[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Nem, de láthatjuk mennyit gyártottak eddig, mennyi moderzniáltak eddig, milyen gyártási ütemben, és biztos, hogy acélhegesztők stb. nem üldögéltek munka nélkül a gyárcsarnokokban, ergo nincs humán erőforrás, mert be kell tanítani, meg aztán nem is a legjobb meló (kérdés mit fizetnek). Aztán arra is kiváncsi lennénk vannak egy "üres" gyártócsarnokok leponyvázott berendezésekkel, várva a nagy tank "boomra'.. Nos kétlem...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
67 073
113
Ami azt illeti, hogy több azonos kategóriájú eszköz üzemeltetése. Ez egyrészt tényleg rossz, mert nehezebb a logisztika, ráadásul a 120mm és a 125mm közöti eltérés miatt nem két ürméretű lőszer. DE!! Háborús helyzet alakult ki hazánk határánál, amely nem 2 nap alatt fog megoldódni. Másrészt nincs pénz újabb Leo zlj-re. Harmadrészt tele a rakétákat T-72 lőszerrel, van még alkatrész, sőt akár minimális modrnizációs lehetőség, akár V4 szinten is. Miért ne tartanánk meg a harkocsikat??? Persze kell, személyzet valamint műszaki állomány is. Nincs olyan katona aki azt mondaná, hogy a T-72 helyett az a jó, ha nincs semmilyen MBT. Nincs önjáró lövegünk sem, a csapatoknak kell tüzérségi támogatás. A Pzh 2k beszerzendő darabszáma szintén nagyon kevés. Nincs kerekes gyors önjáró tüzérség, nincs "még" rakétatüzérség. Két dandárunk meztelen seggű ezért. Mi a fenével támogatnánk, ha a nehézdandár haccsoporthoz szükséges a tankzlj, meg a Páncélostarack???
Persze egyáltalán nem optimális.. Egyébként az ATGM veszély valós. Ugyanakkor az is, hogy azt nem látjuk a felvételeken, hogy az első ATGM kilövése után, meghalnak-e vagy sem a többi nehézfegyver tüzében a kezelők.. Merthát a tankvadász élete sem piskóta.. Szóval értem én, hogy kéne modern MBT több, de most egész európa ezt fogja, venni, nem lesz se pénz, se gyártó újabbakra, közeli határidőre. Azt meg felejtsük el, hogy a Lynx vázra a csökkentett torkolati sebességű rövidcsövű 120mm-es löveges toronnyal gyártsunk hiúz. Jól írta valaki. Még a T-55 védelmével se rendelkezik, tüzereje T-72, ára meg egy leo2-é..
A Lynx med tankon látványosan egy csőszájfék nélküli fegyver van. Teljes értékű harckocsiágyú. Nem csökkentett nyomású az RM fegyvere(hogy is lehetne adott lőszerrel?), az L47 LLR nevében benne van, hogy low recoiless. Csökkentett hátrasiklású. Rövidebb úton rúg vissza a fegyver, egyrészt komoly visszarúgácsillapítókkal és fékekkel felszerelve, másrészt a torkolatán egy csőszájfék van ami a gázkiáramlás terelésével generál ellenhatást a hátrasiklással szemben. Nem ez van a gépen, teljes értékű fegyver van a gépen, olyan ami páncélzatban nem bírja a nyíllövedékeket, de mással szemben ugyanúgy megállja a védelme a helyét. Gépágyúg, rpg-k, és mivel Lynx, a Strykeshield esélyesen elérhető RPG-ATGM-HEAT ellen. A harcrendszerei a korszak színvonala, a mobilitása esélyesen, bár ez csak feltételezés ugye. Ha már a T-55 szóba került, @Clove_HUN VT-5-re vonatkozó kérdésére is egy új válasz, ezzel a fegyverrel már bőven lehetne nagy távolságról operálni ellene, TR-85-tel szemben, T-72-vel szemben. Bár nyílt páncélosütközetre nem optimális, de Leopardokkal együtt már ott is megállná a helyét.
Szvsz Nem. A németek amig a saját páncélos egységeiket nem kapják meg, addig szerintem limitáltan gyártanak másoknak.. Tehát mi megkapjuk, de új rendeléset X év múlva teljesítenek. Nincs meg a hidegháborús gyártási kapacítás.

