[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 078
83 393
113
NEM a ruszkikkal van a baj, ők nem fognak támadni, hanem majd amikor menekülni fognak a sokak által csápolt nácik, és ki tudja milyen jöttment alakulataik. Amikor majd fegyverrel jönnek át a határon, gátlástalanul, minden mindegy alapon! Velük lesz a probléma ...
A másik gond az lesz, amikor a szarrávert, menekülő nácik Kárpátalja felé vonulnak vissza, és a kárpátaljai magyarokon fogják levezetni a vereségüket. Na akkor légy okos! Ott állsz majd a határon egy kvázi hadsereggel, és az orrod előtt lesz pogrom odakint. Na akkor lépjél okosat! Főleg, hogy a nato nem avatkozik be, te meg nem akarsz belekeverni. KO. Ha mák van, már túl vagyunk egy Fidesz-KDNP által megnyert választáson, több mozgástérrel, ha nem ők nyernek, akkor meg ígyis-úgyis végük. Kretének a különböző helyeken fognak veszekedni, nem a kárpátaljai magyarok lesznek a megmentendő ...
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 394
23 256
113
Gondoltam szólok. :)

Olaf Scholz német kancellár hétfőn arra hívta fel a figyelmet, Európa nem tudja biztosítani energiaellátását Oroszországból származó import nélkül. Hozzátette, az energiahordozókat szándékosan hagyták ki a szankciók köréből, mivel az orosz energia nélkülözhetetlen a német polgárok mindennapi életéhez.

A gáz ára Európában hétfőn az egekbe szökött, és a történelem során először meghaladta a 3600 dollárt 1000 köbméterenként.

Az árak tovább emelkednek, mivel a piaci szereplők tartanak az Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kimenetelétől. Eközben az orosz állami energiaipari óriásvállalat, a Gazprom nagy gázexportőr hétfőn közölte, hogy továbbra is rutinszerűen szállít orosz gázt Európába tranzitra Ukrajna területén keresztül.

"A Gazprom az európai fogyasztók kérelmeinek megfelelően, március 7-re 109,6 millió köbméter orosz gázt szállít tranzitra Ukrajna területén keresztül a szokásos módon - közölte újságírókkal Szergej Kuprijanov, a Gazprom hivatalos képviselője.
Na kérem ahogy a viccben Móricka mondta “az üzlet, az üzlet!”
Amúgy tényleg valahol morbid, hogy Ukrajna harcol a túlélésért és közben vígan jön rajtuk keresztül az orosz gáz. o_O
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 394
23 256
113
Az egész ugyebár abból indult ki, hogy kijött egy minisztériumi körlevél, hogy a laborokban az alábbi kórokozókat kérjük szíveskedjenek megsemmisíteni, lista. És bizony nagyon szép humán kórokozó lista volt, amik egyrészt marha jól terjedő humán betegségeket, másrészt potenciális biofegyver alapjait képezik már azóta, hogy ilyesmin töri a fejét az emberiség.
1. ha jönne előre a front és valóban dolgoznának ilyen patogéneken laborokban, ahogy jönne közelebb a front máshol is kiadnák ezt az ukázt, mert az első vonalban ahol lőnek nem akarhatjuk, hogy ezek rászabaduljanak az emberiségre, akár véletlenül. Ennek a levélnek akkor is ki kellett jönnie, ha semmiféle biofegyverprogram nincs.
2. elvileg igazad lehet, hogy lehet szabadabb a szabályozás, másrészről a humán erőforrás is olcsóbb lehet (veszélyességi pótlék, kártérítés etc), tehát az indokaid közgazdasági értelemben értelmesek, és valóban fogalmunk sincs mit csináltak pontosan azokban a laborokban
3. biofegyvernél a problematika nem a kórokozó léte, az szinte mindenkinek van, hanem a célba juttatás, az a nehéz és hétpecsétes titok, hogy a kórokozó fertőző maradjon a célbajuttatásig és a megfelelő szétterüléssel még megfelelően fertőző patogének legyenek elégséges mennyiségben, minőségben, megfelelő környezeti változóknál terítve, szóval nem olyan egyszerű ez, és nem a patogén léte a fő problematika. Na ezt szerintem soha nem "szerveznék ki". Nyilván minden jóravaló komoly patogéneket kutató intézetben vannak ilyenek, de mivel ez a szegényember WMD-je, Ukrajnából kinézném, hogy ők akár saját kútfőből is elkezdtek ilyesmin dolgozni, és az amik nem is ezzel a céllal száltak bele (minek, nekik van know how-juk, nem féltek a saját lakosságon kísérletezni).

