[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 387
113
"Néhány francia miniszter ma azt mondta, hogy gazdasági háborút hirdettek ellenünk. Vigyázzanak a beszédükre, uraim! És ne felejtsék el, hogy a gazdasági háborúk az emberiség történelmében gyakran váltak valódi háborúkká."
"Gyorsan célba ért Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök fenyegetése, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter visszavonta ma reggeli kijelentését, miszerint teljes gazdasági és pénzügyi háborút indítottak Oroszország ellen."
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Elvileg figyelmeztetést is kiadtak a ruszkik. De simán kinézem az ukránokból, hogy emberi pajzsot visznek majd ezentúl bejelentett célpontokra, ha lesz elég önkéntes öngyilkosjelölt. Szerbek 1999-ben direkt nem ürítették ki a belgrádi tv-tornyot, kimentek civilek a hidakra (bár a NATO akkor már kivárta, hogy lemenjenek róla, addig nem támadták, oroszok nem lesznek ilyen jófejek).
Nem akarok kegyetlennek tűnni, de figyelmeztetés ide, emberi pajzs oda, ha nem kapitulálnak rengeteg áldozat lesz. Még csak most indul a hentelés, most fognak összecsapni, eddig szinte kerülgették egymást. És az összecsapások nagyrésze a városokban lesz, az mindig brutális.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Talán Vasszékelyék is megértik miről is szól ez a történet.
és ha van egy millióból 10 ilyen, aki kutyának nevez minket, akkor mi van? oroszoknak ott van Zsirinovszkij, vagy a szlovák Slota. idióta magyargyűlőlő politikusokkal tele van a környék. szerencsére mi sem szeretjük a románt, az ukránt, az oroszt, a szlovákot :D
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 201
32 994
113
Nem akarok kegyetlennek tűnni, de figyelmeztetés ide, emberi pajzs oda, ha nem kapitulálnak rengeteg áldozat lesz. Még csak most indul a hentelés, most fognak összecsapni, eddig szinte kerülgették egymást. És az összecsapások nagyrésze a városokban lesz, az mindig brutális.

Akkor mit fog csinálni a Nyugat, ha már eddig elment mostanáig is, meddig lehet fokozni? Leválasztják az orosz modulokat az ISS-ről?
 
W

Wilson

Guest
Elvileg figyelmeztetést is kiadtak a ruszkik. De simán kinézem az ukránokból, hogy emberi pajzsot visznek majd ezentúl bejelentett célpontokra, ha lesz elég önkéntes öngyilkosjelölt. Szerbek 1999-ben direkt nem ürítették ki a belgrádi tv-tornyot, kimentek civilek a hidakra (bár a NATO akkor már kivárta, hogy lemenjenek róla, addig nem támadták, oroszok nem lesznek ilyen jófejek).
Miért lenne erre szükségük így is nagyon sok civil áldozat van....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Amatőr spekulálgatás folyt.: 3.
Kis fakultatív önművelés után a következőket gondolom:

