[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 611
113
daily mail volt... másrészt a facebook oldalán posztolt másnap. mondjuk nekem mindegy, ki mit hisz vele kapcsolatban, de amíg nem lesz hulla, addig nem lesz killed Wali sem
Majd megy az orosz és kicsi kanállal levakarja a falakról a Wali-permetet, csak azért, hogy neked bebizonyítsa egy vederbe összeszdett rózsaszín ködről, hogy a másik meghalt. Egy fotó vagy videó az úgy ahogy bizonyító erejű, és bárhol van egy fehér fal, vagy egy fehér lepedő, ami előtt az ember tud pózolni anélkül, hogy felfedné a helyzetét. De ha erre sem futja, akkor inkább az orosz verzió a hihető.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 754
113
daily mail volt... másrészt a facebook oldalán posztolt másnap. mondjuk nekem mindegy, ki mit hisz vele kapcsolatban, de amíg nem lesz hulla, addig nem lesz killed Wali sem
Nézd, csak következtetni tudok én is, mint bárki más, de ha már a halálhírét keltették, akkor az "ellenséges orosz dezinfo" leleplezésére a legegyszerűbb és legütősebb módszer egy 10 másodperces video, amit bármilyen belső (nem felismerhető) helyszínen bármilyen telóval meg lehet csinálni, és csak annyit kell mondania, hogy nem lőttek agyon Mariupolnál és nem robbantottak fel Javorivnál. Ennyi. Ebből mindenki láthatná, hogy ezek a mocsok oroszok megint dezinfóztak egy jót, és rögtön nevetségessé lehet tenni őket. Ehelyett jönnek itt a "másnap posztolt a facebookra" meg "csináltunk vele interjút" típusú faszságokkal, amik a fentiek ismeretében csak elmélyítik azt a meggyőződést, hogy neki bizony kampeca (by Jarjar) . Szóval akkor fordítsuk meg: addig, amíg a fenti video nem készül el, ő bizony halott marad...
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 903
13 775
113
Kérlek ezt ne. Ne vádaskodjunk - főleg ne ebben a stílusban. Néha elragadhatnak az indulatok ezen komoly események idején, de húzzunk egy határt kérlek.

A hsz igény esetén törölhető.
Neeem...ez nem igaz...ne haragudj...sosem láttam még hozzászólót kit elragadott volna eme fórumban a hős indulat vagy meggyőződés... :) esetleg a más gondolkodozásúak ellen a hév! Nem és nem...
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 916
113
Plusz hatso rampas pszh.
Mundjuk nekem volt szerencsem fent utazni egy lancoson, onnet bizony konnyen le lehet esni, ez van. Nemesmedvesen a nyaron epp azt nezegettem mire nagy nehezen felmasztam a 34-esre hogy ezek a Szasak hogy tudtak megmaradni rajt...

hátsó rámpás pszh lehet akár kamaz Typhoon is, nehéz megállapítani
milyen hátsó rámpás pszh van ukránoknak

bár abban biztos vagyok, hogy a tank egy T64
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Kicsit bele kellett nyúlnom, nagyon hosszú, sajnos egybe így sem fért

Az ukrán "idegenlégió" hivatásos gengszterei napi 5000 dollárt keresnek




-Kijev továbbra is összehívja a radikálisokat, rasszistákat, bűnözőket és volt katonaságokat a világ minden tájáról-

Mária BERK





„Soha nem voltam még háborúban. Jó móka lesz” – mondja a 25 éves volt brit katona, Luke. Számára az ukrajnai helyzet egy lehetőség arra, hogy megborzolja az idegeit és kifejtse véleményét.



Az őt a lengyel-ukrán határhoz kísérő újságíró hátulról próbálja lefilmezni az angol zsoldost. „Fontos emlékezni arra, hogy ma Ukrajnában zajlanak a harcok, holnap pedig Nyugat-Európa határán” – folytatja Luke. Egyelőre nem tudja, hogyan lesz hasznos Ukrajna számára, és nem igazán tudja, hogy hol találkoznak vele, és hová helyezik. Az ukrán rezsim megmentésére indult az Oroszország által február 24-én indított katonai különleges hadművelet első napjaiban. Valójában - Vladimir Zelensky személyes meghívására. Beszámolt arról, hogy Kijev 16 000 külföldi önkéntest vár a tér védelmére. Útban vannak katonai magáncégek (PMC) is. Mindenkinek vízummentes beutazást ígérnek az országba, és erősen ajánlott a határ átlépése Lengyelországból.



