[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 306
10 628
113
Igen, valszeg közvetlenül a határnál.
Sztem itt: https://www.google.hu/maps/@46.1567792,33.6014846,245m/data=!3m1!1e3
Itt egy erődítmény rendszer közel a tengerparthoz, a pöttyök a betonelemek, előtte árnyékszerű lesz a szögesdrót, átlósan mennek a villanyoszlopok és a vezetékek és az erődítés mögött vannak a szélerőművek.

A ruszkik berongyolásából ítélve, nem sokat ért, vagy nem volt "feltöltve" a rendszer.
Ha visszaemlékszel, az úton mentek az oroszok nagyjából Herszonig egy lendülettel gyakorlatilag ellenállás nélkül.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 343
113
Ha ez igaz, akkor ez a nyugati cinizmus csimborasszója. Ezek szerint a jelenlegi ukrán államiság jelentős redukálódásával (két "Ukrajna" lesz?) számolnak valójában!
---
"Az ukrán menekültekről szólva Baerbock utalt arra, hogy repülőjáratokat indítanak az emberek kimenekítésére európai országokba és Észak-Amerikába. "Több ezer ilyen járat lesz. Várhatón 8-10 millió menekülttel kell számolni, és mindannyiukat be fogjuk fogadni" - mondta a német külügyminiszter."
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Te ezt így látod, én viszont úgy, hogy a hadművelet egyik fő célkitűzése volt Kijev elfoglalása , nem gondolnám , hogy ez a Donbasz felszabadítását célzó haditerv egyik mellék hadszintere lett volna.Hiszen az Oroszok ezzel a haderővel ha Donbasz felszabadítása lett volna a hadműveletek fő célja, már régen felszabadították volna a szaki köztársaságok közigazgatási határait, nem kellett volna tartaniuk semmilyen ukrán felmentő erőtől, mert bármilyen ilyen az ukránok részéről történő felmentési kísérletet,támadó hadműveletet az orosz haderő könnyen visszavett volna és az ellentámadások során tönkre is verte volna az ukrán haderőt.Az ukrán haderő az invázió előtt nem volt alkalmas arra,hogy összfegyvernemi manőverező harcot folytasson ezzel az orosz haderővel szemben....

Visszatérve, Kijev elfoglalására az első sikertelen gostomeli támadással kapcsolatban az imént berakott orosz cikkben is ott van az a kulcsfontosságú megjegyzés amely szerint.....

""Olekszandr nem mondja, de én tudom, hogy a főerőnek a leszállás után néhány órával kellett volna megérkeznie. De a nemzetbiztonsági és védelmi erők egységeinek heves ellenállásába ütköztek. Ennek eredményeképpen az ejtőernyősök két napot töltöttek a repülőtéren egy valóságos tűzpokolban, tartva a pozícióikat"

Magyarul úgy tervezték, hogy a repülőtér elfoglalása után pár órán belül neki kezdenek Kijev elfoglalásához,de mivel az ukránok az első támadás alkalmával az oroszok által nem várt heves ellenállást tanúsítottak, így az ukránok kulcsfontosságú időt nyertek, az ukrán kormány nem menekült el, az ukrán hadsereg nem tette le a fegyvert, nem estek széjjel az egyszerre több irányból betörő és már az invázió első napján Kijev mellett megjelenő orosz haderőtől....
Ezt követően is voltak komoly próbálkozások az orosz haderő részéről, hogy körbekerítsék Kijevet ,de mivel az ukrán hadvezetés első számú célja jól láthatóan Kijev megvédése,és ehhez nagy számú haderőt vonultatnak fel(lásd az ukrán tábornokok nyilatkozatai).Illetve az, hogy az orosz haderő több ponton is harcol Ukrajnában, azt eredményezte , hogy ezek a próbálkozások nem jártak, sikerrel , és én személy szerint úgy gondolom, hogy az orosz hadvezetés belátta, hogy nem tudja jelenleg elfoglalni Kijevet így úgy döntött @Avtomat tálaló hasonlatával élve, "Ő így száll le a bicikliről" , bejelentette , hogy a hadművelet első szakaszának főbb céljait elérték és most már neki foghatnak, hadműveletek fő céljának Donbasz felszabadításának...

Hozzáteszem nekem az a véleményem, hogy szerintem, az eredeti orosz hadműveleti tervekben minimum Donbasz felszabadítása mellett Ukrajna tengerparti területeinek leszakítása és Kijev elfoglalása szerepelt , ebből lett jelenleg Donbasz felszabadítása és az Ukrán tengerparti területek leszakítása, bár ebből még Odessza elfoglalása el sem kezdődött....

1, Nem Avtomat barátunk hasonlata, hanem Agresszív Kismalac mondta ezt a viccben.

