[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 476
46 630
113
Kreml: a politikai rendezés lehetőségeiről tárgyalt Putyin és Scholz
Az ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének lehetséges változatairól, a valamint a konfliktus humanitárius aspektusairól tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár - közölte szerdán a Kreml sajtóosztálya.
Putyin elmondta Scholznak, hogy az "ukrán nacionalisták" akadályozzák a civil lakosság távozását az orosz erők által ostromgyűrűbe vont ukrán városokból a számára megnyitott humanitárius folyosókon keresztül.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 476
46 630
113
Pavlo Kirilenko, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetője hivatalos csatornáján közölte: 17 ember sérült meg a mariupoli szülészeti kórház elleni légitámadásban, halálos áldozatok nincsenek.

A tisztviselő, mint azt a Le Figaro is kiemelte, elmondta: az adatok első kiértékelése szerint „nem volt gyermek a sérültek között, és senki nem halt meg” .
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 919
5 247
113
Ez nem lenézés ezek a tények emiatt van az, hogy sokan csodálkoznak az orosz légierő és az orosz hadsereg látszólagos sikertelensége miatt, amúgy hozzáteszem,hogy figyelembevéve a tényeket én nem tartom kudarcnak az orosz hadsereg eddigi teljesítményét, pontosan ennyi várható el egy átalakuló a modernizálása elején tartó orosz haderőtől ilyen hadműveleti tervek mellett, egy ekkora területű és népességű ország elleni támadó hadművelet esetén, amelynek a hadserege jól és elszántan harcol...
Nukleáris csapásmérő erőket újították meg elsőnek
Hogy hol vannak ennyien? Mindenütt. Ezért nincsenek sehol nagy számban.
A tengerpartokkal nem számolva, 3000 km hosszú határszakaszon rendezkedtek be védelemre - 1 km-re 100 fegyveres jut, mármint ha semmiféle mélységi védelmük és semmiféle tartalékuk nincs. De nyilván van valamennyi, és biztosan hagytak hátra egységeket a fontosabbnak ítélt hátországi pontokon is.
Régi háborús alapigazság, hogy aki mindent véd, az nem véd meg semmit. Ezt az első napok fényesen igazolták.

Mert ezzel szemben ha az orosz támadó ékekre csak 10-20 ezer fős csoportosításokat számolunk, mondjuk 10 km szélességben megindulva, máris bárhol kijön a 10-, 20-, 30-szoros túlerő. Ami viszont nem fog "méltó" ellenséggel találkozni, de - mint kiderült - nyűglődik a milicistákkal, punkokkal, civilekkel, meg azokkal a kisebb ukrán csoportokkal, akik lecsipkednek róluk ezt-azt, majd pucolnak vissza a lakótelepekre vagy az erdőkbe.
Ezt csinálták annó a vietkongok is meg Afganisztánban a mudzsahedek!Lehetett napalmozni stb de mivel volt utánpótlás és kitartás a "gerilla"harchoz sikert értek el az akkori "nagyhatalmak"ellen
 
W

Wilson

Guest
Részlet kérdés.
Jelenleg még van mozgástere a orosz elnöknek akár egy /Oroszország és Ukrajna számára is/ normális béke összehozására.
Nem mondanám részletkérdésnek főleg nem az orosz társadalom kapcsán,ráadásul a sorkatonák bevetése az ukrán invázióban további kérdéseket vett fel...
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Kiemelnék egy mondatott a feb. 22-i cikkből: Szergej Nariskin orosz kémfőnök, az SVR külföldi hírszerzésének vezetője pénteken azt mondta, hogy az ukrán csapatok „teljes mértékben” felkészültek a háborúra. (google fordító)
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Nem mondanám részletkérdésnek főleg nem az orosz társadalom kapcsán,ráadásul a sorkatonák bevetése az ukrán invázióban további kérdéseket vett fel...
Valaki írta itt az invázió előtt, hogy az orosz fegyveres erőknek még mindig kb. a fele sorállományú.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 546
8 973
113
Ezt a "villámháború" tervet honnan vettétek? Lehet, hogy én voltam figyelmetlen, de nem emlékszem semmi olyan konkrét bizonyítékra, ami az orosz terveket ismertette volna. Csak azt látom, hogy itt egyeseknek berögzült ez a "Putyin villámháborút akar" mantra és minden érv e köré csoportosul. Azt esetleg végiggondolhatnátok, hogy mi van, ha mégsem akar villámháborút? Ha egyszerűen van egy komótos hadműveleti terve és azt megpróbálják pontonként végrehajtani? Lehet, hogy hiányzik belőlem ez a zsigeri Putyingyűlölet, de az sem lehetetlen, hogy a sok nyugati ellenpropaganda ellenére nem gyengeelméjű vénember. Csak egy példa: az elmúlt napokban többször is megjelent, hogy az oroszok a hosszútávú szerződések értelmében folyamatosan szállítják a gázt AZ UKRÁN VEZETÉKEN! És ezt vastagon hangsúlyozták mindig! Mintha csak felkínálnák, hogy egy türelmetlen ukrán hazafi ugyan robbantsa már fel az orosz bevételi forrást! Viszont egy ilyen robbantásnál Ukrajna szembekerülne az Eu gazdasággal (hiszen megakadályozta a gáz megérkezését), de mivel az energiahordozókra szükség van, nem lenne más megoldás, mint megnyitni az ÉÁ2-t. Na, most tessék végiggondolni, hogy mi volt a cél eredetileg? Az ukrán vezeték leállítása és az ÉÁ2 beindítása... (Persze ez csak egy konteo, és csak azt hivatott bemutatni, hogy a sakktáblán még a legtöbb figura fent van és aki játszik az feltehetően Putyin és Zelenszkij. Na melyik a nagyobb játékos?

Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy volt villámháborús terv, hanem hogy arra számítottak, hogy ha elkezdik, az önmagában elég sokk lesz és attól összeomlik az ukrán védelem és nem tart soká az egész. De az ukrán ellenállás jobban kitart, és jöttek a brutális nyugati szankció, és most már nagyon kényelmetlen a konfliktus elhúzódása.

A gázszállítás meg az oroszoknak még fontosabb, mint Európának. Ezért szállítanak minden áron. A hidegháború idején is szállítottak szorgalmasan.
 
W

Wilson

Guest
760b576-274481404-266817395630720-8464423625101782222-n.jpg

REZNIKOV VÉDELMI MINISZTER KIJEVBEN. FOTÓ: A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM SAJTÓSZOLGÁLATA

Olekszij Reznikov védelmi miniszter az ukránokhoz fordult, hogy semmisítsék meg az orosz megszállók felderítésre szánt felszerelését.
Forrás : a miniszter facebook oldala
Reznikov : "Ezrek ellenállnak már a betolakodók által ideiglenesen megszállt területeken. Az ön hozzájárulása óriási!
Az orosz megszálló csapatok üzemanyaggal és lőszerrel való ellátása már sokkal bonyolultabbá vált. Nagyon sok eszközmegsemmisült. Sok életet segítettél megmenteni.

A következő kiemelt célpont az orosz elektronikus hadviselés és az elektronikus hírszerzési rendszerek. A háborúban sok múlik a modern technológián. Meg kell semmisíteni az orosz EW és RER rendszereket."

Részletek : Szerinte az ukrán hadsereg megsemmisíti az ellenséges páncélozott járműveket és harckocsikat, de az ukrán fegyveres erők további előnyhöz jutnak a megszállókkal szemben, ha elveszítik REM és EW eszközeiket.

Ezt a technikát az ukrán fegyveres erők repülőgépeinek, drónjainak és rakétáinak nyomon követésére használják. Amint a védelmi minisztérium kifejti, enélkül a megszállók "vakok" lesznek, és kiszolgáltatottak lesznek az ukrán fegyveres erők rakéta- és légicsapásaival szemben.

A miniszter köszönetet mondott az ukránoknak, akik megsemmisítették az orosz megszállók logisztikáját, megfosztva az ellenséget üzemanyagtól és lőszertől.
Reznikov fényképeket osztott meg az Ukrajna területén áthaladó REM és EW orosz katonai felszerelésekről.

Az Ukrajna területén áthaladó orosz megszállók REM és EW berendezéseinek típusai
Az Ukrajna területén áthaladó orosz megszállók REM és EW berendezéseinek típusai
INFOGRAFIKA: HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

Háttér :
  • Korábban március 4-én Reznikov miniszter az ellenség által megszállt területeken talált ukránokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy semmisítsék meg az ellenséges logisztikai oszlopokat.
  • Volodimir Zelenszkij elnök a megszállt területeken talált ukránokhoz fordult azzal a felhívással, hogy egyesüljenek és űzzék ki az ellenséget Ukrajna földjéről.
A biztonsági szolgálat lehallgatott telefonbeszélgetéseket terjesztett a megszállók és hozzátartozóik között, amelyekben elismerik, hogy Ukrajnában nagyon nehéz helyzetben vannak. Például a parancs a sors kegyére bízta őket, és nincs utánpótlásuk.

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
Nagy-Britannia kinyilvánította szándékát, hogy Ukrajnát MANPADS-ekkel látja el orosz repülőgépek ellen

2022. március 9 Starstreak

Nagy-Britannia kinyilvánította szándékát, hogy Ukrajnát MANPADS-el látja el orosz repülőgépek ellen​


Nagy-Britannia azt tervezi, hogy Ukrajnát hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel látja el.

