Senki sem értette, hogy mi folyik itt. A Meduza Albert Sahibgarejev, egy orosz szerződéses katona történetét meséli el, aki az ukrajnai háborúból disszidált....
15:36, 2022. március 23. Forrás: Meduza
Albert Sakhibgareev, egy 25 éves szerződéses katona, még nemrég Belgorod régióban volt, néhány kilométerre az ukrán határtól - ahol a brigádja "manőverezett". Szahibgarejev szerint a katonák tüzérségi rendszereikkel "bárhová lőttek, ahová parancsot kaptak" - de hogy pontosan hová, azt állítólag nem tudták. A szerződéses katona elmondása szerint csak akkor értette meg, hogy valódi háborúról van szó, amikor ukrán részről viszonozni kezdték a tüzet. Szahibgarejev hamarosan dezertált. A "Meduza" elmeséli, hogyan került egy baskíriai katona a háborúba, és miért döntött úgy, hogy felbontja a szerződését.
Albert Sakhibgareev egy 25 éves szerződéses katona Baskíriából. Régen arról álmodott, hogy a hadseregben szolgál. Ezért a 2021-es katonai szolgálat letöltése után (Szahibgarejev katonai igazolványa a Meduza rendelkezésére áll) újabb három évre szóló szerződést írt alá. Sakhibgareev először a szülőföldjén szolgált, majd áthelyezték Nyizsnyij Novgorodba - a 30683-as számú katonai egység 288. tüzér dandárjába.
2022 február elején dandárját gyakorlatra küldték az ukrán határon fekvő Belgorod régióba. "Nem figyelmeztettek minket a 'különleges műveletre', azt mondták, hogy csak egy gyakorlatra mentünk. Megérkeztünk, és csak ültünk ott, vártunk valamire" - emlékszik vissza Albert Sahibgarejev a Meduzával folytatott beszélgetésben.
Február 23-án a katonáknak megparancsolták, hogy viseljenek védőfelszerelést, és azt ne vegyék le; automata fegyvereket kaptak. Nem sokkal korábban jelentős mennyiségű tüzérségi lőszert hoztak az egységhez - sokkal többet, mint amennyit a gyakorlatokon általában használtak -, mondja Szahibgarejev: "Semmit sem magyaráztak el nekünk: egyszerűen az volt a feladatunk, hogy a lőszert a járművekbe rakjuk, és ennyi. Azt mondták nekünk, hogy helyszínt fogunk váltani. Naponta vittük a lőszert egyik helyről a másikra. Senki sem értette, mi folyik itt. Azt hittük, hogy ez egy gyakorlat.
Állókép az orosz védelmi minisztérium hivatalos videójából: A Déli Katonai Körzet 150. hadosztályának katonái 2A65 "Msta-B" lőnek gyakorlatozás közben a Rosztovi területen 2022. január 28-án.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / EPA / Scanpix / LETA
A katona meg van győződve arról, hogy a parancsnokok előre készültek, és tudtak a "különleges műveletről", de eltitkolták azt a katonák elől. "Csak annyit mondtak nekünk, hogy lesz egy menet arra az [ukrán] oldalra. Miért?- nem mondtak semmit. Ha pedig parancsot kapsz, akkor csak követned kell azt" - mondja Sahibgarejev.
Február 24-én a dandár megkezdte tüzérségi rendszereivel a tüzelését - "oda, ahová parancsolták. Szahibgarejev szerint a katonák nem tudták, hogy milyen célpontokra lőttek.
Kezdtek kételkedni abban, hogy gyakorlaton vannak, amikor lövések hullottak vissza rájuk. A lövedékek két kilométerre az Brigádtól kezdtek hullani: "Tudtuk, hogy valami nincs rendben. Lakott falvak és városok közelében nincsenek gyakorlatok. Ezért Ukrajna elkezdett lőni és védekezni".