  • Az orosz hadsereg eleve nem villámháborúra készült. Az első nap gyors áttöréseinek nem stratégiai, hanem taktikai okai voltak.
    A hivatásos seregük manőver erőinek alapját (kényszerből, a kevés hivatásosnak jelentkező és kevés pénz miatt) a zászlóalj-harccsoportjaik képezik (BTG). Minden dandárjuk egy ilyen BTG-t állít ki háború esetén.
    Ezek koncentráltan, elsöprő tűzerővel tudnak helyi fölényt kialakítani. A területfoglalás, frontvonal létesítése, az elfoglalt terület megtisztítása és biztosítása paramilitáris erők, milíciák feladata.
  • Az első, második nap azt láttuk, ahogy a BTG-k áttörnek, és elkezdenek mélységben tevékenykedni az ukránok háta mögött.
    Megszállásra, területfoglalásra nincsenek elkülöníthető erőik, aki nem az ékben van, az a logisztikát biztosítja legfeljebb. (Van logisztika mögöttük, hiszen azt a teljes „anyadandár” adja.
  • Ezt követően azt látjuk, hogy az áttört csapatok az előrehaladásukat lassítják, várják, hogy az irregulárisok, a hadsereg többi része megszilárdítsa az ellenőrzést az elfoglalt területeken, megtisztítsa azokat. Ez a lakosság elszánt ellenállása, (első néhány napra jellemző) kímélete következtében kínosan lassan halad.
  • Közben, az ukrán hadsereg sikeres tevékenysége következtében a logisztikájuk érzékeny veszteségeket szenved, elszakadó alegységeiken rajtaütnek, lerohadó eszközeiket elhagyják. Az ukránok láthatóan felkészültek erre a háborúra, szétszóródtak, városokba húzódtak, hogy ne kínáljanak koncentrálódva könnyű célpontot.
    Az orosz tevékenység, az áttörés, a légierő sem lehetett sikertelen, mert komoly, koncentrált ukrán ellencsapásról eddig nem kaptunk hírt.
  • Van egy olyan érzésem, hogy az oroszoknak ideális esetben a Belorusz sorkatonaság játszotta volna északkeleten azt a szerepet, amelyet délen a DNR/LNR milíciák, Kharkovnál, Kijevnél pedig a csecsenek, rosgvardiya. Ebben az esetben Csernyigov, Szumi körzetében, Kijev keleti előterében másképp néznének ki a dolgok, csak Lukasenka valamikor kihátrált a közvetlen hadbalépésből.
Ha elfogadjuk, hogy az oroszok eleve számoltak egy elhúzódó konfliktussal, érthetőbb lehet a spórolás a légierővel, precíziós eszközökkel.
Mindeközben az látszik, hogy az oroszok a talán legfontosabb fegyvernemüket, a tüzérséget korlátozottan használják. Itt nem csak a nagy kaliberekre gondolok, aknavetőkre, gránátvetőkre is. Az internet, telekommunikációs és elektromos hálózatok épek.
Felmerült bennem az a sötét gondolat is, hogy mi van, ha az ostromok előtti, kezdeti időszakban ezeket szándékosan nem iktatták ki (udvarias zöld emberek szakasz), hogy később, a háború eldurvulásakor erről legyen a legtöbb elérhető anyag?
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 420
5 037
113
járókelők lehettek, nem pedig a tv vezérlőben dolgozók. egy fiatal férfi, egy 15-18 éves lány és egy középkorú nő. az egyiken tornacipő, a másikon olyan mai csótányroppantó, a nő minden bizonnyal egy lapos nyuggersurranó.
Nem lehetne e, hogy nem rakunk fel áldozatokról képet, már csak kegyeleti okból sem? Ha egy utcai balesetnél bűncselekmény fotózni, akkor itt sem lenne jó ha ez elkezdene terjedni. Elhiszem, hogy minannyian szeretnénk látni a bizonyítékokat a veszteségekre (ami mint tudjuk egyes ukrán helyeken a sztratoszférát verdesi, ha oroszokról van szó), de ezt ne. Akkor takarjuk ki a halottakat, úgy pont ugyan úgy lehet számolgatni.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Nem lehetne e, hogy nem rakunk fel áldozatokról képet, már csak kegyeleti okból sem? Ha egy utcai balesetnél bűncselekmény fotózni, akkor itt sem lenne jó ha ez elkezdene terjedni. Elhiszem, hogy minannyian szeretnénk látni a bizonyítékokat a veszteségekre (ami mint tudjuk egyes ukrán helyeken a sztratoszférát verdesi, ha oroszokról van szó), de ezt ne. Akkor takarjuk ki a halottakat, úgy pont ugyan úgy lehet számolgatni.
passz, nem én linkeltem a halottakat.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 420
5 037
113
és ha van egy millióból 10 ilyen, aki kutyának nevez minket, akkor mi van? oroszoknak ott van Zsirinovszkij, vagy a szlovák Slota. idióta magyargyűlőlő politikusokkal tele van a környék. szerencsére mi sem szeretjük a románt, az ukránt, az oroszt, a szlovákot :D
MOndjuk mi nem tiltottuk azért be a nyelvüket, és nem küldtünk rájuk szélsőjobb csapatokat. Nem nagy különbség, de azért látható...