[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 377
10 052
113
Teljesen téves amit leírtál. A sorozott katona ugyan olyan harcértékű, ha megfelelő kiképzést kapott. Mai tévedés, mert nem láttak a maiak olyan haderőt, hogy a sorkatona értéktelen. Az ukrán haderő katonái is sorozottak nagyrészt. Ráadásul felfegyverzett civilek, tartalékosok is harcolnak. Butaság, ami itt is sokszor felüti a fejét, hogy a harcoló erő, az csak a hivatásos, szerződéses erő lehet. Háborúban nagyon nem. Ott mindenki harcol, aki csak bír. A második hullám meg, nem biztos hogy második hullám. Sokkal inkább stratégiai tartalék, egy NATO beavatkozás esetére. Mert méretében sokkal nagyobb, mint az eddig bevetett erők. Számolni azzal számoltak, hogy bevonulásukra, az ukrán erők megadják magukat.
Dehogy téves.
Akinek harcértéke van: önkéntes, meg a szerződéses/hivatásos. A sorozottnak, aki nem akar ott lenni csak muszáj, annak nincs. Az Arab Tavasz óta mindenhol kivétel nélkül halomra mészárolták őket. A modern hadviselést nem lehet félszívvel folytatni, túl bonyolult az egyszerű lövész szintjén is.
A sorkatona arra jó, hogy a hevenyészett kiképzése és rövid tevékenysége során elvegye az erőforrásokat az önkéntesektől. Tudom, hogy ez téged bánt mert lelkes BMP parancsnok voltál, de már nem 1987-ben vagyunk, ezt minden rosszindulat nélkül mondom.

Nincsenek kapcsolataim az orosz vezérkarban, hogy tudjam mire számítottak. Biden megmondta jóval előre, hogy nem fognak amerikai katonák ukrán földön harcolni ezért kétlem, hogy NATO elleni műveleti tartalék lenne.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 688
8 703
113
Ezek a segítségek a nullával egyenlő, inkább PR segítségek eddig. Összességében nem változtatják meg az ukránok esélyeit, max egy kicsit jobban elhúzódik a háború és többen halnak meg. Mert kb abból választhat Kijev, hogy mártírként meghalnak vagy inkább feladják a harcot és belemennek az alkuba az oroszokkal. Ha nem kapnak külső katonai segítséget, nem fognak tudni mit kezdeni az oroszokkal.Márpedig nem kapnak semmit.
Egyelőre marad az, hogy nyomják a közösségi térben az ukrán propagandát az ukrán MiG-29-esről meg a lelőtt 6 orosz repülőgépről, a lelőtt (de senki által nem látott) két Il-76-ról, meg a rohadt nagy ellenállásról, stb...

Eközben az oroszok folyamatosan haladnak előre, csak Ukrajna rohadt nagy és nem látszik.Talán Szittya írta, hogy autóval tart annyi idő alatt végigmenni Ukrajnán, mint amennyi idő alatt egyesek a komplett háború végét várják.
Jelenleg minden adott egy elhúzódó konfliktushoz. Nem állítom hogy ez lesz, de Putyin helyében félnék tőle. Ha le is fejezik a kijevi vezetést, még akkor se fog megszűnni az ellenállás. De a lefejezés se olyan könnyű. Amúgy meg mi Putyin terve Ukrajnával? Visszaintegrálni az Orosz Birodalomba az ukránokat ezek után nem fog menni. Erőszakkal fenn lehet tartani egy bábkormányt, de az jelentős erőket le fog kötni és a bábkormánynak is valahogy meg kéne szerezni az uralmat az egész ország felett.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and enzo

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 596
8 213
113
Miért, mi a különbség, mikor hitlerék az utolsó pillanatokban is még fegyvereket osztogattak és a mostani ellenőrizetlen fegyverosztogatás között?
Vagy miért ne lennének náci zászlóaljak az ukrán hadseregben? Vagy azt mondod, hogy nincsenek? Mennyire demokratikus, morális, de bármiből elfogadható az a hadsereg, amelynek vannak "náci" zászlóaljai? Vagy pl. az AZOV-ot már rég lefegyverezték és hazaküldték?
Nem kedvelem en őket, félre ne ertsd. Ha jol tudom, brolvadztottak oket a seregbe.
De az ne nacizzon, aki agresszor.
Nem uki csapatok vannak Moszkvában, henem forditva, ezt ne felejtsük el.
 

