[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ezt a másfél millát megint honnan veszed? Forrás?
Tehát 190 ezer elfoglalja harcban, és 1,5 milla kell, hogy a legyőzöttet felügyelje? Hmmm.
És amikor a II. vh. végén Berlinig mentek, és ott maradtak 50 évig, egy rommá lőtt hátországgal az hogyan működött?
Orosz elemzés

AZ UKRAJNA FELSZABADÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ MŰVELET 2022-BEN. AZ ELSŐ HÁROM NAPBAN. Első rész

Általános kérdések.

- Az Ukrajna felszabadítására irányuló, 2022. február 24-én indított katonai művelet a Nagy Honvédő Háború óta messze a legnagyobb létszámú és felszereltségű hazai katonai műveletnek tűnik. Ha további erőket vezényelnek be, akkor ez lehet a legnagyobb katonai művelet 1991 óta - amikor az USA vezette nyugatbarát koalíció az első Öböl-háborúban legyőzte Szaddám Huszein Irakját -. Jelenleg (2022. február vége/március eleje) még mindig kisebb léptékű, mint az Egyesült Államok 2003-as iraki hadjárata.

- A hadművelet időzítése (2022 eleje) érdekes módon egybeesett a nyugati és az ukrán fél külön (és nem túl nyílt) értékelésével arról, hogy az orosz hadsereg mennyire van felkészülve egy ilyen jellegű katonai akció végrehajtására 2022-ig. Ez a készenlét elsősorban számos újrafegyverkezési és átszervezési intézkedés befejezéséhez kapcsolódik. Több évvel ezelőtt (legkésőbb 2018-ban) adott becslések. Ami ismét azt jelzi, hogy az említett nyugati és nyugatbarát eszközök - egyértelműen hírszerző jellegűek - meglehetősen jól ismerik az oroszországi ügyek általános és konkrét helyzetét.

- Ez (a 2022-es ukrajnai különleges hadművelet) volt egyben az orosz hadsereg első frontszéli hadművelete a posztszovjet időszakban, nagy mélységű - potenciálisan több száz kilométeres "söpréssel" járó - akcióval, mivel a hatalmas nyílt terepen (délen főként sztyeppén, északon pedig erdőkön) nem volt összefüggő frontvonal. Sem a csecsenföldi (ahol minden offenzívát sekély mélységben, nehéz terepen hajtottak végre), sem a grúziai (hasonlóan), sem a szíriai tapasztalatok (túlnyomórészt felkelés elleni, légi és különleges erőkkel végrehajtott műveletek) nem alkalmasak itt összehasonlításra.

- A méret valóban lenyűgöző volt. Csak 2022. január 30-án a nyugati adatok szerint legalább 185 000 ember (100 000 reguláris katona és 85 000 mozgósított tartalékos) koncentrálódott a határvidéken. Február 20-ra a csapatok száma megduplázódott. Legalább 200 ezer főre emelkedett (miközben keletről folyamatosan érkezett az erősítés).

- Továbbá a katonák száma nem ismert. Oroszországban a civil személyzetet a teljes munkaidőben foglalkoztatott katonák 85%-ak megfelelő arányban képviselik. Ez legalább 170 000 civil alkalmazottat eredményezett. A Rosgvardiya számbeli ereje legalább 60 ezer harcos volt (és még legalább 10-20 ezer katona érkezett később, a különleges hadművelet megindulásával). Az LDNR (Luganszki és Donyecki Népköztársaságok) erőit legalább 100 000 főre emelték. Legalább 21-22 ezer donbászi lakost soroztak be. Legalább 15-16 ezer önkéntes is érkezett.

- Nyugati adatok szerint összesen akár 450 000 embert is bevethettek a harcokban. Ez valószínűleg alulbecslés. Számítások szerint legalább 700-800 ezer embert vetettek be Ukrajna ellen. Beleértve az összeset: az orosz fegyveres erők, a polgári személyzet, a hivatali egységek (Belügyminisztérium, FSZB), az LDPR egységei stb. Ezeknek legfeljebb 20-30%-a (200.000-220.000 ember, akiknek a fele LPRN) vonult harcba a hadjárat első napján.

