[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Szóval kapnak repülőgépet, de hova fogják őket eldugni? Mert ugye ez kb azt jelenti, hogy megsemmisült az ukrán légierő, a néhány drónon kívül más nem maradt nekik.
A távolságok miatt nem opció, hogy Ukrajnán kívülről repkedjenek, tehát valamikor le is kell valahova szállniuk. Kell üzemanyag is, meg alkatrész se árt. Meg a lelőtt gépek pilótái se ülnek már be több körre...
Egyszerű, el ásák. Aztán amikor repülni akarnak na akkor jönnek a fantomok. Kijevi fantom, Kőbányai szopó fantom, fantomas, fanta! Üzem anyag pedig bio hicigáz lesz amit a németek fognak biztosítani! A lelőtt gépek pilótái? A Kígyó szigetek óta köztudott hogy az Ukrán katonák feltámadnak
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 392
8 599
113
BBC

Mastercard blocks transactions from Russia

Mastercard has said that it has blocked multiple transactions from its payment gateway as a result of sanctions imposed on Russia over its invasion of Ukraine.

The news comes as the US, along with the EU, UK and Canada, said they would take action against Russia by closing off Russian banks from the Swift international payments system and prevent Russia's central bank from deploying its foreign reserves to cushion the impact of sanctions.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 972
113
Nekem eszembe jutott még valami.
Kína nagyon csendben van.

Mi van, ha volt egy megállapodás, ami arra vonatkozott, hogyha az ukrán menet nem lesz elég gyors és a Nyugatnak jut idő az összes szankciós kártyát kijátszani? Mert akkor az oroszoknak annyi a dolguk, hogy hagyják, hogy rájuk borítsák az asztalt, lőjenek el minden szankciós patront a nyugatiak, de ők állva maradnak, elejét veszik minden otthoni lázongásnak és ekkor jön Kína.
Egy áthidaló hitelcsomaggal megfinanszírozza a kiesést, miközben katonai vonalon az orosz hozza a célokat.
Ez így pofára esés a Nyugatnak, így le kell majd ülniük tárgyalni azzal a Putyinnal, akit az összes erőfeszítés után se tudtak bedönteni.
Ha ez megvan, Kína behúzza Tajvant és ketten együtt hülyét csináltak a Nyugatból.
Ez, hogy Kína behúzza Taiwan-t ez miért annyira egyértelmű? Amennyit tudok Taiwanról, nem lenne Kínának egy fáklyásmenet, legjobb esetben is egy romhalmazt foglal vissza. Az miért lenne jó Kínának?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Itt már 40 mérföldes (64 km!) konvoly megy Kijev felé, írja a rauters. További képek a cikkben.
3n33i5r4jok81.jpg
 
W

Wilson

Guest
Mindenkit megnyugtatok aki esetleg tegnap aggódott Ukrajna angyala és megmentője a Kijev Szeleme miatt,él és virul....:).A tegnapi napon is borzalmas vérfürdőt rendezett a megszálló orosz hadsereg katonái pilótái között.....:)


"KIJEV SZELLEME" LELŐTTE AZ OROSZ MEGSZÁLLÓK 15. GÉPÉT.....​


Kijev szelleme

Kijev szelleme

Február 28-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának ötödik napján a hős ukrán pilóta, akit "Kijev szellemének" neveznek, lelőtte a megszálló csapatok 15. repülőgépét. Ezt Sergey Borzov , a Vinnitsa Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője jelentette be .

"Kijev szelleme - a MiG-29 pilótája az ukrán orosz invázió első 30 órájában 6 légi győzelmet aratott Kijev felett: lelőtt 2 Szu-35-öt, 2 Szu-25-öt, 1 Szu-27 és 1 MiG-29 repülőgépeket" - mondta a tisztviselő.
A hős pilóta nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az ukrán védelmi minisztérium a közösségi oldalán azt közölte, hogy a "Kijev Szelleme" a tartalék egyik tapasztalt katonai pilótája lehet, aki az ellenséges invázió után azonnal visszatért az ukrán fegyveres erők soraiba.

 
W

Wilson

Guest

Az orosz hadsereg ellenőrző pontokat állított fel Herson bejáratánál, de a várost nem adták fel - a polgármester​

2022. MÁRCIUS 1., KEDD, 07:05

Herszon bejáratánál az orosz hadsereg útlezárásokat állított fel.

Forrás : Kherson polgármestere, Igor Kolykhaev az FB -n

Részletek : A polgármester megjegyezte, hogy most nehéz megmondani, hogyan fog tovább fejlődni a helyzet, de hangsúlyozta, hogy Herson ukrán volt és az is marad, és a legrosszabb, amit most tenni lehet, az, hogy belülről kezdjük el pusztítani a várost.

Kolykhaev arra szólított fel, hogy maradjanak nyugodtak és ésszerűek, ne menjenek ki a kijárási tilalom alatt, ne kezdjenek agresszív tárgyalásokba senkivel, és ne provokálják az ellenséget konfliktusokba.

 
W

Wilson

Guest

Ha az általam feketével kiemelt rész megvalósul a hülye lengyelek csak adnak egy minimális esélyt arra,hogy belerántsák magukat és az egész NATO-t egy Oroszországgal vívott háborúba.

