[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
tegnap is volt ilyen

és akkor egy személyes történet
'89 márciusban tettek ki mint frissen esküt tett de még kiképzés alatt álló határőrt a dráva partra határt zárni, mert eltűnt egy ndk-s turistacsoport
és ott álltunk kettesével lerakva a gáton az éles lőszerrel az ak-ban
én konkrétan hallottam a német beszédet a gát túloldaláról, és a szakasztársak többsége is vagy látta vagy hallotta őket
ehhez képest aztán másnap reggel amikor begyűjtöttek minket azzal kezdték hogy ja a németek még előző este előkerültek valami villányi pincéből ott voltak eltűnve, de akkor már kinn hagytak minket a jó levegőn
de mégegyszer, úgy be voltunk szarva, én hallottam...
na ehhez képest ezeknek ott kijevben sokkal felfokozottabb a stressz, fegyvert most látnak először, hát persze hogy egymást lövik...
Igen ezen én is gondolkodtam,hogy egyre csak nő a feszültség és a stressz a Kijeviekben...
 
  • Tetszik
Reactions: theo

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok és szövetségesei szombat éjszaka megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől."
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Nagy szemétseg ezt kimondani de sajnos ez tény a világ fejlett része le....ja Afganisztánt vagy a homokevőket, de ha egy európai országról van szó amelyet megtámad Oroszország és amellyel a fennálló angolszászok által uralt világrendet, és az európai és világbiztonságot veszélyezteti akkor már más a helyzet.....
Persze, én ezt értem, meg engem se hat meg annyira Bivalybasznádisztán-külső lerohanása. Viszont a háborúhoz egyenesen kövezte ki az utat az, ami 2013-2014-ben lezajlott nyugati oldalról. Gondolni való volt, hogy Oroszország valamikor lopni fog katonailag.Most olyanon lepődnek meg, ami várható volt? Azért ez egyáltalán nem volt fantasy-szerű konteó, hogy az oroszok lépni fognak. Én jobban csodálkozok azon, hogy csak most tették. A világrend nem most veszélyezteti az angolszászokat, hanem saját maguk tették kockára, amikor eszetlenül akarták sarokba szorítani Oroszországot. Ilyet nem lehet csinálni. Egészen elképesztő, hogy egyik se gondolt arra, hogy mi lesz, amikor az oroszok támadnak.
 

anderson87

Member
2012. január 5.
30
54
18
A flightradarra érdemes most pillantást vetni. Két tanker is a levegőben van. Az egyik a Észak nyugati Román határ környékén a másik meg Nagyvárad térségében. Kell a nafta a járőrgépeknek vagy m

A flightradarra érdemes most pillantást vetni. Két tanker is a levegőben van. Az egyik a Észak nyugati Román határ környékén a másik meg Nagyvárad térségében. Kell a nafta a járőrgépeknek vagy mi a fene?
tegnap és tegnapelőtt is 2 tanker volt románia felett. Egyik Beszterce környékén körözött, a másik brassó mellett, a global hawk 18 óra után meg a fekete tenger felett
 
  • Tetszik
Reactions: BJani
W

Wilson

Guest
A fősodratú médiát nézve úgy tűnik, hogy az oroszok előrenyomulása bizonytalan, akadozó, sőt, több helyen kudarcba fulladt.
A támadók eredményeinek ismertetése mellett legalább ugyanennyi, ha nem több hír jön arról, hogy visszaverték, foglyul ejtették, megsemmisítették az oroszokat. Hogy nem sikerült kivívniuk a légifölényt, hogy kifogyttak az üzemanyagból, hogy eltévedtek, hogy civilek tartóztatják föl őket.

Jellemző illusztráció a Telexen:

"Az Ukrán Nemzeti Gárda katonái elfoglalják állásaikat Kijev központjában..."

