[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Kijev elfoglalása olyan lenne mint Mariupol nagyban. Rommező lenne belőle. Nem hiszem, hogy megérne akkora veszteséget, főleg, hogy mindenhol ahol lehet, láthatóan igyekeznek minimalizálni a károkat.
Sem Zselé elfogására sem az ukrán adminisztráció elfogására, blokkolására nem alkalmas az a módszer, hogy a reptérről bebumliznak meglepetésszerűen. Ha ilyesmit akartak volna akkor jön több tucat heli a város megfelelő pontjaira, és élve vagy halva elkapják a fontos irányító személyeket.
Ha a kormány csak elmenekül a városból, annak semmi haszna. A magyar kormány is Budáról Debrecenbe költözött, és simán ment tovább a szabadságharc.

De ugye tudod, hogy két napja arról beszélgetünk, mit gondolsz te, és mit gondolok én arról, hogy mit gondolt Putyin három hete! :)
Ha ilyent akartak volna, akkor rossz helyen keresték a fontos irányító személyeket. Azok a Potomák folyó partján leledznek, ezek a Kijevi "fontosak" olyanok mint egy átjátszó állomás, ami közvetíti a parancsokat. Semmi értelme velük foglalkozni. El kell kergetni, hogy nyugaton alakítsanak egy disszidens kormány, hogy aztán onnan kormányozzák a nagy semmit.
 
W

Wilson

Guest

Fogságba esett egy orosz alezredes....​

2022. MÁRCIUS 22., KEDD, 09:44

37a5381-koshel690.jpg

POLONENIY iratok. FOTÓ A FACEBOOK GALLAS-TÓL

A kárpátaljai 128. Különleges Girsko-rohamdandár csapatai elfogtak egy orosz alezredest - a Pivnicsenyije Oszétiában állomásozó katonai egység információs és pszichológiai elhárító csoportjának vezetőjét.

Forrás: Jaroszlav Galasz, a 128-as számú kárpátaljai különálló Girsko-Asturm brigád katonája a Facebookon

Galas : "A 128. Különleges Girsko-Aszturmovoj Zakarpatszkaja Brigád újabb foglya, akit az 58. hadsereggel folytatott harc során fogtak el. A 47084-es egység állandó bázisa az Észak-Oszétia-Alaniai Köztársaságban, Vlagyikavkazban található.

Az orosz hadsereg 47084-es katonai egységének információs és pszichológiai elhárítási csoportjának vezetője, Koshel Alekszandr Olegovics. Katonai rang - alezredes.

Részletek: Galas szerint közvetlenül Koshel fogságba esése után az oroszok jelentős erőket vetettek be a kiszabadítása érdekében. Különösen a légierőt emelték fel, amely katonai csapást mért az ukrán támadókra. A jelentések szerint a támadás következtében senki sem sérült meg, és a foglyot biztonságos helyre vitték.

A 128. dandár katonái egy személyes átvizsgálás során meglepődve tapasztalták, hogy Koshel alezredes „Ukrajna fegyveres erői” feliratú fehérneműt és zoknit visel.

Galas az ellenség kétségbeesett próbálkozását a fogoly kiszabadítására azzal magyarázta, hogy Koshel közvetlen kapcsolatban állt az Orosz Föderáció 58. hadseregének parancsnokával, Mihail Zusk altábornaggyal, akinek naponta jelentést tett.

Maga Zusko az őrök adatai szerint Ukrajnából származik - egy kis faluból. Wetli, Kamjan-Kasirszkij járás, Volinyi terület.

Most Ukrajna ellen harcol. Az Orosz Föderáció 58. hadserege Nikolaev irányban próbált mélyen benyomulni területünkbe, de másfél hete vereséget szenvedett az ukrán fegyveres erőktől.

Most az elfogott Koshel tanúvallomást tesz a mi kémelhárító ügynökeinknek.


 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Az USA annyiszor belengeti ezt a vegyifegyver vörös vonal dolgot mint szíriánál is (mai napig nem tudni ki használta)...mintha arra ösztönözné az ukikat, hogy "..használjátok...használjátok...majd rákenjük az oroszokra és mire kiderül 10 év múltán valami biszem b.szom nemzetközi bizottság által ...már senkit nem fog érdekelni! Civilek?? Ugyanmár majd valami félig oroszlakta településen vessétek be...de pssszt " Remélem ennyire és ilyen szintig nem fog elfajulni...
Nocsak nocsak! ....Alakul alakul ez:

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 375
113
A csecsenek ott vannak, nem vonták ki őket. Takarítják Mariupolt meg a Dombassz környéki falvakat. Csak Kadyrov ment haza kicsit parádézni. Muszáj mutatnia milyen sikeresek, eddig 3 turnusban küldtek a csecsenek katonákat. Lehet toborozza a negyediket.