Az ukrán külügyminisztérium vezetője, Dmitrij Kuleba 20 ezresnek mondta az önkéntesek számát. Ezek közül legalább hatezren az Egyesült Államokból származnak, amint azt Borisz Kremenyecszkij, Ukrajna Egyesült Államokbeli katonai attaséja magyarázta. Valójában azonban többször kevesebben értek el Kijevbe, és azok, akik túlélték a Javorovszkij gyakorlótér ágyúzását, már nem hajlandók feláldozni az életüket a kijevi rezsimért.



NEMZETKÖZI



A nyugati sajtó kéjesen hőst csinál minden zsoldosból, aki az "Ukrajna Területvédelmi Nemzetközi Légiójához" megy. Például Ben Grant brit képviselő 30 éves fia. A sajtó aprólékosan dokumentálta a Királyi Tengerészgyalogság egykori kommandósának útját Lvovba: berepült, felszállt a vonatra, elhagyta az állomást, mosolygott a vele találkozókra, és megadta első interjúját.



A francia származású Damian Magru lett a Nemzetközi Légió első külföldi harcosa. És elsőként úgy döntött, nem harcol, hanem szerencsekatonák felvételével, logisztikával és tolmácsként segíti őket (bár nem beszél ukránul, de teljes jogú ukránnak tartja magát, mivel beszél oroszul).



Elmondása szerint minden harcost egyénileg értékelnek, figyelembe véve az alkalmasságot és a harci tapasztalatokat. A nézetekre, beleértve a jobboldali radikálisokat is, becsukják a szemüket.



- Nem az a feladatunk, hogy megakadályozzuk őket abban, hogy harci tapasztalatokat szerezzenek. A jobboldali szélsőséges nézetekhez ragaszkodók pedig, ha vannak, egyszerűen hallgassanak, és társaikhoz hasonlóan vegyenek részt az harvab – jegyezte meg Magru.



A zsoldosok közül csak radikálisok léteznek még. A francia titkosszolgálatok szerint a 70 francia önkéntes többsége ultraradikális, akik szimpatizálnak az olyan neonáci alakulatokkal, mint az Azov zászlóalj.

Az "idegenlégió"-ba tartozó összes zsoldos főként a lengyel határ közelében lévő kiképzőközpontban, a Yavoriv gyakorlótéren tartózkodott.



"HA TÚLÉLED, HÍVJ"



A zsoldosok földrajza kiterjedt: Nagy-Britannia, USA, Kanada, Franciaország, Spanyolország, Horvátország, Albánia, Norvégia, Finnország, Svédország, Hollandia, Grúzia, Lengyelország és mások. Az Ukrajnában harcolni vágyók jól megszervezett központosított útja van Latin-Amerikából. Egy bizonyos 30 éves uruguayi születésű Irina Normi vezeti a harcosok toborzását Brazíliában. Állítása szerint ő a Nemzetközi Légió brazíliai képviselője, már 160 önkéntes jelentkezett, és most olyan szponzorokat keres, akik 3-7 ezer real (61-143 ezer rubel) értékű egyirányú jegyet fizetnének zsoldosoknak. Az ukrán oldalon nem fizetik az utiköltséget. Csak sajnos a brazilok vonakodnak az adományozástól – kicsivel több mint 10 ember gyűlt össze két hét alatt, annak ellenére, hogy az adományok minimális összege 150 dollár.



Az egyik brazil zsoldos, Leandro Galvao a lengyel határőrök cinizmusára panaszkodott, akik megengedték, hogy brazilok egy csoportja csak mobiltelefont vigyen magával, és dacosan összetörte a videokamerát, „hogy ne forgassanak vagy áruljanak videókat rémtetteket."



- Mosolyogva mondták: „Meg fogsz halni, és a halottak nem telefonálnak. Ha valamelyikőtök túléli, hívjon minket."



A brazilok nyomán a peruiak is összegyűltek. Peruban a limai üzletember, Carlos Tovar, aki a járvány idején csődbe ment, aktívan toboroz fegyvereseket. Részvételét egyszerűen magyarázta: pénz kell, az ukrán „idegenlégió” pedig jól fizet.

Március 13-án az orosz légierő nagy pontosságú fegyverekkel támadták meg a Starichi faluban és a Javorovszkij gyakorlótéren található kiképzőközpontokat, mintegy 180 zsoldost megöltve és minden illúziót lerombolva.



DRÁGA ERŐFORRÁS



A javadalmazás nagymértékben függ aképzettségétől. Alekszej Leonkov katonai szakértő: ukrajnai zsoldosokat feltételesen oszák fel két típusra: hivatásosokra és önkéntesekre.



