[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 642
45 955
113
Törökország nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz
Alakul egy kibebaszott nagy cumi a nyugatnak, akkora pofánbaszás ez már megint, hogy arra szavak nincsenek...

Az hogy Kína, meg India, Pakisztán, Irán etc. nem, az OK.
De gyerekek, a törökök azért NATO tagok, a Szaúdiak meg még Trump azt mondta róluk, hogy a "legkiválóbb szövetséges" s hát ahogy nézem, Izrael sem tört pálcát az oroszok felett, nem adja el a pegazust pl. az ukránoknak, olyanokat mond Benett Zelenszkijnek hogy ideje lenne békét kössön Putyinnal etc. ! Katar megmondja hogy amúgy "konkrétan lehetetlen kiváltani az orosz gázt Európában", meg ilyenek...


Lehet én látom rosszul, de ebből kurva könnyen az lehet ám, hogy az USA meg az EU szépen magára marad a végén, aztán lesegethetünk mint hal a szatyorban!!! Ne legyen igazam, de ezek az inkompetens gyökér szolgalelkű tróger EU-s vezetők, akik kinyilatkozták hogy "na rubelért aztán mi biztos nem!" fognak még küszöb alatt csúszva rubelért sorba állni, mert még ha akarná sem fogja tudni megoldani az USA és a norvégok a kieső gázmennyiséget pótolni!


Egyszerűen megint a hepciáskodó nyugati elefántcsonttornyokból liberális légvárakat építgető ideológiagyárosokat pofán fogja verni a valóság!!!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Én ezt, józan ésszel, inkább dezinformációnak látom. A támadó fél bejelenti, mit fog tenni. Na, ne!

Harkovban összehordtak az ukránok egy nagy adag ammóniát "orosz vegyitámadáshoz", előkészítették a twitter narratívát is győzedelmesen előtörő ukránokról, most meg beleköpnek a levesükbe...


oRCraYh.png


x2S5oHm.png
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 527
34 544
113
Nem tudom én az invázió megkezdése után három nappal elkezdtem tudatosan keresni információt róluk, hogy merre harcolnak és már akkor sem találtam erről semmit....
ritkán jönnek hírek rolluk de én is találkoztam már vele hogy hól vannak zsákmányolt teknika kapcsán. valami olyan falunál vóltak amit a google se akart megtalálni i-y katyvasz. Mikolajiv térségében vannak.
 
W

Wilson

Guest
Te tényleg mindent készpénznek veszel, amit az orosz mond? :)
Nem tanulsz?
Úgy látom te sem.....:).Ezt jelentették be hivatalosan az orosz honvédelmi minisztérium hivatalos képviselői, és ezt erősítik meg az elmúlt napok/hét harctéri történései is, úgyhogy ez szerintem nem dezinformáció..m
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 044
23 878
113
Háborús körülmények között nem lehet azonnal ellenőrizni azokat az információkat, amelyeket a konfliktus egyik vagy másik oldalának hivatalos vagy nem hivatalos képviselői is terjesztenek.....

A kárpátaljai dandár legyőzte a csecsenföldi Rosgárdát


A kárpátaljai dandár legyőzte a csecsenföldi Rosgárda katonáit....​

Az ukrán hegyi rohamdandár katonái legyőzték a csecsenföldi orosz nemzeti gárdát ("Rosguardia").
Erről a katonaság számolt be.

Az orosz megszálló erőkkel vívott legutóbbi összecsapások során a 128. különálló Kárpátaljai hegyi rohamdandár támadói megsemmisítették a Rosgárda katonáit és elvették a trófeafegyvereket és felszereléseket.

A dokumentumokból ítélve a kárpátaljai dandár ellen az Orosz Nemzeti Gárda hadműveleti célú 46. különálló dandárának (6780-as egység) csecsenföldi székhelyű katonai próbáltak ellenállni.
A likvidált Rosguardians dolgai Ukrajnában.  2022. március A likvidált Rosguardians személyes azonosítója és iratai Ukrajnában. 2022. március

A likvidált Rosguardians dolgai Ukrajnában.  2022. március A likvidált Rosguardians dolgai Ukrajnában. 2022. március

Az összetűzés következtében a Gudermes városában állomásozó dandár 94. ezredében és a Csecsen Köztársaságban, Urus-Martan városában állomásozó 96. ezredben szolgálatot teljesítő rosgárdisták meghaltak.

A megölt oroszoktól személyes azonosítókat és iratokat foglaltak le.

