[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 028
113
Az oroszok elindítottak egy háborúnak vagy inváziónak látszó valamit, de sokaknak igazuk van: sehol nem látok nagy harckocsi menetoszlopokat, nem látom az orosz tüzérséget, sehol SZU-34 és TU-22M3 vadászbombázók/bombázók.
Amit eddig látok, hogy bevetettek pár tucat BM-et és cirkálórakétát pontcélok ellen, ezen kívül 10-20 helikopter cirkál itt-ott. Ez egy háborúnak/inváziónak látszó valami.

További nagy furcsaság, hogy eddig a nyugati mainstream média naponta egy tucat műholdfelvétellel bizonygatta az orosz haderők csoportosításait, most ehhez képest két napja egy bib@szott műholdképet nem tudnak mutatni semmiről.
Se az özönlő orosz erőkről, se az Ukrajna körüli bázisokról, semmiről.
Mi van, bedöglöttek a kémholdak?

Mindeközben meg kiderül, hogy a Kijev Szelleme névre keresztelt új ukrán nemzeti hős 1 szem MIG-29-es vadászgépével egyetlen nap alatt lelőtt 2 db SZU-35-ös, 1 db SZU-27-es, 1 db MIG-29-es és 2 db SZU-25-ös repülőgépet.
Értitek, tök egyedül!
Na ugye, hogy milyen kafa ez a régi Fulcrum is!
.
.
Ha igazak ezek az ukran legigyözelmek, akkor a Fulcrum kb 35 ev utan javitott az eddigi nullas gyözelmi mutatojan. De egyelöre repulögeproncsok hijan kezeljuk ovatosan ezeket a sikerjelenteseket.
.
Az orosz visszafogott tamadasra nincs nagyon jo magyarazat. Azt gondolom, ök is lattak, hogy a NATO nem gyujtott szazezres hadseregeket sehova, tehat az az elmelet se nagyon muködik, hogy biztos ovatosan tartalekoltak egy NATO ellencsapas kivedesere.
.
.
OGRE! Egyetertesz, vagy szerinted ez se igy van? :) :)
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Értem amit mondasz, de a 3 nap azért iszonyat rövid. Ha 3 nap alatt megcsinálják, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy Oroszország még mindig azzal határos akivel akar.
Én 2 hetet tartottam reálisnak, amiből kb 1 hét az "aktív szakasz" és egy hét a maradék ellenállás felszámolása.
Anno, kb. fél éve az mondta Putin, hogy ha karnak 2 hét alatt Kijevben vannak.... 2 hét.... a 2. napon vagyunk
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Én nem biztos, hogy ennyire sötétnek látnám a helyzetet.
A három irányból történő támadásnak is megvannak az előnyei. ELőször is a DNR + LNR erők lekötik az egyébként is a Donbasszba koncentrált ukrán haderőt. Nekik csak annyit kell tenni, hogy fenntartsák a harcérintkezést, az ATO erők addig is ott maradnak. A déli irányból indított csapás a tengerpart lekapcsolását szolgálja, szerintem megfelelő ütemben halad, és már első nap meghozta pl. azt az eredményt, hogy a Krím visszakapta a vízellátását.
A Kijev elleni közvetlen csapás pedig a háború lerövidítését szolgálja, ha sikerrel jár a politikai győzelem lerövidíti a háborút. Ami a "legedzettebb" ukrán haderőt érinti: Ha Kijev elesik és őket hátulról elvágják a Dnyepertől akkor Paulus sorsára jutnak, és valószínűleg feladják. Ha nem, akkor az orosz oldalról megérkezik a tartalék és hamar vége lesz (ők addigra utánpótlás nélkül maradnak).
Szóval türelem, nem rossz ez a stratégia, csak időbe telik a végrehajtása.
Ez ugyan az mint amikor szíriában az orosz támogatással tököltek Assadék veszteségek stb aztán pár hét múlva győzelem az oroszok zsenik stb csak az az érthetetlen számomra hogy ennyi veszteséget bevállalnak bombázók/drónok stb bevetése nélkül
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 381
113
Ha Putyin bukik, Orbán is bukik, idehaza az atlantista erők kerülnek hatalomra a woke-baloldallal karöltve, ezt már írtam.
Hanem az atlantisták, felbátorodva az oroszok bukásán, bevonulnak Ukrajnába, mint 1941-ben a németek oldalán.
Viszont az oroszoknál a koncentrált Putyin-hatalom helyébe akár egy agresszívabb erőtér is kerülhet, aki már bátrabban nyúl a dolgokhoz.
Akár az atomhoz is.
Nem biztos ez a forgatókönyv, mert akár Navalnij is kijöhet a börtönből és visszahozhatja a Jelcin-korszakot.
Hanem, ha az orosz majd újra ellentámad, akkor (kis képzavarral élve) megint a Don-kanyartól fognak minket hazakergetni.

