[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Oroszország 5 nap alatt 113 Iskander és Caliber taktikai rakétát lőtt ki....​



xooMDR7oJnX4jMiHiy688rsdAsi9x6zMkSYLRmEq.jpeg


A nyílt invázió kezdete óta Oroszország 113 hadműveleti-taktikai szárazföldi és tengeri Iskander és Caliber rakétát lőtt ki Ukrajna békés városaira és falvaira.
Ezt Valerij Zaluzsnij nyilatkozta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Colonelcassad
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 929
41 099
113
Az AFU ezredese, Alekszandr Oksancsenko egy Szu-27-essel vívott légi harcban halt meg....

1646109521-2345.jpg

Oksanchenko légiharcban halt meg
Alekszandr Oksancsenko ezredes, vadászpilóta, egy légi csatában elesett.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök (posztumusz) Oksancsenko ezredest Ukrajna Hőse címmel tüntette ki.

"Alekszandr Oksancsenko ezredes, ezentúl Ukrajna Hőse, légiharcban halt meg, miközben elterelte az ellenséges repülés figyelmét... Kár, hogy még életében nem kapta meg az Ukrajna Hőse címet, mert megérdemelte volna... Számomra ő örökké Hős marad. Örökké élni" - írta Lana Boriszova a Facebookon.

Az ő számlájára - több mint kétezer repült órát, ráadásul hibátlanul teljesítette a műrepülés legnehezebb elemeit.

A légi bemutatókon - SIAF, The Royal International Air Tattoo, International Airshow-2017, Czech International Air Fest - elért diadalmas repülései után vált híressé.

Vlagyimir Zelenszkij elnök az Ukrajna Hőse címet 12 ukrán katonának adományozta, közülük hatnak posztumusz.

Forrás: Zelenszkij videóbeszéde és február 28-i elnöki rendelet.

Szó szerint: "Ukrajna állami szuverenitásának és területi integritásának védelmében tanúsított személyes bátorságért és hősiességért, a katonai eskühöz való hűségért".

Részletek: Vagorovszkij alezredesnek az Ukrajna Hőse címet adományozták az Aranycsillag-renddel:





Eduard Vagorovszkij alezredes (posztumusz). Meghalt, miközben kivonta a repülésünket a rakétatámadás alól, lehetővé tette mások számára, hogy a levegőbe emelkedjenek. Megjegyzés: az AFU 39. taktikai repülődandárjától (Ozernoye repülőtér, Zhitomir régió, Zhitomir régió).

Kolomiyts Dmitrij Valerijevics őrnagy (posztumusz). Katonatársakat mentett meg, elterelte az ellenséges repülés tüzét, és ellenséges repülőgép lőtte le.

Matulyak Gennagyij Vasziljevics alezredes (posztumusz). Bila Tserkva. Elpusztított egy csomó ellenséges felszerelést.

Vitalij Molcsán hadnagy (posztumusz). A légvédelmi háborúban két ellenséges repülőgépet semmisített meg.

Alexander Oksanchenko ezredes (posztumusz). A légi csatában halt meg, megzavarva az ellenséges repülést.

Radion Vjacseszlav Deniszovics főhadnagy (posztumusz). Bátor fellépésének köszönhetően a dandár teljes létszámú repülőgépe a levegőbe emelkedett Vaszilkovban - és ez mentette meg a rakétatámadástól.

Az "Aranycsillag" kitüntetéssel járó Ukrajna Hőse rangot kapta:

Andrej Andrejevics Gerus főhadnagy. Kropivnickij város felett lelőtte az ellenséges IL-76-ost, megakadályozva ezzel az orosz leszálló csapatok fegyveres leszállását.

Dmitrij Szergejevics Kraszilnyikov dandártábornok - az északi munkacsoport parancsnoka. Két napon keresztül visszaverte a folyamatos támadást, embereket mentett, felszerelést mentett, és nem engedte az ellenséget Harkovba Luganszk területéről.

Kruglov Andrej Nyikolajevics alezredesnek. Ő vezette ki a Buk SAM egységet az ellenséges támadás alól, és személyesen semmisített meg két orosz helikoptert és egy repülőgépet.

Mostovoj Alekszandr Vlagyimirovics ezredes. Vaszilkiv közelében lelőtt egy orosz Il-76-os és két Mi-24-es helikoptert, ezzel megakadályozva egy kétéltű partraszállást fegyverekkel. Megjegyzés: a 831. BrTA parancsnokhelyettese.