Felszámolt Rosgárdisták fegyverei Ukrajnában.  2022. március "Felszámolt" Rosgárdisták fegyverei Ukrajnában. 2022. március A BTR-80 felszámolta a Rosguardot Ukrajnában.  2022. március

A 128. dandár magához vette a zsákmányolt felszerelést is - sértetlen BTR-80-at és fegyvereket..


így a fotókat elnézve elkaptak egy BTR-t .. a cím viszont elég megtévesztő "Az ukrán hegyi rohamdandár katonái legyőzték a csecsenföldi orosz nemzeti gárdát ("Rosguardia")."
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 044
23 878
113
hihetetlen hogy sokan az oroszok minden szerencsetlenkedeset meg tudjak magyarazni, mi igy szallunk a le biciklirol.
nem kerdes h nagyobb az orosz hadsereg, de azert olyan mintha a cari idokbol harcolnanak.

gyozni fognak mert sok agyujuk van de ez nem egy schock and awe.

tegnap futott twitteren lehalgatott ruszki beszelgetes, az egyik orosz uvoltve sirva kerdezte hogy miert felejtettek el tuzersegi tuzet ahogy megigertek neki.

sorozott motivalatlan orosz sereg.

van jo technikajuk is meg a hazajukat tutira meg tudjak vedeni, meg azert meg mindig sokan vannak es oda tudnak csapni,
de azert ez meg mindig az hogy tobben vannak.
de nem teljesen mindegy hogy nyerik meg a háborút ha megnyerik ? :D
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 936
14 043
113
Mindkét fél hazudik, de nagyon pofátlanul. Most ez a mai orosz tájékoztató, fordulópont. De nem tudjuk minek a fordulópontja. Beismerték a kudarcot és irány lassan vissza, vagy tényleg kezdődik a második menet, de a kisebb megoldás él már csak, a Donyeck régió ? Ukrajna egészét elengedték, mert látják ,az nem megy. Pár nap múlva megtudjuk.
de jót nevettem :)
 
W

Wilson

Guest
ritkán jönnek hírek rolluk de én is találkoztam már vele hogy hól vannak zsákmányolt teknika kapcsán. valami olyan falunál vóltak amit a google se akart megtalálni i-y katyvasz. Mikolajiv térségében vannak.
Azt én is linkeltem meg azt az orosz közleményt amit most raktam be phaidrosnak ezen a két híradáson kívül én nem találkoztam eddig olyan hiranyaggal amiben említették volna, hogy merre is tartózkodnak...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 048
113
Amennyiben az oroszok most meghirdetett második menetben mindent bedobnak,
? Miylen második menet ?
Amennyiben nem, akkor egy elhúzódó háború kétesélyes és akár orosz vereséggel is végződhet.

Az a legnagyobb átka az orosz haderőnek hogy még mindig valami futurisztikus csodafegyverként tekintenek a grad-okra !!