Röviden: a mi célunk, hogy több expedíciós háborúba ne keveredjenek a katonáink, de ha most az orosz nem győz, akkor ez újra bekövetkezhet.
Tegnap nagyot változott a világ. Ha Orbán nyer aprilisban, nem akarják majd megbuktatni Nyugaton sem. Sőt igazából be se indult ellene az amcsi lejáratókampány. Idiótákra, MZP, nincs szüksége a NATOnak sem. Orbanra, Szijjártóra igen, akik tudnak beszélni bármikor Lavrovval.

Sztrm hamarosan elhalnak a kötelezettségszegési eljárások is. Hirtelen lett nagyobb probléma a melegjogoknál.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
Jajj megy az ideologia meg a stressz, a kattintas, csak ha ez a Natonak urugy akkor itt cudar vilag lesz. Csak aram legyen...
Mintha azért kellett volna pont most ez az egész, mert valahogy meg kell magyarázni:

-miért ennyi az áram ára?
-miért ennyi a gáz ára?
-miért kell palagáz ennyiért?
-miért van hiány ebből és abból?

Eddig a covidra fogták, de az hopp, eltűnt! :)

Az orosznak és az amcsinak is jó a magas gázár. Csak kinek nem jó? Senki másnak, talán még Kínának se ...

Mellé olyan ércekből és egyebekből van hiány világszerte, amelyek közül a többség főleg orosz területen van jelen nagy számban.

Tehát ha szankciózod a ruszkikat, még nagyobb hiány lesz. De ha nem, akkor se lesz több, mert drága. Tehát, lehet mire fogni. És ez Oroszország.

Az, hogy beáldozták Ukrajnát? Ha Afganisztán kapcsán ez nem esett le nekik, már késő. Bárkit beáldoznak. Iránt beáldozták, a vasfüggönyös országokat beáldozták pillanatnyi sikerért. Szóval mit is csodálkozunk? :)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 398
113
Mondtam hogy HA hónapokig húzódna, Putyin bukik otthon. Kiröhögtek!

Szerintem pár napja van, és valamit ha nem villant marha gyorsan, igen betyár világ jön Putyinra!

Amúgy ha katonailag villant, akkor is, mert a szankciókat amit kapni fog az orosz nép a nyakába, ki fogja használni a nyugati hálózat.
Néhány ezren kimennek tüntikézni? Nagy ügy, majd jönnek a rendőrök oszt jól feloszlatják üket, meg eviszik üket a dutyiba.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 643
55 251
113
Egyébként visszaolvasva a tegnapi eseményeket, pusztán szakmai szempontból: ennél nagyobb eredményeket hogyan lehetett volna elérni? Egy Ukrajna méretű országban kiemelt célpontok támadásához csak a technikai felfejlődés több napot vesz igénybe, főleg, ha szórvány ellenállás is mutatkozik a felvonulási területen. Csak, szólok, hogy amíg valaki fel nem találja a teleportálást, addig a világ minden hadseregének időre van szüksége a nagyobb mennyiségű tűzerő és páncélos technika mozgatásához... Az első komolyabb eredmények szerintem vasárnapra várhatók, addig talán ne követelőzzünk...
Legalább egy józan a sok, már koràn reggel bepàlinkázott hozzàszóló között. :)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
Nem értem amúgy , hogy mire fel gondolják sokan a bsloldal sikerét, igazát , erősödését! Én pont azt látom , hogy azt történik amiről Orbán eddig ha finoman is, de mindvégig beszélt! Sokszor elmondta, hogy lesz háború keleten! Sokszor elmondta, hogy összetartásra, és erős hadseregre van szükség! Sokszor elmondta, hogy bizakodhatunk a nátóban, de 100%-ig csak magunkra számíthatunk! Sokszor elmondta, hogy nekünk nincs befolyásunk a nagy dolgokra! Sokszor elmondta, hogy mindenkivel jóban kell lennünk, ez az egy esélyünk! Nem értem, hogy mit csinált rosszul???? Majd akkor nézem meg a sok okostojást, hogy mit mondanak, amikor 1000 ft lesz a benzin, meg 3ennyi a fűtes! Hirtelen mindenki engedékenyebb lesz majd! És azok fognak a legjobban sírni, akiknek most a legnagyobb a szájuk!!!
A média miatt gondolom. Én. ha egybites címekkel operálsz, mint pl. Lopik, hazudozik, akkor az gyorsabban átmegy, mint a blabla... hátra.

