[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Az orosz fekete-tengeri flotta egyik hajója belépett Berdyansk kikötőjébe....

Mostantól a humanitárius segélyek is szállíthatók ugyanazon az útvonalon

A Fekete-tengeri Flotta "Orsk" partraszálló hajója katonai felszerelést szállított Berdyansk kikötőjébe. Erről a Zvezda tévécsatorna számolt be.

"Most a különleges hadművelet déli szárnya bármikor megkaphat mindent, amire szüksége van, beleértve a felszerelést és a lőszert is" - írja a csatorna.

https://www.kp.ru/online/news/4673911/
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and theo

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 387
113
Zelenszkij a kis óvatlan!
---
"Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a különbség, és "a holokausztot nem szabad semmihez sem hasonlítani" - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn, Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfő esti, az ukránok helyzetét az üldözött zsidókhoz hasonlító beszédét követően."
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 760
17 795
113
Érdekes felvetés lehet az, hogy ha ukránok elhagyják Ukrajnát, akkor maradnak az oroszok, akik simán megszavazzák a csatlakozást az Orosz Föderációhoz.
Ezt beszéltem ma az egyik ukránnal, hogy rengetegen le fognak lépni - mert eddig nem volt nagyon pénz sem lelépni, most meg "tárva az egész világ".


A kolléga is megy tovább. Megy Kazahsztánba hegeszteni - Gazprom alkalmazott...
 
W

Wilson

Guest
Az ukrajnai háború kezdete óta, március 21-én, moszkvai idő szerint 12:00-ig legalább 557 orosz katona halt meg - jelentette a BBC Russian Service sajtóértesülésekre, az Orosz Föderáció régióinak hatóságainak nyilatkozataira, valamint saját adatai alapján.

Az újságírók által összeállított, megerősített halottak listáján szerepelt egy vezérőrnagy, Andrej Szuhovetszkij, a 41. hadsereg parancsnok-helyettese. Az ukrán hatóságok azt állították , hogy március 19-ig legalább öt orosz tábornok meghalt a háborúban.

A BBC listája még nyolc ezredest, kilenc alezredest, 20 őrnagyot, 71 fiatalabb tisztet, valamint 448 közlegényt, őrmestert és zászlóst említ.

Az 557 megerősített katonai halotton kívül a BBC további 38 orosz katonáról talált jelentést Ukrajnában, de ezekről a halálesetekről nincs független megerősítés.

A hivatalosan elismert veszteségek listáján több tucat ejtőernyős, a GRU különleges erőinek hét képviselője, több OMON-tiszt Oroszország különböző régióiból, valamint az Orosz Gárda elit különleges egységeinek harcosai szerepelnek. Nyílt forrásokban 51 "vállalkozó" haláláról találtak információt az újságírók.

Az orosz védelmi minisztérium először és egyetlen alkalommal közölt adatokat a március 2-i ukrajnai „speciális hadműveletben” elhunytakról. Akkor a minisztérium 498 halottról és 1597 sebesültről számolt be.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt állítja , hogy Oroszország harci vesztesége körülbelül 15 000 katona. Az UNIAN egyszer arról számolt be, hogy ez a szám a halottakat és a sebesülteket is tartalmazza. Az amerikai hírszerzés március 16-i becslése szerint 7000 orosz katona vesztette életét az ukrajnai háborúban, további 14 ezren pedig megsebesültek.

A Goryushko Telegram csatorna, amely közösségi oldalakon nyílt publikációkból gyűjti az elhunyt orosz katonaság adatait, március 21-én moszkvai idő szerint 15:30-ig összeállította az ukrajnai „különleges hadművelet” során elhunytak 600-as listáját.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 092
66 918
113
03.05. Ukrán cikk az ukrán haderő védekezési taktikájáról, a orosz haderővel szemben...

Manőverező védelem". Hogyan működik Ukrajna védelmi taktikája.....


Az ukrán fegyveres erők a manőverező védelem taktikájához fordultak,és nem a szilárd frontvonal megtartása helyett.

Az NV rádió adásában a Multinacionális főszerkesztője és a "Vissza az életbe" jótékonysági alapítvány vezetője, Tarasz Csmut részleteket árult el Ukrajna taktikájáról.

A katonai szakértő hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a területeket átadják a megszállóknak.

Oroszország fegyveres erői a második vagy harmadik legnagyobbak a világon, nagyszámú felszereléssel, fegyverrel és emberrel.

"Az ukrán fegyveres erőket, ha megpróbálnák fenntartani a védelmi vonalat a határvonal mentén, legyőznék, megbénítanák és megsemmisítenék" - mondta Tarasz Csmut.

A ZSU más megközelítést alkalmazott - manőverező védekezés: harcba bocsájtkoznak; visszavonulnak, a mélybe húzva az ellenséget.

Ekkor az ellenség megáll, mert leáll a logisztikája..

