[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 946
91 665
113
Állitólag eddig 34 orosz repülöt löttek le az ukrânok. ( Kronen Zeitung)
Eddig ennyit igazoltak fotóval.

Aircraft (6, of which destroyed: 6)
3 Su-25 close air support aircraft: (1, destroyed) (2, destroyed) (3, destroyed)
1 Su-25SM3 close air support aircraft: (1, destroyed)
1 Su-30SM multirole aircraft: (1, destroyed on the ground)
1 An-26 transport aircraft: (1, destro yed)


Helicopters (8, of which destroyed: 5, damaged: 1, abandoned: 2)
1 Mi-8 transport helicopter: (1, destroyed)
1 Mi-24 attack helicopter: (1, destroyed)
1 Mi-35M attack helicopter: (1, destroyed)
2 Unknown Mi-24/35 attack helicopter: (1, destroyed) (2, damaged)
3 Ka-52 'Alligator' attack helicopter: (1, destroyed) (2, damaged and abandoned) (3, damaged and abandoned)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 524
113
Azt nem értem, hogy miért nem célszerűen alkalmazzák a légi szállításra kitalált járműveket, egységeket és miért városi harcba vetik be?
Az orosz haderőnek régen elég számottevő légi-desszant alakulata volt. Most meg elég korlátozottan alkalmazzák, holott sokszor be lehetne vetni, pl. a dél-nyugati fronton, a Fekete-tenger vidékén.
Mert az ukránok a városokban vannak. Csak itteni hülyeség az, hogy "ki kell kerülni" az ellenséget és majd úgy le lehet győzni.
 
W

Wilson

Guest
Zelenszkij megszökött Ukrajnából, és elbújt az amerikaiaknál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenleg Lengyelországban tartózkodik. Ezt Ilja Kiva, a Verhovna Rada képviselője jelentette ki.

Elmondása szerint Zelenszkij „ma átlépte az ukrán-lengyel határt, és biztonságban van az amerikai nagykövetségen”.

"Onnan folytatja az ukrán hadsereg és a polgári lakosság megsemmisítését, és olyan őrült parancsokat ad ki, amelyek ma több ezer emberéletet követelnek" - mondta Kiva.
Dehogy van Lengyelországba Kijevben van, reggel ezt bedobták az orosz médiában,2 óra múlva már szét is terjedt...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Alapvetően nincs bajom az indiaiakkal, azon kívül, hogy a kezükkel törlik ki a seggüket(nem, nem használnak wc-papírt). Dolgoztam velük külföldön, viszonlyag normális banda. De nem szeretném, ha a menekültek segítésének örve alatt migrációs gócok képződnének az országon belül. Ha nálunk szeretnének tanulni, akkor a már rendelkezésre álló pályázatok alapján próbáljanak bekerülni egy magyar helyre, semmiképpen sem engedhető meg, hogy az elhelyezések automatikusan történjenek.

Legjobb lenne, ha az ilyen pórult járt diákok most hazamennének a kormányuk segítségével vagy saját erőből, ha tehetik, és a legális utakat felhasználva jönnének vissza a számukra rendelkezésre álló helyekre.

Diákokat hazaviszik, de egy Európához szokott orvos nem biztos, hogy vissza akar oda térni...

Az ENSZ nemnl fogja elismerni az orosz bábkormányt. 4 vagy 5 támogatói szavazatot kapott a héten Oroszország a kb. 190 tagú ENSZ-ben Ukrajna kapcsán. Abból 1 az övé volt. Mellette szavazott még Szíria, Észak-Korea és Fehéroroszország. Kazahsztán is tartózkodott, Szerbia meg ellenük szavazott és elítélte a támadást.

Az a Szerbia amelyik utána bocsánatot kért, hogy túl nagy rajtuk a nemzetközi nyomás csak azért szavaztak így?
Na meg ott van India amelyiket befenyítette USA, hogy megszankciózzák őket amiért semlegesek maradtak, Kínáról és holdudvarával már finomabbak voltak, ott csak előkerültek szegény ujgurok, meg Tajvan...

Ráadásul nézz fel egy indiai fórumra most, köpködik USA-t ahogy bírják emiatt.
Amúgy Euro esik a fonthoz és a dollárhoz képest, meg vmi Credit Suisse bedőlésére játszanak most a nagyhalak (hülye vagyok a tőzsdéhez, ennyit sikerült felfognom), megérte Európának eljátszani a főhülyét.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 616
113
Hát már az olaj és gáz szállítás korlátozásáról beszélnek EU-s szinten. Még Orbánék is megszavazták:


Persze ezek nem kötelező dolgokat tartalmaznak, de azért mutat egy irányt.