- Érdemes megjegyezni, hogy a benne rejlő lehetőségek ellenére ez még mindig elégtelennek tűnik. Ugyanazok az amerikai szabványok, amelyekre a modern orosz katonai parancsnokok szívesen támaszkodnak, 20-25 embert írnak elő az ellenség 1000 fős lakosságának ellenőrzésére. Ukrajna esetében ezek a számok akár egymillió orosz katonára is rúghatnak. A frontvonalbeli offenzíva normái szerint legalább 1500 km. (mivel Ukrajnát jelenleg nem támadják az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös teljes határvonal mentén) szintén közel az egymilliós létszám.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
Szánalmas miért, mert ez a valóság és bezavar az álmodozásba....:).Az orosz nem az amerikai gazdaság, hogy a fedezet nélküli dollárokkal tud operálni....Hiába nyomtat rubelt nem fog érni semmit, hogy, hogy nem kell finanszírozni a megszállást csak nem kifejlesztették az oroszok a fényevő orosz katonákat?....:).És nem csak a megszállást kell finanszírozniuk hanem a megszállt területek infrastruktúráját is nyugdíjakat, béreket stb....
Nem Wilson rubelba fizetnek olvastad, tehát a nyugatnak érdeke lesz a stabil árfolyam amúgy kitapétázhatják vele a bankokat.
 

tanitvany13

Well-Known Member
2022. március 5.
63
280
53
Szánalmas miért, mert ez a valóság és bezavar az álmodozásba....:).Az orosz nem az amerikai gazdaság, hogy a fedezet nélküli dollárokkal tud operálni....Hiába nyomtat rubelt nem fog érni semmit, hogy, hogy nem kell finanszírozni a megszállást csak nem kifejlesztették az oroszok a fényevő orosz katonákat?....:).És nem csak a megszállást kell finanszírozniuk hanem a megszállt területek infrastruktúráját is nyugdíjakat, béreket stb....
Önellátók gabonából, a Kínaiak segítségével szerintem cukorral, sóval sem lesz gond.Legfeljebb lesz jegyrendszer, az orosz nép el fogja fogadni(Szu beidegződések), kezd kicsit fájdalmas lenni nekem ez a vágyvezérelt gondolkodás, mondom ezt úgy, hogy nem nagyon szeretném ha Magyarország Oroszországgal lenne közvetlen határos...de most, hogy már Lempberg mellett is akcióznak kezd elszállni az az illúzióm, hogy meghagyják a Nyugat-Ukrajnát önálló államnak...:confused:
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 196
113
Az ukránok eredményes tárgyalásokra számítanak a következő napokban
- Oroszország „sokkal érzékenyebbé válik az ukrán álláspontra”, és „konstruktív beszélgetésbe kezdett - idézte Mikhailo Podoliak ukrán elnöki tanácsadó szavait a BBC vasárnap.
Zelenszkij elnök tanácsadója szerint a következő néhány napban konkrét eredményeket érhetnek el az oroszokkal folytatott tanácskozáson. Mint mondta, Ukrajna javaslatai az asztalon vannak. Hozzátette, hogy keményen küzdenek, az orosz csapatok kivonását és tűzszünetet követelnek, és nem fognak feladni egyetlen poziciót sem.

Ezek annyira ellentétes állítások. Mindkét fél szerint elmozdulás van a tárgyalásokban. Eközben mindkét fél ragaszkodik a saját követelményeihez. Akkor mi az elmozdulás? Kiknek szólnak ezek a nyilatkozatok?

Szerintem a naivaknak, befolyásolható közvéleménynek.

Az oroszoknak kb/min. még egy hét amíg elérik a --sok forrás által becsült-- területi céljaikat --ütköző-állam+bábállam--, az 1-2 hét alatt még az USA-nak sok áldozatot kell mutogatni az erősebb szankciók és esetleg Japán/India/bárki becsatlakozásáért, +1-2 ezer orosz halott katona a pár milliárdnyi elpusztult orosz hadfelszerelés.

Vagyis az 1-2 héten belüli béke valójában senkinek nem érdeke. A látszat mindkettőnek.

Amíg az orosz fölény nem lesz nyilvánvaló és tagadhatatlan és az oroszok számára előnyös, addig nem lesz meg az ukránokon(USA-n) a nyomás --minek változtasson a számára előnyös helyzeten, amíg az fennáll--, a kényszer akkor is csak az lesz, hogy Oroszország immár előnyt tud kovácsolni a nyilvánvalóan javára fordult helyzetből, demonstrálni tudja erejét, részben akár haditechnikai (rész)eredményeit, és akár még igazát is a közel évtizede tartó népirtásról.


.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 217
3 563
113
Az Ukrán Fegyveres Erők lefoglalták az oroszoktól az RB-301B Boriszoglebszk-2 rádióelektronikai harcászati rendszert.....

Erről a Militarny számolt be.

Az ukrán szárazföldi erők jelentették, hogy az ukrán szárazföldi erők 10. gárdista rohamdandárjának sikerült megszereznie az orosz hadsereg rádióelektronikus hadviselési rendszerét.

( A 10. önálló gránátos és rohamdandár (10. gránátos brigád) az ukrán hadsereg hadseregének katonai egysége, más néven Edelweiss.)

A fegyveres erők is megjegyezték, hogy az ellenség REB komplexumát most ellenük fogják használni.

rus-REB1.jpg
A rendszer az MT-LB könnyű páncélozott hordozó platformra épülő több helyhez kötött járműből áll.

