[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 379
7 868
113
Túl sok furcsaságot produkálnak az oroszok ahhoz, hogy ne gondoljunk valami zavarra az erőben.
Meg sem próbálják az ellenséges hírszerzés dolgát nehezíteni, célpontot csináltak nem egy konvojból. Pl. A legelső, harkov elfoglalásáról szóló twitter posztnál volt egy kép, ahol a kereszteződésben állnak. Na, akik a képen voltak már nem valószínű, hogy élnek, ott készült a ledobott tornyos T-80BVM kép is.
Teljesen barátként kezelik a civileket, akik azonnal ledobják az infókat (közvetlen közelről készült videókat), és bizony lőnek is.
Biztosítás nélkül mennek át településeken műszaki és egyéb korlátozott számban elérhető de fontos támogató alegységek, akik alól a helyi ellenállás kilövi a gumiabroncsot (nem egy ilyen videó jött már szembe). A ki nem lőtt de elhagyott lánctalpas gépeket nem tudom hogyan hozzák össze tucatjával, de a lakosok örömmel lopják szét őket. "Operation Kolompár." :D
A kényszerleszállt Kamovot nem bombázzák szét, hagy jusson minden a nyugati söprögetők kezére.
Ellenséges mélységbe juttatnak deszantosokat MANPAD, harciheli támogatás, egyéb tűztámogatás nélkül.
Beküldik a heliket a városok fölé egymagukban, géppár vagy 4-es kötelék helyett. A nagyobb helikopteres behatolásokat vadászokkal nem támogatják.
Gépesített oszlopokat mozgatnak olyan helyeken ahol már rég szét kellett volna bontakozni, légifedezet nincs, magukat nem biztosítják, előre néző tornyokkal éri őket a találat. Áttörési sebesség helyett (50-75km/h) araszolgatnak, persze, hogy könnyű őket kilőni.
A nulladik órás csapásokat vészesen alulméretezték, az ismert nagy lőszerraktárakból is alig párat támadtak.

Én nem értem mi folyik.
Szláv testvér háború.......
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Így viszont logikus, hogy miért csak ennyi ment. Erre mentek rá, hogy mivel senki se segít, rájöjjenek, hogy vége. Ha szombatig nem adják meg magukat tényleg jön az elrettentés, és nem fogják megadni csak vasárnap. Akár olyan is lehet a szakikkal, hogy megígérték nekik, beviszik Kijevbe a háborút, hogy érezzék az ukránok, mit éltek át 8 éven keresztül.

Olyat is olvastam már, hogy Donyecket akarják Ukrajna fővárosának. Lehet akkor leamortizálják Kijevet, hogy az ne maradhasson főváros.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Nagyszerű. És azzal a két fapados T72-vel akarjuk megvédeni a határt? Ezek még dekorációnak is nevetségesek.
a 2 72 es a 2 gidrán és a 2 btr még a harcok kirobbanása elötti nap mentek le tatáról. azóta már több minden van lent...
és ez sem a teljes egész vólt csak a késszenléti állomány akiknek délkörül szoltak hogy indul a mandula délután már lentvvóltak.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
és miért nem
amikor az oroszok bementek szíriába az első nap ott volt a stáb közvetíteni a gépek felszállását, második nap ugyanazt de már a felpakolt bombákkal, harmadik nap bemutatták a reptér étkezdéjét és a szállás konténereket, minden napra egy interjú egy pilótával vagy annak látszó előadóművésszel, láthatóan - és igen helyesen ! - kiszolgálták az érdeklődő nagyközönség információigényét
itt meg az ukránok twittereznek parancsokat osztogatnak médiafigyelmet kapnak
biztos vagyok benne hogy ez az egész háború totál előkészítetlen, nincsenek se a célok se az ahhoz rendelt eszközök rendesen meghatározva, egy a fiókból előkapott aktualizálatlan terven alapszik, ezért képtelenek ezekre a nem jelentős de mégis fontos részletekre odafigyelni

Nem tudják közvetíteni a haditudósítók, mert annyira szét van szórva az egész, hogy nem tudják hova kellene menni tudósítani.
Nem is hülyeség ez a módszer :)
 
W

Wilson

Guest

Az ukrán fegyveres erők megállították az ellenség előrenyomulását Csernyihiv régióban: 20 harckocsit és legfeljebb 15 hareszközt semmisítettek meg​

2022. FEBRUÁR 25., PÉNTEK, 12:22

Az ukrán fegyveres erők egységei megállították az orosz csapatok offenzíváját Csernyihiv térségében, megsemmisítve a betolakodók mintegy 20 harckocsiját és legfeljebb 15 katonai felszerelését.

