[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Putyin máris bevitt egy nagy ütést Ukrajnának​

https://privatbankar.hu/cikkek/szerzo/privatbankar-hu.html

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint az ukrán gazdaságnak több mint 280 milliárd dollár kárt okozott a 2014-től 2020 végéig eltelt időszakban az Oroszországgal kialakult konfliktushelyzet.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy a Krím-félsziget orosz annektálása utáni hét évben az ukrán gazdaság évente átlagosan 40 milliárd dollár veszteséget szenvedett. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnát a konfliktus előtti ukrán hazai össztermék (GDP) 19,9 százalékával egyenlő kár érte a vizsgált időszak minden évében.

A mezőgazdaság is megsínylette a háborús feszültséget (fotó: depositphotos.com)
A mezőgazdaság is megsínylette a háborús feszültséget (fotó: depositphotos.com)

A CEBR számításai szerint a Krím 2014-ben végrehajtott orosz annektálása önmagában 58,1 milliárd - évente 8,3 milliárd - dollárnyi GDP-veszteséget okozott Ukrajnának 2020 végéig. A Donyec-medencében zajló konfliktus évente további 14,6 milliárd dollár - összesen 102,2 milliárd dollár - kárral járt az ukrán gazdaságban a vizsgált időszakban - áll a cég elemzésében.
Az ukrán gazdaság iránti befektetői bizalom gyengülése évente 10,3 milliárd, a tanulmány elkészítéséhez vizsgált hét évben összesen 72,1 milliárd dollár veszteséget okozott meg nem valósult beruházások formájában. A konfliktust az ukrán közfinanszírozás is megszenvedte: a CEBR számításai szerint az ukrán államháztartás 2014-től 2020 végéig összesen 48,5 milliárd dollár adóbevételtől esett el.

Putyin minden rossz tulajdonsága és bosszúja ellenére, ezt az ukránok jórészt maguknak csinálták, nem CsaK Putyin, "bevitt egy ütést".
Úgy jártak mint mi, amikor 90-ben 1 nap alatt szakitottunk a keleti piaccal és vártuk a jóságos nyugatit, aki inkább letarolta, mint sem épitette.
A Krím, de főleg a Donbass, persze komolyan megvágta őket, de ha csak az lenne, az egy egyszeri 10% körüli GDP visszaesés, majd az újrafejlesztett infrastruktúra visszalökte volna az eredeti szintre.

Jó példa erre, hogy Trianon után, gazdasági sokk, jóvátétel fizetés és elszigetelés ellenére, egy okos jegybank szanálási program, angol hitelből beruházás és olasz gabonaexport, stb., 30-ra visszahúzta és +10%-ra lökte a csonka magyar GDP-t, nagymagyarhoz képest.

Amúgy nekem van egy olyan érzésem, hogy Janukovic pont a piac védelmében nem irta alá a társulást, mert akudozni akart.
Korábban ahol dolgozott, mindíg hasonlókat húzott és elég jól prosperáltak az alatta futó területek, csak vissza kell nézni.
Neki volt esze, meg tudott volna finoman manőverezni is, de ott ő volt a szegény ember Mészáros Lőrince, a Matolcsynégyzetre emelve akit gyűlölhet. Igy jár egy ország mikor az irigy prolik örjöngenek.
Az persze visszataszitó nekem is, amikor valaki madarakat feszít keresztre, meg arany wc-t akar, de van egy másik oldal is mindíg.
A Juanukovic villa, meg a Donbass klán, az a médiahack tipikus esete. Nyilván minden más politikus, a Havanna vasrácsa mögül nézi, a panelek közötti közparkot, kivétel akiket gyülölni kell, persze, biztos.

Aztán csak meg kell nézni a mostaniak milyen marhaságokat nyilatkoznak, meg olyan dolgokkal vannak elfoglalva, hogy ne szólalj meg idegen nyelven, meg hasonlók.
Abból a kárból és elmaradt haszonból 100 Janukovic féle aranywc-s milliárdos is bőven kijött volna már.

Putyin lop, persze, vannak orosz oligarhák, persze, mégis gatyába rázott egy széteső országot. Ez a fontos, de néha mégis az irigységre épített, felkorbácsolt gyűlölet nyer, aztán a szentek megmutatják, hogy lehet "lopás nélkül" hazavágni azt is, ami már működik.
Bocsánat, elég sarkos a véleményem erről. :D
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Atomtöltetek száma országok szerint(benne stratégiai/taktikai együtt)

CDa9tyN_Nhw.jpg
szerintem itt azért akadnak pontatlanságok. Pl izrael esetében állítólag bőven 200 feletti eszközről van szó. Ami még érdekelne hogy pl USA és Oroszország esetében vajon mennyi lehet ezen felül, a mondjuk úgy kulcsrakész állapotú épp csak összeszerelésre váró állapotban letárolt töltet.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 150
13 632
113
Úgy gondolom, hogy ez a 2010-es szavazás 2. fordulója megmutatja, hol van az Orosz és hol az Európai Unió határa.
Mindenféle, Krím, meg puccs elött megmutatták maguk a szavazók.
1280px-Второй_тур_%28победители_по_округам%29.png



Az első forduló megmutatta, a nyelvi, etnikai, kulturális töréseket.

