részvételről is folynak az egyeztetések.

A közeli jövő idealis esetben.
6-8 L39-NG
2-4 Gripen D
12 Gripen C vagy E

Akkor lesz.
1 vegyes L39-NG / Gripen D kiképzőszázad
1(2) Gripen C század
1(0) Gripen E század

2035-2040 közt
Ideér a 6.generaciós Tempest projektnek az első gépei.

Jó terv. :cool:
Remélem lesz jelentős hadiipari vonzata is. F-35 nekünk nem lesz, csak ha fordul a haderőfejlesztési stratégia.
:)
és a 6-8 NG a késöbbiekben akár értékesíthető lessz. vagy egy részük lecserélhető lessz valami komolyabbal... (tehát a gépek egy része berepülések alkalmával kiképzésre szolgálhatnának majd ha lement a roham. és elérük a kívánt pilóta mennyiséget. minimális üzemoórával letárolhatók.) a szakszerüen letárolt pl tartalék gépek könnyen értékesíthetőek. ha némi okosságot is hordoznak felderítés terén pláne. és csak gyakorlógép. nem igazán köti semmilyen szankció... mert abból is kisteljesítményű... turboprop kategoriához közeli. nem túl bonyolult folyamat az értékesítése. papiron használt gépeké meg végképp.)
konkrétan bárhova bárkinek eladható szinte mint fentebb valaki már említette akár CIVIL Magán Személyeknek is!!!! nem hogy cégeknek... De már a katonai szegmensbe is játszik.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 975
113
pilotaképzésre meg +1 pont a lökhajtásosnak a turboproppal szemben.- nincs nagyteljesítményű turboprop a rendszerben... még a szállítóink is lökhajtásosak lessznek. ...
tehát turbopropról ígyis úgyis mindenkinek lökhajtásosra kell mennie az illetőnek akkor minek is a kisllégcsavar után a nagylégcsavart/középlégcsavart erőltetni amikor nincs rendszerben a kis dugattyús gépeken kívül más légcsavaros a rendszerben?:. (ezért lenne nekünk pl zsákutca egy tuckano.)

hogy a pilóták szanálása megtörténjen ki mire kerüljön?
szállító rámpás
szállító civil katonaizált (ebből többféle platform)
vadász
esetleg bombázó
mind lökhajtásos tuddni kell ki mire alkalmas megnőlt a pilótaigény. + a rengeteg forgószárnyas.
 
M

molnibalage

Guest
Nah, nézzük. Figyelembe véve a tegnapi AV-s hireket is.

Tehát akkor így állunk.

1 század
12 Gripen C
2 Gripen D

Fegyverek
AIM-9L légiharc-rakéták
AIM-120-C5 rakéták a látóhatáron túli célok elérésére
GBU-12-es lézerirányítású bombák földi célpontok ellen
Mk. 82-es szabadesésű bombák
AGM-65 elektrooptikai önirányítású rakéták

Most ez a fejlesztés jön hozzá.
IRIS-T látótávolságon belüli légiharc-rakéták
GBU-49-es bombákkal
METEOR nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták
radar PS-05/A Mk. 4-esre frissül
NATO Mode 5 ellenség azonosító (IFF) rendszert is kapnak
Link16 (NATO Data link) funkcionalitás fejlesztésével pedig a kommunikációs rendszereik korszerűsödnek.

Elbit Systemstől TARGO II-es célzóeszközök. A sisakcélzó-rendszer fejlesztésében való részvételről is folynak az egyeztetések.

A közeli jövő idealis esetben.
6-8 L39-NG
2-4 Gripen D
12 Gripen C vagy E

Akkor lesz.
1 vegyes L39-NG / Gripen D kiképzőszázad
1(2) Gripen C század
1(0) Gripen E század

2035-2040 közt
Ideér a 6.generaciós Tempest projektnek az első gépei.

Jó terv. :cool:
Remélem lesz jelentős hadiipari vonzata is. F-35 nekünk nem lesz, csak ha fordul a haderőfejlesztési stratégia.
A TARGO miből vezetődött le?
 
W

Wilson

Guest
A TARGO miből vezetődött le?
Itt közli Maróth a nagyérdeművel, hogy a TARGO II-t kapnak a Gripen pilótáink....

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 296
74 121
113


Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató az eljárás eredményéről

IRIS-T típusú kis hatótávolságú manöverező légiharc rakéta fegyverzet beszerzése

Az eljárás fajtája: Hirdetmény nélküli tárgyalásos

Az eljárást lezáró döntés meghozatalának időpontja: 10.12.2021

A nyertes gazdasági szereplő neve: DIEHL Defence GmbH & Co. KG

A szerződés végleges összértéke: 13 600 000.00 EUR (Áfa nélkül) = 4 855 200 000.00 HUF (Áfa nélkül)

A teljesítés helye: A termékek és a technikai dokumentációs csomag vonatkozásában: FCA Diehl Überlingen / Maasberg

A kiképzés vonatkozásában: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 296
74 121
113
Az értékből meg lehet tippelni a most beszerzett mennyiséget. A többi majd később lesz megrendelve.

Azért az nem kis meglepetés hogy ezt így közzétették. Amikor minden is titkos, de főleg a darabszám...
 
Last edited:

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 897
12 492
113
Az értékből meg lehet tippelni a most beszerzett mennyiséget. A többi majd később lesz megrendelve.

Azért az nem kis meglepetés hogy ezt így közzétették. Amikor minden is titkos, de főleg a darabszám...
Gondolom ez a kis mennyiseg lesz elpuffogtatva Svedorszagban? :p :D