Továbbá az ukrán csapatok ellentámadásokat indítanak, feloszlatják az oszlopokat, tüzérséggel, repülőgépekkel és drónokkal légicsapásokat mérnek ott, ahol az oroszok nem számítanak rá, és ahol nem tudják azonnal lefedezni magukat a légvédelemmel.

"Azt hiszem, mindenki látott már elhagyott orosz felszerelést . Ez nagyrészt a fegyveres erők hasonló taktikájának eredménye" - mondta Chmut.

A szakember folytatta: Ukrajnának fontos, hogy ne egy szilárd vonalat tartson, amit nem vagyunk képesek megtartani, hanem "szúrós" csapásokkal kell "elvakítani"az ellenséget.

Emellett demoralizálja az ellenséget, kiüti a technikáját, hogy lehetőség szerint ellentámadásba lendülhessen, és ha lehet, visszaszorítsa az ellenséget

"A szumi régió egyes területein ez már megvalósult. A 93. dandár egyik zászlóalja elérte az állami kordon vonalát. Kezdetben visszavonult majd ellentámadást indított és gyors rajtaütésekkel teljesen megzavarta az ellenséget" - mondta Chmut a manőverező taktika példájaként.

Ahha ertem mar, az orosznal kifogy a benzin mert manoverezni kenyszerul, az ukrannal meg nem fogy ki mert manoverezik.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 703
113
Ez azért szép.
(aki erre is képes a szánalmas nácizással, relativizálással jönni, az próbálja meg magában tartani. kösz)

 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
MOSZKVA, március 20. – RIA Novosztyi.

Rosgvardeytsy sikeresen átkelt a folyón A harkovi Izyum város szélén, és elfogta az ukrán nacionalisták több vezetőjét, sajtóközlemény.

A csata során képesek voltak bővíteni a hídfőt, és elfogták a nacionalisták több vezetőjét és az SZBU cinkosait, fontos dokumentumokat foglaltak le.
A rosgvardiai különleges erők akcióinak köszönhetően lehetőség volt a támadások visszaverésére és a hídfő megtartására, a legnehezebb feladat elvégzésére, valamint a katonák és tisztek életének megmentésére" - mondja a jelentés.
A műveletben részt vettek a különleges erők és a SWAT rosgvardiai tisztjei.
Miután elfoglalták a hídfőt, a nap folyamán "visszaverték az ukrán fegyveres erők és a nacionalisták számbelileg felsőbbrendű egységeinek ellentámadásait", hogy az orosz hadsereg egységei pontonhidat építhessenek a folyón.

A minisztérium hozzátette, hogy ezekben az akciókban 40 résztvevőt állami díjakkal tüntetnek ki.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 042
36 367
113
ENSZ Menekültügyi Hivatal: 10 millió ember kényszerült elhagyni az országot Ukrajnában
Több mint 3,5 millió ember menekült el Ukrajnából az orosz invázió kezdete óta
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Nyilván az orosz irodalmi élet is megosztott a kérdésben, néhány további vélemény, fordítóval, de azért érthetőek:

Másik kedvenc orosz sci-fi szerzőm, Szergej Lukjanyenko, nem fogta vissza magát:
"Hazánkban senki sem akar háborút. Túl gyakran voltunk háborúban, túl gyakran jött az ellenség a határainkhoz. De legyünk őszinték, a jelenlegi ukrajnai katonai művelet nem a háború kezdete, hanem a vége. A háborút azzal kezdték, hogy szétszakították egységes országunkat. A háborút a nácizmus elősegítésével, az ukránok Oroszország ellen uszításával, az orosz nyelv és az orosz nép elleni gyűlölet szításával indították el.
És amikor nyolc évvel ezelőtt a Krím visszatért Oroszországhoz - Donbassz a küszöbön maradt. A donyeckiek nyolc éven át ágyúzás alatt éltek, elszakítva rokonaiktól. Oroszország nyolc éve sürgeti Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben kötelezettségvállalásait és békésen zárja le a konfliktust. Most nincs más választásunk, mint segíteni a donbászi embereknek.
Egy katonai művelet nehéz. A háború a hétköznapi emberek gyásza, katonáink elvesztett élete. De most Oroszország befejezi a háborút, amely az ajtónkhoz érkezett. Oroszország és a Donbassz azért harcol, hogy senki más ne haljon meg. Ez az az időszak, amikor mindenkinek el kell döntenie, hogy kivel van. Egy olyan idő, amikor össze kell fognunk."

Szintén kedvelt íróm, Viktor Pelevin jóval óvatosabb szavai:
"Mint valaki, aki nyolc éve támogatja az LDPR-t és a donbászi embereket, a jelenlegi háborút a legpocsékabb forgatókönyvnek tartom, ami történhetett; ennek a háborúnak soha nem lett volna szabad megtörténnie, reméljük, hogy hamarabb véget ér. A problémát már nyolc évvel ezelőtt meg kellett volna oldani, és most a megoldás ára több tízezerszeresére nőtt. De hogy az én hazámnak igaza van-e vagy sem, az az én hazám. Helyes vagy sem, a hadseregem most háborúban áll. Nem számít, hogy kivel és hogyan, ez az én hazám és az én hadseregem. A hazámmal vagyok."