1280px-Перші_місця_у_першому_турі_2010.png

Ez viszont mára már valamelyest változot. Azt érdemes megfigyelni melyik korzetekben volt képes 2019-ben nyerni Yuriy Boyko:

2019-ukraine-raions-english.png
 
  • Tetszik
Reactions: theo and Kim Philby

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
szerintem itt azért akadnak pontatlanságok. Pl izrael esetében állítólag bőven 200 feletti eszközről van szó. Ami még érdekelne hogy pl USA és Oroszország esetében vajon mennyi lehet ezen felül, a mondjuk úgy kulcsrakész állapotú épp csak összeszerelésre váró állapotban letárolt töltet.
ACA-Bar-Chart-Warhead-Inventories-1121.png
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Hallo! Az orosz ultimátumban az szerepelt, hogy a a volt KGST országok területére nem lehetne egyáltalán NATO fegyvert vinni.
Te mit szólnál arra, ha Románia kijelentené (csapatokkal az magyar határon), hogy nem akar magyar katonákat a Dunától keletre látni? Szerinted milyen kompromisszum lenne erre a válasz? Te tényleg azt gondolod, hogy ezt az irreális marhaságot valaki is kompromisszumos ajánlattal kellene megtámogassa?
Szerintem nem egészen ezt kérték az oroszok... Sajnos nagyon sok esetben azt látom, hogy a "szakmai" oldalak sem egységesen értelmezik a dolgot. Nekem az jön le, hogy nem feltétlenül teljesíthetetlen a kérés. Putyin ugyanis a NATO infrastruktúráról és NATO támadófegyverzetről beszél. És ezekbe a feltételekbe szerintem Magyarország, de még akár a balti államok is simán beleférnek jelenleg. Amit Ők kérnek az az, hogy az új tagok területén ne hozzanak létre újonnan pl USA légitámaszpontot, oda ne telepítsenek NATO csapásmérő erőket. És ezeknek a feltételeknek nem mond ellent még a balti államoknak biztosított NATO légvédelem sem, ugyanis az ideiglenes jellegű és meglevő támaszponton települ, tehát nem arról van szó hogy fixen odatelepül egy USA xyz TFW vagy bármi más. De javítsatok ki ha tévednék...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 965
36 027
113
Ukrajna küld-S 300 zászlóaljat Donbassba, hogy felkészüljön a támadásra, - mondja Dr. brass
Ezenkívül Eduard Basurin szerint a 92. különálló gépesített dandár csapatait a gyakorlatok leple alatt átcsoportosították a Kharkov régióból Donbassba
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Budapesti memorandum, orosz-ukrán alapszerződés, aztán mi lett belőle megtartva?
azért azt se felejtsd el, hogy elvileg ugyanekkor biztosították az oroszokat arról hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni... És ne gyere a fals dumával hogy ez Urban legend, mert egyre több helyről erősítik meg azt, hogy ez valóban így volt...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 771
113
azért azt se felejtsd el, hogy elvileg ugyanekkor biztosították az oroszokat arról hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni... És ne gyere a fals dumával hogy ez Urban legend, mert egyre több helyről erősítik meg azt, hogy ez valóban így volt...
Eredetileg arra ment a válasz h mennyit ér a papír és a szerződés, a te pèldád inkább a valaki valahol mondott valamit, amire valaki emlékszik, de az ukriknak nem sok köze van hozzá, főleg h nem is nato tagok perpill.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 052
30 965
113
Maga is megkérdezte ezután brit kollégáját: "Ugye elismeri Oroszország szuverenitását a Rosztovi és Voronyezsi terület felett?".
Csapdába csalta. :p A csaj a hülyék magabiztosságával ment a medve csapdájába.
Igen, Dániába aztán tényleg kell az amerikai katona. Ők aztán oltári nagy veszélyben vannak. Még én is menekülnék onnét, ha nem lenne olyan kiemelkedően jó a fizetés. Ritka unalmas egy ország.
Dánia, főleg USA csapatokkal, bezárhatja a Kattegat tengerszorost az oroszok elött. Ezért lenne lényeges a törökök szerepe a Boszporusz miatt. :cool:
Az USA a nyugati világ PMC-je.
Ja. A nemlétező háttérhatalomé. :eek:
Akik danian "fanyalognak", igenis fontos terulet az US szamara. Foleg Gronland miatt. Anno Trump is "meg akarta szerezni". Ha komolyodik a szitu igenis meg fogjak szorongatni az amcsik a danokat, hogy mindenfajta bazis lehessen gronlandon.
A kínaiak is megvennék.:D
Emlékezzünk arra a tézisre, amelyet I. Shaw a "Fiatal oroszlánok" egyik főszereplőjének szájába adott:
Az "Oroszlánkölykök" volt a magyar címe. ;)
De ez eleve marhaság, hiszen valahol megszállt! Evett, ivott a hajszálait hullatta meg pisilt és kakilt! o_O Ennyit a DNS-ről!
Hazavitték az összes biohulladékát, az asszonynak elszámoltak vele. :rolleyes:
A NATO az USA vezető pénzügyi köreinek a magánhadserege leginkább ;)
:(
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Ne felejtsd el hogy rengetegen Poros ellen szavaztak nem a tobbiekre. Porishenko ellen mert utaltak amit tett a haboruskodasaval, es a gazdasagi bajokat is o vitte el.
Érdekes, hogy a tömegek hogyan változnak. Egyes embereken ezt lemérni szinte lehetetlen, de igy......