Kezd olyan dolog körvonalazódni, hogy a nyugat - egész euroatlanti civilizáció, de Ausztrália, Japán, Dél-Korea stb is - döntött róla, hogy megpróbálják Putyin rendszerét szankciókkal bedönteni. Vagyis addig szankcióznak, amíg össze nem roppan.
Ez most nem neked, de komolyan, aki nem tud magyarul, miért akar magyar újságíró lenni? "Ezt nem láttuk jönni"??? Magyarul úgy hangzik "Erre nem számítottunk". Aki leírja a did not see it coming tükörfordítását, azt hátravinni, agyonlőni.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 859
113
Szerintem úgy a legtutibb, ha ezeket a cuccokat majd "önkéntes" SEAL-es, Academys, SAS-es faszik használják. Tuti hogy jönnek velük ők is, nekem nagyon gyanús legalább is.
Sanszos, bár erre még azt mondom, ha a külföldi zsoldosra van pénz és egészségügy/oktatásra nincs már évtizedek óta, akkor valami nagyon rossz irányban áll..



Látszik, hogy az ukránoknak volt oroszbarát meg nyugatbarát vezetése, csak éppen ukránbarát vezetésük sem..
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Nézd, az a baj, hogy eddig nem reagáltam a folyamatos dehumanizáló személyeskedő hazugságcunamitokra. Ha leírod 1000szer is azt amit a nyugati média megzabáltatott veled, akkor 1000szer is hazugság lesz. Beégtél már a grúz háborúval is. Beégtél a folyamatos vajdázásoddal is. Miért pont most nem hazudsz/égsz be?
Valóban becsalták az ukránokat az orosz tüzérség zónájába és szarrá lőtték őket a határ túloldaláról.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU and omae

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Az orosz hadsereg elfoglalta Trostyanets városát a Sumy régióban. A település Sumytól Délre 47, az OF. határától 34 km-re található.
Az ukrán oldalról már levették a hírt, de pont még másik lapon meg volt nyitva.
photo_2022-03-04_20-56-51.jpg

TOS-1
A légierő és a katonai rendőrség is részt vett a város elfoglalásában.

https://www.facebook.com/Zhyvytskyy oldalán több kép
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
mi a garancia, hogy nem egy "félreeső" helyre megy és utána meg a feketepiacra?

Egy szétvágott országban ez lesz rövidesen az igazi "befektetés".. Aztán majd lesnek, hogy a terroristvánéknál hogyan vannak ilyen cuccok...

Putyinnak lenne humorérzéke, akkor menne Szíriába. Aztán megkínálnának ott pár török egységet vele a kurdok, hogy "érezzék a törődést" a TB2 -ért ...

Amennyiben a franciák erőltetik az MMP -t, akkor abból lehet jut pár majd Afrikába is ...
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
685
2 715
93
Eddig ennyit igazoltak fotóval.

Aircraft (6, of which destroyed: 6)
3 Su-25 close air support aircraft: (1, destroyed) (2, destroyed) (3, destroyed)
1 Su-25SM3 close air support aircraft: (1, destroyed)
1 Su-30SM multirole aircraft: (1, destroyed on the ground)
1 An-26 transport aircraft: (1, destro yed)


Helicopters (8, of which destroyed: 5, damaged: 1, abandoned: 2)
1 Mi-8 transport helicopter: (1, destroyed)
1 Mi-24 attack helicopter: (1, destroyed)
1 Mi-35M attack helicopter: (1, destroyed)
2 Unknown Mi-24/35 attack helicopter: (1, destroyed) (2, damaged)
3 Ka-52 'Alligator' attack helicopter: (1, destroyed) (2, damaged and abandoned) (3, damaged and abandoned)
6+8=34
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 420
8 661
113
Ez most nem neked, de komolyan, aki nem tud magyarul, miért akar magyar újságíró lenni? "Ezt nem láttuk jönni"??? Magyarul úgy hangzik "Erre nem számítottunk". Aki leírja a did not see it coming tükörfordítását, azt hátravinni, agyonlőni.

Sokat látni mostanság ezt a kifejezést a neten.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
Ha már a hidakat felrobbantják, amiken így maguk sem tudnak átmenni, akkor az egyébként háború miatt amúgy is használhatatlan területet simán eláraszthatják. De fogalmam nincs igaz-e. Az is lehet, hogy véletlenül sikerült elárasztani. Ez olyan, mint a Mrija. A büdös életben nem tudjuk meg, hogy ki gyújtotta fel...