Még visszafogottabb és költőibb Daniel Orlov:
"Mindenkinek, aki most fegyvert tart a kezében, a harag előtt kegyelmet kell keresnie a szívében. A kegyetlenség az ember belső halálának első következménye. Nem szabad megengedni a kegyetlenséget, nem szabad megengedni, hogy bárki is hiába haljon meg. Oroszország és Ukrajna minden normális polgára fájdalmat érez, és ebből a fájdalomból nőhet a rossz és nőhet a jó. Valahol odakint, több ezer kilométerrel arrébb, már régóta és sikeresen pattogtatjuk, keressük és verünk újabb ékeket a repedésekbe fehérek és vörösök, hívők és ateisták, ortodoxok és... ortodoxok, oroszok és ukránok között. De egyek vagyunk, még ha nem is vagyunk mindig boldogok egymással. Az idő, a történelem, a nyelv egy földön hoz össze bennünket. Dédapáink sírjai közel vannak, nagyapáink sírjai közel vannak. Gyermekeink könnyen megértik egymást. És ez nem olyan dolog, amiért meg kell halni. Ezért érdemes élni."

Ahol a nacionalizmus került a fókuszba, German Sadulaev:
"Nyolc éve háború dúl Donbászban. Ukrajna fegyveres alakulatai békés városokat és falvakat lőttek, megölve a lakosokat, és a kijevi rezsim nem akarta elismerni a luhanszki és donyecki népköztársaságok népének akaratát, hogy az orosz világhoz tartozzanak. Oroszország jelenleg súlyos katonai műveletet folytat Ukrajna demilitarizálása és denacifikálása érdekében. Az orosz hadsereg az orosz világért, az orosz kultúráért, az orosz nyelvért és az orosz irodalomért harcol. A népek jogáért, hogy oroszul írjanak, olvassanak és gondolkodjanak. Az orosz civilizáció mindannyiunkat összeköt, Bresttől Vlagyivosztokig, Murmanszktól Groznijig. És ennek az egységnek meg kell lennie. Újra és újra találkozunk veletek a LITR távol-keleti fesztiválján és az Arszenyev-díjon, Vlagyivosztokban, Moszkvában és a felszabadult Kijevben".

És akire Ehrenburg is büszke lenne, mondjuk nem is a fentiekkel azonos polcon van, Vjacseszlav Konovalov:
"A nagyapám a Dnyeper folyón való átkeléskor halt meg, a Kijev nácik alóli felszabadítását célzó hadműveletben. Kijev felszabadításakor több százezer olyan ember halt meg, mint Ivanov, Petrov, Vasziljev, Akhmedov, Mykol és Magomedov. Meghaltak azért, hogy Ukrajna megszabaduljon ettől a véres rohadástól - a fasizmustól.
Emlékezünk, büszkék vagyunk, tisztelgünk. Minden május 9-én mi, mindannyian, az egész ország, elővesszük a fényképüket, a kitüntetéseiket, az emlékeiket. Ők, a nagy csaták hősei, a mi Halhatatlan Ezredünk, ülnek mellettünk, az élők és az elesettek, mindannyian egy hatalmas asztal köré gyűlünk, az egész nagy győztes országért. És milyen nehéz volt nekem sok éven át ezen a napon, hogy a város, amelynek felszabadításában nagyapám elesett, a régi orosz Kijev, ezen a fényes napon a verhetetlen véres viperák fiainak és unokáinak menetelésében vergődik. Nehéz.
Nagyapa akkoriban mindent megtett. A végére. És ott is maradt.
Most ott vannak, a Halhatatlan Ezred halhatatlan harcosai, felállnak és kimennek a lerombolt és meggyalázott emlékművek és sírok közül, megigazítják zakójukat, meghúzzák övüket, lerázzák sapkájukat és sapkájukat. Hívnak, hunyorogva a fény ellen. Szakaszokba, zászlóaljakba és ezredekbe sorakoznak. Kibontják az egymásra helyezett zászlókat. A személyzeti beosztás szerint foglalják el helyüket a harckocsikban és a harckocsikban, a tüzérségi csapatokban és a hajókon, a repülőgépeken és a helikoptereken. Visszatértek, hogy végezzenek a rosszfiúkkal. A nagyapám visszajött. Ugyanabban a sorban jár Ukrajnában, mint a mi fiaink.
A győztesek halhatatlan ezredei."

https://astv.ru/news/society/2022-0...-na-ukraine-ne-nachalo-vojny-a-ee-zavershenie