A katonák kérték Kijevet, hogy hagy húzódjanak hátrébb, de megtagadták nekik. Pont ez volt az indok, hogy jól kiépített állásaik vannak, ott nagyobb az esély, mert ha kimozdulnak a nemlétező RuAF lenullázza őket.

Egy amcsi extábornok és egy magyar (ezredes talán) tiszt is azt mondta, hogy 30 napra elég utánpótlás volt a keleti katonáknál. Vagyis hétvégére kifogynak. Már 3 napja ritkábban lőnek vissza, elkezdtek spórolni.
Lőszer, kaja, víz, EÜ ellátmány szépen fogy. Ott lassan lefő a kávé. Vagy megadják magukat vagy bedarálják őket.
60 000-72 000 katona van "bekerítve". Nem akarják őket lemészárolni az oroszok. Nagyon rosszul jönne ki.


Na ez nem lesz. Még a gabonaföldekre is vigyáznak, nem nyomultak rá ukrajna közepén.
Nem lenne rosszabb marketing mint még egy ukrán éhezés.

Idézve valahonnan:
Az oroszok megrekedtek. A kezdeti hibát, amelyet a Kreml elkövetett, nehéz lesz kijavítani. Az igazi háború csak most kezdődik. A Kreml nem akarja. Gazdaság, több embert kell mozgósítani stb. Másrészt, nos, a következő fázis nem fog működni anélkül, hogy IDŐT és sokkal több élőerőt ne venne igénybe. A Kreml meg fogja próbálni (nincs más választása). Kíváncsian várom, hogyan fognak mozgósítani, mondjuk, még 100 000 embert erre az erőfeszítésre. Minimum. És a következő 6 hónapig folytatják a háborút, minimum.
Most az anyagháború szakaszában vagyunk, amelynek középpontjában a városok állnak, amire a Kreml nem számított, mielőtt belekezdett ebbe.
Mariupol gyorsabban vagy lassabban halad, mint ahogyan azt önök várták?
Miután láttam az orosz gyalogságot akcióban egy hete ebben a szarságban, igazából ugyanúgy.
Az oroszok nem rendelkeznek a megfelelő felszereléssel a modern városi harchoz. Ugyanakkor a Kremlnek nincs mersze keményen fellépni. Tehát a szíriai helyzet megismétlődését látjuk. Ostrom.
Az oroszok most utcánként mérik a sikerüket. Mariupol kisebb, mint Dnyipro. Dnyipro kisebb, mint Odessza. Odessza kisebb, mint Harkov. Harkov kisebb, mint Kijev. A várost "majdnem elfoglalták". Már hetek óta... Az oroszoknak, úgy tűnik, sikerült három darabra vágniuk. Nos, most már "csak" azokat a helyeket kell megtisztítani/biztosítaniuk. Ha a védőknek van elég lőszerük, akkor ez hetekig is eltarthat. És sok áldozat a támadónak.
Vajon Oroszország képes lesz-e tavasz előtt bekeríteni Odesszát?
A tavasz március 20-án kezdődött...
Egy város bekerítése nem probléma ebben a háborúban. Egy város elfoglalása/megvédése az. A Kremlnek egyszerűen nincs megoldása erre a problémára. Középkori taktikában vagyunk, modern fegyverekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Most már gyorsan vége lesz a háborúnak.
A Kronen Zeitung az ukràn vezérkarra hivatkozva azt irja, hogy az orosz erőknek már csak 3 napra van lőszerük, élelmûk és üzemanyaguk.
Ugyanott amerikai forràsok azt àllitják, hogy az oroszok " kètségbeesetten próbálnak több dinamikát vinni a harcokba", amit az ukrànok " ügyesen megakadályoznak"
Ráadásul megint hétvége lesz...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
W

Wilson

Guest
A február 22-i éjszaka különösen viharos volt Kijev, Szumi, Donyeck és Herszon régiókban: harcok, ágyúzás és légicsapások.

