A cseheket terrorizmussal vádolják Ukrajnában. Az egyiknek letépte a lábát egy akna, a másik mesterlövész volt.....
A prágai főügyészség vádat emelt két cseh ellen, akik az oroszbarát felkelők oldalán harcoltak Kelet-Ukrajnában az ukrán csapatok ellen. A terrorcselekményekért felelősségre fogják vonni őket. Az Aktuálně.cz-nek sikerült kiderítenie kilétüket. Ez a két leghíresebb cseh harcos, amely a Donyecki Népköztársaság fegyveres erőiben tevékenykedik. Távollétükben bíróság elé "kerülnek".
Idén január 7-én Marek Bodlák, a prágai Főügyészség ügyésze nyilvánosan bejelentette, hogy két cseh személyt vádolt meg terrorcselekményekkel az előző hónapban. Kilétüket nem fedte fel. Csak annyit közölt, hogy részt vettek a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban, egyikük 2015 és 2019, a másik 2016 és 2020 között.
Az Aktuálně.cz megtudta, ki ez. Az első Pavel Botka, akit terrorcsoportban való részvétellel és szervezett bűnözői csoport javára elkövetett terrortámadással vádolnak. A második Polák Alojz, akit ugyanezekkel a cselekményekkel vádolnak. Ha elítélik őket, több mint 20 év börtönt kapnak. Ilyen fenyegetéssel szembesülnének, ha visszatérnének Csehországba.
A kelet-ukrajnai konfliktus 2014 tavaszán robbant ki. Az oroszbarát szakadárok orosz csapatok támogatásával bejelentették a kijevi központi kormányzattól független Donyecki Népköztársaság létrehozását. Az ukrán hadsereg ismétlődő összecsapásokban próbálta visszaszerezni a területet a kormány ellenőrzése alá, de a felkelők nem hátráltak meg. A Donyecki Népköztársaságot azonban nem ismeri el a nemzetközi közösség.
Odessza kezdte...
Odessza Ukrajna harmadik legnépesebb városa, az ország délnyugati csücskében található. A Fekete-tenger partján található. 2014 májusának elején az oroszbarát felkelők és az egyesült Ukrajna védelmezői összecsaptak ott . A konfliktus következtében tűz ütött ki a szakszervezet épületében, amelynek hátterében oroszbarát erők álltak. 42 ember halt meg. Bár Odessza az országnak Donyeckkel ellentétes oldalán fekszik, ez az incidens kényszerítette Pavel Botkát Ukrajnába.
"Megdöbbentett, hogy egy egyenruhás rendőr hogyan tud rálőni a tűz elől menekülő, védtelen emberekre. A jelenlegi ukrán kormány tulajdonképpen likvidálta őket. Ez eléggé igazságtalannak és igazságtalannak tűnt számomra. Ezért akartam tenni valamit" - jellemezte Botka ,ez volt a harcokban való részvételének fő motívuma.
Bírósági irat, amelyből Pavel Botka és Alojz Polák vádirata következik. | Fotó: Aktuálně.cz
2015 áprilisában érkezett Kelet-Ukrajnába, amikor csatlakozott a Pjatnaška felkelő brigádhoz. Júniusban az év első felének egyik legkeményebb csatájában vett részt. A dandár a Donyecktől 23 kilométerre nyugatra
fekvő Marjinka városát támadta meg , mindkét fél harckocsikat és ágyúkat vetett be. A harcokban mintegy 80 felkelő és négy ukrán katona vesztette életét. Az ukrán kormányerők megvédték a várost.
Elvesztette a jobb lábát..
Mielőtt Ukrajnába indult, Botka testőrként élt, elmondása szerint Afrikában, Törökországban és Brazíliában dolgozott. Bár állítólag a családja segítette a donyecki utazásban, nem örült háborús szerepvállalásának. Botka nagyra értékeli a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom támogatását is.
"Igen, örülök, hogy a cseh politika érdeklődik iránta. Pontosabban az SPD párt, Tomia Okamury, konkrétan Nela Lisková asszony. Megvan a megígért humanitárius segély. Gyógyszerek az egységünknek. Ennek nagyon örülünk" - mondta Botka. Aktuálně.cz. Nela Lisková oroszbarát aktivista önjelölt konzulátust működtetett , mielőtt azt a bíróság 2018 tavaszán megsemmisítette. Okamury elhatárolta magát a tevékenységeitől....
