[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 442
46 337
113
Az oroszok egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. Putyin azért izmozik, hogy ne húzódjanak el a tárgyalások, mert minden halott orosz fiatal az ő népszerűségét csökkenti.
A hosszan elhúzódó megszállás, a gerillaharc erodálja népszerűségét, bármit is hazudozik.
Ukrán atom, NATO dandár, stb.
Te vagy Nostradamus? Hagyjuk már ezeket a javasasszonyi jóslásokat, koncentráljunk a tényekre. Azt is kevesen tudják, mi van, hát még azt, mi lesz.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
Én tényleg nem értem miféle orosz bukást meg tragikus teljesítményt vizionálsz. Alig egy hét alatt elfoglalták Ukrajna egyötödét, már szinte az egész déli tengerpart a kezükre került. Az ukránok mindeddig csak a nagyobb városokat tudták úgy-ahogy megvédeni. Jelenleg is zajlik az ukrán főerők katlanba zárása, a sorsuk megpecsételődött. Mindezt a védekező félnél kisebb inváziós erőkkel érték el, úgy hogy a légierejüket és a félelmetes tüzérségüket alig használják. Persze vannak veszteségeik, de háborúban vannak veszteségek.
A háború kimenetele nem kétséges. Inkább csak arról lehet szó, hogy öntik ránk az ukrán propit (Negan kedvenc szava) amiből az jön, hogy hullanak az oroszok, pusztul az orosz teknika, na meg önként el is hagyják azt. Na meg a hangzatos szonoklatokból, felvonulásokról erősebb és gyorsabb orosz hadserege számítottunk. Ettől függetlenül letaroljak Ukrajnát.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Asszem szakirodalom perceived losses-nek hívja.

Orosz részről kevés a közzétett videó, ukránok viszont pl. tegnap egy lelőtt Su-25-öst 3 napszakban 3 féle módon fotóztak, így sok helyen este már azt olvastad lelőttek 3 Su-25-öst.
Meg ez a rajtaütés is újra meg újra pörög, vagy 4 féle verzióban.

Ezzel azt az érzetett keltve, hogy az orosz veszteségek drasztikusan rosszabbak a valóságnál, ellenben az ukránok kisebbek.
Ezzel tisztában vagyok néhány napja kilőtt Tigr és T-80 párosról is volt vagy három nézőszögből készült videó. De ettől függetlenül vannak orosz veszteségek is, de az ukránoké súlyosabb.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 476
18 395
113
Én tényleg nem értem miféle orosz bukást meg tragikus teljesítményt vizionálsz. Alig egy hét alatt elfoglalták Ukrajna egyötödét, már szinte az egész déli tengerpart a kezükre került. Az ukránok mindeddig csak a nagyobb városokat tudták úgy-ahogy megvédeni. Jelenleg is zajlik az ukrán főerők katlanba zárása, a sorsuk megpecsételődött. Mindezt a védekező félnél kisebb inváziós erőkkel érték el, úgy hogy a légierejüket és a félelmetes tüzérségüket alig használják. Persze vannak veszteségeik, de háborúban vannak veszteségek.
A térkép csalóka. Nézd a városokat, mennyit foglalták el? Kettőt, hármat?
A veszteségeik mind az általuk vörössel jelölt területeken érik őket.
A városokat meg is kell majd tartani. A mészárlás miatt egyre ellenségesebb környezetben.
Az erő viszonyról senki nem tud semmit.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 413
10 200
113
BTR-4-ből eddig többet láttam kilőve mint nem, rács ide vagy oda, ha gyújt az RPG a rácson, a sugár akkor is átüti azt a kazánlemezt. Úgy néz ki tényleg itt a BTR platform vége.

Minden fórumozónak a figyelmébe ajánlom Binken azon nyilatkozatát amelyben újságírói kérdésre, azt válaszolta, hogy egy hét alapján nem fognak véleményt formálni és elemzést végezni az orosz hadseregről hadászati haditechnikai értelemben az ukrajnai invázió kapcsán ezt majd bizonyos idő eltelte után egy teljes körű minden részletre kiterjedő a Pentagon által elvégzett elemzés alapján fog megtörténni.....

Magyarul még az amerikai hadvezetés sem fog véleményt alkotni elemzést végezni az orosz hadseregről egy hét után, pedig aztán nekik minden infójuk anyagi és humán erőforrások meg van ehhez....

Vagy fordulatot várnak és nem akarnak beégni sokadjára is.
De csak addig míg közösségi gyűjtésből létre nem hozzuk a HTKA egész bolygót lefedő katonai célú felderítő műholdak hálózatát.....:)
Erre viccen kívül van lehetőség, csak havi több millió forint a hírszerzési feladatokra használható minőség és mennyiség.
Öt BMD-2--t látok és sajnos számtalan halottat.
A BMD könnyű páncélzata halálos csapda szerencsétlen ejtőernyősöknek.

Az orosz bukás maga alá temeti VDV-t is.
Eddig tragédia a teljesítményük.

Ez a felvétel a háború értelmetlenségének és az oroszok kudarcának szimbóluma.
A képzettségükről és az őket övező közhiedelmekről lehullott a lepel az biztos. Aki erre foteltábornokozik, annak ajánlom a különbségeket összevetni a tegnap Gostomelben felbukkant, BMD-4-esekkel felszerelt alegységgel. Az is VDV volt, úgy néz ki köztük is megvan az első- és másodvonalas felosztás.
Megjöttek a Stingerek?
Túl lassú és túl füstös Stingernek és Iglának is, az enyhe spirális mozgás egyértelművé teszi, hogy szovjet eredetű ATGM.
Persze vannak veszteségeik
Ezek a veszteségek nem a járulékos kategóriába tartoznak, és a 90%-a nem az ukránok képességein hanem az orosz hibákon múlt. Így is le fogják győzni az ukránokat, de milyen áron...
Elfoglalták Ukrajna egyötödét? Hát az aktív ellenállást tekintve ez még nem lejátszott menet, a térképek azt ábrázolják, hogy meddig jutottak el az oroszok és nem azt, hogy mit tartanak stabilan.
Persze alakulnak a katlanok és apránként fogyogat az ukrán légvédelem is, az ukrán sikerpropaganda hamis és a külföldi toborzás egyértelműen súlyos vérveszteségekre utal, de az eddigi orosz teljesítmény annak fényében, hogy a cél Ukrajna kitakarítása (Putyin mondta, nem én), nagyon kevés lesz.
Az ukránok sikeresek? Az eredmények ellenére az összeomlás kezdeti jeleit mutatják, úgyhogy nem. Az oroszok ettől függetlenül magukhoz képest jól teljesítenek? Szintén nem, árnyékuk a 2015-ös önmaguknak.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
A tegnapi 100+ fő Orosz kiskatonából túlélte 4 videoról éjjel beugrott a lenti. Amikor testvérek harcoltak testvérek ellen. :(:(:(:(

Komolyan mondom sírós.

Akit érdekel van egy nagyon jó orosz elemzés róla. Orosz de van hozzá angol felirat!
131-я Майкопская бригада в новогоднем штурме Грозного: полный разбор боя

De említhetném a pl Hostomeli VDV bevetést. A ledobott ~200? VDVsnek esélye se volt. Körbekerítve tüzérséggel (is) szarrá lötték őket. Egyszerűen nem értem mit gondolt ott (is) az Orosz hadvezetés.