Forrás: A regionális katonai közigazgatások vezetőinek tájékoztatása reggel 8:00 órakor.

Részletek: Kijevi régió. Az éjszaka folyamán számos légicsapás érte a régiót.

Csaták és tüzérségi tűz Makarovban, Irpenben, Gostomelben, Buchiban, Vorzelben.


Az éjszaka folyamán Shpitki, Dmytrovskij falut lőtték. A Dmitrijevszkij közösség Shpytkije.

A Fastivszkij körzetben a reggeli órákban egy rakéta csapódott be Oszikivka faluba. Osikove. Magánházak megrongálódtak. Az információ pontosítása folyamatban van.

A harcok által érintett területeken - a Zsitomir autópálya melletti településeken, a Vyshgorodi járás keleti részén, a Brovaryi járás egyes településein - humanitárius katasztrófa fenyeget.

Szlavutics elszigetelődik.

Csernyigivcsina. Számos légicsapás az éjszaka folyamán. Védekező harcok Csernyihiv közelében. A pusztításról és a halottakról most nincs információ. A város és a régió továbbra is rendkívül fontos állapotban van.

Sumy régió. Szumij város határát egész éjjel lőtték. Emellett az egész térségben légi aktivitást figyeltek meg.

Az éjszaka eseménytelenül telt az Okhtirszkij kerületben. Az infrastruktúra megsemmisülésével és az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van.

Harkivi terület. Harkivban fokozódott a polgári infrastruktúra támadása a megszállók részéről, az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van.

A régióban aktív harci műveletek Izyumban.

Luhanszki terület. A városok bombázása folytatódik. Légicsapást mértek a Girsk közösségre.

Tegnap összesen 14 égési sérülés történt, 25 tárgyat bontottak le.

Donyecki terület. Légicsapások Ocseretiny és Avdijivka ellen, Krasznohorivka és Mar'yinka ágyúzása reaktív tüzérséggel. Avdijivkában 5 ember meghalt, 20 megsebesült, nagymértékű tűz és házak pusztulása.

Volnovakha és környéke brutálisan megtisztult.

Mariupolt támadás éri. A légierő, a hajók, a rakétatüzérség támadja. Katonák hősiesen harcolnak a városban.

Herson régió. Az elmúlt éjszakát a Herszon régióban a régió minden körzetében alacsony intenzitású robbanások és tüzérségi tűz jellemezte.

A regionális központ orosz szórólapokat kapott az orosz parancsnokságoktól a városban való tartózkodás szabályaival és a gyűlések tilalmával...

Mikolajiv régió. Az éjszaka viszonylag nyugodtan telt, reggel minden területen - légriadó.

Odesa. Éjszaka egy légriadó, ami délelőtt is tartott.

Dnyipropetrovszk régió. Március 21-én és március 22-én délelőtt - települések ágyúzása a Herson régió határán. Károk vannak. Előzetes információk szerint nincsenek áldozatok. Reggel - légiriadó.

Kirovohrad régió. A Kirovohrad régióban az elmúlt napban - több elhúzódó légi riasztás. Reggel - szirénák.

Rivne régió Az elmúlt 24 órában - 7 légi riasztás. A rakétacsapások március 21-én voltak a nap elején és este, minden alkalommal katonai infrastruktúrára. Március 22-én reggel - egy légi riasztás.

Volyn, Kárpátalja, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Hmelnickij régió, Zsitomir régió, Vinnicja régió, Cserkaszi, Csernyivci, Poltava régió, Zaporizzsja régió - csendes, bár a legtöbb régióban légiriadók voltak.


 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 446
113
Az oroszok destabilizálni akarták Kárpátalját, állítja a helyi katonai közigazgatás vezetője