1645828372-temp-MpNicH_cover@4x.jpg


...avagy a fotós megkérte őket, hogy feküdjenek le egy kicsit és célozzanak az objektív irányába. De hogy "állást...!" Ezt a formációt egy bkk-s hókotró KrAZ eltúrja. Persze, emelkedik a híd és a másik oldaláról takarásban vannak, de ha kibukkan onnan egy nyamvadt Btr-80 tornya (és először az bukkan ki, nem a szügye), akkor az annyit mond: TAK-TAK-TAK-TAK és a csapat fele átköltözik a Vylhillába. A másik fele meg akkor, amikor bármiféle fedezék nélkül fut majd lefelé a hídról.

De az átlag hírolvasó nyilván nem akad fönn ilyen apróságokon, elkönyveli, hogy az ukránok keményen védekeznek.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az orosz csapatok az inváziójukat hetek óta váró Ukrajnából 72 órán belül ellenőrzésük alá vontak 40-50 ezer négyzetkilométert. Kitörtek a Krímből és gyors ütemben növekvő, hatalmas hídfőt foglaltak, ezzel biztosítottva a Krím vízellátását is. Kelet felé kb. 150 km-es mélységben jutottak előre, így már csak 70 km választja el őket a DNR Mariupolt támadó erőitől. Ha egyesülnak, akkor az Azovi- orosz beltenger lesz. Elfoglalták a csernobili atomerőművet, bejutottak Kijevbe és Harkov kapuinál állnak. Valószínűsítem, hogy már a Kígyó-szigeten is letették az egységeiket.

54678103-10554069-image-a-72_1645858600986.jpg


Mindezt 72 órán belül.
Ha ilyen, amikor bizonytalankodnak, akkor milyen lehet, amikor jól mennek a dolgaik?
Szerintem azért nem ilyen egyértelmű a helyzet az ukrán nagyvárosok Mariupol Harkov Odessza meg ukrán kézen vannak és a közöttük lévő területeken is bizonytalan,hogy mekkora területet tartanak egyértelműen az ellenőrzésük alatt.Mindenesetre ezt a háborút minél hamarabb be kell fejeznie Putyinnak...
 
W

Wilson

Guest
Persze, én ezt értem, meg engem se hat meg annyira Bivalybasznádisztán-külső lerohanása. Viszont a háborúhoz egyenesen kövezte ki az utat az, ami 2013-2014-ben lezajlott nyugati oldalról. Gondolni való volt, hogy Oroszország valamikor lopni fog katonailag.Most olyanon lepődnek meg, ami várható volt? Azért ez egyáltalán nem volt fantasy-szerű konteó, hogy az oroszok lépni fognak. Én jobban csodálkozok azon, hogy csak most tették. A világrend nem most veszélyezteti az angolszászokat, hanem saját maguk tették kockára, amikor eszetlenül akarták sarokba szorítani Oroszországot. Ilyet nem lehet csinálni. Egészen elképesztő, hogy egyik se gondolt arra, hogy mi lesz, amikor az oroszok támadnak.
Ok de példátlan az a reakció amit ez a támadás kiváltott, még a kínaiak is finoman Putyin tudtára adták, hogy nekik sem tetszik annyira ez a helyzet...m
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Ez a fegyverküldés, ez végülis mire lesz jó az ukránoknak?
1. ameddig az EU odáig eljut, hogy leszervezi a logisztikát, már az is lehet, hogy meg se kapják az ukránok, mert a logisztikai útvonalat már az oroszok kontrollálják
2. ha megkapják, gondolom a szokásos kézifegyver és talán rakétavető és egyéb cuccok lesznek a segélyben
3. az ukrán katonák biztos örülnek majd, hogy a raktárba érkezett az eddigi, fejenként 12 db NLAW készlet mellé még 10... ez hogy jut majd el az egyszeri katonához?
4. ha nem katonáknak szánják, hanem a hősiességességes polgári öngyilkosjelölteknek, az hogy jut majd el hozzájuk?
Kapnak mellé kiképzést is?

Összességében arra lennék kíváncsi, hogy vajon az ukrán hadsereg és polgári ellenállók legnagyobb problémája jelenleg a felszerelés alacsony mennyisége lenne?
Egy kis partizánháborúhoz azért izgalmas lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: grabo112