[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 403
23 338
113
Egy elemzés geográfus szemszögből(nyugati, ukrán barát álláspont)

 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 560
6 778
113
Az illiberális vezetők úgy tudnak csak hatalmon maradni, hogy ha eltorzítják a demokráciát annyira, hogy kisebbségből is nyerjenek. Ez igaz Oroszországra, Magyarországra és Törökországra is. Orbánra még úgy sem szavazott a fele, hogy már átmosta az emberek agyát és választási csalásokat követett el. És bizony ha az EU nehéz helyzetbe kerül, akkor kemény lépéseket fog megtenni. Elég ha rákényszeríti mindenkire a demokrácia szabályait. Rögtön buknak az illiberálisok.
Sorold a csalásokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Lelkeslaikus

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 538
8 945
113
Meggondolandó. De , szerintem, Szíria és Irán nem kapott olyan nemzetközi segítséget, mint most Ukrajna. Ha kilövik az infrastruktúrát, a szankciók ugyanúgy életbe lépnek, és még indok is lenne a NATO-tagságra.

Az erős nemzetközi reakció azért is történik, mert a világot sokkolta hogy egész Ukrajnát lerohanja Putyin. Persze nem tudjuk mi lett volna, ha csak mondjuk a keleti részre vonul be, de azt talán már beárazta a világ és kisebb lett volna a reakció is. Az infrastruktúra szétlövése lehet hogy a kettő hátrányait ötvözte volna. Nem okozott volna kezelhetetlen kárt, viszont a nemzetközi reakció hasonló lett volna.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
Kiszivárgott néhány érdekes információ:

Miért támadta meg Ukrajnát Putyin?

Oroszország december óta kap információkat arról, hogy a NATO 4 katonai dandárt (2 szárazföldi, 1 tengeri, 1 légi) telepít Ukrajna területére. Sőt, a légi dandár, képes nukleáris robbanófejeket is szállítani. A NATO 2022 nyarán az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén akarta kérni a csapatok telepítését. Aztán nagy valószínűséggel az év végére konfliktust provokáltak volna, és teljes körű hadműveleteket indítottak volna az oroszok ellen.

(Fordítóval)
Csak ma vált lehetővé a hírszerzés adatok közzététele. adatok az LPR és a DPR területén a lakosság megsemmisítésével járó, hazaáruló sztrájkot követő provokáció előkészítéséről.
Putyin megelőzte Ukrajnát és a NATO-t, és valójában több százezer életet mentett meg a köztársaságokban.
Egy nappal a háború kezdete előtt sorsdöntő döntések születtek az orosz ajkú lakosság kiirtására Donbászban.

Az Ukrán Hadsereg (AFU) a nemzeti zászlóaljak vezetésével hadművelet megkezdésére készült a Donbászban 22.02.25-én.
Vlagyimir Putyin szó szerint egy nappal megelőzte Kijev és a Nyugat terveit, ami lehetővé tette a stratégiai kezdeményezés megragadását.

Körülbelül egy héttel az orosz különleges hadművelet kezdete előtt Eduard Basurin beszámolt az ukrán fegyveres erők által elfogott Donbász elleni támadásról készült térképről.
Ott egyértelműen ki volt írva, hogy mikor adják le a nagy hatótávolságú tüzérségi csapásokat, mikor adják le az MLRS-t, mikor a légiközlekedést, majd az operatív taktikai csoport (OTG), illetve „északi”, „déli” és „keleti” csapásokat.

Az OTG "Vosztok"-nak Donyeck és Luganszk feldarabolásán kellett volna fellépnie.
Három napot kaptak, hogy elérjék a határt, és az OTG "YUG" az "Aidarovtsy-val" együtt jár el, amely a terv szerint egy különítmény szerepét töltötte volna be.
Északon, ahol Luhanszkban az ukrán fegyveres erőknek a "jobboldali szektor" leple alatt kellett volna működniük, a Donyecktől délre fekvő Komszomolszk régióban kellett volna találkozniuk, és elvágniuk az LDNR-t az orosz határtól.
Két napon belül a tervek szerint megkezdik a "teljes tisztulást".
Ráadásul Donyeck, Luganszk és több más város ebben a szakaszban nem az elfoglalást tervezte, hanem egyszerűen körülvették és elzárták, vagyis a települések teljes blokádját tervezték a „teljes megtisztítás” előtt.