Eddig is volt példa arra, hogy a kreml-höz köthető emberek hajtottak végre provokációt a kárpátaljai magyarok ellen. Orosz részről logikus hogy etnikai feszültséget akarnak a nyugat ukrajnai nato tagországok kisebbségeivel.
Szemét Kreml ráerőltette a nyelvtörvényt Ukrajnára, akárhogy tiltakoztak is szerencsétlen ukránok.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nem rossz elemzés.
Bennem azért pár kérdés felmerült.
  • Hogyan fésülik át az erdőket tüzérséggel?
Sehogy. A belátható széleket lefogják! Erre elég 500 m-ként egy BTR.
Nem középkor, a mai fegyverek 1-2 km-re is elhordanak + hőkamera, amivel az erdő szélét belülről 20 m-re megközelítő már látszik és lőhető (30 mm-esnek nem akadály, hogy fástól mindenestől vigye a célpontot). Vadásztál már? Ha nem ajánlom, hogy kísérőként egy képzett és jól felszerelt vadásszal kimenj egy ilyen eseményre? Az ott használható II. generációs 1-2 milliós hőkamerás kereső távcsövek megmutatják, hogy mit ér a susnyákosban való rejtőzködés. Ha az ennyit tud, akkor mit tud egy III. vagy IV pluszos katonai eszköz, ami civilnek tiltott. Na ezért nem biznisz ma már a partizánkodás.
Nem mellékesen az oroszok készítik a világ egyik legjobb ilyen eszközét (átlag vadász-jánosnak elérhetetlen - jó esetben marad az 1 milliós kínában buherált Pulsar, ami felét sem tudja).
Csak, hogy lásd milyen szar az orosz eszköz:
https://dedalnv.hu/
  • Hogyan manővereznek a gépesített kötelékek, ha már mindenhol várható Javelin?
Minden hol, amíg el nem fogy. Mert egyszer elfogy. Hiába küld nyugat, ha nem tudják eljuttatni a harcolókhoz, mert körül vannak zárva, vagy az úton lövik szét a szállítmányt.
  • Mekkora erők kellenek a bekeritéshez, ha a 200 000 fő erre egy hónap alatt nem volt képes?

  • Mi lesz a városok blokádjaval? Kijevet nem tudták körbe venni. Feladják? Ha nem, akkor a mostani 200 000 főn felül mennyi erő kellene az ilyen célok eléréséhez?
Ha Mariopul elesik, a déli részekről átcsoportosítások lesznek, és nem csak onnan.
Szándékosan nem kerítették be teljesen Kijevet, hogy minél több civil tudjon lelépni. Majd ha eljön az idő, az is megtörténik. De szerintem első körben Kelet-Ukrajnát fogják behúzni, ahol az ukrán haderő zöme van. Nyugat-Ukrajna, már ehhez képest sétagalopp lesz. Ha csak nem vesz meg a NATO és bevonul oda. Mert akkor annak csúf vége lesz ránk nézve.
Ahhoz, hogy egy várost leköss, főleg, hogy tied a légi fölény, nem kell nagy erő - elég ha mobilis és hagy jó nagy szakaszt a város határa és állásai között, hogy az esetlegesen kimerészkedő védőket legyen hol halomra lőni. A felszabaduló egységek, pedig mehetnek más helyre.

De nem tudom miért sietnének? Az idő nem nekik dolgozik? Úgy tesznek egyesek, mintha az ukránok minden nap indítanának egy teljes arcvonalas offenzívát. Ehhez képest azt látjuk, hogy legfeljebb olyan Aluh-akbaros jelenetekre futa (bokorból ki, rakéta el, közebn szalava ukrajni, aztán tipli)
Na meg a nagy győzelmi jelentések közben lassan minden valamire való városuk be van/lesz kerítve. De lehet, hogy én látom rosszul és a valóság az, hogy Moszkva és Szt. Pétervár áll ukrán ostrom alatt :oops: .
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
261
998
93
A február 22-i éjszaka különösen viharos volt Kijev, Szumi, Donyeck és Herszon régiókban: harcok, ágyúzás és légicsapások.

Forrás: A regionális katonai közigazgatások vezetőinek tájékoztatása reggel 8:00 órakor.

Részletek: Kijevi régió. Az éjszaka folyamán számos légicsapás érte a régiót.

Csaták és tüzérségi tűz Makarovban, Irpenben, Gostomelben, Buchiban, Vorzelben.


Az éjszaka folyamán Shpitki, Dmytrovskij falut lőtték. A Dmitrijevszkij közösség Shpytkije.

A Fastivszkij körzetben a reggeli órákban egy rakéta csapódott be Oszikivka faluba. Osikove. Magánházak megrongálódtak. Az információ pontosítása folyamatban van.

A harcok által érintett területeken - a Zsitomir autópálya melletti településeken, a Vyshgorodi járás keleti részén, a Brovaryi járás egyes településein - humanitárius katasztrófa fenyeget.