Vigyék ki az altius drónt felderítőnek 24 órás megfigyelés nagy területen aztán rakjanak célmegjelölőt 20 szu-30sm gépre kab-250 + orion drónok aztán mehet az aprítás !
Aztán telebaxni a netet a felvételekkel amint szétrepülnek a szugyok gradok meg egyéb ukrán fosok , egyből lenne megadás ukrajnában!
Irak iárni háború 8 évig is eltartott mert lehet ágyúzgatni meg gradozgatni a végtelenségig.
Ilyen szu-30sm gépeket kelett volna már látni évekkel ezelőtt .
F-15E_with_Sniper_pod_crop.jpg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 419
113
Az adózás meg a katonai segítség következményei messze nem azonosak. És bármennyire nem szeret adózni a többség, ezt a különbséget felfogják.
Szerintem mindkettő áldozat, valamilyen hosszabb távú, közösségi cél elérése érdekében.
Persze nem könnyű interpretálni a nép felé. Most, ezt, különösen nem. Áprilisban már könnyebb lehet.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Vannak katonai ismereteid, ezek alapján azt gondoltad hogy ~190k hadtestel elfoglalnak egy ukrajna méretű országot?
Én nem gondoltam, ahogyan Te sem gondolhattad....
Eddig minden arra utal, hogy az orosz felső vezetés elhitte a saját agitpropját, és valóban azt gondolta, hogy az ukránok virággal a kézben fogják őket várni mikor rájuk rúgják az ajtót. Ezért hajtották végre ezt a hatalmas alpha strike / határ szétveretése tüzérséggel mutatványt, és vonultak be erőltetett menetben úgy, hogy minél több területet "foglaljanak el" az első 1-2 napban. Ilyet olyan hadsereg ami rendes harcra készül nem csinál, mert semmi értelme. Pontosan tudták (volna) hogy a túlhajtott és túlnyújtott csapattesteket az ellenség abban a pillanatban felszámolja, amint felfejlődik a harchoz. Így produkálták azokat a hatalmas 120-150km/napos adatokat az elején. Azt hitték, hogy a "lefejező" csapás megbénítja az ukrán döntéshozatalt, és az ukránok köpni-nyelni nem tudnak majd, csak nézik ahogy jönnek a médiában a jelentések, hogy "az oroszok már itt vannak, jaj már amott vannak, jaj már a spajzban vannak" és megadják magukat.
Nem jött be. Nagyon látványosan nem.
Értetlen voltam, vagyok is egyenlőre, saját tapasztalataim alapján próbálom pozícionálni a szituációt.
Ukrajna mint ipari potenciál gyakorlatilag megszünt már most létezni....
Antracit és gáz lelőhelyei megszállva, tengeren lenne még mit keresnie , de ott sem remekel.
Lemberg környékén vannak még bányák....de azzal a nyersanyagháttérrel amivel rendelkeznek, illetve a maradék tudományos-ipari háttérrel ami maradt nekik, már semmiféle veszélyt nem jelenthetnek az oroszokra nézve.
Soha semmilyen "veszélyt" nem jelentett oroszországra, akárhányszor is ismételgette ezt el putykó és a stábja.
Az meg teljesen nyilvánvaló, hogy a ruszkik meg akajrák semmisíteni ukrajna egész iparát "ha enyém nem lehet akkor senkié nem lehet" alapon. Bukott államot akarnak belőle csinálni, mert rá jöttek hogy sosem láncolhatják ismét magukhoz.
Nukleáris potenciálja gyakorlatilag ellenőrzés alá vonva 90%-ban.
A micsodája? :)
Én személy szerint nem tudom, csak találgatom mi lehetett ennek a háborúnak a célja....
A bevetett erők mennyisége, minősége nem predesztinálta az ország megszállását, még békés körülmények között sem.
Ne csak nézz, láss. Azt hitték bemennek, gyorsan lecserélik a kormányt, odaraknak egy Lukasenka 2.0-t, felnyomják a karhatalmi erőket és minden ellenállást szarráveretnek a roszgvargyijával, SzOBR-al meg OMON-al, és Ukrajna lehet megint orosz gyarmat. Ezért mentek ők is az élvonalban - benn is égett közülük jó sok a járműveikben.
 

Attti

Active Member
2019. július 1.
40
222
33
Mindkét fél hazudik, de nagyon pofátlanul. Most ez a mai orosz tájékoztató, fordulópont. De nem tudjuk minek a fordulópontja. Beismerték a kudarcot és irány lassan vissza, vagy tényleg kezdődik a második menet, de a kisebb megoldás él már csak, a Donyeck régió ? Ukrajna egészét elengedték, mert látják ,az nem megy. Pár nap múlva megtudjuk.
Mivel ez már, usa-orosz, (angolszász)- (orosz-kínai) gazdasági háború , így csak akkor lehet vége ha az egyikük bukik (jobbik esetben csak ukrajnában). Ha az oroszok megállnak keleten , lesz kis szünet, akkor az ukránok kapnak annyi nehéz fegyverzetet,stb ,amivel tényleg revansot vesznek. És a nagy testvérnek elintézni nem jelentene problémát, hogy pld, a magyaroknak szánt pzh2000, egyéb komoly felszerelés az azovnak menjen, legyen mivel támadni krímet.(háború van, a kiképzést megoldják 2 hét alatt)
A kocka el van vetve.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 474
10 738
113
Nem akarok nagy elemzésekbe belemenni, de valami igen foglalkoztat. A videokon amiken a harcolókat latjuk (mindkét oldal) , valami olyan harcászatot rendeznek , amiért már egy közepes szintü hadseregben is szétrúgnák a seggüket. Az "elit" csecsenek pl, vagy az Ukránok mikor rpg vel lönek, városi harc, terepen való mozgás , a biztosítás teljes hiánya , elképesztö. Persze nyilvanvaloan nem fognak SF et filmezni de akkor is... Sok a soros talán? Nem is tartom magam sem fs nek, csak néha úgy látom hogy az alapokkal is gondok vannak. Sorozunk mint az arab harcosok, állva a fedezék mell9öl lövünk, átfutunk a mellettünk harcoló tüzszektorán, az AK úgy lóg csövel lefele a vállunkon mintha egy szatyor lenne, behajtott válltámasszal keménykedünk , kigrunk az utcára elengedunk egy 30 as sorozatot a pkm el csipobol azt visszaugrunk és röhögünk stb. Nem értem. Olyan "déjà vu" érzesem van, mindezt már láttam arab és Afrikai videokon.