- Az első azok, akiknek van komolyabb hadműveleti tapasztalatuk. Ezek főként PMC harcosok, képzett emberek, nem nyilvánosak, akik nem tesznek közzé fényképeket a közösségi hálózatokon ebben vagy abban az országban. Az ilyen zsoldosok napi 5000 dollárba (540 000 rubel) kerülnek. Ez nagyon drága forrás – jegyzi meg a szakember. - A zsoldosok egy másik típusa azok, akiknek volt tapasztalatuk a katonai szolgálatban különböző országokban, esetleg különleges erőknél. Azt válaszolták, hogy igazságos háború folyik. Áruk a végzettségtől függően ingadozott - napi 300 és 2000 között (33-216 ezer rubel).



Az ukrán kormány főleg külföldi önkénteseket támogat. De a PMC-k munkáltatója nemcsak Kijev lehet, hanem érdekelt egyének és akár más államok is.

Néhány napja egy amerikai cég feladott egy hirdetést arról, hogy azonnal keresnek olyan profikat, akik harci tapasztalattal (legalább 1 év külföldi hadműveletben) és 5 év katonai tapasztalattal rendelkeznek, hogy Ukrajnában dolgozhassanak, ismerjék a szovjet fegyvereket és a terepen való navigálás képessége. 1000-2000 dollárt ígérnek naponta. Csak kevesen rendelkeznek ilyen ezzel. A közösségi oldalakon az az információ terjedt el, hogy a zsoldosok átlagkeresete meglehetősen szerény - 1500-2000 dollár havonta.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Ha ez igaz akkor nagyon messziről lőhették, hogy csak így néz ki.
14.5X114 mm-s lőszer adatai:
B-32 páncéltörő gyújtó (tök általános cucc ehhez a fegyverhez):
500 méteren 32 mm RHA 90 fokos becsapódás esetén
Az általános célú 50-s kaliberű lőszerek (12.7 mm) ennek jó ha felét tudják....

A Humvee-k általában ASK páncélzatúak, aminek az ellenálló képessége 7.62 mm-s géppuskákra van hitelesítve.
Nem tudom milyen Stanag 4569 szerint, ebből a maximum a Level III. Ebben az esetben a WC magvas 7.62-s géppuska lőszerek maximum 15 mm-s acélt lőnek át kb. 10 méterről.
biztos nem MAK konfig volt ezen
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
ELLENÁLLÁS AKADÉMIA



Nem minden külföldi rohan a frontvonalra. Vannak, akik maguk választják az oktatók útját, mint például az egykori amerikai gyalogos, Hannibal, aki részt vett a donbászi háborúban. Az orosz különleges hadművelet harmadik napján állítólag elhatározta, hogy létrehoz egy nemzetközi önkéntesekből álló csoportot „Ukrajnáért harcolni”. Az ötödiken pedig négy kollégából álló csapatot állított össze (ebből kettő Irakban szolgált), és egyfajta kiképzőközpontot hozott létre a területvédelem tagjainak egy régi szovjet gyár épületében Lvov külvárosában. A központ ígéretes nevet kapott - "Ellenállási Akadémia".



A képzés megszervezését nagyrészt Hannibal ukrán feleségének, Tanya Sanford Ammarnak köszönhette. A sajtó szerint több mint 15 éve működik együtt Ukrajna területén működő különböző nemzetközi szervezetekkel és non-profit alapítványokkal. Ő volt az, aki áldást adott férjére az ukrán tisztviselőktől.



A szervezők azt ígérik, hogy a haderő önkénteseit megtanítják fegyverkezelésre és jelbeszédre, harckoordinációt vezetnek, megosztják az épülettisztítás technikáját. Csakhogy ezekről a képzésekről készült felvételeket elnézve az a benyomásunk támad, hogy ez nem más, mint nyugati támogatás



KIJEVBE MENNI, OLYAN MINT A HALÁLBA



Az "idegenlégió"-ba tartozó összes zsoldos főként a lengyel határ közelében lévő kiképzőközpontban, a Yavoriv gyakorlótéren tartózkodott. Az elmúlt években ez lett a gyakorlatokra ide érkező külföldi oktatók és NATO-katonák fő helyszíne; ide hozták az első Javelineket, és itt tanulták meg az ukrán fegyveres erők, hogyan kell velük dolgozni.



A lengyel határ 25 km-es távolsága a biztonság illúzióját keltette a külföldiek és az ukrán hatóságok számára, és erősítette a morált. Március 13-án mégis az oroszok csapást mértek bázisra, mintegy 180 zsoldost semmisítettek meg és minden illúziót semmisítettek meg.