Az USA biolaborjai a világon:


756a26c1ed4543a2baf6fd07788e4e42.jpg


És Ukrajnában:


4a82dce217dfe03720728b7397d4e852.jpg
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Gazprom nagy gázexportőr hétfőn közölte, hogy továbbra is rutinszerűen szállít orosz gázt Európába tranzitra Ukrajna területén keresztül.
Persze, mert másnak, pl. Kínának, ekkora mennyiséget per pillanat se eladni se leszállítani nem tudnának. Persze el lehet zárni a gázcsapot keleten, de akkor nyugaton meg a pénzcsap fog elzáródni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 078
83 393
113
Na kérem ahogy a viccben Móricka mondta “az üzlet, az üzlet!”
Amúgy tényleg valahol morbid, hogy Ukrajna harcol a túlélésért és közben vígan jön rajtuk keresztül az orosz gáz. o_O
Itt csápol egy réteg az ukriknak, tolja a képtelen ukri agitpropot, belelovallva magát lassan már abba - miközben éppen katlanok alakulnak ki -, hogy az ukrik nyerhetnek, mert jó agitproppal ez van a fősodratúban tálalva, pecig a cél az lenne, hogy minél előbb vége legyen. De az usa libsijei annyira utálják Putyint, hogy ugyan atomot nem kockáztatnának érte, de betenni bármikor betennének neki, így pusztulnak a civilek, az infrastruktúra, minden, csak hogy szopni lássák Putyint. De az meg nem így játszik, és ezzel csak a civilek szopnak. Pedig, ha nincs fegyver, nato hírszerzés, fősodratú agitprop, már rég vége lenne! Mert vége lesz, csak rámennek az ukri civilek, az eu gazdaság, az eu civilek megtakarításai, de cserébe lehetett drukkolni a maci ellenében. Megéri?
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
A másik gond az lesz, amikor a szarrávert, menekülő nácik Kárpátalja felé vonulnak vissza, és a kárpátaljai magyarokon fogják levezetni a vereségüket. Na akkor légy okos! Ott állsz majd a határon egy kvázi hadsereggel, és az orrod előtt lesz pogrom odakint. Na akkor lépjél okosat! Főleg, hogy a nato nem avatkozik be, te meg nem akarsz belekeverni. KO. Ha mák van, már túl vagyunk egy Fidesz-KDNP által megnyert választáson, több mozgástérrel, ha nem ők nyernek, akkor meg ígyis-úgyis végük. Kretének a különböző helyeken fognak veszekedni, nem a kárpátaljai magyarok lesznek a megmentendő ...
A NATO nem akadályoz meg benne, hogy "különleges katonai műveletbe" kezdj, a törökök is átjárnak a szomszédba fegyverrel, csak nem kötelezi semmi a többi tagállamot a részvételre az akcióban. Ettől még megvédhetjük a kárpátaljai magyarokat, ha addigra nem költözik át az összes menekülőként...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Nem tudni pontosan mikori videó, ma került feltöltésre. Mariupol, kilőtt orosz konvoj címszóval.
Mondjuk nem igazán értem, hogy ki és miért találja ki, hogy jó ötlet "csupasz" terepjárókkal Mariupolba bemenni. Értem, hogy az van... de akkor se biztos, hogy a legjobb megoldás. (Meg miért nincs más?)
 