Nem ismerhetjük a valós gyártási kapacitásokat.
Ne feledkezzünk meg a spanyol és svéd gyártósorokról, valószínűleg tudnak üzemelni igény szerint, nem csak METKA, meg a német egyéb részegység gyártók.
Nem, de láthatjuk mennyit gyártottak eddig, mennyi moderzniáltak eddig, milyen gyártási ütemben, és biztos, hogy acélhegesztők stb. nem üldögéltek munka nélkül a gyárcsarnokokban, ergo nincs humán erőforrás, mert be kell tanítani, meg aztán nem is a legjobb meló (kérdés mit fizetnek). Aztán arra is kiváncsi lennénk vannak egy "üres" gyártócsarnokok leponyvázott berendezésekkel, várva a nagy tank "boomra'.. Nos kétlem...
A spanyolok biztosan nem köpködnének az STS-nél.
Kicsit elgondolkodva minimum egy alapszintű felújítás szükséges plusz új modern optika plusz némi valamilyen kieg páncél. Ezek nélkül még ha csak masodvonalas eszközök lesznek akkor is femkoporsok lennének egy komolyabb konfliktusnál. Mert az elavult optikával és egyéb eszközökkel mit fog tudni kezelni a kezelő a harcban és az egységek közt.
Minimum egy lengyel Pt-91 es szintű felújítást kénne eszközölni azokon a T-72-en.
Továbbá ha tartalékos-területvédelmi erőknek szánák akkor a kiképzés-felkészitest valahogy meg kellene oldani és nemcsak a leendő harckocsizókét. Több hónap mire lenne eredménye.
Ha valaki azzal jön hogy használt Leo A4..... Hát sztem aligha lesz mostanában eladó példányok a használt piacon. Most mindenkit elkapott a hév hogy minél gyorsabban minél többet tegyenek le az asztalra. Tehát harckocsinál is mi lesz a legkézenfekvőbb? Amit a választók felé a legjobban lehetne találni. Amit a választók gyomra bevesz.
Ráadásul nem tudjuk hogy mit hoz a jövő pár hónap múlva pl egy hirtelen feléledő terrorizmus vagy egy elhúzódó ukrán il valamilyen keleti válság bármi jöhet a közeljövőben és középtávon.
Az APS-t elfelejted, pedig az lenne a legelső. De amúgy igazad van, kell rá modern éjjellátó, kiegészítő páncél, kell hozzá modern lőszer. Mind beszerezhető. Végtelen számú kidolgozott BMS integrálható különböző hardverekkel, részleges és teljes formában. Van hozzá modern motor és erőátvitel és kormányrendszer kidolgozott formában.

Szerintem van esélyünk kiegészíteni az A4 flottánkat, nem véletlenül kerültek ezek is hozzánk.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 626
3 884
113
De legalább majd a felvásárolókra rohad az üzemanyag

Szia,

Hat, valoszinutlennek erzem, hogy barki valoban tudna tobb honapnyi keszletet felvasarolni.
Vagyis minden bizonnyal ezek a "felvasarlok" 1-2 het alatt el fogjak hasznalni az uzemanyagot, akar maradnak a szabalyok es hiany marad (ahol 10 l-t adnak, ott mar most is hiany van!), akar valtoznak a szabalyok es felmennek az arak: mindenkeppen ok jarnak jobban.

