Minden tiszteletem a tiétek és a témáé!Bocsánat de nem igazán értem, lehet félre értek valamit. EU szabályok miatt nem lehet szegregáció ha jól tudom. Mindenféle NGO-k indítottak eljárásokat és ennek folyamányként kerültek felszámolásra osztályok iskolák ahol kifejezetten a cigány gyerekek felzárkóztatása lett volna a cél. Gyöngyösön kártérítést is kellett ezért fizetni. Mégis milyen ítéletet hozhatott volna a kúria ha ebben is át kellett venni az unisó jogot? Gondolom lenne annak valami módja hogy lehessen a cigányoknak saját iskolája, mert pl a németeknek, horvátoknak, szerbeknek de még a román kissebbségnek is vannak az országban ilyen intézményeik ahol saját anyanyelven tanulnak a gyerekek. Szóval gondolom van ennek valami módja. én ehhez nem értek megmondom őszintén. De bárhol akartak létrehozni kifejezetten cigány gyerekeknek osztályokat vagy iskolát felzárkoztatás címén egyből perre mentek bizonyos szervezetek és be kellett zárni az osztályt/intézmény szegregáció miatt. Nem mintha a szegregáció nem történne meg autómatikusan... ahol a cigány tanulók száma egy bizonyos százalékot átlép a legtöbb magyar kiveszi a gyereket és áthordja máshova, ha kell kilóméterekkel odébb. Az a gond hogy nagyon nehéz eladni, mert egy szlovák, német iskolában ugyan olyan színvonalú képzés tud folyni mint a magyar iskolában, csak szimplán más a nyelv. Egy cigány iskolában viszont felzárkoztatás folyik, ami pl ott kezdődik, hogy megtanulnak késsel villával enni, vagy pl az óvodában reggel úgy keződik a nap, hogy lefűrdetik őket, meg WC használatra tanítják őket. Nagyon remélem most ezért nem leszek itt lenácizva mert nem az a célom, hogy hangulatot keltsek ellenük, ezek az én tapasztalataim, cigány töbségű környezetben felnőve. Szóval az olyan iskolában ahol az első osztályos tanulóknak nem a betűket tanítják, hanem azt, hogy hogyan kell használni a retyót elég nehéz ugyan azt a színvonalú oktatást biztosítani mint más intézményekben (sajnos). Inenntől kezdve ha valaki perre megy az meg is nyeri azt, hisz a gyerek hátrányt szenved, hisz a betűket nem ismeri, és hiába bizonygatják, hogy ok de megtanítottuk késsel villával, enni meg WC-t használni, az sajnos nem számít mert az nem az iksola feladata lenne henem a szülőké. Most nagyon lesarkítom előre is elnézést kérek, de ezek a gyerekek már első osztályba olyan hátránnyal kerülnek be, hogy elképesztő ami csak nő később mert otthon nem ül mellé anyuka meg apuka, hogy nézzük át együtt a leckét, miel hogy anyuka meg apuka mellé sem ült oda annak idején senki, és ne adj Isten még apukának meg anyukának sem igazán megy az olvasás. Ezek olyan speciális helyzetek, ahol speciális intézményekre lenne szükség, hisz ezek speciális nevelési helyzetek, és a megoldásba a szülőt is be kéne vonni ( ha hajlandó együtműködni). De azt mondani simán, hogy ez a helyzet azért áll elő mert mi diszkrimináljuk a cigányokat és ezt összehasonlítani a határon túli magyarok oktatásával, akkora csúsztatás részedről, hogy az valami elképesztő már bocsánat. Abban igazad van, hogy itt lenne tennivaló, és nagyon fontos probléma melyre egy valag pénzt el lehetne költeni. És pont ez a valag pénz többek között az oka, hogy eddig még sehol nem sikerült megoldani ezt a dolgot igazándiból...
Nem lehetne, h egy erre alkalmasabb másik topikban folytatnátok?
Mindenkinek jobb lenne.