[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Szijjártó most mondta be, hogy támogatjuk Ukrajna gyorsított felvételét az EU-ba.
Én már pár napja mondom, hogy ez már fenntarthatatlan. Vagy az oroszok követeléseit kell teljesítenünk, vagy be kell állnunk a sorba. Ezek alapján a gyerekeknek nem kell útlevelet csináltatnom... soká tartott Petike...
De visszatérve a helyzethez most akkor mi a retek lesz? nem a NATO, hanem az EU hadseregei fognak bevonulni Nyugat-Ukrajnába (hogy nehogy megijedjen Putyin a NATO-tól?), és most ez lesz az új második világháborús mintára megosztott ország, a közepén a vasfüggönnyel? Ha nem lesz belőle harmadik világháború, akkor mehet. Szerintem a Sztálini éheztetést és miegymást sem felejtették el még arrafele, ahogy Csernobilt sem, hogy eltussolta a szovjet vezetés, és igazán csak 1989 után lehetett igazán beszélni róla. (az egy másik sztori, hogy Nyugatnak is vannak stiklijei) A Kelet-Ukrajnai orosz anyanyelvűeknek bizonyára jobb helye lesz orosz fennhatóság alatt, mert a sok évtizedes frusztrációt úgy tűnik rajtuk töltötték ki az Ukránok, ami nagyon nem volt szép. Nyugat-Ukrajna pedig láhatóan nem kér az oroszokból. Vélhetően ez lenne a legjobb megoldás, ha ww3 nélkül le lehetne zavarni. (m úgy néz ki) Úgy tűnik Putyin vette a lapot és megindult a versenyfutás minden négyzetkilóméterért... a különbség az lesz, hogy az oroszok ellenséges területen vonulnak majd... nem értem mi más értelme lenne az EU felvételnek ... az unió meg most lenyomhatja mindenkinek a föderális hadsereget, mint anno az OMM, közös külügy, hadügy.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Én már pár napja mondom, hogy ez már fenntarthatatlan. Vagy az oroszok követeléseit kell teljesítenünk, vagy be kell állnunk a sorba. Ezek alapján a gyerekeknek nem kell útlevelet csináltatnom... soká tartott Petike...
De visszatérve a helyzethez most akkor mi a retek lesz? nem a NATO, hanem az EU hadseregei fognak bevonulni Nyugat-Ukrajnába (hogy nehogy megijedjen Putyin a NATO-tól?), és most ez lesz az új második világháborús mintára megosztott ország, a közepén a vasfüggönnyel? Ha nem lesz belőle harmadik világháború, akkor mehet. Szerintem a Sztálini éheztetést és miegymást sem felejtették el még arrafele, ahogy Csernobilt sem, hogy eltussolta a szovjet vezetés, és igazán csak 1989 után lehetett igazán beszélni róla. (az egy másik sztori, hogy Nyugatnak is vannak stiklijei) A Kelet-Ukrajnai orosz anyanyelvűeknek bizonyára jobb helye lesz orosz fennhatóság alatt, mert a sok évtizedes frusztrációt úgy tűnik rajtuk töltötték ki az Ukránok, ami nagyon nem volt szép. Nyugat-Ukrajna pedig láhatóan nem kér az oroszokból. Vélhetően ez lenne a legjobb megoldás, ha ww3 nélkül le lehetne zavarni. (m úgy néz ki) Úgy tűnik Putyin vette a lapot és megindult a versenyfutás minden négyzetkilóméterért... a különbség az lesz, hogy az oroszok ellenséges területen vonulnak majd...

Már tényleg totál szürreális a helyzet.
Még a végé Bagolynak lesz igaza. Ugye megvan a fejekben a jenki korlátozott csak Európát érintő atomháborús terve...?
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Nem megmondtam, csak vázoltam a helyzetet. A románok mögöttünk voltak, de gyorsabban haladnak. Nyilván előbb-utóbb beérnek minket. Mégis, mi más történne?



Miért mennék oda? Miért kéne odamennem? :) Igen, hiába fáj neked, a románok minden bénázás ellenére gyorsabban fejlődnek mint mi és nem csak azért mert hátrább vannak, vagy már néhány dologban csak voltak. Egyszerűen ennyire sz*r a kormányzás Magyarországon. Nézegess híreket és egyértelmű.