Ahol ez a kép készült ott az Iprin torkollik a Dnyeperbe. Ott mondjuk van egy gát, de elvileg az már az orosz vonalak mögött van egy kicsivel.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 028
113
Olvasta valaki a "Nagykövet" asszony beszédét?
Én személy szerint.....mélységesen sértőnek találom, de....
Ha van a fórumon nyelvtan fanatista olvtárs, szívesen olvasnék egy elemzést ezt hogyan is kellene értenem....
( Egyenlőre le vagyok "bakkerolva" a saját földemen.....lehet rosszul értem....)
Én eredeti foglalkozásomat tekintve középiskolai magyarszakos tanár voltam. De ebből a beszédből csak foszlányok kerültek elém. Így nehéz egy szöveget elemezni. A másik nehézsége, hogy nem derült ki számomra, milyen nyelven beszélt. Feltételezem hogy ukránul, és ez már fordítás. A fordítás mindig egy kicsit ferdítés is. Mindenesetre azt vélem, hogy érzelmileg túlfűtött, kicsit hisztérikus, színpadias beszéd volt, nem a diplomácia szabályai szerinti megnyilvánulás. Érdekes módon a berlini nagykövetük is hasonló stílusban nyilvánult meg, elképzelhető, hogy ez a fellépés a diplomácia terén összehangolt volt. És Zelenszkij , meg néhány minisztere is ugyanezt a hangot ütötte meg a nyilatkozataiban. Egy kicsit a zsaroló, az áldozat és a hibáztató keverékét adják elő, nem vagyok benne biztos, sőt, abban vagyok biztos, hogy mögöttük egy profi kommunikációs stáb lehet, ami nem ukrán. Elég hatékony módszer újabb segítség kihúzására. De, hogy ez mire lesz elég?
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 616
113
Ez az állandó woke mozgalom pejoratív hangon felemlegetése azért faszság, mert az 1960-as évek végi Hippi mozgalom is hasonló volt, mégsem lett a világból az utána következő évtizedekben buzik, virágosfiúk és szipusok gyülekezete. Sokan mindent erre kenne. Én is látok benne igazságot, hogy ne a kissebbségek szabják meg a többségnek az életét, ugyanakkor a kisebbségek (akik közül többen nekem és mások számára is nem is nagyon érthető nézeteket vallanak, vagy éppen teljesen értelmetlen orientációban hisznek, ameddig ezt nem erőszakosan terjesztik nincs baj). Ismétlem ahogy nem lett belőle semmi 50 éve most sem ezért áll így a világ.. (tessék lehet megkövezni)
Apró különbség, h a hippimozgalom mottója kb a "live and let live" volt, míg a woke-é inkább a "live as I want or die".
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 387
10 102
113
Szerintem úgy a legtutibb, ha ezeket a cuccokat majd "önkéntes" SEAL-es, Academys, SAS-es faszik használják. Tuti hogy jönnek velük ők is, nekem nagyon gyanús legalább is.
Rosszabb, tényleg adják boldog-boldogtalannak. Nem tudom beraktam-e a képet a Szicsről NLAW-val.
Sanszos, bár erre még azt mondom, ha a külföldi zsoldosra van pénz és egészségügy/oktatásra nincs már évtizedek óta, akkor valami nagyon rossz irányban áll..
Valószínűleg a Pentagon fizet nekik egy csomó mindent. Vagyis fizetni nem, de felvásárolja a készleteket és szállítási címnek Ukrajnát adja meg...
Kb. 3 hónapja kezdett el tömegesen megjelenni a rengeteg nyugati cucc az ukrán katonákon. Lowa bakancsok, Crye nadrágok, Mepro optikák, mindenféle modern plate carrier .... ukrán fizetésből kizárt. Ezzel párhuzamosan egyre nehezebb lett bakancsot és más cuccokat venni.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Nagy lehet a szar ha a jó öreg moslékkeverő is előkerült.. pedig mellényt mintha nem látnék a ruszkikon.
Na várj.....
Jó pár éve (20-30~kb) volt tanulmány arról mit érdemes fejleszteni a gyalogságnál.
Ugye a NATO arra jutott hogy az élőerő védelme mindennél fontosabb, mint a szentháromság figyelembevételével a páncélosoknál....
Merthogy a páncélozott gyalog lassú, fárad, többet eszik, miegymás.....de él.
Na meg páncél is jó sokba kerül....
Ruszkik is megcsinálták ugyan ezt, aztán oda jutottak hogy "mellénytörő" lőszert olcsóbb gyártani, illetve a gyalogság jobban érvényesül ha csak repesz-védő öltözetben van. ( Statisztika szerint 80%-ék sérülés-halál repeszek miatt van, csupán 20%-ék közvetlen találat.)
Szóval az oroszok jobban preferálják a kevlár (Repeszvédő) overált, mint a mellényt.
Nyugaton fordítva.....
Viszont van az a bizonyos lőszer....
5.45-nél, "lila" jelzéssel lehet megtalálni, az a " Mellénytörő".
Az 200-on 5.45-nél, minden ma használatos mellényt beüt.
Nem tudom a gyártástechnológiáját, de náluk ez van.
Aztán van a " Vörös-Fekete" (BZT), a páncéltörő-gyújtó.....
Na a ruszkik GPU lőszerből lehozták ezt a típust " Köztes"-be, az-az karabélyból is ezt eregetik....
Innen meg megint nem sok értelme van a mellényezésnek, per pillanat.