Es ne tegyunk ugy, mintha a "felvasarlok" okoztak volna mesterseges aruhianyt az orszagban: azt a kormany okozta, amikor eloirta, hogy veszeteseggel kell dolgoznia a benzinkutaknak. :-(

Melyikben van nagyobb fejlesztési potenciál? A most újonnan gyártottban vagy pedig amit felújítasz? Ha most upgradelsz később kell újat venni, ha most veszel újat azt még jó darabig upgradelheted. Mondjuk az is kérdés valóban, hogy 20-30 év múlva lesz-e szerepe a harckocsiknak..

Szerintem egyertelmu a valasz: mivel most nem lehet venni ujat; sokkal nagyobb fejlesztesi potencial van a regi upgradelt technikaban, mint abban, amit nem adnak el.

Mi az amit nem lőnek ki 1 modern ATGM-el?
APS-sel felszerelt harckocsit.

Mi alapján szűrném? Lehet, hogy már ez a cserefolyamat elindult, de a saját tapasztalataiból kiindulva (BM) mindig úgy van, hogy a frissen végzett "fiatal" tiszteknek azért van tudásuk és érdeklődőek, motiváltak erre kell pár év míg konszolidálódnak valamennyire, de nem szabad, hogy beleálljanak a régi bólogató rendszerbe. (Nálunk is a minden szép, minden jó vezetés van és mindent tudnak... csak nehogy számot kelljen adni róla élesben, illetve nagyon szép tanulmányok készülnek előléptetésekért. De a gyakorlati alkalmazás 0 , hivatalosan meg kb minden van és rendben.. .addig amíg nem kell őket használni, illetve a beszerzett eszközök is enyhén megkérdőjelezhetőek..) . Na ennek kéne hátatfordítani.

Ezzel teljesen egyetertek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 349
46 150
113
Csak tudnám,mi a frászért kell folyton feltalálni a spanyolviaszt.
Nem kell kifejleszteni semmit.Szerződést kell kötni azzal,kinek már ki van fejlesztve.
Itt be is kellett volna fejezni a kommentet. Minek kellene török, izraeli, taiföldi, vagy esetleg bantu, amikor a Rheinmetall is csinálja. Aki mellesleg az eredeti Leopard belsejét is csinálja, ágyústól. Az A7+ is RM belsőt fog kapni.
Pont ez lenne a lényeg, hogy teljesen belülről homogén flottát lehetne összehozni, még ha gyengébb (mondjuk) aknavédelmet kapnának is a jelenlegi és leendő A4-esek.
Homogén logisztika, homogén kiképzés, stb.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 166
7 983
113
És kik a világ legfőbb APS gyártói?
Különben ez úgy igaz,hogy azért nem teljesen igaz.Harcászati fogások is nagyban csökkentik a veszteségeket.
És önmagában az APS sem fog csodaszer lenni.Egy komplex korszerűségi követelményrendszer egyik eleme.Fontos,de nem kizárolagos eleme.BMS példul még fontosabb.
Azért, mert a Trophy izraeli, még nem modernizálják a Leo2A4-et 2A7+-ra. Az APS valóban nem csodaszer, hanem alapvető szükséglet. A BMS-t ne keverd ide, annak nincs köze a hk túlélőképességéhez.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Azért, mert a Trophy izraeli, még nem modernizálják a Leo2A4-et 2A7+-ra. Az APS valóban nem csodaszer, hanem alapvető szükséglet. A BMS-t ne keverd ide, annak nincs köze a hk túlélőképességéhez.
Nagyobb a BMS jelentősége,mint az APSnek.Persze nem csak úgy önmagában,hanem egy korszerű rendszer részeként.
Valójában a legtöbb APS NEM véd a top attack eszközök ellen,még a legjobbak is csak korlátozottan.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 166
7 983
113
Nagyobb a BMS jelentősége,mint az APSnek.Persze nem csak úgy önmagában,hanem egy korszerű rendszer részeként.
Valójában a legtöbb APS NEM véd a top attack eszközök ellen,még a legjobbak is csak korlátozottan.
Most a Leopard 2A4 modernizációjáról van szó, úgyhogy felejtsd már el a BMS-t! Az nem ez a szint. A legtöbb APS nem, de pont a Trophy (és talán az ADS?) igen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Most a Leopard 2A4 modernizációjáról van szó, úgyhogy felejtsd már el a BMS-t! Az nem ez a szint. A legtöbb APS nem, de pont a Trophy (és talán az ADS?) igen.
Baromira NEM felejtem el a BMSt.Fontosabb,mint az APS.
Trophy egy irányitott repesztöltetet használ,amit a továbbfejlesztés folyamán megdöntöttek,hogy némileg nagyobb szögben védjen.De ez is korlátozott,
Iron Fist most a legjobb ebből a szempontbol,de annak is van korlátja,full felülről nem véd.
RPG30 különben direkt az APS rendszerek ellen készült,Trophy ellen konkrétan.
1618a0b74de220adfe5a7d1a5d593c51b64a5d33_big.jpg