Na, nem folytatom, mert off. De a hülyeségre muszáj volt reagálni. Egyébként Magyarországról is menekülnek a magyarok elég rendesen.
Az afrikai Ruandában is igen jelentős a fejlődés a nullához képest, főleg mióta a szingapúriakat bízták meg a gazdaságuk rendbetételével. A nulláról bármilyen fejlődés jelentős. Megint tévedésben élsz a magyarokat illetően. Én külföldön dolgozok az év döntő többségében. Az én döntésem. Az EU tagság egyik előnye, hogy könnyű ezt megvalósítanom. Kevesebb bürokratikus akadály a munakválallásnál stb. Viszont Magyarországon költöm el a pénzem és jól érzem magam idehaza is. Nem szándékozom kiköltözni. Akár kéthetenete hazajárhatnék repülővel 1,5-2 óra az út kb. Valójában nem is értelmezhető az amit te írsz az én esetemben. Egy székely magyar barátom is hasonlóan él. Ő már több házat is épített Kézdivásárhely mellett. Bakker ez a 21. század. Te nagyon el vagy tévedve barátom! Tudtad, hogy a svédeknél is jelentős népesség dolgozik külföldön? Úgy emlékszem kb annyi, mint magyar vagy több. Most akkor ők is menekülnek? Teljesen értelmezhetetlen a legtöbb esetben, amiről te képzelődsz. Ellenben a románoknál tényleg sokan végleg elhagyják Mordor földjét.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 004
113
Az ukrán fegyveres erők támadása után. (müholdképek-2022.02.28)
Megsemmisítették a világ legnagyobb An-225 „Mriya” szállító repülőgépét.

Az An-124-100M-150 w/n UR-82009 szintén megsemmisült a galíciai tüzérségi tűzben.
ADbkCQgRTaE.jpg

981ER7L9Jds.jpg

2pUyeG1xHiA.jpg
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
igen mert az orosz ha nem tud kapacitás miatt túladni a termékén (olaj gáz) akkor hiába lenne rá igény máshil pl. nem udja leszállítani.
hiány alakul ki a piacon hisz szállítási problémák miatt kiesik egy csomo energiahordozó...
ha az orosz nem veszi fel az europai termékeket cserébe ázsiait vesz ezzel gyengiti az europai gazdaságot és erősíti az ázsiait 2x hat.
nem csak elvesz az eggyiktől X megrendelést de a konkurenciának ad x megrendelést. az nem X különbség hanem 2X
duplán veszít európa minden eggyes ázsiába átcsoportosítot garason... egyszer veszít meg egyszer növeli a konkurencia bevételét...

a gazdaság ilyen.
egyetlen esetben lenne igazad, ha az ázsiai gazdaság által előállított termékek összetétele és minősége megeggyezne az európai termékekkel....... ja nem az.... no és azt se feledd, Japán Ausztrália, Dél-Korea és Tajvan (segítek, ez utóbbi chip világhatalom) már besorolt a szankciók mögé..... azt meg ugye nem gondolod, hogy aki eddig mondjuk Mercedest, vagy annak megfelelő minőségű tök más terméket vesz, azt Kína tökéletesen ki tudja szolgálni.... ja és a kereskedelem világ nyelve a pénz, no és dollárban tiltottak a kifizetések Oroszország és Belarusz felé, így hát hogyan fizetsz az eladásra szánt portékáért, no és melyik bankon keresztül?
 
  • Vicces
Reactions: vata
T

Törölt tag 523

Guest
1. Tök jó hogy ukrajna EU tag lesz, csak az a kérdés, hogy lemberg vagy munkács lesz a fővárosa. Pár hét múlva ez is kiderül. :cool:

2. A ruszkikat gazdaságilag 3 dologgal lehet valamennyire letérdeltetni: olaj és gáz embargó, teljes swift letiltás.
Ezek közül az olajat valamennyire át tudják irányítani, a gázt viszont nem nagyon (csövek miatt). A swiftet is meg tudják kerülni, de az jelentős extra költség nekik. Ezek viszont az EU-nak is nagyon fájnának, szóval kb 0 az esélye, hogy meglépik. Kína nyerne ezzel a legtöbbet, meg az USA.
Amíg ezek nem lesznek meglépve, addig a ruszkik valahogy ellesznek magukban.

3. Putyin ajánlata azért érdekes, mert csak a krímről van benne szó. Szerintem neki a maradék "önálló" ukrajna egyben kell, a jelentős orosz kisebbséggel, hogy tudja kontrollálni az egész országot. Esetleg szavazással az orosz ajkú területeknek valamilyen autonómiája lesz, amivel sakkban tudja tartani az országot.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Szijjártó most mondta be, hogy támogatjuk Ukrajna gyorsított felvételét az EU-ba.