A marjinkai csata után Botka a gépesített Lövészdandárhoz került. Egy ideig egy másik cseh harcos, Martin Sukup irányítása alatt szolgált, aki
21 évet kapott terrorizmusért . Botka azonban 2019. augusztus közepétől nem vehet részt harci műveletekben.
Ahogy MF Dnes akkoriban rámutatott , jobb lábát térd alatt elvesztette, amikor aknára lépett.
"Rendszeres őrjáraton voltam a pozíciókban.Az akna felrobbant, és felemelkedtem a levegőbe. Már repülés közben is hatalmas fájdalmat éreztem, és egyértelmű volt számomra, hogy elvesztem a lábamat .
Miután elítélték sikkasztásért, Ukrajnába menekült...
"Van pénzem. Repülhettem volna a Fülöp-szigetekre, Korzikára vagy Ciprusra. De a Donbász mögött álltam a kezdetektől fogva. Tudtam, hogy az egész Euromajdant a Moszad szervezte a CIA-val. "A második vádlott, Alojz Polák – mondta a
Respekt című hetilapnak .
2016 decemberében a Donyecki Népköztársaság oroszbarát szeparatistáihoz ment. Bevallotta, hogy a felkelők iránti szimpátiája mellett a törvényi problémák miatt hagyta el Csehországot. 2016 decemberében történt, hogy a brünni regionális bíróság sikkasztás miatt három évre felfüggesztett börtönbüntetését, négy év próbaidővel megerősítette. Az egyik cég ügyvezetőjeként fiktív számlákkal 1,15 millió koronát hívott sikkasztott.
A 40 éves Alojz Polákot terrorcsoportban való részvétellel és szervezett bűnözői csoport javára elkövetett terrortámadással vádolják. | Fotó: Polák Alojz archívuma
"Régóta tervezem az indulást. Tudtam, hogy Amerika rossz, és tizennégy éves korom óta követtem az ukrajnai helyzetet – és ez volt az utolsó csepp a pohárban. Csak be akartam fejezni a tárgyalást" . Mint az Aktuálně.cz megtudta, a Legfelsőbb Bíróság 2017 áprilisában elutasította fellebbezését.
Az Aktuálně.cz megállapításai szerint a "lengyelt" újabb vád érte. Az ügyész szerint egy másik elkövetővel együtt összesen hatmillió korona veszteséget okoztak két cégnek történő pénzátutalásal.
Oroszországban szabadság van, gondolja
A kelet-ukrajnai harcokban mesterlövészként indult, ezt a posztot egy évig töltötte be. Később szakaszvezető lett. Meggyőződése szerint a Donyecki Népköztársaságban terjeszti Csehország jó hírét. Olyan erős a hite, hogy családját és ötéves kisfiát otthon hagyta. Ukrajnában újraházasodott, és van egy lánya. Nem szándékozik visszatérni Csehországba.
Boot szerint az Egyesült Államok az ellenséges állam a felfordulás mögött. Még azt is állítják, hogy az amerikai kongresszusi képviselők szexuálisan bántalmaznak gyerekeket. "Ez nincs Oroszországban, és nálunk sincs. Oroszország a világ legdemokratikusabb állama. Oroszországban szabadság van. Senkinek sincs semmi baja" - mondta.
Cseh terroristák Ukrajnában
A bíróságok már több csehet is megbüntették terrorista bűncselekmények miatt az oroszbarát lázadókkal folytatott harcokkal kapcsolatban Kelet-Ukrajnában. Martin Sukup volt katona terrorizmusért 21 év börtönt kapott.
Idén januárban a prágai legfelsőbb bíróság húsz évre ítélte Jiří Urbáneket és hat évre Lukáš Nováčeket. Tavaly októberben ugyanez a bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélte Martin Kantort. Csak egy ember került börtönbe, más elítéltek még Kelet-Ukrajnában vannak.
A cseh Btk. egyértelmű Botkára és Polákra nézve. Csatlakoztak egy terrorista csoporthoz, amely egy demokratikus állam integritását akarja felforgatni. A folyamat távollétükben február végén, illetve márciusban kezdődik. "A vádlott kihallgatásának hiányát kivéve a bizonyítás szokásos módon történik, azaz tanúk, szakértők kihallgatása, okirati bizonyítékok kihallgatása" - ismertette az Aktuálně.cz-t Adam Wenig, a prágai Városi Bíróság szóvivője.
Podle zjištění Akutálně.cz obžalovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze Pavla Botku a Alojze Poláka kvůli bojům za proruské separatisty.
zpravy.aktualne.cz