RPG29 duálfejét használja ez is,ami nagyjábol mindenen átment eddig,amivel csak találkozott.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
67 073
113
Baromira NEM felejtem el a BMSt.Fontosabb,mint az APS.
Trophy egy irányitott repesztöltetet használ,amit a továbbfejlesztés folyamán megdöntöttek,hogy némileg nagyobb szögben védjen.De ez is korlátozott,
Iron Fist most a legjobb ebből a szempontbol,de annak is van korlátja,full felülről nem véd.
RPG30 különben direkt az APS rendszerek ellen készült,Trophy ellen konkrétan.
1618a0b74de220adfe5a7d1a5d593c51b64a5d33_big.jpg

RPG29 duálfejét használja ez is,ami nagyjábol mindenen átment eddig,amivel csak találkozott.
Strykeshield panel mehet felülre is, szóval lehet felfelé védekezni. De a BMS megléte eléggé elsőrendű szerintem is, hiszen hatalmas előny, ha azonnal tudod, hogy az azonosított fenyegetések pontosan hol vannak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Strykeshield panel mehet felülre is, szóval lehet felfelé védekezni. De a BMS megléte eléggé elsőrendű szerintem is, hiszen hatalmas előny, ha azonnal tudod, hogy az azonosított fenyegetések pontosan hol vannak.
A legtöbb felülről támadó cucc lövedégképző töltetet használ,amik ellen kb tehetetlenek az APSek.
 
H

Hummen23

Guest
Most meg fogtok kövezni ezért, de:

Ez a tessék-lássék, mindenből aggasunk rá egy kicsit alibiálcázás semmit nem ér.

Minden fotó, ami a leoinkról készül, azt bizonyítja hogy semmilyen környezetben nem rejt ez a mintázat.

Nem kell ide hightech elektrooptika, hogy meglássa az ellen. Még csak jó szemek sem. Minden környezetben, minden évszakban messziről világít.

Légyszíves ne mondjátok, hogy nem számít, sem azt, hogy majd leálcázzuk, mert álcázni sem tudunk.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 034
113
Most meg fogtok kövezni ezért, de:

Ez a tessék-lássék, mindenből aggasunk rá egy kicsit alibiálcázás semmit nem ér.

Minden fotó, ami a leoinkról készül, azt bizonyítja hogy semmilyen környezetben nem rejt ez a mintázat.

Nem kell ide hightech elektrooptika, hogy meglássa az ellen. Még csak jó szemek sem. Minden környezetben, minden évszakban messziről világít.

Légyszíves ne mondjátok, hogy nem számít, sem azt, hogy majd leálcázzuk, mert álcázni sem tudunk.
Egy mozgásban levő harckocsi századot nem tudsz álcázni. Ha más nem, akkor a felvert por messziről elárulja.