Eddig tartott a kemény külön utas politika. Fogunk mi még fegyvert is szállítani nekik, én úgy látom :( !
Szíjjártó szerintem Vanuatu szigetét is támogatná. Nem tudok elképzelni olyan országot akit nem.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 272
2 421
113
Bocsánat de nem igazán értem, lehet félre értek valamit. EU szabályok miatt nem lehet szegregáció ha jól tudom. Mindenféle NGO-k indítottak eljárásokat és ennek folyamányként kerültek felszámolásra osztályok iskolák ahol kifejezetten a cigány gyerekek felzárkóztatása lett volna a cél. Gyöngyösön kártérítést is kellett ezért fizetni. Mégis milyen ítéletet hozhatott volna a kúria ha ebben is át kellett venni az unisó jogot? Gondolom lenne annak valami módja hogy lehessen a cigányoknak saját iskolája, mert pl a németeknek, horvátoknak, szerbeknek de még a román kissebbségnek is vannak az országban ilyen intézményeik ahol saját anyanyelven tanulnak a gyerekek. Szóval gondolom van ennek valami módja. én ehhez nem értek megmondom őszintén. De bárhol akartak létrehozni kifejezetten cigány gyerekeknek osztályokat vagy iskolát felzárkoztatás címén egyből perre mentek bizonyos szervezetek és be kellett zárni az osztályt/intézmény szegregáció miatt. Nem mintha a szegregáció nem történne meg autómatikusan... ahol a cigány tanulók száma egy bizonyos százalékot átlép a legtöbb magyar kiveszi a gyereket és áthordja máshova, ha kell kilóméterekkel odébb. Az a gond hogy nagyon nehéz eladni, mert egy szlovák, német iskolában ugyan olyan színvonalú képzés tud folyni mint a magyar iskolában, csak szimplán más a nyelv. Egy cigány iskolában viszont felzárkoztatás folyik, ami pl ott kezdődik, hogy megtanulnak késsel villával enni, vagy pl az óvodában reggel úgy keződik a nap, hogy lefűrdetik őket, meg WC használatra tanítják őket. Nagyon remélem most ezért nem leszek itt lenácizva mert nem az a célom, hogy hangulatot keltsek ellenük, ezek az én tapasztalataim, cigány töbségű környezetben felnőve. Szóval az olyan iskolában ahol az első osztályos tanulóknak nem a betűket tanítják, hanem azt, hogy hogyan kell használni a retyót elég nehéz ugyan azt a színvonalú oktatást biztosítani mint más intézményekben (sajnos). Inenntől kezdve ha valaki perre megy az meg is nyeri azt, hisz a gyerek hátrányt szenved, hisz a betűket nem ismeri, és hiába bizonygatják, hogy ok de megtanítottuk késsel villával, enni meg WC-t használni, az sajnos nem számít mert az nem az iksola feladata lenne henem a szülőké. Most nagyon lesarkítom előre is elnézést kérek, de ezek a gyerekek már első osztályba olyan hátránnyal kerülnek be, hogy elképesztő ami csak nő később mert otthon nem ül mellé anyuka meg apuka, hogy nézzük át együtt a leckét, miel hogy anyuka meg apuka mellé sem ült oda annak idején senki, és ne adj Isten még apukának meg anyukának sem igazán megy az olvasás. Ezek olyan speciális helyzetek, ahol speciális intézményekre lenne szükség, hisz ezek speciális nevelési helyzetek, és a megoldásba a szülőt is be kéne vonni ( ha hajlandó együtműködni). De azt mondani simán, hogy ez a helyzet azért áll elő mert mi diszkrimináljuk a cigányokat és ezt összehasonlítani a határon túli magyarok oktatásával, akkora csúsztatás részedről, hogy az valami elképesztő már bocsánat. Abban igazad van, hogy itt lenne tennivaló, és nagyon fontos probléma melyre egy valag pénzt el lehetne költeni. És pont ez a valag pénz többek között az oka, hogy eddig még sehol nem sikerült megoldani ezt a dolgot igazándiból...
Minden tiszteletem a tiétek és a témáé!
Nem lehetne, h egy erre alkalmasabb másik topikban folytatnátok?
Mindenkinek jobb lenne.
 
H

Hummen23

Guest
A nagy putyinszopó szabaccságharcosoknak leesett, hogy nem éri meg úgy putyint szopni, hogy ismét érdekes időket élünk. Most, hogy a nyugat erősebben elkezd majd fellépni az orosz alternatív hírek, meg bizonyos médiaorgánumok orosz pénzel felnyomása ellen, szerintem záros időn belül az európán belüli turbojobber agitprop is úgy illan el, mint a fing.
Te nem tudsz emberi nyelven kommunikálni? Vagy másokra vetíted a vágyaidat? Esetleg csak ilyen suttyó vagy?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Csernyihivnél átlépték az ukrán határt a belarusz fegyveres erők."
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 963
7 009
113
Nem lesz Ukrajna!
Minél tovább eszkalálják, annál biztosabb ez! Annál rosszabb feltételekkel kappitulálhatnak majd! Ez van!
És ha Petyáék nem szarják el Oroszországgal a kapcsolatot, olyan autonómiát kapnak a Kárpátaljai magyarok és ruszinok amilyet akarunk, minimum. Területi visszaszerzésre ezek a politikusaink nem hiszem hogy képesek lesznek.