Forrás : Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői

Szó szerint : „Az északi hadműveleti parancsnokság egységei mintegy 20 egység ellenséges tankot semmisítettek meg Minszk irányában a csernyihivi régióban.

Ezenkívül az „északi” hadosztály megsemmisített egy ellenséges oszlopot, amely Repok irányából Csernyihiv felé haladt. az oroszoknak Kb. 10-15 hareszköz vesztesége van.

Részletek : Az oroszok személyi állományának veszteségeit pontosítják.

Az ukrán fegyveres erők azt állítják, hogy Csernyihiv tartja a vonalat.

A piros ikon jelzi a Menszk irányát Csernyigovhoz, Kijevhez, valamint a fehérorosz és oroszországi államhatárhoz képest
A piros ikon jelzi a Menszk irányát Csernyigovhoz, Kijevhez, valamint a fehérorosz és oroszországi államhatárhoz képest

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 605
113
És mivel is fogja kiváltani?

Idővel találnak rá megoldást, ez eleve nem rövid projekt. Az európai gázfogyasztás 40% jön oroszból, tehát máshol is van gáz. Plusz lehet javítani az energiafelhasználáson, megváltozik a hozzáállás a nukihoz, európai szinten még van némi mozgástere a megújulóknak is. És nem feltétlenül kell teljes felszámolásra törekedni, csak csökkenteni és hogy egy ideig kibírja Európa nulla orosz gáz mellett is. És ha egyszer csökken a függőség az oroszoktól, aligha állítják vissza.
A másik oldalon meg az orosz olaj és gázbevételek adják az orosz költségvetés felét. Nekik idővel sokkal jobban fájna.
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
359
558
93
Olyat is olvastam már, hogy Donyecket akarják Ukrajna fővárosának. Lehet akkor leamortizálják Kijevet, hogy az ne maradhasson főváros.
Akkor az a tervük, hogy támadást imitálnak Kijev irányába, mire az Ukránok felrobbantják a saját hídjaikat és amikor elvágták magukat, akkor amcsi módra porig bombázzák?
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Túl sok furcsaságot produkálnak az oroszok ahhoz, hogy ne gondoljunk valami zavarra az erőben.
Meg sem próbálják az ellenséges hírszerzés dolgát nehezíteni, célpontot csináltak nem egy konvojból. Pl. A legelső, harkov elfoglalásáról szóló twitter posztnál volt egy kép, ahol a kereszteződésben állnak. Na, akik a képen voltak már nem valószínű, hogy élnek, ott készült a ledobott tornyos T-80BVM kép is.
Teljesen barátként kezelik a civileket, akik azonnal ledobják az infókat (közvetlen közelről készült videókat), és bizony lőnek is.
Biztosítás nélkül mennek át településeken műszaki és egyéb korlátozott számban elérhető de fontos támogató alegységek, akik alól a helyi ellenállás kilövi a gumiabroncsot (nem egy ilyen videó jött már szembe). A ki nem lőtt de elhagyott lánctalpas gépeket nem tudom hogyan hozzák össze tucatjával, de a lakosok örömmel lopják szét őket. "Operation Kolompár." :D
A kényszerleszállt Kamovot nem bombázzák szét, hagy jusson minden a nyugati söprögetők kezére.
Ellenséges mélységbe juttatnak deszantosokat MANPAD, harciheli támogatás, egyéb tűztámogatás nélkül.
Beküldik a heliket a városok fölé egymagukban, géppár vagy 4-es kötelék helyett. A nagyobb helikopteres behatolásokat vadászokkal nem támogatják.
Gépesített oszlopokat mozgatnak olyan helyeken ahol már rég szét kellett volna bontakozni, légifedezet nincs, magukat nem biztosítják, előre néző tornyokkal éri őket a találat. Áttörési sebesség helyett (50-75km/h) araszolgatnak, persze, hogy könnyű őket kilőni.
A nulladik órás csapásokat vészesen alulméretezték, az ismert nagy lőszerraktárakból is alig párat támadtak.

Én nem értem mi folyik.
Az a helyzet, hogy az oroszok kvázi csak azt a szűkszavú jelentést küldik be, amit @Wilson időről időre berak. Ezen kívül van egy köteg felvétel, amikről nem tudod eldönteni, hogy igaz, nem igaz.
Ami biztos, folyamatosan mennek előre, miközben az ukránok semmi erőt nem tudnak összevonni kiev felmentésére.
Ebből nekem, igen szigorúan nekem az látszik, hogy gyakorlatilag az ő jelentéseik a pontosabbak.
Nyílván a veszteségeiket nem részletezik ki.