Meggyőződésünk, hogy ezt a tervet a NATO kurátoraival közösen dolgozták ki, mert az amerikaiak korábban mintegy 5 ezer katonájukat átvitték Lengyelországba, plusz ott volt a lengyel hadsereg is - a terv szerint a mi kalinyingrádi csoportosulásunkat blokkolni kellett volna, hogy ebben az esetben ne tudjon előrenyomulni a támadott délkeleti területre. Ukrajna.

A második csoport a Stryker brigád (páncélozott járművek) ezer katonája Romániában. Ez a csoportosulás blokád alá vette Transznisztriát, hogy az ott állomásozó békefenntartók ne tudjanak előrenyomulni a délen keresztül Odesszába.

Mindez egyetlen akciósorozat volt, amelyeknek február 24-ről 25-re virradó éjszaka kellett kezdődniük.
Valójában az ukrán fegyveres erők akciói már csak egy nappal előrébb jártak.
Miért ilyen hisztisek? Mivel minden készen állt a terület elfoglalására, majd egy nappal korábban az LPR és a DPR egységei az RF fegyveres erők támogatásával kezdtek aktívan tevékenykedni.

Mindenekelőtt repülőtereket és kifutópályákat támadtak meg úgy, hogy az Egyesült Államokból és más országokból származó fegyverekkel nem lehetett repülőgépeket szállítani, letiltották a parancsnoki állomásokat, a légvédelmi rendszereket, a radarállomásokat, a légelhárító rakétaosztályokat stb.
„Az LDNR népi milíciája tüzérsége és nagy pontosságú fegyvereink támogatásával offenzívát indított a Vosztok csoport ellen.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Nem tudom feltünt e, hogy a kettőnek köze nincs egymáshoz. Szerbiát nem szállta meg az US. A civil áldozatok száma a jelenlegi Ukrán konfliktushoz képest 0 volt.

Azért már a teljesen nyilvánvalóval ne hiteltelenítsd el magad. Egyfelől Szerbiánál kifejezetten célpontok voltak a polgári infrastruktúra is. A polgári áldozatok száma pedig alhangon 500 - Human Right Watch gyűjtése . Voltak olyan adatgyűjtések (szerb források) ahol ennél nagyobb számok (akár 1000 -es) is volt, de most ne menjünk el ilyen irányba - ez nem "számháború".

Azaz, nem volt nulla. Ilyen buszbombázást meg gyerekek kazettásbombázását (ami volt a jugóknál pl. - ld. a linken fentebb) meg a ruszkitól nem nagyon láttunk eleddig - leginkább csak 2014 -ben az ukránoktól a keleti végeken. Hidd el az ukránok hordoznák az ilyen felvételeket, mint a "véres kardot" ...
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 972
19 224
113
Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "fizikai kiiktatása" lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének - jelentette a Luxemburg Times nevű hírportál.

A kormánykoalíciós Luxemburgi Szocialista Munkáspárthoz tartozó (LSAP) külügyminiszter nyilatkozatát követően a konzervatív Alternatív Demokratikus Reformpárt Xavier Bettel luxemburgi kormányfőhöz fordult azzal a kérdéssel, helyénvalónak tartja-e, hogy kormányának külügyminisztere nyilvánosan halálos erőszakról beszél egy külföldi államfő ellen. Bettelnek egy hét áll rendelkezésre, hogy válaszoljon a kérdésre.
Akkor luxemburgi a külügyminiszter szerint a novicsokozás is rendben volt végülis?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 546
113
Szerb is harcol a szakik oldalán? Ki ő?
Harcolt 14 - tol, aztan volt hadifogoly, kicsereltek es ujra harcolt. Meg a kilencvenes evekben is harcolt a Jugoszlav haborukban. Mesterlovesz, Zigi vagy Zegi becenevvel.
14-ben volt kint Donyecket vedeni egy rakas csetnik is. Igaz nagy cicot nem csaptak, csak fotozkodtak jobbara mint Kadirov csecsenjei.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
Egy mariopoli lakos helyzetjelentése a városból:


Egy mariupoli lakos a civilek leple alatt harcoló Azov-különítmény „vitéz védőiről” beszélt :

