[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Na végre....

Itt egy reális helyzetkép ( orosz elemzés) a Kijevi orosz hadmozdulatok jelenlegi helyzetéről és céljáról...



Kijevi hadművelet


FMgO_AOXIAAD0u9



A Kijev elfoglalására irányuló művelet immár a második napja tart, és magában foglalja az orosz gépesített csapatok különböző irányokból történő előrenyomulását az ukrán főváros felé, valamint a csapatok leszállását a Kijev körüli kulcsfontosságú légibázisokon, hogy lehetővé tegyék számukra az erősítést szállító katonai szállító repülőgépek fogadását, és a létesítmények megtartását a fő erők közeledtéig.

A művelet 3. napján orosz csapatok aktív mozgását láttuk Kijevtől északnyugatra (többek között a csernobili atomerőmű területén keresztül, amelyet az orosz hadsereg vett ellenőrzése alá, és amely az erőmű őrségével és dolgozóival tárgyalt a létesítmény normális működésének folytatásáról). A határon az ellenállást, ha volt is, viszonylag gyorsan elfojtották, és ennek eredményeként már a hadművelet második napján gépesített oszlopok kezdtek el északnyugat felől közeledni Kijev felé.

Az Ukrán Fegyveres Erők elsősorban tüzérségi csapásokkal és a konvojok útjában lévő hidak felrobbantására tett kísérletekkel jelezték, hogy a konvojok útját állják. Szórványos harcok voltak. Ennek eredményeként a hadművelet második napjának végére az északi csoportosulás csapatainak sikerült áttörniük Kijev legközelebbi megközelítéseihez, ahol tegnap délután orosz különleges erőket észleltek. A csapatoknak sikerült csatlakozniuk a gosztomeli repülőtéren ledobott helikopteres leszállóegységhez is, amely több mint egy napja heves harcban állt az NGU 4. dandárjának támadó erőivel, amelyek megpróbálták átvenni az ellenőrzést a repülőtér felett.

Mindez lehetővé tette az orosz fegyveres erők számára, hogy kijelentsék, hogy az előrenyomuló csoport a hadművelet első napjaiban elérte céljait, és nyugatról blokád alá vette Kijevet. Elég egyértelmű válasz a brit védelmi minisztérium koholmányaira, amely azt állította, hogy Oroszország nem érte el a céljait. A csapatok előrenyomulásának térképe sokkal jobban beszél, mint a közösségi médiában megjelenő pátosz.

A hadművelet 2. napjának estéjén megkezdődött a Kijev déli bekerítése. Vaszilkiv katonai repülőtér közelében leszállóegységet dobtak le, amely ott megvetette a lábát, és most Vaszilkiv faluban harcol. E terület elfoglalása nem csak a katonai szállító repülőerők áthelyezését teszi lehetővé, hanem hatékonyan hatástalanítja a Vaszilkivben állomásozó repülőegységet, és elzárja a Kijev - Bila Cerkva - Uman autópályát. Magában Umanban meg nem erősített jelentések szerint egy ejtőernyős egység is leszállt a repülőtéren. A sáncokba húzódva az ejtőernyősöknek természetesen meg kell várniuk a gépesített alakulatok közeledését, visszaverve az AFU ellentámadási kísérleteit. A cél az, hogy Kijevet délről bekerítsék.

Északkelet és kelet felől van egy kijárat Kijev külvárosába, amely még nem készült el teljesen. A Szumjon átvonuló csapatok hatékonyan elzárták az AFU számára a Szumi-Kijev autópályát, és bekerítették Konotopot is. Már tegnap este harcok folytak Kijev északkeleti külvárosában. Az AFU szervezett ellenállást tanúsított, és megpróbálta bevonni a helyi "Volkssturm" erőket a létesítmények védelmére. Valamint Kijevtől nyugatra az AFU hidakat robbant fel. Ennek ellenére az orosz fegyveres erők fokozatosan közelednek a Kijevet kelet felől való blokádolás feladatához. A harcok folytatódtak Sumy és Akhtyrka közelében.

Összességében egy olyan hadművelet körvonalai rajzolódnak ki, amely Kijev bekerítését, majd az ott bekerített ukrán fegyveres erők, náci zászlóaljak és Volkssturm-egységek megadásának kikényszerítését jelenti. Február 25-én este Zelenszkij bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők éjszakai támadást fognak végrehajtani Kijev ellen, ami pánikot és valóságos kémmániás hisztériát okozott Kijevben, az emberek féktelenül fegyvert kaptak, egymásra lőttek, "kollégákat" összetévesztettek "orosz DRG-kkel", véletlenszerűen támadtak Kijevben emberekre, "kémkedéssel" és "tűzjavítással" vádolva őket. Kijevben folytatódott a fosztogatási és fosztogatási hullám, amelyet kiegészítettek a harcok Kijev külvárosában, ahol az AFU ellenállt az orosz előőrsnek és az AFU kijevi védelmi csomópontjait szondázó DRG-knek.