Ha azt akarod elhitetni, hogy te nem azért Oroszországgal, mert áram, gáz, "nefaggyámeghülyegyerek", az minimum 3 óriásplakát ha útközben is azt akarod, hogy elolvassák. Ellenben ez leírni: Putyin=Orbán! Na ez baromi egyszerű. Mellé a gondok választás előtt, a Vb meghekkelése több nagyvárosban a helyiek által, stb. nos, ez buktaszagú. De ukrán topikban ezt most hagynám.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and nani1980

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 643
55 251
113
Az orosz vezérkari főnök helyében kibasznám azt a tábornokot, aki a hadmüveleteket megtervezte. Bedobtak 50 000 katonát kurva nagy területere, sok irányba, ami szétaprózza a haditechnika menetoszlopokat így könnyü préda az ukrán banderista erőknek. Első körben a Krímből indulva elfoglalni Herszon megyét, majd a Donyeck-megye határán haladva találkozni a Luganszk-megye határán haladó csapatokkal és máris lezárva az LDNR egész területe az ukrán csapatokkal együtt. Katlanban a legedzetebb ukrán erők és mehetne a megsemmisétésük : előröl az LDNR milíciák, hátulról az orosz csapatok. Piff-paff megtisztították volna a két megyét komplett eredeti határuk mentén. Ezután lehetett volna indulni tovább...
Benned egy Kutuzov veszett el. :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 381
113
Putyin is bukóban van, és Orbán is. Oroszországban a kommunisták fogják átvenni a hatalmat (megj.: már a DNR/LNR függetlenségének elismerése is kommunista indítvány volt és a DNR/LNR maga is szovjet típusú rendszer). Teljes hadiállapot lesz Oroszországban, ez teszi lehetővé. Magyarországon lehet, hogy az atlantisták kerülnek hatalomra először, de utána Magyaro.-on is kommunisták lesznek hatalmon. Még az is lehet, hogy az atlantistákból lesznek a mi kommunistáink.
Orbán nincs bukóban. MZP az ukrajnai fegyver és csapatküldéssel felelőtlen háborús uszítónak tűnik, amit azóta sem cáfolt. Nehéz is lenne, mert több interjúban is mondta. Ez lesz az ellenzéknek a kegyelemdöfés. Ellenben Orbán azt teszi, amit kell. Nem bontja meg az EU egységét és pacifista szöveget tol, vmint a határhoz csoportosítja a magyar katonákat. 3ból, 3 pipa. MZPnek meg 1 nagy karó!
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Az oroszok elindítottak egy háborúnak vagy inváziónak látszó valamit, de sokaknak igazuk van: sehol nem látok nagy harckocsi menetoszlopokat, nem látom az orosz tüzérséget, sehol SZU-34 és TU-22M3 vadászbombázók/bombázók.
Amit eddig látok, hogy bevetettek pár tucat BM-et és cirkálórakétát pontcélok ellen, ezen kívül 10-20 helikopter cirkál itt-ott. Ez egy háborúnak/inváziónak látszó valami.

További nagy furcsaság, hogy eddig a nyugati mainstream média naponta egy tucat műholdfelvétellel bizonygatta az orosz haderők csoportosításait, most ehhez képest két napja egy bib@szott műholdképet nem tudnak mutatni semmiről.
Se az özönlő orosz erőkről, se az Ukrajna körüli bázisokról, semmiről.
Mi van, bedöglöttek a kémholdak?

Mindeközben meg kiderül, hogy a Kijev Szelleme névre keresztelt új ukrán nemzeti hős 1 szem MIG-29-es vadászgépével egyetlen nap alatt lelőtt 2 db SZU-35-ös, 1 db SZU-27-es, 1 db MIG-29-es és 2 db SZU-25-ös repülőgépet.
Értitek, tök egyedül!
Na ugye, hogy milyen kafa ez a régi Fulcrum is!

Aha…, na jó.

Tehát most vagy én vagyok teljesen hüjjjje, vagy csak szimplán teljesen hüjjjjének néznek mindenkit Kijevtől kezdve Moszkván át Washingtonig.
Egy picsányi Grúzia ellen tankhadoszlopok indultak bombázókkal, az 50x akkora Ukrajna ellen meg mif@sz van?