gyurka

Well-Known Member
2015. február 11.
64
400
53
Rosszul tudod. A szponzori pénzek kifizetése is szakaszos. Tehát így szezon előtt nem kapják meg a teljes összeget a csapatok.
A jelenleg megépített autó bár az oroszok pénzéből készült, de azt még tavaly gazdálkodta ki a csapat.
Tehát elképzelhető, hogy esetleg kell visszafizetniük valamennyit, de nem a teljes éves költségvetést.
Különben ez egy tipikus vis major helyzet. Ráadásul valószinüleg a Haas már készült is erre. Lehet, hogy volt tartalék tervük a dologra. Steiner legalábbis erről nyilatkozott.
Ha más nincs, akkor maga Haas fog a zsebébe nyúlni. Ne feledjük, az első 3-4 évet (a belépés előtti felkészülési időszakkal együtt) saját zsebből finanszírozta. Gondolom nem akarja a felépítet csapatot összedőlni látni.
negatív. pénz nélkül nincs cirkusz és ezek nem ipari tanulók. nincs vis major helyzet
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 953
18 448
113
A betett orosz hadijelentésre itt az ukrán válasz. Ők azt állítják, megállították az oroszokat, erősítések nélkül nem fogják tudni bekeríteni Kijevet. Lehetséges ez, mert 3. harcnap van. Kell a támadóknak is logisztikai szünet. Kis pihenés, a feltöltések elvégzése, üzemanyag, lőszer, élelem, stb. Megállhattak az oroszok ezért is, de lehet tényleg megállították őket, Ez megint az, hogy nem tudjuk pontosan mi történik. Mert a két oldal jelentései, nyilván félrevezetők lehetnek. Jó lenne már egy nyugati helyzetjelentést is látni, hiszen biztosra vehető hogy másodpercre követik az amerikai műholdak a harctevékenységet.

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 537
46 524
113
Ha igaz, hogy csak 1/3 erő van bent, a a 190 ezerből, az nem azt jelenti, hogy a másik 2/3-ad majd kétszer ekkorát üt.
Ez lehet első lépcső, lehet második lépcső, és illik hadműveleti tartalékkal is lennie.
Viszont a 190 ezerben van helyi logisztika: javító, élelmezés, után, lőszer szállító, egészségügyi harcbiztoditó: híradó, ehc, stb.. A harcászati légierő, harci helikopterek, robotrepülőgépek üzemeltetése szintén ebből a 190 ből van.
Az igaz, hogy feltűnően kevés a korszerű eszköz (T90, BMP-3, Uran-9), de szerintem a második lépcső nem nagyobb a most bevettnél.
Tegnap kezdtek el sorjázni igen nagy konvolyokban a Krím felöl.
A TGy-ről tegnapig sokat nem lehetett tudni.
Vannak szórványos harcok Odessa környékén is, de az első valódi partraszállási műveletet tegnap lítették a Krímtöl keletre.
Nincsenek hírek a belorusz csapatokról, pedig ugye tulajdonképpen ők is beléptek a háborúba, azzal, hogy a területükről szervezik a Kijevi műveleteket.
Az ország nyugati felén hatalmas eredményeket lehetne elérni, ha megindulnának. Arról nem is beszélve, hogy el tudnák vágni a további lengyel, és más nyugati ellátmány beérkezését.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Nocsak. Orbán rájött, hogy ráéghet az eddigi oroszpártisága és kiadta a parancsot, hogy el kell kezdeni árnyalni azt? El fognak oda jutni nemsoká, hogy ő mindig is kőkemény oroszellenes volt...
a, ahogy raneztem napokkal ezelott a Mandiner foszerkesztojenek irasaira, o mindig ott volt ezen az oroszellenessegen, es hat gondolom, ilyenkor ki lehet rakni ot a kirakatba hogy tess' itt a bizonyíték a mindenre. ebbol meg nem gondolnek palfordulast. szijjarto tegnapi utjaval kapcsolatban mar igen
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
Van abban valami erősen furcsa, hogy az egykori háborús ősellenség csecsenek lettek az orosz sereg "sztárjai", és ahová az orosz nem tud, nem mer bemenni, ott jöjjenek a csecsenek.
ez szíriában is feltűnő, ha szárazföldi művelet van akkor azonnal előkerülnek a csecsen katonai rendészek
nem hiszem hogy csak a muszlim közegbe jobban beilleszkedés az oka, ott
hanem hogy ez az orosz-csecsen deal egy alapvető eleme, a csecsenek kapnak pénzt és autonómiát, adnak viszont katonát a zűrös helyekre
jó dealnak látszik
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
521
1 739
93
Miért, mi a különbség, mikor hitlerék az utolsó pillanatokban is még fegyvereket osztogattak és a mostani ellenőrizetlen fegyverosztogatás között?
Szerintem fegyvereket '41-ben is osztogattak Moszkva védőinek (kiképzés nélkül vitték egyből őket a frontra), csak máshogy hívták őket. E mellett '48-ban és '56-ban is voltak népfelkelők nálunk. Utóbbiakat a győztes rendszer igazán szerette náciknak nevezni.

Amúgy abban igazad van hogy vannak/lehetnek azért ott náci szellemiségű egységek (bár ha nagyon szétnézel a fórumon, talán itt is összejönne egy kisebb alegység), de a párhuzam a náci Németországgal azért szerintem inkább propaganda.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Humor rovat:

Egy hős ukrán pilóta 30 óra alatt 6 orosz vadászgépet semmisített meg – Védelmi Minisztérium​


Az-e amelyik első reggel Szuhojostól jött át Romániába 10 rakétával a hasán, uh az biztos nem indított semmire?

Erről az a vicc jut eszembe, amikor a másik meséli, hogy a nagyapja egy tucat német pilótával végzett a 2. VH-ban. Ő volt a legrosszabb szerelő a Luftwaffenál. :D