Szlavutics elszigetelődik.

Csernyigivcsina. Számos légicsapás az éjszaka folyamán. Védekező harcok Csernyihiv közelében. A pusztításról és a halottakról most nincs információ. A város és a régió továbbra is rendkívül fontos állapotban van.

Sumy régió. Szumij város határát egész éjjel lőtték. Emellett az egész térségben légi aktivitást figyeltek meg.

Az éjszaka eseménytelenül telt az Okhtirszkij kerületben. Az infrastruktúra megsemmisülésével és az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van.

Harkivi terület. Harkivban fokozódott a polgári infrastruktúra támadása a megszállók részéről, az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van.

A régióban aktív harci műveletek Izyumban.

Luhanszki terület. A városok bombázása folytatódik. Légicsapást mértek a Girsk közösségre.

Tegnap összesen 14 égési sérülés történt, 25 tárgyat bontottak le.

Donyecki terület. Légicsapások Ocseretiny és Avdijivka ellen, Krasznohorivka és Mar'yinka ágyúzása reaktív tüzérséggel. Avdijivkában 5 ember meghalt, 20 megsebesült, nagymértékű tűz és házak pusztulása.

Volnovakha és környéke brutálisan megtisztult.

Mariupolt támadás éri. A légierő, a hajók, a rakétatüzérség támadja. Katonák hősiesen harcolnak a városban.

Herson régió. Az elmúlt éjszakát a Herszon régióban a régió minden körzetében alacsony intenzitású robbanások és tüzérségi tűz jellemezte.

A regionális központ orosz szórólapokat kapott az orosz parancsnokságoktól a városban való tartózkodás szabályaival és a gyűlések tilalmával...

Mikolajiv régió. Az éjszaka viszonylag nyugodtan telt, reggel minden területen - légriadó.

Odesa. Éjszaka egy légriadó, ami délelőtt is tartott.

Dnyipropetrovszk régió. Március 21-én és március 22-én délelőtt - települések ágyúzása a Herson régió határán. Károk vannak. Előzetes információk szerint nincsenek áldozatok. Reggel - légiriadó.

Kirovohrad régió. A Kirovohrad régióban az elmúlt napban - több elhúzódó légi riasztás. Reggel - szirénák.

Rivne régió Az elmúlt 24 órában - 7 légi riasztás. A rakétacsapások március 21-én voltak a nap elején és este, minden alkalommal katonai infrastruktúrára. Március 22-én reggel - egy légi riasztás.

Volyn, Kárpátalja, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Hmelnickij régió, Zsitomir régió, Vinnicja régió, Cserkaszi, Csernyivci, Poltava régió, Zaporizzsja régió - csendes, bár a legtöbb régióban légiriadók voltak.


Február 22 egy hónapja volt...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
De nem tudom miért sietnének? Az idő nem nekik dolgozik? Úgy tesznek egyesek, mintha az ukránok minden nap indítanának egy teljes arcvonalas offenzívát. Ehhez képest azt látjuk, hogy legfeljebb olyan Aluh-akbaros jelenetekre futa (bokorból ki, rakéta el, közebn szalava ukrajni, aztán tipli)
Nehéz eldönteni hogy az idő kinek dolgozik. Nem csak katonai szempontok vannak, hanem gazdasági és politikai szempontok is. Ezek a szempontok meg a háború ellen szólnak orosz részről is.
 
  • Tetszik
Reactions: beta

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Na ez nem lesz. Még a gabonaföldekre is vigyáznak, nem nyomultak rá ukrajna közepén.
Nem lenne rosszabb marketing mint még egy ukrán éhezés.
Nem is kell rámenniük, ugyanis ott zsákmánnyá válnak a gépek egyenlőre.
Fasorokban kell közlekedni. A lombozat elműködteti a harcirészeket.
Ha megindítják az általam vízionált második etap-ot, fognak menni nyílt területeken is. A földek kezdenek száradni, a nyílt térségek kezdenek alkalmassá válni a manőverezéshez.
Lassan, 7-10 napon belül ha nem lesz nagy esőzés, a nehéz egységek szilárd burkolattól való függése megszűnik.
Ezért írtam, hogy feltételezem a nagyobb kötelékek megindulását.
Mivel van orosz részről képesség a 0-24-es légi megfigyelésre ( Forpost-Orlan), gyakorlatilag a megmozduló védekező egységekre azonnal tűzcsapást fognak mérni. ( Modernizált GRAD, Glonassal, már 35-40km-re terít,precízen).
Illetve a már felderítésre került támpontokat, precízen fogják tudni elnyomni, bénítani, szükség esetén a páncélosokkal bevasalni.
Mivel mostanra már birtokába jutottak a nyugati eszközök potenciáljának,és felhasználhatósági profiljának, valószínűsítem hogy ezt a tudást bekalkulálják a további harccselekményekbe.
 