„Az első rakéta ledöntött egy emeletes ágy legfelső emeletéről a laktanyában” – írta a közösségi oldalakon egy önkéntes, aki katonaorvosként érkezett Ukrajnába. - A bázis megsemmisült, a fegyvertár megsemmisült, a légió elkészült. Körülbelül 60 ember, köztük én, úgy döntött, hogy elhagyja a bázist. Valaki Ukrajnában maradt segíteni, valaki hazament. Felkészületlen srácokat küldenek a frontra, hogy kis lőszerrel és vacak AK-kkal lemészárolják őket. Ha valaki most Kijevbe megy, akkor alá kell írnia a saját halálos ítéletét.



ÁT A HATÁRON

A Javorovszkij gyakorlótér megsemmisítése után az ukrán fegyveres erők vezetése közölte a zsoldosoknak: vagy a frontvonalba, vagy haza mennek.

„Kibaszott fegyverek, felszerelések, töltények nélkül próbáltak minket Kijevbe küldeni” – panaszkodott az amerikai Henry Heuft a közösségi oldalakon. - Az egész csoportunk - egy rakás amerikai, kanadai, brit - azt mondta: "nem", azt mondták, hogy menjünk innen. Elértünk a határhoz, és teljes a káosz. A határőrök kirángatnak a sorból, elveszik az útleveled és visszaküldenek a frontra.



De vannak olyan vakmerőek, akik hajlandóak kockára tenni az életüket. Az egyikükről kiderült, hogy Hye Le, egy vietnami származású amerikai, aki Kolumbiában élt az ukrajnai események előtt. Jegyekre és lőszerre gyűjtött pénzt közösségi finanszírozáson keresztül. Ő is a javorivi gyakorlótéren volt, de túlélte, mert nem a laktanyában, hanem egy sátorban töltötte az éjszakát.



Szerinte az ukránok frontján a logisztika és a hírszerzés nincs kiépítve. A "légiósok" paranoiások – biztosak benne, hogy az oroszok tudják a helyüket. Az ukrán fegyveres erők csak Kalasnyikov gépkarabélyt adnak ki külföldieknek.

Hivatalosan a nyugati országok bejelentették, hogy nem küldik katonáikat Kijev segítségére. Eleinte inkább hallgattak az önkéntesekről, amíg az első zsoldosokról készült fotók fel nem villantak a sajtóban.

- Senki ne menjen Ukrajnába, hogy részt vegyen ebben a konfliktusban. Hiábavaló – mondta James Hippie brit védelmi miniszter. Boris Johnson miniszterelnök fegyelmi és adminisztratív büntetéssel fenyegette meg a Ukrajnába önkényesen kivonuló brit katonasákat, akár katonai bíróságig menően.

USA hivatalok sem javasolják, hogy állampolgáraik menjenek harcolni Ukrajnába – "ez jogi természetű és nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel". Ankara pedig azt követelte, hogy Kijev ne fogadjon be önkénteseket Törökországból. Ukrán diplomaták biztosították, hogy nem kaptak kérelmet a törököktől. Grúzia elveszítette ukrán tbiliszi nagykövetét, miután a kormány megtiltotta grúz önkénteseknek, hogy speciális géppel Ukrajnába repüljenek.



Tanulságos volt a dél-koreai haditengerészet egykori kommandósának, Lee Geun bloggernek a története. A harcoktól megrettent és megijedt csapatával együtt megpróbált betörni Lengyelországba, de nem engedték be őket, kijelentve, hogy illegálisan tartózkodnak a területen. A dél-koreai külügyminisztérium megtagadta Lee Geun és csapata megmentését, emlékeztetve, hogy hazájukba visszatérve per vár rájuk: az ukrán határ átlépése és zsoldoskodás miatt börtönbüntetésre és állampolgárságtól való elvonásra számíthatanak az önkéntesek.



 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 157
36 656
113
Az USA által eddig küldött vagy küldeni tervezett eszközök listája:

néhány érdekesség:
  • Five Mi-17 helicopters;
  • Three patrol boats;
  • Four counter-artillery and counter-unmanned aerial system tracking radars;
  • Four counter-mortar radar systems;
  • 70 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWVs) and other vehicles;
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 250
113
64ee9355296cdec3db327.jpg
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Az USA által eddig küldött vagy küldeni tervezett eszközök listája:

néhány érdekesség:
  • Five Mi-17 helicopters;
  • Three patrol boats;
  • Four counter-artillery and counter-unmanned aerial system tracking radars;
  • Four counter-mortar radar systems;
  • 70 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWVs) and other vehicles;
ezek utóbbiak már ott voltak,,,,
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen