[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ez teljesen világos a legelejétől kezdve.
És nem látják be a világ vezetői, hogy addig nem fog leállni, amíg ezt a tervet keresztül nem viszi.
Mostmeg már pláne nem fog leállni, hogy gyűlnek azért a halottak az orosz oldalon is.
Ráadásul ezzel, hogy nem engedik ki Mariupolból az ukránok a civileket, a nemzetközi közvélemény is ellenük fog fordulni.

Érdekes dolog még, hogy miért nem indult el az odesszai partraszállás, valamint a nyugat-belorusziából Lemberget célba vevő művelet.
Igazság szerint a beloruszok nem ússzák meg ígyse, meg úgyse, a saját részüket. Szóval innentől csak taktikai húzásnak érzem ennek a 2 iránynak a támadásának a késlekedését.
Mert ugye csak azzal is lehet tehermentesíteni a többintámadasi irányt, hogy ott kell velük szemben tartani erőket az ukránoknak. Ha pedig folyamatosan részleteiben elkezdik kivonni a védelmi erőket, hogy átcsoportosítsák máshova akkor az azt fogja jelenteni hogy amikor tényleg megindulnak, akkor úgy fognak átmenni az ukrán védőkön, mint kés a vajon.
Igazság szerint a parát már azzal fel tudják tartani, ha akár senki nincs az Odessza partjainál álló deszant hajókon.
Van egy olyan érzésem, hogy nem elsősorban területet akarnak foglalni, hanem, hogy minél több fegyverest fogjanak bent a lezárásokban.
Ez később akkor is jól jöhet, ha az elfogott külföldi állampolgárokat túszként akarnák használni cserébe a szankciók feloldására.
A most megjelent hírben szereplő 3000 amerikai veterán semmi másra nem lesz jó, mint golyófogónak, és ahogy írtam is, tárgyalási alapnak.

Szerintem az izraeliek már átlátták és be is ismerték, hogy mi lesz a vége az ügynek. Szerintem meg akarják menteni Zelenszkijt. Szerintem látják, hogy nekik ő még érték lehet.
És emiatt tárgyaltak a németekkel, és az amerikaiakkal is, hogy ne akarják mindenáron tovább szívatni az ellenállással az ukránokat.
És azért volt ennyire sürgős a közvetítői út, mert a saját felderítési adataik és helyzetképük biztosan jobb, mint ami az EU-s vezetők, vagy az ukrán vezetés rendelkezésére állna.
Azt gondolom, hogyha valahogy Zelenszijt ki tudják vinni a forgalomból, akkor az ukrán ellenállás és harcikedv is jelentősen csökken.
Bennem felmerült, hogy szándékosan nem zárják a nyugati határt. A humanitárius folyosókon a civilek el tudják, hagyni az ostromolt városokat, ahogy az oroszok elkezdeni elindulni nyugatra, nagyon sokan fognak továbbállni a környező országokba. Egyes becslések szerint Ukrajna lakossága eleve már csak 30 millió körül lehet. Az elmúlt napokban további egymillió ember lelépett. Egy esetleges megszállónak az az érdeke, hogy az ellenállásra, partizán harcra képes rétegek minél nagyobb számban lépjenek le. Most a férfiak előtt a határ zárva, többségben a nők jönnek gyerekekkel..nyilván az ottragadt férfiak a család után akarnak menni. Valamint sokan megállnak Ukrajna határain belül, mert reménykednek a csodában. Simán benne van a pakliban, hogy 5-6 millió ukrán elmenekül, pont a fiatal életerős réteg a gyerekekkel. Jó páran meg is fognak halni sajnos. Kegyetlenül hangzik de ezután az oroszok újra oszthatják a javakat. Föld, vállalatok, ingatlanok stb. Ezzel enyhíthetik a belső lázongást is. Oroszoknak az az érdeke minél többen hagyják el az országot, lehetőleg ne maradjanak csak az öregek, ezután a felszabaduló javakat orosz lakosságnak át lehet passzolni, ezzel javítva számukra az etnikai arányokat. Benne van a pakliban, hogy Ukrajna egy 20 milliós ország lesz csupán. Nem tudom volt-e olyan a világtörténelembe, hogy 10 év alatt egy ország populációja a felére csökkent...
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Lehet szidni a 444-et (teljesen jogosan, okádék banda) de itt nem nyúltak bele manipulatívan szaki mondandójába. Mondjuk lehet azért mert amit mond magáért beszél. Ez a fajta mentalitás (képtelen azonosulni a szülőhazája kultúrájával, valami nagyhoz akar tartozni, leegyszerűsített fehér fekete világképp, erős ragaszkodás képzelt értékekhez, de elég csak ha arra figyelünk ahogy moszkvát a mekkához hasonlítja) nagyon jellemző a nyugati iszlamista terroristákra. Az ideológia más de a mentális probléma ugyanaz, azt mondjuk nem értem minek jött haza, na nem mintha komolyan megbüntették volna.
Csak azért tettem be mert van egy hülye magyar gyerek eddig aki kiment és csatlakozott az Ukrikhoz. Annak se kis baj lehet a fejszerkezetében
 
W

Wilson

Guest
Március 6-án 12 órakor kezdődik a civil lakosság kitelepítése Mariupolból.