Ukrajna 70 harci repülőgépet kap az EU-tól​

2022. MÁRCIUS 1., KEDD, 05:34

Az ukrán fegyveres erők 70 harci repülőgépet kapnak az uniós segítség keretében.

Forrás: Az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének Facebook -parancsnoksága.

Szó szerint: "Partnereink adják át nekünk a MiG-29-eseket és a Szu-25-ösöket! Szükség esetén lengyel repülőterekre támaszkodhatnak, ahonnan ukrán pilóták hajtanak végre harci feladatokat."

Részletek:
Az ügynökség azt mondta, hogy a segítség három országból érkezik:

  • Bulgária 16 MiG-29-est és 14 Szu-25-öt biztosít;
  • Lengyelország - 28 MiG-29 egység;
  • Szlovákia – 12 db MiG-29.
Hivatkozás: A Wikipédia szerint 2019-ben az ukrán fegyveres erőknek körülbelül 30 Szu-25-ös és körülbelül 37 MiG-29-es volt.

 
W

Wilson

Guest
Az AFU ezredese, Alekszandr Oksancsenko egy Szu-27-essel vívott légi harcban halt meg....

1646109521-2345.jpg

Oksanchenko légiharcban halt meg
Alekszandr Oksancsenko ezredes, vadászpilóta, egy légi csatában elesett.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök (posztumusz) Oksancsenko ezredest Ukrajna Hőse címmel tüntette ki.

"Alekszandr Oksancsenko ezredes, ezentúl Ukrajna Hőse, légiharcban halt meg, miközben elterelte az ellenséges repülés figyelmét... Kár, hogy még életében nem kapta meg az Ukrajna Hőse címet, mert megérdemelte volna... Számomra ő örökké Hős marad. Örökké élni" - írta Lana Boriszova a Facebookon.

Az ő számlájára - több mint kétezer repült órát, ráadásul hibátlanul teljesítette a műrepülés legnehezebb elemeit.

A légi bemutatókon - SIAF, The Royal International Air Tattoo, International Airshow-2017, Czech International Air Fest - elért diadalmas repülései után vált híressé.

Vlagyimir Zelenszkij elnök az Ukrajna Hőse címet 12 ukrán katonának adományozta, közülük hatnak posztumusz.

Forrás: Zelenszkij videóbeszéde és február 28-i elnöki rendelet.

Szó szerint: "Ukrajna állami szuverenitásának és területi integritásának védelmében tanúsított személyes bátorságért és hősiességért, a katonai eskühöz való hűségért".

Részletek: Vagorovszkij alezredesnek az Ukrajna Hőse címet adományozták az Aranycsillag-renddel:





Eduard Vagorovszkij alezredes (posztumusz). Meghalt, miközben kivonta a repülésünket a rakétatámadás alól, lehetővé tette mások számára, hogy a levegőbe emelkedjenek. Megjegyzés: az AFU 39. taktikai repülődandárjától (Ozernoye repülőtér, Zhitomir régió, Zhitomir régió).

Kolomiyts Dmitrij Valerijevics őrnagy (posztumusz). Katonatársakat mentett meg, elterelte az ellenséges repülés tüzét, és ellenséges repülőgép lőtte le.

Matulyak Gennagyij Vasziljevics alezredes (posztumusz). Bila Tserkva. Elpusztított egy csomó ellenséges felszerelést.

Vitalij Molcsán hadnagy (posztumusz). A légvédelmi háborúban két ellenséges repülőgépet semmisített meg.

Alexander Oksanchenko ezredes (posztumusz). A légi csatában halt meg, megzavarva az ellenséges repülést.

Radion Vjacseszlav Deniszovics főhadnagy (posztumusz). Bátor fellépésének köszönhetően a dandár teljes létszámú repülőgépe a levegőbe emelkedett Vaszilkovban - és ez mentette meg a rakétatámadástól.

Az "Aranycsillag" kitüntetéssel járó Ukrajna Hőse rangot kapta:

Andrej Andrejevics Gerus főhadnagy. Kropivnickij város felett lelőtte az ellenséges IL-76-ost, megakadályozva ezzel az orosz leszálló csapatok fegyveres leszállását.

Dmitrij Szergejevics Kraszilnyikov dandártábornok - az északi munkacsoport parancsnoka. Két napon keresztül visszaverte a folyamatos támadást, embereket mentett, felszerelést mentett, és nem engedte az ellenséget Harkovba Luganszk területéről.

Kruglov Andrej Nyikolajevics alezredesnek. Ő vezette ki a Buk SAM egységet az ellenséges támadás alól, és személyesen semmisített meg két orosz helikoptert és egy repülőgépet.

Mostovoj Alekszandr Vlagyimirovics ezredes. Vaszilkiv közelében lelőtt egy orosz Il-76-os és két Mi-24-es helikoptert, ezzel megakadályozva egy kétéltű partraszállást fegyverekkel. Megjegyzés: a 831. BrTA parancsnokhelyettese.

Szodol Jurij Ivanovics altábornagy. A Volnovakáért folytatott harcokban megmentette a mieinket a kordonból, sikeres ellentámadást szervezett. Kivonta az embereket az ellenség támadása alól. Nagyon hatékonyan védte Mariupolt.

Khoroshun Eduard Nikolaevich egészségügyi ezredesnek. Személyesen szervezte meg a katonai-orvosi központ védelmét a bekerítésben és végezte a sebesültek evakuálását.

Colonelcassad
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113