Sahibgareevnél volt a mobiltelefonja. A hírekben olvasta, hogy Oroszország inváziót indított: "Rájöttünk, hogy fegyveres erőink megtámadták [Ukrajnát]. Rájöttünk, hogy ez egy igazi háború. Mindannyian sokkot kaptunk. Erre nem igazán készültünk.
"Miért szolgáljak olyasvalakivel, aki a sajátjait támadja meg?"
"Ami most történik [az ukrajnai háború], az rossz. Egyáltalán nem helyeslem" - mondja Sahibgarejev. Hangsúlyozza, hogy "nem tehetett mást, minthogy végrehajtotta a parancsot".
Szahibgarejev brigádja soha nem lépte át az ukrán határt: a lövéseket a Belgorodi területről végezték. Azt állítja, hogy személyes feladata egy katonai tüzérségi raktár őrzése volt - és állítólag nem vett részt közvetlenül a hadműveletekben
Március 2-án, amikor a háború már több mint egy hete folyt, Szahibgarejev azt állítja, hogy az egység egyik rangidős tiszthelyettese, Vlagyiszlav Tihonov megverte. Albert elmondása szerint aznap megkérte az egyik parancsnokot, hogy elmenjen a boltba - az elengedte, és amikor Sahibgarejev visszatért, egy másik parancsnok - Tihonov - rátámadt, megverte és eltörte a karját.
"Talán megsértődött, hogy nem ő tőle kértem engedélyt . A többiek látták. Elhurcolták, én pedig csak felálltam és elmentem" - mondja Albert. A katona elmondása szerint korábban nem volt konfliktusa Tihonovval.
A Tihonovval való összecsapás után Szahibgarejev úgy döntött, hogy elhagyja az egységet, és így is tett; senki sem állította meg. Talált egy fuvart Moszkvába, és elhagyta Belgorodot. "Miért szolgáljak olyasvalakivel, aki a sajátjait támadja meg? Hogyan mehetek vele csatába? Ha géppisztoly van nála, akkor hátba lövi az egyik katonáját és kész" - mondta Szahibgarejev.
A katona keresése csak egy nappal később kezdődött. Galina Sakhibgareeva, a szerződéses katona édesanyja a Meduzával folytatott beszélgetés során úgy emlékszik, hogy az egységtől kapott egy telefonhívást, miszerint Albert elment cigarettát venni, és nem tért vissza. Megkérték, hogy hívja fel a fiát, és kérje meg, hogy jöjjön vissza az egységéhez.
Közvetlenül ezután Galina felhívta Albertet: "Azt mondta, minden rendben van. Azt mondtam, hogy befejezem a munkát, és visszahívom. Este hazamentem, de a telefon nem volt elérhető.
Reggel Galina maga hívta fel az egységet. Így emlékszik vissza a párbeszédre.
- Nos, visszajött? - kérdezte anyám.
- Nem, nem jött vissza.
- Hogyan távozott, milyen okból, a holmijával együtt? Anélkül?
Ezekre a kérdésekre az egységben nem lehetett választ adni.
- Őt keresed? Miért nem nézted meg?
- Valószínűleg a helyi részegekkel van. Vissza fog jönni, szabadon mozoghatunk!
- Én nem alkoholista fiút neveltem fel fel !
Galina ezután kapcsolatba lépett a Katonaanyák Bizottságának emberi jogi aktivistáival, akik segítettek neki felvenni a kapcsolatot a Nyizsnyij Novgorod-i katonai egységgel. "Azt kérdezték: 'Miért, elveszett? És mi még csak nem is tudtunk róla!" - mondja Sahibgareeva.
Március 8-án Szahibgarejev végre elérte . Albert azóta egy bérelt lakásban bujkált. Csak március 20-án döntött úgy, hogy elmegy az Ufa 13. számú Városi Klinikai Kórházba, hogy ellássak az egységben elszenvedett sérüléseit. Ott zárt törést diagnosztizáltak a kezén, és gipszet raktak rá (az orvosi jelentés a szerkesztőségünk rendelkezésére áll).