Egyébként pedig nem létezik olyan festés, ami mindenhol tökéletesen rejt. Más szín kellene egy zöld mezőn, és más egy elsárgult, száraz fű esetén.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 330
9 863
113
Most meg fogtok kövezni ezért, de:

Ez a tessék-lássék, mindenből aggasunk rá egy kicsit alibiálcázás semmit nem ér.

Minden fotó, ami a leoinkról készül, azt bizonyítja hogy semmilyen környezetben nem rejt ez a mintázat.

Nem kell ide hightech elektrooptika, hogy meglássa az ellen. Még csak jó szemek sem. Minden környezetben, minden évszakban messziről világít.

Légyszíves ne mondjátok, hogy nem számít, sem azt, hogy majd leálcázzuk, mert álcázni sem tudunk.
Ennyire azért ne értsünk már hozzá, hogy néhány fotóból megmondjuk mi miért van rajta úgy, ahogy.

A tessék-lássék álcázás lehet pont elég volt előtte órákig a bozótban várakozni.
Semmilyen mintázat nem rejt mert eleve hőkamerában nem rejt a festés, mozgásban egy hk mindenhogy feltűnő jelenség, plusz ha nem a pontosan az adott talajból keletkező pornak megfelelő árnyalattal fújod le a gépet, rögtön alig ér valamit. Az alakmásítás sokkal lényegesebb, mit ad Isten nem pont a hk. kontúrjának éleire rakták a gallyakat?
"Tudunk." Harckocsizó vagy?
 
H

Hummen23

Guest
Egy mozgásban levő harckocsi századot nem tudsz álcázni. Ha más nem, akkor a felvert por messziről elárulja.

Egyébként pedig nem létezik olyan festés, ami mindenhol tökéletesen rejt. Más szín kellene egy zöld mezőn, és más egy elsárgult, száraz fű esetén.
Egy környezetet mondj, ahol a magyar festés megfelelő.
Nyílván nem lehet mindenhol jó. Ezért szokás az adott országban leginkább jellemző vegetációhoz igazítani.
Magyarországon ez a sárgás füvet jelenti.
Láthattuk már a leopárdokat télen, nyáron, erdőben, és mezőn. Eddig sehol sem rejtett a festése.
 
H

Hummen23

Guest
Ennyire azért ne értsünk már hozzá, hogy néhány fotóból megmondjuk mi miért van rajta úgy, ahogy.

A tessék-lássék álcázás lehet pont elég volt előtte órákig a bozótban várakozni.
Semmilyen mintázat nem rejt mert eleve hőkamerában nem rejt a festés, mozgásban egy hk mindenhogy feltűnő jelenség, plusz ha nem a pontosan az adott talajból keletkező pornak megfelelő árnyalattal fújod le a gépet, rögtön alig ér valamit. Az alakmásítás sokkal lényegesebb, mit ad Isten nem pont a hk. kontúrjának éleire rakták a gallyakat?
"Tudunk." Harckocsizó vagy?
Nem vagyok harckocsizó, de szolgáltam a közelmúltban ha ez olyan fontos a számodra.
Tudod még mindig nincs mindenhol hőkamera, és sokáig nem is lesz. A megfelelő álcázással tudon csökkenteni a hőképet, védekezni a vizuális felderítés ellen, és alakmásítani is.
Álcázni is rendszerben kell, minden lehetőséget kihasználva. Harctéren ez életet menthet.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 330
9 863
113
Nem vagyok harckocsizó, de szolgáltam a közelmúltban ha ez olyan fontos a számodra.
Nekem nem fontos, de a kollektív "hülyék vagyunk mi ehhez" felesleges.

Tudod még mindig nincs mindenhol hőkamera, és sokáig nem is lesz.
Ó dehogynem...

Összességében, szerintem túl sokat látsz bele ebbe a néhány képbe, és nem szabad ilyen pesszimistának sem lenni egy olyan alakulat esetében akik pont elég proaktívak, motiváltan végzik a dolgukat.