Azt abszolút megértem, hogy nem akarják Ukrajnát lerombolni, nem akarnak szinte semennyi halottat, hiszen utána nehéz az újraszerelem az oroszok és az ukránok között, de ilyen háborút még nem láttam.
Még háborúnak nevezettet sem.
Szűznek is maradni meg kefélni is egyszerre nem fog menni.

Tehát itt valami egészen más történik, mint amit a sajtó/média keleten és nyugaton gőzerővel nyom és el akar hitetni a világgal.

Ilyen lábujjhegyen végrehajtott orosz inváziót még nem b@szott a világ, komolyan mondom.
Valami itt nagyon nem stimmel és ettől egy centit sem lettem nyugodtabb és senki ne értse félre, hogy az nyugtatna meg, ha rommá lőtt városokat és megölt vagy megnyomorított emberek ezreit láthatnám, erről szó sincs, sőt, ne is legyen ilyen!

De asszem a világ jól teszi, ha nagyon résen van, ennek az egésznek olyan cselszövés szaga van.

Vagy csak én vagyok paranoiás és voltaképpen egy háborúnak álcázott kommandós akciót látunk, ahol igaziból csak a kijevi stand-up komédiás a célszemély. Na, majd meglátjuk mi lesz ebből az egészből.

Ennek a furcsa háborúnak a fő célja: a Nyugati szankciók (teljes körű kereskedelmi embargó) kiprovokálása. (!) Igen, jól olvastátok.
Ez szükséges ahhoz, hogy Oroszo.-ban megbukjon a liberális kapitalizmus,
leálljon a fogyasztói társadalom (amelynek képviselői most Szentpéterváron tüntetnek a békét követelve),
bevezethető legyen a katonai közigazgatás
és a hadikommunizmus.
Az elszegényedő emberek milliói fogják majd biztosítani az emberanyagot az egész NATO elleni invázióhoz, amely majd helyreállítja az 1945-ös határokat és a korábbi VSZ/KGST övezetet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
Mondtam hogy HA hónapokig húzódna, Putyin bukik otthon. Kiröhögtek!

Szerintem pár napja van, és valamit ha nem villant marha gyorsan, igen betyár világ jön Putyinra!

Amúgy ha katonailag villant, akkor is, mert a szankciókat amit kapni fog az orosz nép a nyakába, ki fogja használni a nyugati hálózat.
Az benne a szép, hogy ez egy Japán 1941 előtti szitu.

Nem jó a helyzet, nem lehet belőle jól kijönni, ha halogatod, még durvább lesz, ha eldöntöd, hogy lépsz, az is durva lesz, tehát szopi.

2014-15ben nem kellett volna leállítani a katlancsaták után az előrenyomulást. Ritka szar állapotban volt az ukrán morál, de a szakik akkor erre egyedül nem voltak képesek, minden más kapcsán meg Oroszország nem állt készen. De nyugi, az USA is kicsúszott az időből. Ők is bármit tesznek, késő. Kína felkészül ...
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Operation Z(elinszkij)? :)
Több ötletem van:

1. Ez a „háború” készíti elő Putyin távozását (bukását), ami után olyan új vezető jön (már ki is van választva), aki új politikai diskurzust indít, alapjaiban átírva a jelenlegi orosz narratívát. Ez lehet persze jobb vagy akár rosszabb is, mint a mostani.

2. Meglepetésszerű támadás van készülőben Oroszország vagy épp a NATO ellen, ez az egész cirkusz pedig figyelemelterelés. Az összevont orosz haderőnek sosem Ukrajna volt az igazi célpontja, hanem valami egészen más.

3. Zelenszkij fejét csak kicsiket ütve szeretnék megértetni az ukrán elittel, hogy „Oroszország Anyácska ölelő keble” megbízhatóbb, mint a kívánatosnak tűnő, gyönyörű, de enyhén szifiliszes Nyugati Boszorkány.

4. Puhatolózó orosz katonai manőverek minimális erőbevetéssel, várva a végső, egyetlen nagy rohamra/csapásra, közben fél szemük a világ többi részén figyel.

5. Washington és Moszkva lepaktált (neutronbagoly és Phyton tétele) és most elnyomnak egy tudományos-fantasztikus kamaraszínházi előadást, mi meg balga nézők csak kapkodjuk a fejünket, hogy hanyadika is van.

Egy biztos: ami most zajlik azt sok mindennek lehetne nevezni, de a megszokott jó kis oroszos mindent bele támadásnak még a legnagyobb rosszindulattal sem.
Na jó, dőljünk hátra és nézzük a show-t, előbb-utóbb csak okosabbak leszünk.