Nyilvánvaló, hogy addig nem fogják megrohamozni, amíg Kijev közlekedési elérhetőségének bekerítése és blokkolása nem teljes. Ezt felismerve az AFU vezérkara igyekszik más irányokból egységeket kivonni és Kijevbe küldeni, hogy ellentámadást indítsanak az orosz egységek ellen, és megakadályozzák, hogy azok lezárják az ukrán főváros körüli bekerítőgyűrűt. Sok ukrán tábornok ugyanazon a katonai akadémián tanult, mint az oroszok, és természetesen tisztában vannak azzal, hogy tisztán katonai szempontból milyen következményekkel járna Kijev bekerítése. Ezért az AFU rendelkezésre álló erőit felhasználva próbálnak ellentámadást indítani az orosz erők ellen, hogy fenntartsák a képességüket arra, hogy további erőket vezessenek az ukrán fővárosba.

Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is módszeresen csapást mérnek a Kijev külvárosában lévő katonai létesítményekre, és megbénítják az AFU katonai infrastruktúráját, ami hosszú távú eredményeket hoz. Arra számíthatunk, hogy a következő napokban folytatódik a Kijev bekerítésére, majd a megadás kikényszerítésére irányuló hadművelet. Ez nem lesz könnyű feladat, de az Orosz Föderáció fegyveres erőinek határozottságából ítélve az Orosz Föderáció fegyveres erőinek vezérkara rendelkezik megoldással erre a problémára.

https://asd.news/articles/voyna/kievskaya-operatsiya/

Colonelcassad
Azon én is gondolkoztam, hogy mi alapján különböztetik meg egymást az ukrán felfegyverzett civilek és a beszivárgók? Lehet, hogy bemegy egy zsákmányolt autóval, fe se tűnik. Vagy csak sétálgat az utcán. Mert ugye csak annyit látunk, hogy tűzharc van, meg lelőnek embereket. De aki nem keveredik tűzharcba, azokat, hogy szúrják ki? És azok akár ezres nagyságrendben is lehetnek a városban. És akkor még a helyi szimpatizánsokról, akik biztos vannak, még nem is esett szó.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and antigonosz

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Mariupolt? Ezt ki állította? :D Mariupolt még el sem érték, kelet felől és a tenger felől brutálisan el van aknásítva (6 év elég volt erre) szóval csak ÉNY irányból lehet vele valamit kezdeni. A regulárisok körbeveszik aztán majd a csecsenek megoldják odabent. Az AZOV-nak nincs kegyelem, szerintem ez egyértelmű.
az Azovot, mar ket napja szuletett ruszagitpronak lehet hinni... :D:eek:
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 611
113
Február 25-én este Zelenszkij bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők éjszakai támadást fognak végrehajtani Kijev ellen, ami pánikot és valóságos kémmániás hisztériát okozott Kijevben, az emberek féktelenül fegyvert kaptak, egymásra lőttek, "kollégákat" összetévesztettek "orosz DRG-kkel", véletlenszerűen támadtak Kijevben emberekre, "kémkedéssel" és "tűzjavítással" vádolva őket. Kijevben folytatódott a fosztogatási és fosztogatási hullám, amelyet kiegészítettek a harcok Kijev külvárosában, ahol az AFU ellenállt az orosz előőrsnek és az AFU kijevi védelmi csomópontjait szondázó DRG-knek.
aRrBQ05_460swp.webp
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 956
35 997
113
Mint írtam korábban....
Korlátozott mennyiségben.
Szíriához mérhető calibr salvók nem voltak....Iskanderek sem repkednek tucatjával.
A hadművelet méretéhez képest, értelmezhetetlen mennyiségben vetették be az új eszközöket.
Légitevékenység kb 0-a. Pedig folyamatos CAS-t is tudnának adni kb mindenhol,mégsincs.
A légitevékenységet a polgári áldozatoktól való félelmükben nem használják szerintem.
A megmaradt ukrik fedezékként használják a polgári lakosságot a városokban.
Be kell menni, de erre lesznek ott a csecsen harcosok.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
The UK has offered to conduct "logistics operations" to support the delivery to the Ukrainian armed forces of much-needed military aid, such as ammunition and anti-tank weapons, that is donated by other countries, a @DefenceHQ source says
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 423
10 280
113
Azon én is gondolkoztam, hogy mi alapján különböztetik meg egymást az ukrán felfegyverzett civilek és a beszivárgók?
Valószínűleg mindenki szektorokat tart, ott megismerik egymást, plusz nincs nagyon manőverezés hanem mindenki a saját épületéből ad tüzet.
Aki orosz és sporttáskában viszi a fegyvert, azt sehogy nem szúrják ki.
Évek óta erről beszélek, hogy igenis lehet meglepetésszerű támadást indítani egy ország ellen úgy, hogy a hadsereget a laktanyáiban érje.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 290
113
A légitevékenységet a polgári áldozatoktól való félelmükben nem használják szerintem.
A megmaradt ukrik fedezékként használják a polgári lakosságot a városokban.
Be kell menni, de erre lesznek ott a csecsen harcosok.
Ez ok....
De a nem lakott területek felett sem látni őket.
Nézd meg Szíriában mit műveltek néhány géppel...
Ennek itt nyoma sincs.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 704
8 787
113
3 ukrán D-30-as ágyú egy iskola udvarán Szeverodonyeckben.