A katonai hírügynökség a Reuters hírügynökségre hivatkozva számol be .

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Ben Wallace újságíróknak jelentette be szándékát.

Hangsúlyozta, hogy a MANPADS-k védelmi fegyverek, és segíteniük kell az ukránokat, hogy lezárják az eget az orosz légicsapások ellen.

Elmondta, hogy Őfelsége kormánya úgy döntött, hogy fontolóra veszi a Starstreak MANPADS átadását.
A miniszter kijelentette: a döntés már megszületett, és most keresik a módját annak, hogy az ukrán katonaságot mielőbb megtanítsák az ilyen típusú fegyverek használatára, és a szükséges mennyiséget eljuttassák Ukrajnába.

Starstreak MANPADS rakéta

A Startreak egy hordozható légvédelmi rendszer, amelyet Nagy-Britannia 1997-ben vett át. A bejelentett célmagasság 5000 m-ig, a hatótávolság 6000+ m. A 0,9 kg-os robbanófejjel ellátott rakéta 3,5 Mach sebességre képes. A robbanófej három kinetikus volfrám elem formájában került kialakításra.

StarStreak? Ohhh :p :D
PzFaust után még ez is? Vannak itt csemegék azért kérem :D
 
W

Wilson

Guest
Hogyan lehet villámháború egy Ukrajna nagyságú ország ellen? Oroszok sem gondolkodtak villámháborúban. Csak nem gomdolták, hogy a konvojaikat megállítják...
Szerintem pedig igen, arra számítottak, hogy az invázió megindításával az ukrán állam összeomlik, a hostomeli támadás(amelyett csekély erővel hajtottak végre) is ezt a célt szolgálta, és az, hogy határon felsorakoztatott erőnek csak egy részét használták fel az első napokban és azokkal is több ponton támadtak egy rendkívül széles arcvonalon azt bizonyítja a számomra, hogy nem számoltak érdemi ellenállással...
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Ez egyre jobb, szegény Putyin nem tudott arról,hogy orosz sorkatonákat küldenek az ukrán frontra......

A Kreml közölte, hogy Putyin nem tudott az ukrajnai sorkatonákról, és a felelősök megbüntetését követelte...​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 19:26​



b55e688-peskov-putin-getty.jpg

Peszkov ÉS PUTYIN, FOTÓ: GETTY IMAGES

A Kreml közölte, hogy Putyin orosz elnök utasította az ügyészséget, hogy büntessék meg azokat, akik felelősek a sorkatonák Ukrajnába küldéséért.

Forrás : Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára az újságíróknak nyilatkozva – írja a RIA Novosztyi

Részletek : Peszkov szerint az ukrajnai invázió megkezdése előtt Putyin utasítására az Orosz Föderáció fegyveres erői egységeinek valamennyi parancsnokát arra utasították, hogy kategorikusan zárják ki a sorkatonák bevonását bármilyen feladat ellátására Ukrajna területén.

"Putyin elnököt tájékoztatták ennek az utasításnak a végrehajtásáról" - mondta Peszkov.

Peszkov : „Az orosz elnök utasítására az Ukrajna területén különleges katonai műveletben részt vevő fegyveres erők egyes részeiben számos katonai szolgálatot teljesítő katona jelenlétével kapcsolatban anyagok kerültek benyújtásra. ezeket elküdték a Katonai Főügyészségnek az ezen utasítás be nem tartásáért felelős tisztviselők intézkedéseinek és megbüntetésének ellenőrzése és jogi értékelése céljából.

Háttér :
  • Március 7-én az agresszor ország elnöke, Vlagyimir Putyin orosz nőkhöz fordult, és megígérte nekik, hogy nem von be orosz sorkatonákat és tartalékosokat az Ukrajna területén folyó katonai műveletekbe.
  • Március 9-én a kijevi sajtótájékoztatón az elfogott orosz katonák azt mondt , hogy Ukrajnában orosz hadkötelesek harcolnak, akikkel a beleegyezésük nélkül kötöttek szerződést.
  • Ugyanebben az időben az agresszor ország védelmi minisztériuma elismerte , hogy Ukrajna területén hadkötelesek harcolnak. Biztosították, hogy "gyakorlatilag az összes ilyen katonát már visszavonták Oroszország területére".
A KGB-s kém aki semmiről se tudott... A valóság még annál is rosszabb mint hogy bevetette őket, mert azokat a kölyköket kifejezetten golyófogóként vetette be az első hullámban, hogy ne az értékes katonák törjék át a védvonalat.