Azért gondoltam a 2010-esre, mert ott még talán-talán, nem a rövid távon bekövetkezett ingerek döntötték el ki kire szavaz.
Bár amilyen matek ott megy 90 óta az brutális.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 386
113
Az Emmanuel Macron francia elnök egészségi állapotáról szóló protokollt ismerő két forrás arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozója előtt megtagadta az orosz PCR-teszt elvégzését. A francia fél ezt biztonsági okokból tette – nem engedhették meg, hogy Oroszország megszerezze az elnök DNS-ét.

Ahogy a Reuters beszámolt, Macron választhatott: elvégzi a tesztet, és közelebb kerül Putyinhoz, vagy elutasítja a koronavírus-tesztet, ami kézfogás nélkül és hosszú asztallal járna.

Macron a második lehetőséget választotta, és nem volt hajlandó orosz orvosokkal foglalkozni.

"Nem hagyhattuk, hogy rátegyék a kezüket az elnök DNS-ére" - mondta a forrás.

A második beszélgetőpartner megerősítette ezt az információt, és azt mondta, hogy Macron átment a francia PCR- és antigénteszten, bízva saját orvosában.

Korábban Putyin több találkozót tartott a különböző országok vezetőivel: egyeseknél ölelés és rövid távolság volt, másoknál négyméteres asztal. A különböző formátumú tárgyalások után a Kreml elmagyarázta Putyin kézfogásának logikáját.
Félnek, hogy klonozzák Macront? :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
A csecsen önkéntesek szembeszállnak az ukrán nacionalisták egységeivel

A nyugati titkosszolgálatok több jól értesült forrása arról számol be, hogy Fehéroroszországban és az orosz-ukrán határ közelében összpontosulnak a kaukázusi és közel-keleti harci műveletekben tapasztalattal rendelkező csecsen, abházi és dél-oszétiai harcosok.
A Reddit szerint köztük vannak katonák és az úgynevezett "Kadirov-különítmények", akik korábban részt vettek a szíriai terroristák elleni harcban. Feladatuk háború esetén az ukrajnai nacionalista zászlóaljak és az Ukrán Fegyveres Erők Hírszerzési Főigazgatóságának különleges erői elleni szabotázsellenes intézkedések megszervezése lesz.
Mint a forrás rámutat, az orosz katonai magáncégek és speciális szolgálatok évek óta gyűjtenek adatokat aktív ukrán nacionalistákról, nacionalista pártok és szervezetek vezetőiről és tagjairól. Ide tartozik a Jobb Szektor*, a White Hammer*, az OUN*, a Svoboda párt (* az Orosz Föderációban betiltották) és mások.
Az oroszok rendelkezésére áll az odesszai Szakszervezetek Háza 2014. május 2-i felgyújtásának szervezőinek és elkövetőinek teljes listája. Az önkéntesek kiemelt célpontjai ebben az esetben az Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökben részt vevő „aktivisták”. "Kadyrovosok"-nak több száz dossziéja van ezekről az emberekről.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
711
3 051
93
A csecsen önkéntesek szembeszállnak az ukrán nacionalisták egységeivel