Putyin tegnapi beszédében közölte, hogy amerikai javaslatra használják az ukránok pajzsként a civileket és nehéztüzérséget telepítenek a lakóövezetekbe.
Nem szép dolog ez, de nagyon is jól működik és aránytalan konfliktusokban ahol az egyik fél jóval erősebb szinte mindig előkerül. Egyébként nem kell a lakosság többségének ellenállása, az is elég ha nem segítik az oroszokat és nem fedik fel az ellenállókat. A tálibok is csak egy szűk kisebbség volt Afganisztánban.
 
W

Wilson

Guest
Azon én is gondolkoztam, hogy mi alapján különböztetik meg egymást az ukrán felfegyverzett civilek és a beszivárgók? Lehet, hogy bemegy egy zsákmányolt autóval, fe se tűnik. Vagy csak sétálgat az utcán. Mert ugye csak annyit látunk, hogy tűzharc van, meg lelőnek embereket. De aki nem keveredik tűzharcba, azokat, hogy szúrják ki? És azok akár ezres nagyságrendben is lehetnek a városban. És akkor még a helyi szimpatizánsokról, akik biztos vannak, még nem is esett szó.
Az oroszok szerint a tegnapi teherautós ukrán egyenruhába bújt szabotőrök valójában dezertált ukrán katonák voltak...
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
A regulárisok körbeveszik aztán majd a csecsenek megoldják odabent.
.
.
Van abban valami erősen furcsa, hogy az egykori háborús ősellenség csecsenek lettek az orosz sereg "sztárjai", és ahová az orosz nem tud, nem mer bemenni, ott jöjjenek a csecsenek.
.
A csecsenek azóta se lettek oroszok nyilván, lényegében csak zsoldosok ott, igy ez a "segitség" nagyon sokba fog putyinnak kerülni cashben.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 267
84 297
113
3 ukrán D-30-as ágyú egy iskola udvarán Szeverodonyeckben.

Putyin tegnapi beszédében közölte, hogy amerikai javaslatra használják az ukránok pajzsként a civileket és nehéztüzérséget telepítenek a lakóövezetekbe.

274815764_5155242094528700_4206999203532957005_n.jpg
Akartok bizonyítékot, hogy olvassák a HTKAt? :)

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 476
18 395
113
Khm... én megmondtam! :D


Nincsenek altisztjeik, a sereg minimum negyede sorozott, és a világháborús hullámokban támadó stratégiát erőltetik. Ezért van még 2x ennyi erő a kiindulási körzetekben, mert az első hullám sikerével eleve nem számoltak. Minimális képzéssel, gondolkodással több ezer katonájuk még most is élne. Szovjet agyfasz.

Erre a rosszul előkészített művelet közepébe beküldik az aduász csecseneket, hagy hulljanak el azok is.

Közben áramlanak befelé a nyugati önkéntesek és zsoldosok Ukrajnába, most már egyszerűsített belépéssel lehet menni (az a feltétele, hogy a határátkelőhöz legközelebbi katonai toborzóirodán jelentkezni kell).
Ha igaz, hogy csak 1/3 erő van bent, a a 190 ezerből, az nem azt jelenti, hogy a másik 2/3-ad majd kétszer ekkorát üt.
Ez lehet első lépcső, lehet második lépcső, és illik hadműveleti tartalékkal is lennie.
Viszont a 190 ezerben van helyi logisztika: javító, élelmezés, után, lőszer szállító, egészségügyi harcbiztoditó: híradó, ehc, stb.. A harcászati légierő, harci helikopterek, robotrepülőgépek üzemeltetése szintén ebből a 190 ből van.
Az igaz, hogy feltűnően kevés a korszerű eszköz (T90, BMP-3, Uran-9), de szerintem a második lépcső nem nagyobb a most bevettnél.