A köztársasági elnök beszéde a Cseh Köztársaság polgáraihoz
https://www.armadninoviny.cz/projev-prezidenta-republiky-k-obcanum-ceske-republiky.html
Kedves polgártársak!
ma kora reggel az Orosz Föderáció megtámadta Ukrajnát. Ez egy kiváltatlan agresszió, amelyet következetesen el kell ítélni, nemcsak szavakban, hanem tettekben is. Szeretem az orosz kultúrát, tisztelem a második világháború orosz népének áldozatait, de ez nem jelenti azt, hogy beleegyezek abba, hogy egy idegen hadsereg hadüzenet nélkül belépjen egy szuverén állam területére. Részletesen áttanulmányoztam Putyin elnök ma reggeli beszédét, és egy mondatban válaszolok. Az állítólagos vagy tényleges hibák, mint például Jugoszlávia bombázása vagy Irakba való belépés, nem igazolhatják a saját hibáinkat. Ezzel Oroszország a béke elleni bűncselekményt követi el.
Néhány napja azt mondtam, hogy az oroszok nem őrültek, és nem támadják meg Ukrajnát. Bevallom, hogy tévedtem. Az Orosz Föderáció vezetésének irracionális döntése jelentős károkat okoz magának az orosz államnak. Úgy gondolom, itt az ideje az eredetileg tervezettnél jóval szigorúbb szankciókhoz folyamodni, és elsősorban az úgynevezett Swift szankciójára gondolok, amely egy nemzetközi banki vagy pénzügyi hálózat, amely kizárást jelentene. az Orosz Föderáció fizetési rendszeréből. Az őrültet el kell különíteni, és nem csak szavakkal kell megvédeni ellene, hanem konkrét intézkedésekkel.
Szeretném nyugalomra szólítani polgárainkat. Szeretném kifejezni teljes támogatásomat Ukrajna, vezetése és népe iránt. Holnap délután részt veszek az észak-atlanti szövetség államfőinek videokonferenciáján, és erre a videokonferenciára Fiala miniszterelnököt is meghívtam, mert úgy gondolom, hogy még ha eltérünk is az állami költségvetést illetően, szükség van ebben a súlyos helyzetben teljes egyetértésben járjon el.
Hiszem, hogy a helyzet megnyugszik, nem egy gyáva megalkuvással, hanem az agresszorral szembeni határozott reakcióval. Mélyen sajnálom, hogy ez megtörténik, de bátor emberekként kell viselkednünk, akik nem engedik meg maguknak, hogy csak úgy hagyák az agressziót.
Köszönöm a figyelmet.
Miloš Zeman, köztársasági elnök, Cseh Televízió, 2022. február 24