Forrás
: Pavel Kirilenko Donyeck Regionális Katonai Igazgatóság vezetője a Facebookon

"Ma (március 6. - a szerk.) 10:00 és 21:00 óra között tűzszünetet vezetnek be. 12:00 órától megkezdődik a civil lakosság evakuálása.

A humanitárius "zöld" folyosót a Mariupol - Portovskoye - Mangush (kikerülve Nikolszkoje) - Respublika - Rozivka - Bilmak - Pologi - Orekhov - Zaporozhye útvonalon alakították ki.

Részletek : A lakosság kitelepítése három pontról történik önkormányzati autóbuszokkal:

  • SK "Iljicsevec" (pr. Nakhimov, 53);
  • Drámai Színház (Teatralnaya tér 1.)
  • Kalmiusskaya regionális közigazgatás (pr. Metallurgov, 193).
A folyosó útvonalán személyi közlekedéssel is lehet haladni, önkormányzati közlekedési oszlopban (kizárólag a buszok mögött).

A hírek szerint az oszlop élén Vöröskeresztes kíséretet biztosítanak.

A regionális VA vezetője felszólította a várost elhagyó sofőröket, hogy lehetőség szerint járuljanak hozzá a civil lakosság kitelepítéséhez - vigyenek magukkal embereket.

Hangsúlyozta azt is, hogy szigorúan tilos letérni a humanitárius folyosó útvonaláról.

Emellett a rendőrség is értesíti a város lakóit.

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Oroszország az Odessza régióban RBC-500 kazettás bombákat használ PTAB-1M-mel

PTAB-1M lőszer az Odessza régióban

Oroszország az Odessza régióban RBC-500 kazettás bombákat használt PTAB-1M-el​


Az orosz repülőgépek a közelmúltban ledobtak egy RBC-500-as kazettás bombát az odeszai régióban, de úgy tűnik, hogy a PTAB-1M lövedékek többsége nem robbant fel.

Erről a Militarny számolt be a Conflict Intelligence Team nyomozóira hivatkozva .

Március 3-án a helyi média orosz légicsapásokról számolt be Bilenke falu és Zatoka üdülőfalu közelében az odesszai régióban.

Szóba került, hogy a csapások célja katonai egység vagy elektromos alállomás lehet. Így vagy úgy, Bilenky lakóit evakuálni kellett.

Március 4-én Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálatának főigazgatósága Odesza megyében közzétett egy videót , amelyen egy RBC-500-as bomba maradványai és PTAB-1M páncéltörő lőszerei láthatók, amelyek nem robbantak fel.


A SES alkalmazottai begyűjtik a PTAB-1M-et
A SES alkalmazottai begyűjtik a PTAB-1M-et

Bár Oroszország nem csatlakozott a kazettás lőszerek tilalmáról szóló egyezményhez, ezek emberi településeken történő felhasználása "alkalmatlanságuk" miatt háborús bűnnek tekinthető.

Meg kell jegyezni, hogy nyílt források szerint az RBC-500 PTAB-1M 268 lőszert tartalmaz, és a SES jelentése szerint 253 egységet találtak.

Ha csak egy bomba volt (és a második bombának semmi jele nem látszik a videón), az azt jelenti, hogy nem robbant fel az összes vagy majdnem az összes lőszer.
Az RBC-500 és a PTAB-1M maradványai Odesa régióban
Az RBC-500 és a PTAB-1M maradványai Odesa régióban

Ez viszont azt jelenti, hogy egyes lőszerek a légicsapás színhelyén maradhatnak, és veszélyeztethetik a civileket (különösen ezért hagyott fel a világ legtöbb országa a kazettás lőszerekkel).

PTAB-1M​

A PTAB-1M páncéltörő repülőgép bombát páncélozott járművek, eszközök megsemmisítésére tervezték: tankok, önjáró tüzérség, gyalogsági harcjárművek.
PTAB-1M
PTAB-1M

RBC-500 légibomba kazettás lőszerekkel.


RBC-500
RBC-500

Az RBC-500 PTAB-1M 268 PTAB-1M páncéltörő elemmel van felszerelve. Súly RBC 427 kg. Hossza 1954 mm, átmérője 450 mm.

Egy marha gyors kérdés:

Ugye ilyen nincs és soha nem is volt az ukránoknak?
Kizárt hogy fogtak egy pár darabot, kitették a kőre, körbefényképezték és most kijelentették az áldozat szerepben való feltűnés miatt, hogy kazettással szórja őket a VKS?
 

velizar

Member
2015. június 11.
38
41
18
o, hat MC utan Visaval sem tudnak mire menni meg Oo-ban sem...

marad az amex?

Within days, all transactions initiated with Visa cards issued in Russia will no longer work outside of the country and any Visa cards issued outside of Russia will no longer work within the country, the company said.
csinálnak sajátot. nem nagy truváj.
 
W

Wilson

Guest
Egy marha gyors kérdés:

Ugye ilyen nincs és soha nem is volt az ukránoknak?
Kizárt hogy fogtak egy pár darabot, kitették a kőre, körbefényképezték és most kijelentették az áldozat szerepben való feltűnés miatt, hogy kazettással szórja őket a VKS?
Lehet, ebben a háborúban mindent el tudok képzelni, de amikor pár nappal ezelőtt támadás érte a harkovi civileket jó pár felvétel felkerült a netre tegnap este sokszor átnéztem ezeket a felvételeket és biztos vagyok benne, hogy az egyik felvételen kazettás bombát használtak az oroszok..
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
ha errol az "LMTBQ.. armyrol" ha talana kepeket valaki, azt megkoszonnem.
Ahogy elképzelem őket Rózsaszín kamuflázsba, az Ak-ba bele dugva egy egy szál rózsa, és segg riszálva haladnak előre. Jajj istenem :D Hát az Oroszok a röhögéstől hasalnának el nem a golyótól :oops: :D
A hadi fogjokat meg megerőszakítanák valami Elton John zenére :D
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 518
15 012
113
Meszike!
A múltkorjában kértelek, hogy tájékozódj, olvass, tanulj inkább!
Orbán nem oroszbarát, hanem reálpolitikus. Nehéz ezt megérteni? Mi nehéz rajta? Orbán épp eléggé gyűlölte/gyűlöli a szovjet megszállókat, de neki MAGYARORSZÁG a fontos. Felfogható? Ha Te:
  • szeretnél holnap is enni;
  • ha szeretnél NEM gyalog menni munkába;
  • ha szeretnél békében élni a családoddal, stb.
akkor tudomásul kell venned, hogy egy nagyhatalom közelségében élsz! Légy jóban vele, mert legyőzni nem tudod, ha pedig basztatod, eltapos!
Ezért vagyunk NATO- és EU-tagok. Meg azért, mert 1918 és 1945 arra tanít minket, hogy ha NEM támadják hazánkat, akkor maradjunk békében. NEM Oroszország vette el véreinktől a nyelvhasználat jogát! Hogyan akarnak így EU-tagok (pláne NATO-) lenni? Megmondom: sehogy! Az EU most játszik velük, mert mire csatlakozhatnának, Te is nyugger leszel.
Élni akarnak békében, jólétben? Rendben, akkor viselkedjenek úgy! Még nem késő!
Nagyon is helyén van, hogy segítsünk a menekülőknek! Én is azt teszem, most is.... azért írok keveset. De engedtessék meg, hogy NE legyek ruszofóbnak kikiáltva, mert a fehéret fehérnek mondom, a feketét meg feketének. A kétszer kettő pedig még mindig négy!
Katonai múltam okán éppen eléggé gyűlölöm a háborút. Akár orosz indítja, akár amerikai, vagy bárki más. De amit a "pártatlan", "független" idióta média művel, az már vérlázító! Vagy nem is olyan idióta és csak a terv része?
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 401
8 626
113
Nem oroszbarát hanem gazdasági érdek! A kettő nem ugyan az! Vagy szeretnél te is itteni rezsit fizetni? Én kint vagyok Németbe, itt is kezd minden felfelé húzni. A disel ára már 2,20-2,50 euró! Autópályán még drágább is lehet. Örülj annak hogy nem a hideg szobában kell aludnod mert a főbérlő így spórol a fűtőolajjal. Vagy éppen a fával!
Valamelyik nap néztem hogy be akarják indítani az atom és hőerőműveket is a németek. Szóval amíg otthon olcsó a rezsi addig van gazdaság is. Itt lassan vas anyag se lesz. Szóval Viktorunk jól lavírozik

OFF

Mo-on nem olcsó a rezsi. A gáz- és üzemanyagárak magasabbak, mint ami a piaci árak alapján kéne hogy legyen. A lakossági rezsiköltségek egy részét a vállalatokra terhelik (nem segíti a gazdaságot), másrészt az MVM nemrég kapott százmilliárdokat az államtól, hogy kompenzálja a rezsicsökkentés miatti veszteséget. Vagyis a magyar ember a rezsicsökkentés árát a magasabb ÁFA vagy épp a romló oktatás és egészségügy képében fizeti meg.

A németek Energiewendéje részben kudarc, ezért építik az északi áramlatokat is. Most azért tervezik feleleveníteni az atomot és a szenet, mert csak így van esélyük a gázfüggőséget csökkenteni. Az atom bezárásokat amúgy is elsiették.

Egyébként ha annyira jó lenne Mo-on, akkor ott élnél, nem németben. De jobban megéri fizetned a német rezsit, mint Mo az ottanit.