W

Wilson

Guest
A február 22-i éjszaka különösen viharos volt Kijev, Szumi, Donyeck és Herszon régiókban: harcok, ágyúzás és légicsapások.

Forrás: A regionális katonai közigazgatások vezetőinek tájékoztatása reggel 8:00 órakor.

Részletek: Kijevi régió. Az éjszaka folyamán számos légicsapás érte a régiót.

Csaták és tüzérségi tűz Makarovban, Irpenben, Gostomelben, Buchiban, Vorzelben.


Az éjszaka folyamán Shpitki, Dmytrovskij falut lőtték. A Dmitrijevszkij közösség Shpytkije.

A Fastivszkij körzetben a reggeli órákban egy rakéta csapódott be Oszikivka faluba. Osikove. Magánházak megrongálódtak. Az információ pontosítása folyamatban van.

A harcok által érintett területeken - a Zsitomir autópálya melletti településeken, a Vyshgorodi járás keleti részén, a Brovaryi járás egyes településein - humanitárius katasztrófa fenyeget.

Szlavutics elszigetelődik.

Csernyigivcsina. Számos légicsapás az éjszaka folyamán. Védekező harcok Csernyihiv közelében. A pusztításról és a halottakról most nincs információ. A város és a régió továbbra is rendkívül fontos állapotban van.

Sumy régió. Szumij város határát egész éjjel lőtték. Emellett az egész térségben légi aktivitást figyeltek meg.

Az éjszaka eseménytelenül telt az Okhtirszkij kerületben. Az infrastruktúra megsemmisülésével és az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van.

Harkivi terület. Harkivban fokozódott a polgári infrastruktúra támadása a megszállók részéről, az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van.

A régióban aktív harci műveletek Izyumban.

Luhanszki terület. A városok bombázása folytatódik. Légicsapást mértek a Girsk közösségre.

Tegnap összesen 14 égési sérülés történt, 25 tárgyat bontottak le.

Donyecki terület. Légicsapások Ocseretiny és Avdijivka ellen, Krasznohorivka és Mar'yinka ágyúzása reaktív tüzérséggel. Avdijivkában 5 ember meghalt, 20 megsebesült, nagymértékű tűz és házak pusztulása.

Volnovakha és környéke brutálisan megtisztult.

Mariupolt támadás éri. A légierő, a hajók, a rakétatüzérség támadja. Katonák hősiesen harcolnak a városban.

Herson régió. Az elmúlt éjszakát a Herszon régióban a régió minden körzetében alacsony intenzitású robbanások és tüzérségi tűz jellemezte.

A regionális központ orosz szórólapokat kapott az orosz parancsnokságoktól a városban való tartózkodás szabályaival és a gyűlések tilalmával...

Mikolajiv régió. Az éjszaka viszonylag nyugodtan telt, reggel minden területen - légriadó.

Odesa. Éjszaka egy légriadó, ami délelőtt is tartott.

Dnyipropetrovszk régió. Március 21-én és március 22-én délelőtt - települések ágyúzása a Herson régió határán. Károk vannak. Előzetes információk szerint nincsenek áldozatok. Reggel - légiriadó.

Kirovohrad régió. A Kirovohrad régióban az elmúlt napban - több elhúzódó légi riasztás. Reggel - szirénák.

Rivne régió Az elmúlt 24 órában - 7 légi riasztás. A rakétacsapások március 21-én voltak a nap elején és este, minden alkalommal katonai infrastruktúrára. Március 22-én reggel - egy légi riasztás.

Volyn, Kárpátalja, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Hmelnickij régió, Zsitomir régió, Vinnicja régió, Cserkaszi, Csernyivci, Poltava régió, Zaporizzsja régió - csendes, bár a legtöbb régióban légiriadók voltak.