"Meduza egy pillantást vetett Szahibgarejev lemondó levelére is. Ebben Sakhibgareev kifejti, hogy "kénytelen volt elhagyni a katonai egységet, mert féltette az életét és az egészségét, és nem akart továbbra is részt venni az ukrajnai harci műveletekben, mivel ez ellentmond meggyőződésének":
"2022. február 24-én a 30683-as katonai egység tagjai, köztük én is, közvetlenül részt vettek egy katonai különleges műveletben Ukrajna területén. Korábban semmilyen módon nem tájékoztattak bennünket a különleges művelet megkezdéséről és annak céljairól... Úgy vélem, hogy a további szolgálat a zaklatás, az ellenem alkalmazott fizikai erőszak, a meggyőződésemmel ellentétes katonai különleges műveletekben való részvétel kötelezettsége mellett lehetetlen."
Szahibgarejev és ügyvédje, Almaz Nabijev szintén feljelentést tesznek a rendőrségen a karját eltörő Vlagyiszlav Tihonov főtörzszászlós miatt.
A védőügyvéd a maga részéről úgy véli, hogy Szahibgarejev nem kerülheti el a letartóztatást - még akkor sem, ha bizonyítja, hogy a dandárban zaklatás történt: "A gyakorlat alapján, ha a katonai ügyészséghez fordulunk, akkor büntetőeljárást indítanak a kérelmező ellen [aki elhagyta az egységet]. Valószínűleg letartóztatják és előzetes letartóztatásba helyezik".
Az Orosz Föderáció büntető törvénykönyvének 337. cikke szerint a "katonai egységtől való rövid ideig tartó eltávozás" hat hónapig terjedő letartóztatással büntetendő; ha azonban az eltávozás egy hónapig tartott, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha egy katona egy hónapig nem jelenik meg, akár öt évre is bebörtönözhetik. Dezertálásért (a büntető törvénykönyv 338. cikke) - azaz "egység vagy szolgálati hely elhagyása a katonai szolgálat alól való kibújás érdekében" - hét évig terjedő szabadságvesztés jár.
Édesanyja már kapott egy telefonhívást a katonai egységtől, ahol Szahibgarejev szolgált, és közölték vele, hogy jöjjön Nyizsnyij Novgorodba, ahol leszerelik. Maga a katona nem megy vissza az egységéhez: nem akar tovább szolgálni az orosz hadseregben, és felbontja a szerződését.
"A fiam elmondja nekem, amiről ő és az ottani bajtársai beszéltek: "Soha nem lehet tudni, hogy kinek a golyója talál még be, amikor csatába megyünk. Nem csak Ukrajnával van háború, ott egymás között is harcolnak, anya" - emlékszik vissza az édesanyja, Galina. - Még ha ő nem is szünteti meg a szerződését én magam fogom megszüntetni! Nekem otthon nincs szükségem koporsóra!"
"Meduza" kapcsolatba lépett Dmitrij Gluhov hadnaggyal - Sahibgarejev közvetlen felettesével, aki az általa őrzött raktárért felelt -, de amikor meghallotta a kérdést, letette. "A Meduza hivatalos megkeresést küldött az orosz védelmi minisztériumnak is, de e szöveg megjelenésének időpontjáig nem kapott választ.
A katonai egység nem válaszolt Meduza hívásaira. Meduza felhívta azt a számot is, amelyet korábban a szerződéses katonáknak az egységhez való toborzására vonatkozó hirdetésekben kapcsolattartási pontként használtak. Azt mondták:
"Egy Meduza tudósító? Nem szégyelled, hogy felhívtál? Viszontlátásra", és letették.
25-летний контрактник Альберт Сахибгареев еще недавно находился в Белгородской области, в нескольких километрах от границы с Украиной — где его бригада была «на учениях». Как рассказывает Сахибгареев, солдаты стреляли из артиллерийских установок «туда, куда прикажут» — но куда именно, они якобы...
meduza.io