"Itt ülnek, lebontják a kerítéseket, házakat bontanak le, felmásznak a második emeletre és vernek minket, "

Miután a videó elterjedt a közösségi oldalakon, a nacionalisták egy fotót tettek közzé a lányról, és a lány elleni zaklatásra hívták a b.hívőket.
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
122
743
93
Harcolt 14 - tol, aztan volt hadifogoly, kicsereltek es ujra harcolt. Meg a kilencvenes evekben is harcolt a Jugoszlav haborukban. Mesterlovesz, Zigi vagy Zegi becenevvel.
14-ben volt kint Donyecket vedeni egy rakas csetnik is. Igaz nagy cicot nem csaptak, csak fotozkodtak jobbara mint Kadirov csecsenjei.
Akkor Dekiről beszélsz. Moszkvában él,megnősült,elég nyilvános a Facebook proflja,követhető telegramon is,egy bejegyzés szerint most a felesége kezeli a profiljait,neki dolga akadt. Gondolom szerbiába nem jöhet vissza.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
  • Tetszik
Reactions: theo

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Mintegy 498 orosz katona vesztette életét és közel 1600-an megsebesültek az Ukrajna elleni támadásban – közölte szerdán az orosz hadsereg.

A védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint „számtalan” áldozat lett volna, és az állításokat az ellenféltől származó szándékos dezinformációnak minősítette.

Orosz katonai becslések szerint az ukrán hadsereg egységei és szélsőjobboldali félkatonai szervezetei állítólag legalább 2870 katonát veszítettek, további 3700 pedig különféle sebeket szenvedett. Mintegy 572 ukrán katona esett fogságba – tette hozzá a minisztérium.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Demilitarizalas. Putyin ezt mondta. Mindketto katonai letesitmeny. Az ukranoktol meg a bugylibicskat is el fogjak venni.
? Ha egybe marad akkor az az üzem 1hónap múlva már Oroszonak gyártaná a műtrágyát... A yuzhmash pedig max 3hónap múlva a pl zenitet. Vagy amit akarnak.
És ma is több video volt ipar bombázásáról. pl sörgyár.

Ott fognak állni Oroszok, hogy oké ukrajnát elfoglaltuk és építhetjük újjá a vegyi anyag gyárat, sörgyárat... a yuzhmashnak sajnos vszeg örökre vége.


Ha az a terv, hogy bemennek rombolnak majd hazajönnek akkor érthető. Csak hát arra elég lett volna pár iskander/kalibr vagy akár fab is.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113

Nem lesz több elfogott orosz tüzér - MTR​

2022. MÁRCIUS 2., SZERDA, 22:08

Az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Erők parancsnoksága arra figyelmeztetett, hogy az orosz tüzérek közzül többé nem ejtenek foglyokat a városok lakott területeinek lövése után.

Forrás: Ukrajna Fegyveres Erőinek Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága

"Az Ukrán Különleges Műveleti Erők Testvérisége üdvözletét küldi az orosz tüzéreknek! Gratulálunk nektek: miután brutálisan lőttétek békés városainkat, rokonainkat, gyermekeinket, szeretteinket - ti, férgek lettetek az első számú célpontunk. (...)

Mostantól kezdve nem lesz több elfogott orosz tüzér. Nincs kegyelem, nincs "kérem, ne öljön meg, megadom magam". Minden egységet, legyen az parancsnok, vezető, tüzér, töltő, lemészároljuk, mint a disznókat.

Részletek: Az SDF közölte, hogy információkat gyűjt azokról, akik lakóépületeket, óvodákat, iskolákat és kórházakat lőttek: "Már vannak információink rólatok. Ha pedig nincs információnk , akkor annak megszerzése csak percek kérdése".


Azért ezt a részt a az érintett felek átírásával vissza is küldhetnék a feladónak - ezzel megtrollkodva Őket. Nem szép, de ha így, akkor ...

"Az Ukrán Különleges Műveleti Erők Testvérisége üdvözletét küldi az orosz tüzéreknek! Gratulálunk nektek: miután brutálisan lőttétek békés városainkat, rokonainkat, gyermekeinket, szeretteinket - ti, férgek lettetek az első számú célpontunk. (...)"