Természetesen március.22-ről van szó...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Szerencsére "messze" vannak az Ungvári Repülőtértől.
Belorusz támadás esetén (amennyiben lesz, Lvov felé), a tökéletes fegyverszállítási pont az, mondhatnám, a szűk keresztmetszet.
A reptér futójának a vége gyakorlatilag a "Szlovákia táblánál" van.
Rossz belegondolni, hogy egy fegyverekre mért csapás, kontra Nato védelem, hova eszkalálhatja a dolgokat.
Én kicsit csodàlkozom, hogy nem szórták még meg ezt a repteret is, de a Lo-ba vezető fontosabb utakat sem. Jelzésképpen.
 
  • Tetszik
Reactions: theo

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Idézve valahonnan:
Az oroszok megrekedtek. A kezdeti hibát, amelyet a Kreml elkövetett, nehéz lesz kijavítani. Az igazi háború csak most kezdődik. A Kreml nem akarja. Gazdaság, több embert kell mozgósítani stb. Másrészt, nos, a következő fázis nem fog működni anélkül, hogy IDŐT és sokkal több élőerőt ne venne igénybe. A Kreml meg fogja próbálni (nincs más választása). Kíváncsian várom, hogyan fognak mozgósítani, mondjuk, még 100 000 embert erre az erőfeszítésre. Minimum. És a következő 6 hónapig folytatják a háborút, minimum.
Most az anyagháború szakaszában vagyunk, amelynek középpontjában a városok állnak, amire a Kreml nem számított, mielőtt belekezdett ebbe.
Mariupol gyorsabban vagy lassabban halad, mint ahogyan azt önök várták?
Miután láttam az orosz gyalogságot akcióban egy hete ebben a szarságban, igazából ugyanúgy.
Az oroszok nem rendelkeznek a megfelelő felszereléssel a modern városi harchoz. Ugyanakkor a Kremlnek nincs mersze keményen fellépni. Tehát a szíriai helyzet megismétlődését látjuk. Ostrom.
Az oroszok most utcánként mérik a sikerüket. Mariupol kisebb, mint Dnyipro. Dnyipro kisebb, mint Odessza. Odessza kisebb, mint Harkov. Harkov kisebb, mint Kijev. A várost "majdnem elfoglalták". Már hetek óta... Az oroszoknak, úgy tűnik, sikerült három darabra vágniuk. Nos, most már "csak" azokat a helyeket kell megtisztítani/biztosítaniuk. Ha a védőknek van elég lőszerük, akkor ez hetekig is eltarthat. És sok áldozat a támadónak.
Vajon Oroszország képes lesz-e tavasz előtt bekeríteni Odesszát?
A tavasz március 20-án kezdődött...
Egy város bekerítése nem probléma ebben a háborúban. Egy város elfoglalása/megvédése az. A Kremlnek egyszerűen nincs megoldása erre a problémára. Középkori taktikában vagyunk, modern fegyverekkel.
Sajnos ki kell ábrándítsalak. Ukrajna el lesz foglalva előbb vagy utóbb. A védőknek fogy az ellátmánya, és remény sincs a pótlására (lévén, hogy be vannak kerítve). Ha elesik kelet ukrajna, a többi már nem kérdés. És Putyin biztos nem hagyja.
Kb. annyi esélyük van, mint Mohács után a Magyar Királyságnak. A török szép lassan mindent elfoglalt. Temesvárt, Szegedet, Nagyváradot, Szolnokot és szép lassan a többit. Az idő nem az ukránoknak dolgozik. Nyugat nem fog katonával segíteni a fegyver szállítás is azt a remélt célt szolgálja, hogy az oroszok sok vesztesége legyen, legyengüljön. Csak közben azt felejtik el valahogy nyugaton, hogy ha ez a háború lejár, mondjuk 1 év múlva, addigra lesz Oo.-nak minimum 2-300.000 tényleges harcban edzett katonája. Legrosszabb esetben sem szarja össze magát egy gránát robbanástól, mint adott esetben a mi Pláza-huszáraink! De ennél magasabb lesz a harcértékük lesz a háborút megjártaknak.
Ja, hogy közben Oo. becsődöl. Hát lehet. De arra még a nyugati közgazdászok szerint is legalább 3 év kell - ti. felkészült a szankciókra, na meg a sok egyéb állam mellett Kína és India is beállt mellé.