Te szerintem el vagy tévedve ezzel kapcsolatban, Kína az USA-ból kieső export bevételeit sehonnan sem tudná pótolni és az se nagyon mindegy a kínai export kapcsán hogy pl míg az USA tonnaszámra veszi a méregdrága mobiltelefonokat és kütyüket addig pl Afrika a sárga lavórokat....
Kezdeném visszafelé a válaszolást, minden egyes hatalmas folyó egy cseppnyi erecskével kezdődik amibe egyre több ér, patak folyó csatlakozik és végül hömpölygő feltartóztathatatlan folyammá változik. Én nem becsülném le Afrikát mint gazdásáig partnert, mint ahogy egyéb nem a leggazdagabb országok klubjában ülő kereskedelmi partnereket sem, ugyanis ők teszik naggyá a nagyokat, legalábbis jelentős részben.
A dolgok ára pedig relatív, amit egy japán parti kifőzdében 800 forintért megkapok, azért Budapesten súlyos pénzeket kell otthagynom. Ugye nem mindegy hogy hol állítanak elő valamit és
mit tudsz érte cserébe adni. Ez egyébként nem egy jó példa a mondani valóm szempontjából de itt hagyom, a megvastagított rész a lényeg.
Az usa gazdaságának és felvevőpiaci erejének az alapja az a dollár és a jelenleg nagyrészt ezt használó nemzetközi kereskedelmi és pénzügyi rendszer. Eközben Kína erejét az óriási ipari termelőkapacitása adja, ha a dollár megszűnik az lenni ami, akkor az amerikai gazdaság valódi, kézzel fogható értéket előállító ereje lesz az ami marad, meg természetesen ott lesznek a szolgáltatások, de ezek általában a GDP lufi fújásában játszanak fontos szerepet, a stabil és tartós gazdasági növekedés alapja az ipar. ( Ezzel lehet vitatkozni, én ennek az iskolának vagyok a tagja, ezért nyilván elfogult vagyok) Az átlag emberek a világon nem fognak elmenni az usa ban található Disneylandbe, viszont szükségük lesz telefonra, ruhára, számítógépre, edényekre, stb...
Az usa most kényelmes helyzetben van, mert a helikopterpénzt amit most kiszórt a gazdaságába, senkinek nem kell visszafizetnie. de cserébe az amerikai polgár vásárolhat számolatlanul külföldi terméket. (Persze ez most annyira pofátlan volt hogy már sokaknak felszaladt a szemöldöke világban) Ezt a luxust pedig a dollár világban betöltött szerepe teszi lehetővé, nem pedig az amerikai emberek szorgalma, szemben a japán vagy német polgár magas életszínvonalával. ( Meg gazdasági gyarmatosítással, de ezt most hagyjuk, ami egyébként nem egy elítélendő folyamat, főleg ha te csinálod)
Szóval hogyan lehet megoldani azt hogy lebontsd a dollárt, de ne okozz gazdasági világválságot? Lassan. Ugye a swift lecserélésére megvan a szándék keleten, csak még a részletekről tárgyalnak. Viszont Kína már emelte is a tétet a hamarosan teljesen elinduló digitális yuan, amit most nem ismertetnék mert már megtettem párszor, de zseniális, szerintem nagyon sok afrikai meg ázsiai országban is az emberek a kiskereskedelemben is ezt fogják használni. Eszméletlen olcsó, hihetetlenül gyors, nagyon széles körben elérhető, és kinek a termékeit veszed meg főleg? Ki lesz versenyelőnyben a kereskedelemben, aki használja vagy aki nem?
Na ennek a gondolatától veri ki a hideg verejték az amerikai pénzügyi szakértőket. Ha ez megtörténik többé nincs helikopterpénz világfedezettel, nincsenek irgalmatlanul túlárazott projektek amik lecsorognak a munkások szintjére ezzel irgalmatlan vásárlóerőt biztosítva nekik.
És az a helyzet hogy nem tehetik meg hogy ne növeljék az adósságukat, ezzel elértéktelenítve a dollárt folyamosan, és mindezt úgy hogy jön fel egy másik pénzügyi rendszer ami sokkal jobb és olcsóbb, ráadásul nem igazán tudnak vele mit kezdeni, hogy kéne ezt megfogni békés eszközökkel.
Szóval az usa leginkább egy piócára hasonlít, akire rátapadt egy másik pióca, de közben aki rátapadt az szívja azt is amit az usa szív, ki lehet következtetni jelen tempó szerint melyikük marad végül életben. Viszont nem lesz nagy reccs, nem lesz összeomlás ezzel a módszerrel, legalábbis világgazdasági szintem nem, belső feszültségek az usa ban nagyon is, illetve az erőkifejtésének hanyatlásából adódó változások a világban.
Szóval akár lehetnek 400 millióan is majd, ha a vásárlóerejük nem haladja meg a magyarokét főre vetítve. De ki tudja, lehet megsikerül állítaniuk ezt a folyamatot, figyeljünk és tanuljunk, aztán alkalmazzuk a saját hazánk érdekében amit lehet.
"Hide our ambitions and capabilities, bide our time." Deng Xiaoping