  • Tetszik
Reactions: hete

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 493
18 429
113
Ha atomot dobna Ukrajnara
Elvileg igen, gyakorlatilag a néhai szovjet elméleti szakemberek (azért elméleti, mert ilyen sosem volt kipróbálva) doktrinálisan úgy kezelték, hogy egy 10-20 taktikai atomfegyvert nyugodtan le lehet dobni, mert azok csak taktikai fegyverek, nem lesz ellencsapás, ha nem atomhatalom NATO országra dobják... szóval ha a szovjet szellem még átjárja Oroszországot, akkor én erre nem vennék mérget, mert pl még a hidegháborúban is volt társadalmi vita anno USAban, hogy az amerikaiak meg akarnak-e halni Hamburgért? - NEM, Chicagoért, na azért már IGEN, szval azzal kapcsolatban, hogy a NATO konkrét védelmi helyzetben mit lépne, tudjafene amíg ki nem próbáljuk, az a baj, hogy sokak szerint a racionális vezető túlélni próbál és nem visszavágni, hogy esetleg teljes pusztulást hozzanak az egész világra, ergo a MAD épelméjűek között nem működik, csak két idiótával a székben, kérdés mi van, ha egy idióta van egy székben... mondjuk régivágású szovjetes mentalitással ...
Ha atomot dobna Ukrajnára:
1. Örökre elveszítené.
2. A legsúlyosabb gazdasági, politikai, társadalmi következmények sújtanák Oroszországot. Nincs olaj, gáz bevétel.
3. A fentiek miatt saját hatalmát kockáztatná, hisz semmit nem ért el, semmit nem kapott meg, viszont mindent bukhat. Oroszországot, a pozícióját, és valószínűleg az életét is.

Szóval az atom elég kontra produktív eszköz.
Bármilyen szinten, bárhol alkalmazva.
Nem véletlen, hogy amióta sokaknak van, senki nem alkalmazta.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Nem tudni pontosan mikori videó, ma került feltöltésre. Mariupol, kilőtt orosz konvoj címszóval.
Mondjuk nem igazán értem, hogy ki és miért találja ki, hogy jó ötlet "csupasz" terepjárókkal Mariupolba bemenni. Értem, hogy az van... de akkor se biztos, hogy a legjobb megoldás. (Meg miért nincs más?)
kb. két napja láttam ezeket a tigriket máshonnan
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Itt csápol egy réteg az ukriknak, tolja a képtelen ukri agitpropot, belelovallva magát lassan már abba - miközben éppen katlanok alakulnak ki -, hogy az ukrik nyerhetnek, mert jó agitproppal ez van a fősodratúban tálalva, pecig a cél az lenne, hogy minél előbb vége legyen. De az usa libsijei annyira utálják Putyint, hogy ugyan atomot nem kockáztatnának érte, de betenni bármikor betennének neki, így pusztulnak a civilek, az infrastruktúra, minden, csak hogy szopni lássák Putyint. De az meg nem így játszik, és ezzel csak a civilek szopnak. Pedig, ha nincs fegyver, nato hírszerzés, fősodratú agitprop, már rég vége lenne! Mert vége lesz, csak rámennek az ukri civilek, az eu gazdaság, az eu civilek megtakarításai, de cserébe lehetett drukkolni a maci ellenében. Megéri?
Ez egy kicsit Chamberlain-i logika; adjuk meg a macinak, amit jogosnak gondol, és akkor majd leül a málnásban csendesen eszegetni. De nem, mert kell majd a következő málnás is. Csak akkor az már a mi málnásunk másik oldala lesz.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Itt csápol egy réteg az ukriknak, tolja a képtelen ukri agitpropot, belelovallva magát lassan már abba - miközben éppen katlanok alakulnak ki -, hogy az ukrik nyerhetnek, mert jó agitproppal ez van a fősodratúban tálalva, pecig a cél az lenne, hogy minél előbb vége legyen. De az usa libsijei annyira utálják Putyint, hogy ugyan atomot nem kockáztatnának érte, de betenni bármikor betennének neki, így pusztulnak a civilek, az infrastruktúra, minden, csak hogy szopni lássák Putyint. De az meg nem így játszik, és ezzel csak a civilek szopnak. Pedig, ha nincs fegyver, nato hírszerzés, fősodratú agitprop, már rég vége lenne! Mert vége lesz, csak rámennek az ukri civilek, az eu gazdaság, az eu civilek megtakarításai, de cserébe lehetett drukkolni a maci ellenében. Megéri?
1945. márciusában is még sokan várták, hogy majd a wunderwaffe megfordítja a háború menetét. Azóta mi változott? Vannak autokrata-soviniszta vezetők; vannak ellenségnek kikiáltott kisebbségek, vannak hivatásos katonák -de ott az elitnek a fanatikus sovén alakulatok, vannak nemzetközi légiók, vannak Volkssturmok, meg még mindig Bandera az ikon... Sonst noch Fragen?
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Itt csápol egy réteg az ukriknak, tolja a képtelen ukri agitpropot, belelovallva magát lassan már abba - miközben éppen katlanok alakulnak ki -, hogy az ukrik nyerhetnek, mert jó agitproppal ez van a fősodratúban tálalva, pecig a cél az lenne, hogy minél előbb vége legyen. De az usa libsijei annyira utálják Putyint, hogy ugyan atomot nem kockáztatnának érte, de betenni bármikor betennének neki, így pusztulnak a civilek, az infrastruktúra, minden, csak hogy szopni lássák Putyint. De az meg nem így játszik, és ezzel csak a civilek szopnak. Pedig, ha nincs fegyver, nato hírszerzés, fősodratú agitprop, már rég vége lenne! Mert vége lesz, csak rámennek az ukri civilek, az eu gazdaság, az eu civilek megtakarításai, de cserébe lehetett drukkolni a maci ellenében. Megéri?
ja, Chamberlain is pont ígyérvelt a béke mellett, miután találkozott Hitlerrel. te is Chamberlain vagy?
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra and omae