Szodol Jurij Ivanovics altábornagy. A Volnovakáért folytatott harcokban megmentette a mieinket a kordonból, sikeres ellentámadást szervezett. Kivonta az embereket az ellenség támadása alól. Nagyon hatékonyan védte Mariupolt.

Khoroshun Eduard Nikolaevich egészségügyi ezredesnek. Személyesen szervezte meg a katonai-orvosi központ védelmét a bekerítésben és végezte a sebesültek evakuálását.

Colonelcassad
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Egyelőre a rubel omlott össze, az orosz tőzsde nem tudott kinyitni, nem egy orosz bank már most csődben van.

Az euró meg őrzi az értékét, az európai tőzsdék nyitva, európai bankokkal semmi gond.

Oroszország a gazdasági háborút kiütéssel fogja elveszteni, nem kizárt, hogy az orosz nagyvárosokban egy-két héten belül zavargások és tömegtüntetések lesznek a politikai és gazdasági következmények miatt.
Tudod mennyi amerikai bank ment csődbe csak tavaly! Olvass utánna.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 580
8 189
113
Kolomojszkijnak sajat maganhadserege van, aktivan belefolyt az oreg zsido a 2014 utani esemenyekbe. Meg PoROSHENko ellen bukott be az oligarchak kozti belviszalyok miatt. Nagy szponzora volt a nackoknak. Azt nem fogjak neki megbocsajtani.
Akkoriban te meg a bilit huzkodtad magad utan, ugyhogy nem emlekezhetsz erre.
Húzzad már ki abból a biliből a kezed...
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Tudod mennyi amerikai bank ment csődbe csak tavaly! Olvass utánna.
az ott hozzátartozik a normál üzletmenethez: ha nincs vírus vagy komolyabb gazdasági válság, akkor is pár száz megy a levesbe.

és technikailag folyamatosan államcsődben vannak, de mivel övék a dollár, mint a money franca, ezért ténylegesen sosem mennek csődbe addig, ameddig nem kezd a világ mást használni.

de, őszintén, ez a mutogatós érv a ruszofilektől mennnyire szánalmas már?

attól még, hogy egy ország államcsődbe van, még lehet a másik simán. igazi orosz whataboutism.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez azt jelenti, hogy se ki, se be.
Pár napja még azt nyilatkozták, hogy tudják, rengeteg hajójuk van az oroszoknak a Földözi tengeren, igy a bázis kikőtőkbe átengedik őket. Ezzel szintet léptek. Mint a válság is.

Nem tudom mi ebből a kiút, de jó lenne ha befejeznék.
Nagyon sajnálom a civileket, meg mindent, de egy szláv testvérharc miatt, én nem akarok se elhamvadni, se sugárfertőzöttként lézengeni.

Minden hadihajó előtt lezárták, úgyhogy nem megy be az amerikai, kanadai hadihajó se emberkedni ahogy szokott.
Oroszok meg ellátják Szíriát civil hajókkal addig.

Az AFU ezredese, Alekszandr Oksancsenko egy Szu-27-essel vívott légi harcban halt meg....


Oksanchenko légiharcban halt meg
Alekszandr Oksancsenko ezredes, vadászpilóta, egy légi csatában elesett.

Ha jól tudom 27-ese ott csak az ukránoknak volt... Lehet azt durrantotta le utána a saját légvédelmük?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 084
13 483
113
Itt már 40 mérföldes (64 km!) konvoly megy Kijev felé, írja a rauters. További képek a cikkben.
3n33i5r4jok81.jpg
Ez már egy koloszális kozlekedési dugó - elég megnézni, milyen szúk az út és hány jármu próbal rajta áthaladni. Egyes szakaszokon három sorban vannak feltorlódva. És végul a novekedo hoszuság is erre utal. Szerintem ezt valaki az orosz vezetésben nagyon benézte ... :oops:
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Ez már egy koloszális kozlekedési dugó - elég megnézni, milyen szúk az út és hány jármu próbal rajta áthaladni. Egyes szakaszokon három sorban vannak feltorlódva. És végul a novekedo hoszuság is erre utal. Szerintem ezt valaki az orosz vezetésben nagyon benézte ... :oops:
ez van, ha az útvonaltervezéshez navigációt használ az ember
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66