Nyilván az orosz irodalmi élet is megosztott a kérdésben, néhány további vélemény, fordítóval, de azért érthetőek:
Másik kedvenc orosz sci-fi szerzőm,
Szergej Lukjanyenko, nem fogta vissza magát:
"Hazánkban senki sem akar háborút. Túl gyakran voltunk háborúban, túl gyakran jött az ellenség a határainkhoz. De legyünk őszinték, a jelenlegi ukrajnai katonai művelet nem a háború kezdete, hanem a vége. A háborút azzal kezdték, hogy szétszakították egységes országunkat. A háborút a nácizmus elősegítésével, az ukránok Oroszország ellen uszításával, az orosz nyelv és az orosz nép elleni gyűlölet szításával indították el.
És amikor nyolc évvel ezelőtt a Krím visszatért Oroszországhoz - Donbassz a küszöbön maradt. A donyeckiek nyolc éven át ágyúzás alatt éltek, elszakítva rokonaiktól. Oroszország nyolc éve sürgeti Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben kötelezettségvállalásait és békésen zárja le a konfliktust. Most nincs más választásunk, mint segíteni a donbászi embereknek.
Egy katonai művelet nehéz. A háború a hétköznapi emberek gyásza, katonáink elvesztett élete. De most Oroszország befejezi a háborút, amely az ajtónkhoz érkezett. Oroszország és a Donbassz azért harcol, hogy senki más ne haljon meg. Ez az az időszak, amikor mindenkinek el kell döntenie, hogy kivel van. Egy olyan idő, amikor össze kell fognunk."
Szintén kedvelt íróm,
Viktor Pelevin jóval óvatosabb szavai:
"Mint valaki, aki nyolc éve támogatja az LDPR-t és a donbászi embereket, a jelenlegi háborút a legpocsékabb forgatókönyvnek tartom, ami történhetett; ennek a háborúnak soha nem lett volna szabad megtörténnie, reméljük, hogy hamarabb véget ér. A problémát már nyolc évvel ezelőtt meg kellett volna oldani, és most a megoldás ára több tízezerszeresére nőtt. De hogy az én hazámnak igaza van-e vagy sem, az az én hazám. Helyes vagy sem, a hadseregem most háborúban áll. Nem számít, hogy kivel és hogyan, ez az én hazám és az én hadseregem. A hazámmal vagyok."
Még visszafogottabb és költőibb
Daniel Orlov:
"Mindenkinek, aki most fegyvert tart a kezében, a harag előtt kegyelmet kell keresnie a szívében. A kegyetlenség az ember belső halálának első következménye. Nem szabad megengedni a kegyetlenséget, nem szabad megengedni, hogy bárki is hiába haljon meg. Oroszország és Ukrajna minden normális polgára fájdalmat érez, és ebből a fájdalomból nőhet a rossz és nőhet a jó. Valahol odakint, több ezer kilométerrel arrébb, már régóta és sikeresen pattogtatjuk, keressük és verünk újabb ékeket a repedésekbe fehérek és vörösök, hívők és ateisták, ortodoxok és... ortodoxok, oroszok és ukránok között. De egyek vagyunk, még ha nem is vagyunk mindig boldogok egymással. Az idő, a történelem, a nyelv egy földön hoz össze bennünket. Dédapáink sírjai közel vannak, nagyapáink sírjai közel vannak. Gyermekeink könnyen megértik egymást. És ez nem olyan dolog, amiért meg kell halni. Ezért érdemes élni."
Ahol a nacionalizmus került a fókuszba,
German Sadulaev:
"Nyolc éve háború dúl Donbászban. Ukrajna fegyveres alakulatai békés városokat és falvakat lőttek, megölve a lakosokat, és a kijevi rezsim nem akarta elismerni a luhanszki és donyecki népköztársaságok népének akaratát, hogy az orosz világhoz tartozzanak. Oroszország jelenleg súlyos katonai műveletet folytat Ukrajna demilitarizálása és denacifikálása érdekében. Az orosz hadsereg az orosz világért, az orosz kultúráért, az orosz nyelvért és az orosz irodalomért harcol. A népek jogáért, hogy oroszul írjanak, olvassanak és gondolkodjanak. Az orosz civilizáció mindannyiunkat összeköt, Bresttől Vlagyivosztokig, Murmanszktól Groznijig. És ennek az egységnek meg kell lennie. Újra és újra találkozunk veletek a LITR távol-keleti fesztiválján és az Arszenyev-díjon, Vlagyivosztokban, Moszkvában és a felszabadult Kijevben".
És akire Ehrenburg is büszke lenne, mondjuk nem is a fentiekkel azonos polcon van,
Vjacseszlav Konovalov:
"A nagyapám a Dnyeper folyón való átkeléskor halt meg, a Kijev nácik alóli felszabadítását célzó hadműveletben. Kijev felszabadításakor több százezer olyan ember halt meg, mint Ivanov, Petrov, Vasziljev, Akhmedov, Mykol és Magomedov. Meghaltak azért, hogy Ukrajna megszabaduljon ettől a véres rohadástól - a fasizmustól.
Emlékezünk, büszkék vagyunk, tisztelgünk. Minden május 9-én mi, mindannyian, az egész ország, elővesszük a fényképüket, a kitüntetéseiket, az emlékeiket. Ők, a nagy csaták hősei, a mi Halhatatlan Ezredünk, ülnek mellettünk, az élők és az elesettek, mindannyian egy hatalmas asztal köré gyűlünk, az egész nagy győztes országért. És milyen nehéz volt nekem sok éven át ezen a napon, hogy a város, amelynek felszabadításában nagyapám elesett, a régi orosz Kijev, ezen a fényes napon a verhetetlen véres viperák fiainak és unokáinak menetelésében vergődik. Nehéz.
Nagyapa akkoriban mindent megtett. A végére. És ott is maradt.
Most ott vannak, a Halhatatlan Ezred halhatatlan harcosai, felállnak és kimennek a lerombolt és meggyalázott emlékművek és sírok közül, megigazítják zakójukat, meghúzzák övüket, lerázzák sapkájukat és sapkájukat. Hívnak, hunyorogva a fény ellen. Szakaszokba, zászlóaljakba és ezredekbe sorakoznak. Kibontják az egymásra helyezett zászlókat. A személyzeti beosztás szerint foglalják el helyüket a harckocsikban és a harckocsikban, a tüzérségi csapatokban és a hajókon, a repülőgépeken és a helikoptereken. Visszatértek, hogy végezzenek a rosszfiúkkal. A nagyapám visszajött. Ugyanabban a sorban jár Ukrajnában, mint a mi fiaink.
A győztesek halhatatlan ezredei."
https://astv.ru/news/society/2022-0...-na-ukraine-ne-nachalo-vojny-a-ee-zavershenie