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
igen és nem tudsz mást csak halogató harcot vívni ami területfeladással jár. vagy partizánharcot vívni ami meg az ország elvesztésével...
ha területet akar foglalni valaki vagy visszafoglalni bezony kell a hk... persze van a talibanmódszer 20 évig baszakodni és nyírni a saját civileket elfoglaltatni az országot meg robantgatni de ez szerintem számunkra nem opció.
Aha, és kőkemény 44 harcskocsival tartani fogjuk majd a 93 ezer km2 területet. Max. egy darab járást a 174-ből.

Kis ország vagyunk, limitált erőforrásokkal, hegyek nélkül, ezért az egyetlen sikerrel kecsegtető módszer az az, hogy a potenciális megszállókkal városi harcban és gerilla taktikával akkora árat fizettetünk, hogy ne érje meg neki lerohanni és megszállni minket. Fényes szemtől-szembe diadalt mi a 44 db Leo2-vel nem fogunk aratni a Hortobágyon senkivel szemben se.

Félreértés ne essék, a Leo2 az egyik legjobb tank a világon, én csak arról nem vagyok meggyőződve, hogy 44 darab megvásárlásának mi értelme volt. Ha 440-et vettünk volna, bár nem a legköltséghatékonyabb dolognak tartanám, de legalább katonailag érteném.
 
  • Tetszik
Reactions: Vasgyar

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Az USA biolaborjai a világon:


756a26c1ed4543a2baf6fd07788e4e42.jpg


És Ukrajnában:


4a82dce217dfe03720728b7397d4e852.jpg
Hahaha. Egy kicsit olvass még utána... az orosz narratíva kb biofegyver labornak adja el ezeket. Leírtam fentebb, magának a biofegyvernek a technikai problematikáit, amiknek semmi köze a patogénekhez. Ezek a laborok patogéneket kezelnek. Olyan vicces amikor valaki azt el tudja hinni, hogy biofegyver fejlesztéshez ennyi ennyire szétszórt laborra van szükség, gondolkozz már picit...