A nyugati titkosszolgálatok több jól értesült forrása arról számol be, hogy Fehéroroszországban és az orosz-ukrán határ közelében összpontosulnak a kaukázusi és közel-keleti harci műveletekben tapasztalattal rendelkező csecsen, abházi és dél-oszétiai harcosok.
A Reddit szerint köztük vannak katonák és az úgynevezett "Kadirov-különítmények", akik korábban részt vettek a szíriai terroristák elleni harcban. Feladatuk háború esetén az ukrajnai nacionalista zászlóaljak és az Ukrán Fegyveres Erők Hírszerzési Főigazgatóságának különleges erői elleni szabotázsellenes intézkedések megszervezése lesz.
Mint a forrás rámutat, az orosz katonai magáncégek és speciális szolgálatok évek óta gyűjtenek adatokat aktív ukrán nacionalistákról, nacionalista pártok és szervezetek vezetőiről és tagjairól. Ide tartozik a Jobb Szektor*, a White Hammer*, az OUN*, a Svoboda párt (* az Orosz Föderációban betiltották) és mások.
Az oroszok rendelkezésére áll az odesszai Szakszervezetek Háza 2014. május 2-i felgyújtásának szervezőinek és elkövetőinek teljes listája. Az önkéntesek kiemelt célpontjai ebben az esetben az Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökben részt vevő „aktivisták”. "Kadyrovosok"-nak több száz dossziéja van ezekről az emberekről.
Azért ez annak a nem is annyira burkolt elismerése, hogy igenis készülnek egy fegyveres összecsapásra - induljon az bármelyik oldalról is.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 984
18 549
113
A csecsen önkéntesek szembeszállnak az ukrán nacionalisták egységeivel

A nyugati titkosszolgálatok több jól értesült forrása arról számol be, hogy Fehéroroszországban és az orosz-ukrán határ közelében összpontosulnak a kaukázusi és közel-keleti harci műveletekben tapasztalattal rendelkező csecsen, abházi és dél-oszétiai harcosok.
A Reddit szerint köztük vannak katonák és az úgynevezett "Kadirov-különítmények", akik korábban részt vettek a szíriai terroristák elleni harcban. Feladatuk háború esetén az ukrajnai nacionalista zászlóaljak és az Ukrán Fegyveres Erők Hírszerzési Főigazgatóságának különleges erői elleni szabotázsellenes intézkedések megszervezése lesz.
Mint a forrás rámutat, az orosz katonai magáncégek és speciális szolgálatok évek óta gyűjtenek adatokat aktív ukrán nacionalistákról, nacionalista pártok és szervezetek vezetőiről és tagjairól. Ide tartozik a Jobb Szektor*, a White Hammer*, az OUN*, a Svoboda párt (* az Orosz Föderációban betiltották) és mások.
Az oroszok rendelkezésére áll az odesszai Szakszervezetek Háza 2014. május 2-i felgyújtásának szervezőinek és elkövetőinek teljes listája. Az önkéntesek kiemelt célpontjai ebben az esetben az Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökben részt vevő „aktivisták”. "Kadyrovosok"-nak több száz dossziéja van ezekről az emberekről.

Éppen gyakorlatra mentek ezek is oda, gondolom. :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 611
113
Joe apó román idő szerint ma du 6-tól beszélni fog az európai államfőkkel, gndolom tovább kell adja az üzenetet, amit neki elmondtak.

Blinken szerint bármelyik pillanatban támadhatnak az oroszok, elvégre Olimpia megkezdődött, február fele mingyárt eltelt és meg nem támadtak.

A Fehérház arra kéri a csipgyártókat, hogy diverzifikálják a beszállítói forrásaikat, mert a szállítási útvonalak megszűnhetnek egy orosz-ukrán háborúban.

Joe azt kéri az Ukrajnában levő amerikaiaktól, hogy most húzzanak el onnan, mert nem fognak Kijevbe katonákat küldeni, hogy kihozzák őket onnan. Igaz mostanában amúgy sem megy nekik az evakuálás.

És a mai gyöngyszem, ami utcahosszal ver mindent: mikor két idiótát egymás mellé raksz, sok sok hülyeséget mondanak. Így történt ma is, amikor találkosott Stoltenberg a románnál románabb némettel, Iohannissal.
Iohannis: "A legnagyobb krízis mióta lehullott a vasfüggöny" - szerintem a 2008-as válság ennél sokkal nagyobb volt és 99%-ban az amerikaiak hibája, akiket épp most és mindörökké lesz*p.
Stoltenberg: "Nem teszünk az elveinkkal ellentétes kompromisszumokat. Nem lesznek első- meg másodrangú [NATO] tagok. Egységesek vagyunk." - érted, a NATO-ban minden tag egyenlő szerinte.

Ennyi elég is volt a román sajtóból.