A Borisoglebsk-2 számos dízelgenerátort tartalmaz. Ezenkívül lehetőség van a meglévő polgári és ipari infrastruktúrából történő energiaellátásra is.

Ebben az esetben a komplexum gépeit 220 vagy 380 V-os feszültségre és 50 Hz-es frekvenciára lehet csatlakoztatni.

unnamed-file-3.jpg

Az orosz REB RB-301B Borisoglebsk-2 komplexum. Fotó: 10 OGShBr.

A komplexum különböző típusú berendezésekből áll, amelyeket a feladatok széles körének megoldására terveztek.

Vannak rádiónavigációs berendezések, amelyek célja a rádiójelek észlelése és az azokról szóló adatok továbbítása a komplexum más elemei számára.

2-2.jpg

Az orosz REB komplex RB-301B "Borisoglebsk-2". Fotó: 10 OGShBr.

Van egy gép is, amely zavaró berendezéssel rendelkezik. A harci műveletek minden szakaszát az önjáró irányítópont irányítása és parancsnoksága alatt hajtják végre, amely feldolgozza az észlelt jelekre vonatkozó adatokat, és utasításokat ad az elnyomó rendszereknek.

4-1.jpg



Harkovnál az ukrán haderő által megsemmisített orosz DT-30-as lánctalpas szállítójárműve.....

Az orosz hadsereg DT-30 „lovagja” megsemmisült Harkiv régióban



Nem semmi, lassan minden rendszerben álló technikából sikerül veszteni, még a ritkaságokból is, mint a 301-es... :D

T-90A, talán még nem volt...
BMD-4-ek:
https://twitter.com/UAWeapons/status/1503017217784532994
Győzelem napi parádét is megjárt Tor:
https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1502913710075133953
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: Wilson and Hortator

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A bolgárok is két év késéssel kapják meg az F16-osokat és ezt jóval az ukrán háború előtt jelentették be.
Világos de a cica nem jelezte már előre hónapokkal a konfliktust a saját politikusaiknak?
Mintha a fősodor média hozta volna le 2021.12. hónapban hogy ha a usa nem csinál valamit akkor két hónapon belül megtámadja oroszország ukrajnát /fokozza a eddigi agressziót.
 

tanitvany13

Well-Known Member
2022. március 5.
63
280
53
W

Wilson

Guest
Nem Wilson rubelba fizetnek olvastad, tehát a nyugatnak érdeke lesz a stabil árfolyam amúgy kitapétázhatják vele a bankokat.
Csak azoknak az országoknak,fizetik ki rubelben az adósságukat akiket ráraktak a barátságtalan országok listájára, de nagy jelentősége nincsen mert a szankciók ezen hatását a nyugat már beárazta, értsd veszteségként leírta....
 
W

Wilson

Guest
Nem semmi, lassan minden rendszerben álló technikából sikerül veszteni, még a ritkaságokból is, mint a 301-es... :D

T-90A, talán még nem volt...
BMD-4-ek:
Győzelem napi parádét is megjárt Tor:
https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1502913710075133953
Bizony én is azt néztem, lesz mit tanulmányozni az amcsiknak....:)
 
  • Tetszik
Reactions: tacticool

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Légibomba maradványait találták a Zágrábban lezuhant drón roncsai között​


Ha volt akkor bocsánat
Siralmas.... Remekül működnek a NATO radarok transzponderrel repülő, véletlen be nem jelentkező utasszállítók esetén de egyébként totál védtelenek vagyunk. Már valami robbanószerkezet is volt rajta... Óriási!!! Végigkísértük a repülését... Paks? Egyébként az Ukránok üzentek egyet ezzel Szerbiának, mivel nem találták méltónak a kiállást a nagy honvédő háborújukhoz , ez holt biztos. Lám, két NATO országon keresztül is elérjük a fővárost! Kis hátszél az ócskavasnak és Belgrádban esik le! Kérdezem közben a hozzáértőktől: Ha úgy volt beállítva, hogy Belgrád a célpont, akkor van-e benne valami, ami miatt nem robban fel a benne lévő állítólagos robbanószerkezet, mivel a lezuhanás helye nem egyezik a cél koordinátáival? Ha van, akkor ez merénylet vagy inkább Ukrán támadás volt Szerbia ellen. Azért nem ellenünk, gondolom én, mert most rosszul jöttek volna ki belőle a NATO előtt. Unom már nagyon ezt a tetű Ukrán bandát!
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ez ki fog égni, legfeljebb az olvadt fémet tudják tanulmányozni, amúgy nem értem minek gyújtották be.

Kérdés miért mennek nagyon közel nézelődni /t-90 a teteje ég.
A SV alatt a Usa "konzervnyitásnak" hívta a szlengben a szovjet harckocsik kilövését mert hogy a tárolt lőszer + páncélzat miatt felfelé robbant.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby