[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113
Ne haragudj Monte, de azt hiszem először kell röhögőjelet tennem arra, amit leírtál. Oroszország nem azt lépte, amit kikalkuláltál és most sírsz. Itt egyedül az EU vesztett eddig.
Nem haragszom, teljesen igazad van.
Nekem meg jogom van csalódottnak lenni (ezzel kezdtem), dühösnek lenni és ezt szökőévente egyszer közzétenni.

Sosem voltam sem Putyin, sem orosz ellenes, sőt, sok szempontból reméltem/remélem, hogy képesek pozitív változást hozni a világban, miután az is pontosan látható, hogy a Nyugat vezetői is non-stop kétszínű és hazug politikát folytatnak, most meg főleg.
De ettől függetlenül ez nem mentesíti Putyin Oroszországát sem a felelősség alól és mindig van választási lehetősége mindenkinek.

A lényeg, hogy baromira nem tetszik az, amit látok.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 619
55 377
113
Persze, rövidesen válaszolok is.

Közben én is ajánlanék egy videót Robert C. Casteltől, aki az IDI (Israel Democracy Institute) kutatója és biztonságpolitikai szakértője. Előre szólok, az ő nézetei nagyon távol vannak a most divatos európai/nyugati mainstream szakértők véleményétől, nem tudom, hogy kinek van vagy lesz igaza, de nem árt képben lenni egy jeruzsálemi szakértő véleményével sem.

Kötelező olvasmány !!!!!
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
A két vélemény (a Monguzé és a tiéd) kiegészíti egymást és a kettő közelít a valós állapothoz. USA szarban van, Kína is abba kerülhet, mert az Európai piac veszélybe kezd lenni, az orosz energia piac is elveszhet, ha beáll a nyugati szankciókba (ezzel tenne egy újabb szívességet usanak, ő lenne a 3. légy az orosz és EUmellett) ill. Amerika nem egy megbizható partner.
Kína kivár, de a szíve - kereskedelem és angolszászok iránti bizalmatlansága miatt - inkább az orosz és europai vonalat preferálja.
Európának az usanak alávetett vezetése miatt nincs önállo döntési lehetősége. Igaz ha az USA túltolja a szankciózást könnyen lehet, hogy fellázadnak a tömegek és el kergetik a komprador politikusokat. Akármennyire jólenne az USA-nak ezzel az úttal tönkretenni europát, azért vigyáznia kell. Még a végén felszabaditóként fognak az oroszokra tekinteni az europaiak.
Putyin mindezt látja. Kérdés, ki akarja-e használni azzal, hogy európát felszabadítaná legalább No-íg (maradék idővel csatlakozna, mivel az USA-nak iszonyatos pénzbe kerülne ezen országok fenntartása). De ehhez Neki be kell vállalni egy nagy háborút, amiben még a taktikai nuki is benne van, lengyelek és románok megszelidítése okán és a többi európai okulására. Ha Putyin nem beépített embere a cicának és az orosz/európai ember érdekét nézi, europát legalább No.-ig, vissza kellene szerezze az USA-tól és partneré kell tennie.

Már ne haragudj, de a Monte és az én véleményem nem egészíthetik ki egymást, mert teljesen ellentétes amit Monte és én állítunk:

Monte ezt mondja: az USA megszerzi az EU-t, Kína Oroszországot, és 2 pólusú világ lesz: USA és Kína.

Én pedig ezt mondom: az USA és Oroszország felosztják egymás között az EU-t, az EU megszűnik, Nyugati része az USA-é lesz, Keleti része (Berlinig!) Oroszországé. Ezzel létrejön az új SZU, és 2 pólusú világ lesz: USA és SZU. Kína pedig elsorvad.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Nemhinném. hogy Oo. egyezkedik azUSA-val. Nem bizik az orosz az angolszászokban. Megszerzi erővel ami kell, az USA “egyetértő” savanyú mosolya mellett. Mint két ellenfél fognak Európán osztozni. Aztán átsorol Ázsia mellé. Kína is csak egy partner lesz a sok közül. Mit kezdene egy Kína ellenében létrehozott SzU2- vel egy US-nak kiszolgáltatott EU szomszéddal? Plusz még az elidegenedett Kína! Nagyon rövid időn belül sorra kerülne Oo., hogy nyugat megszerezze a fennmaradásához (értsd Kína legyőzésében) szükséges erőforrásokat.

Oroszország nem egyezkedik az USA-val, hanem KIKÉNYSZERÍTI, hogy az USA hozzon létre vele paktumot.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Ebben az esetben meg kell osztozanak Európán, kb. a Huntington vonal mentén, ami annyiban fog módosulni, hogy a Kárpátokon fog menni a határ.

Ez téves, mert Oroszország Berlinig fog menni. Amit írsz, az egy nagyon veszélyes kalandba fogja belerángatni a Magyar Honvédséget, mert a Huntington vonalas hipotézised szerint a Kárpátokon túli része Romániának Oroszországé lesz,
viszont a Kárpátokon innen pedig Erdély a Nyugaté, amely abba a vesztes kalandba fogja belerángatni Magyarországot, hogy AMERIKAI oldalon próbáljuk meg visszafoglalni Erdélyt az orosz oldalra átkerült Romániával szemben.

Ez pedig azért lesz bukás, mert NEM a Huntington vonalnál lesz a határ, hanem Berlinnél: az USA Oroszo. paktum szerint Moszkva az EGÉSZ VSZ/KGST-t visszakapja. Tehát ha mi beugrunk - a Nyugatot amerikai oldalon "védelmezve" - Erdélyt visszaszerezni az orosszal és románnal szemben, akkor annak iszonyatos bukás lesz a vége, mert Amerika cserben fog minket hagyni, hiszen ők Moszkvával úgy egyeztek, hogy Moszkva Berlinig megy, nem pedig a Huntington vonalig. Úgyhogy légyszives ne propagáld a Huntington vonalat, mert hibás következtetésre fog jutni miatta a magyar vezetés.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 564
113
Most amit tehet európa az az, hogy behívja a legnagyobb áruló szakértő románokat brüsszelbe, és kidolgoztatja velük, hogy európa hogy tudná legjobban elárulni az angolszászokat. Begbízzák a románokat, hogy szervezzék meg a kiugrást és kezdjék meg a titkos tárgyalásokat a győztes kínai orosz hatalmakkal. Így európa a győztesek oldálára kerülhet minden véráldozat nélkül mindenki boldogságos lesz.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Most amit tehet európa az az, hogy behívja a legnagyobb áruló szakértő románokat brüsszelbe, és kidolgoztatja velük, hogy európa hogy tudná legjobban elárulni az angolszászokat. Begbízzák a románokat, hogy szervezzék meg a kiugrást és kezdjék meg a titkos tárgyalásokat a győztes kínai orosz hatalmakkal. Így európa a győztesek oldálára kerülhet minden véráldozat nélkül mindenki boldogságos lesz.

Érteni vélem az iróniát a hsz -edben (persze lehet tévedek), de hasonló gondolatmenetet alapul véve akkor a Trianon mintájára Romániához csatolnák cserébe még Nyugat-EU -t is legalább Brüsszelig? Ilyenformán kialakítva Nagy-Romániát, mint az egységesült Európa? ... :)
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 564
113
Érteni vélem az iróniát a hsz -edben (persze lehet tévedek), de hasonló gondolatmenetet alapul véve akkor a Trianon mintájára Romániához csatolnák cserébe még Nyugat-EU -t is legalább Brüsszelig? Ilyenformán kialakítva Nagy-Romániát, mint az egységesült Európa? ... :)
igen ez is egy vonzó alternatíva. :) főleg az európaiaknak
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 210
2 694
113
Ez téves, mert Oroszország Berlinig fog menni. Amit írsz, az egy nagyon veszélyes kalandba fogja belerángatni a Magyar Honvédséget, mert a Huntington vonalas hipotézised szerint a Kárpátokon túli része Romániának Oroszországé lesz,
viszont a Kárpátokon innen pedig Erdély a Nyugaté, amely abba a vesztes kalandba fogja belerángatni Magyarországot, hogy AMERIKAI oldalon próbáljuk meg visszafoglalni Erdélyt az orosz oldalra átkerült Romániával szemben.

Ez pedig azért lesz bukás, mert NEM a Huntington vonalnál lesz a határ, hanem Berlinnél: az USA Oroszo. paktum szerint Moszkva az EGÉSZ VSZ/KGST-t visszakapja. Tehát ha mi beugrunk - a Nyugatot amerikai oldalon "védelmezve" - Erdélyt visszaszerezni az orosszal és románnal szemben, akkor annak iszonyatos bukás lesz a vége, mert Amerika cserben fog minket hagyni, hiszen ők Moszkvával úgy egyeztek, hogy Moszkva Berlinig megy, nem pedig a Huntington vonalig. Úgyhogy légyszives ne propagáld a Huntington vonalat, mert hibás következtetésre fog jutni miatta a magyar vezetés.
Pedig ez amolyan ingaelvet kovetne ami termeszetes folyamat:
  • az SZU1 "tul kilengett" Ny-ra,aztan szetesett
  • az US tulsagosan "kilengett" ezutan K-re, amit igy reagaltak le az oroszok
  • tehat kovetkezne, hogy a 2 veglet kozott allapodik meg "valahol"

En azert remenykedek, hogy szamunkra kedvezeoen is alakulhatna egyszer mar . .. :(

Ami erdelyt illeti, nem "kell" szerintem erte "tenni" semmit:

1. a Ny-t sose engedne, hogy ujra megkapjuk, mert ok mar csak ilyen szovik
2. ha latjak az ottani nepek, hogy szorul a hurok, fuggetlen erdelykent maradnak az EU reszei ha kell . . . gazdasagilag meg lehet, hogy jol is jarnanak ezzel .. .
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Pedig ez amolyan ingaelvet kovetne ami termeszetes folyamat:
  • az SZU1 "tul kilengett" Ny-ra,aztan szetesett
  • az US tulsagosan "kilengett" ezutan K-re, amit igy reagaltak le az oroszok
  • tehat kovetkezne, hogy a 2 veglet kozott allapodik meg "valahol"

En azert remenykedek, hogy szamunkra kedvezeoen is alakulhatna egyszer mar . .. :(

Ami erdelyt illeti, nem "kell" szerintem erte "tenni" semmit:

1. a Ny-t sose engedne, hogy ujra megkapjuk, mert ok mar csak ilyen szovik
2. ha latjak az ottani nepek, hogy szorul a hurok, fuggetlen erdelykent maradnak az EU reszei ha kell . . . gazdasagilag meg lehet, hogy jol is jarnanak ezzel .. .

Az ingaelv nem rossz gondolat, de azért nem fog az ingaelv szerint most a 2 véglet között megállapodni, mert azzal sem Oroszo., sem az USA nem érné el a KÖZÖS célját: ami az EU felosztása Németország vonalánál.
 
  • Tetszik
Reactions: kétkedő

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113
Oroszország nem egyezkedik az USA-val, hanem KIKÉNYSZERÍTI, hogy az USA hozzon létre vele paktumot.
Pontosabban az amerikai geopolitika elmúlt húsz éve hozta rá Moszkvára a parát, ami miatt az oroszok mostanra erővel akarnak olyan helyzetet teremteni, hogy alku legyen - vagy atomháború.

Az mondjuk teljesen egyértelmű, hogy az egykori Kijevi Rusz területére NATO egységeket és támadó (akár nukleáris potenciált is jelentő) fegyverzetet telepíteni nyílt arculcsapás.
Azzal meg senki ne jöjjön, hogy a NATO védelmi szervezet meg nem telepítene atomfegyvereket Ukrajnába, mert ad1. papíron annak nevezünk egy szervezetet, aminek akarunk, ad2. ha Ukrajna NATO tag, akkor csak és kizárólag egy döntés kérdése bármikor a jövőben Moszkva kapujába támadó eszközöket telepíteni.
Ha nem így lenne, akkor az USA mit hisztizett '62-ben Kuba miatt?

Félreértés ne legyen, azért, mert megorroltam az oroszokra a hadműveletek megindítása miatt, attól még pontosan látom, hogy az USA mit művelt és művel non-stop.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113
Ez téves, mert Oroszország Berlinig fog menni. Amit írsz, az egy nagyon veszélyes kalandba fogja belerángatni a Magyar Honvédséget, mert a Huntington vonalas hipotézised szerint a Kárpátokon túli része Romániának Oroszországé lesz,
viszont a Kárpátokon innen pedig Erdély a Nyugaté, amely abba a vesztes kalandba fogja belerángatni Magyarországot, hogy AMERIKAI oldalon próbáljuk meg visszafoglalni Erdélyt az orosz oldalra átkerült Romániával szemben.

Ez pedig azért lesz bukás, mert NEM a Huntington vonalnál lesz a határ, hanem Berlinnél: az USA Oroszo. paktum szerint Moszkva az EGÉSZ VSZ/KGST-t visszakapja. Tehát ha mi beugrunk - a Nyugatot amerikai oldalon "védelmezve" - Erdélyt visszaszerezni az orosszal és románnal szemben, akkor annak iszonyatos bukás lesz a vége, mert Amerika cserben fog minket hagyni, hiszen ők Moszkvával úgy egyeztek, hogy Moszkva Berlinig megy, nem pedig a Huntington vonalig. Úgyhogy légyszives ne propagáld a Huntington vonalat, mert hibás következtetésre fog jutni miatta a magyar vezetés.
Ha az orosz hadsereg egy szép napon Berlinig megy, azt harmadik világháborúnak fogják hívni, bárhogy is csűrik-csavarják a szót. Jut eszembe, voltaképpen most kezdődött el, csak még nem így hívják..., egyelőre.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113
Ez téves, mert Oroszország Berlinig fog menni. Amit írsz, az egy nagyon veszélyes kalandba fogja belerángatni a Magyar Honvédséget, mert a Huntington vonalas hipotézised szerint a Kárpátokon túli része Romániának Oroszországé lesz,
viszont a Kárpátokon innen pedig Erdély a Nyugaté, amely abba a vesztes kalandba fogja belerángatni Magyarországot, hogy AMERIKAI oldalon próbáljuk meg visszafoglalni Erdélyt az orosz oldalra átkerült Romániával szemben.

Ez pedig azért lesz bukás, mert NEM a Huntington vonalnál lesz a határ, hanem Berlinnél: az USA Oroszo. paktum szerint Moszkva az EGÉSZ VSZ/KGST-t visszakapja. Tehát ha mi beugrunk - a Nyugatot amerikai oldalon "védelmezve" - Erdélyt visszaszerezni az orosszal és románnal szemben, akkor annak iszonyatos bukás lesz a vége, mert Amerika cserben fog minket hagyni, hiszen ők Moszkvával úgy egyeztek, hogy Moszkva Berlinig megy, nem pedig a Huntington vonalig. Úgyhogy légyszives ne propagáld a Huntington vonalat, mert hibás következtetésre fog jutni miatta a magyar vezetés.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113
Pedig ez amolyan ingaelvet kovetne ami termeszetes folyamat:
  • az SZU1 "tul kilengett" Ny-ra,aztan szetesett
  • az US tulsagosan "kilengett" ezutan K-re, amit igy reagaltak le az oroszok
  • tehat kovetkezne, hogy a 2 veglet kozott allapodik meg "valahol"

En azert remenykedek, hogy szamunkra kedvezeoen is alakulhatna egyszer mar . .. :(

Ami erdelyt illeti, nem "kell" szerintem erte "tenni" semmit:

1. a Ny-t sose engedne, hogy ujra megkapjuk, mert ok mar csak ilyen szovik
2. ha latjak az ottani nepek, hogy szorul a hurok, fuggetlen erdelykent maradnak az EU reszei ha kell . . . gazdasagilag meg lehet, hogy jol is jarnanak ezzel .. .
Számunkra csak egyetlen kedvező forgatókönyv van: kimaradni a háborúból. Bármi áron. Minden más esetben Magyaroszág megy a levesbe.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Igazából anatéma nyugaton, de sokszor felmerült gazdasági tárgyalásokon, hogy az orosz államadósság... nem túl publikus, de ilyenkor az orosz fél mindig rávágta, hogy ha probléma holnap fizetik az egészet egyben... erre a válasz mindig az volt, hogy jajj ne, mert összeomlik tőle a világpiac. Tessék megnézni a felajánlott orosz platina, arany és gyémánttartalékokat... Oroszország sosem volt a fizetésképtelenség közelében sem... (3900 m3 platina, 650 millió karát gyémánt 2300 tonna aranytartalék)
 
Status
Not open for further replies.