2, Körülbelül ugyan azt akarod most elmondani pepitában. Az első nap megpróbálták, hogy le tudják-e rohanni. Ha ez összejön, akkor már vége lenne a háborúnak. Vagy... nagyon másként festene a média kép. Olyan kérdéseket érdemes feltenni, hogy mi lett volna, ha elfoglalják a 3 milliós várost és a kormány átköltözik Litovszkba(Lviv)?
Erre mondtam azt, hogy valószínűleg volt egy maximum célkitűzés, ha az ukránok nagyot hibáznak. Ha üres lett volna a város, persze, hogy bevonulnak, például. De azért volt az oroszoknak hírszerzésük. Igaz? Erősíts meg kérlek! Azért médiában is több helyen olvashatták, hogy azok az alakulatok ott vannak északon Kijev védelmére. (Nógrádi beszélt róluk a magyar médiában, az ukrán média lehozta, ahogy gyakorlatoznak Csernobilban városi harcot gyakorolva, ahogy frissen toborzott tartalékosokat fapuskával képeznek ki.)

3, Azért volt már szó arról, hogy azt az interjút nem kell minden szavában igaz zsoltár szövegként értelmezni. Nem a katona, hanem a propagandista sajtós fűzte hozzá, hogy első nap ott kellett volna lenniük. Meg a hogy is volt, visszafoglalták a repteret az ukránok, de ők mindvégig ott voltak.
Ha levesszük róla a sallangot, akkor szerintem is hősiesen küzdöttek és küzdenek mind a mai napig az orosz ejtőernyősök. De azért azon meglepődnék, ha tényleg derült égből jött meglepetés lett volna nekik, hogy van északon legalább egy dandár és az oroszok megálltak lövöldözni. Nem jöttek első nap!
Ha az orosz különleges alakulatok csak annyira képzettek, mint én, akkor nem lepődtek meg azon, hogy ezek vagy átállnak vagy nem. Vagy itt lesznek vagy nem. Ahogy meghallották, hogy a reptér elesett és a deszant már Kijevet támadja, egy zászlóalj biztosan tudjuk, hogy átállt Csernobilban. Erről újságcikkek is született. A jelek szerint nem minden alakulat. És volt, amelyiket be kellett darálni. (Ettől függetlenül nagyon szép sebességgel érték el a várost.)

4, Szóval nekem elég érthetetlen, hogy miért térünk vissza folyton oda, hogy "de hát az volt a terv, hogy elfoglalják Kijevet és új kormányt ültetnek oda" meg "de hát csak az volt a terv, hogy csak Dombaszt szabadítják fel".

Veled már volt nem kevés vitám erről. Szerintem ha csak Dombasz két megyéjét akarták volna felszabadítani, akkor ott kezdenek katonai hadműveletekbe. De nem ezt tették. Ha az lett volna a terv, hogy elfoglalják Kijevet és új kormányt alakítanak, és nincs más lehetőség, this is the way, akkor minden erőt oda küldenek. Nem ezt tették.
Szerintem hülyék lennének csak a Doni-szénmedencére koncentrálni, miközben már fél évvel ezelőtt is arról vitáztam veled, hogy nekik teljesen logikus stratégiai cél Odessza elfoglalása, mert amíg Moldova két oroszokkal ellenséges Ukrajna és Románia között van és nincs tengeri összeköttetés sem, addig reménytelen az utánpótlási vonalak biztosítása az ottani szakadár területeknek. És egy katonailag tarthatatlan helyzetből vagy kivonom a fiaimat vagy megteremtem az összeköttetést.
A Kígyó-sziget elfoglalásának relatíve kevés értelme van, ha eleve lemondok Odesszáról. Maga a szikla stratégiailag fontos helyen van, de nagyobb helyőrséget fenntartani ott, nagyobb települést alapítani nem lehet.

Szóval szerintem ez azért látszódik/sejteni vélhetjük. De mint sokszor kifejtettem, az utánpótlás stabil biztosításához nekik kelleni fog majd Mariupol bevétele. De ennek a városnak a megszerzése két további főirányt megnyitna. Szóval majd ha ezzel végeztek az oroszok, majd meglátjuk, hogy mit tartanak fontosnak és mit nem. Tovább indulhatnának Krímtől északra a folyó mentén vagy választhatják majd azt, hogy ezt a két irányt hanyagolják és ők Dombasztól észak felé helyezik át a főerőt és Harkov bekerítését tartják esetleg első priornak az ukrán főerő katlanba zárásával együtt.

Majd meglátjuk, szerintem ezek közül valamilyen kombináció lesz nagyon hangsúlyos Mariupol után, és még mindig nem Kijev térségébe dobnák át a csapatok jelentős részét. Még egyszer mondom, hogy szerintem az ukrán híradások, hogy Kijev bevétele mindent visz, az pusztán propaganda és eddig a hangsúlyt a tengerpartra fektették és szerintem az az orosz sereg fele a főváros bevételére gyülekezik maradni fog délen a tengerparton. Nem lepődnék meg azon, ha ott lenne egy szemmel hamarosan jól látható előrehaladás és Harkov még májusban sem esne el, és nyáron is azt hallanánk az ukrán és nyugati médiában, hogy amíg Kijev áll, addig az ukránok győznek és ellenállnak. Miközben nyáron már valószínűleg bukott a maradék tengerpartjuk, Harkiv be lesz kerítve a jelenlegi helyzettel szemben.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 428
46 247
113

Német külügyminiszter: Az orosz katonai fellépés igazolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat​


Az ukrán menekültekről szólva Baerbock utalt arra, hogy repülőjáratokat indítanak az emberek kimenekítésére európai országokba és Észak-Amerikába. „Több ezer ilyen járat lesz. Várhatón 8-10 millió menekülttel kell számolni, és mindannyiukat be fogjuk fogadni” – mondta a német külügyminiszter.



Most van kb. 3,7 millió ukrán menekült. Mi alapján saccolják ezt 8-10 millióra. Hiszen a csapból is az folyik, hogy Putyin elszámította magát, az ukránok győzni fognak.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 796
113
Légicsapás érte a nyugat-ukrajnai Lviv városát
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Én az 1. 2. pontokat felcserélném / 2 zárójelbe tenném. De ez biztos nem villám háború.


EGYETÉRTEK!!

Nem is értem ezt a villámháború konteót. Ki találta ki ezt az agyament baromságot? Putyin célkitűzései eleve nem kivitelezhetők egy villámháborúval. Engedjük már el ezt az ostoba propagandát!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Miért dobálnának atomot? Ott a tüzérségük lőtávolban, mostanra a fél város pusztulat lehetne, ha ez lenne a cél.

Azért, mert a város két elpusztítása nem ugyan az a forgatókönyv és sehogy sem fedi a két végkimenet egymás geopolitikai céljait.

Hagyományos tüzérséggel lebontás annak a segítése, támogatása, hogy katonákat beküldve bevegyék és elfoglalják. Ez akkor kerül Putyinnál szóba, ha a keleti országrészt elfoglalták és megteremtődik konkrétan az előfeltétel-rendszer az ostrom megkezdésének. (Amiből még semmi nincs meg, de fontos rész, hogy ehhez a forgatókönyvhöz az orosz sereg nem vesztett a keleti területek megszerzésekor annyi embert, és a várható véráldozat vállalható.)

Van egy második forgatókönyv, amire nem kérdeztél rá, amikor a keleti harcokban az oroszok elvesztik a képességüket a főváros bevételére, túl sok haditechnika és túl sok ember, de ezen végkimenetelnél nem pusztítják el Kijevet, mert inkább megtartják az elfoglalt területeket és nemzetközi diplomáciában is érnek el olyan eredményeket, amiért egy békekötésbe belemehetnek.

A harmadik forgatókönyv nagyon alacsony valószínűséggel rendelkezik (vagy mondhatjuk valószínűtlennek is és ezt kihangsúlyoznám), amikor a keleti területek elfoglalásával lényegében el is veszti a harcképességét a világ második nagyhatalma, esetleg minden területet nem is tudtak még megszerezni, mire ez bekövetkezik; de a most életbe lépő szankciókból nem hajlandóak engedni főleg az USA, de az ő nyomására az európai nagyobb országok sem, ezért vagy szóbeli fenyegetésként vagy akár ténylegesen is asztalra kerül egy atomtámadás Kijev ellen.
Ennek nem harcászati jelentősége lenne. Részint ez a forgatókönyv egy katonailag megroppant Oroszországot feltételez, aminek ma jelét sem látjuk. Másfelől egy olyan nemzetközi hurráoptimista hangulatot, amiben most a gyenge, most kell ütni. Nem hogy oldódna az elszigetelődésük a harcok egyoldalú beszüntetése esetén sem, hanem gyengeséget látva nőne.
Ekkor bizony egy Kijev elleni atomcsapás megfontolásra késztetné a semleges államokat a NATO tagság kérése ügyében. Lekókadna a lengyelek irreális harci vágya, hogy bekapcsolódjanak a háborúba és Moszkva kapujáig nyomuljanak előre. És egy gödörré vált Kijev irreálisan ok lehet olyan engedményekre, hogy rendben a SWIFTbe mondjuk mégis visszaengedünk.

Hangsúlyoznám, hogy az atom Kijev ellen csak a legrosszabb forgatókönyvben szerepel. Amikor az orosz hagyományos haderő elveszti gyakorlatilag a harcképességét, a rossz gazdasági helyzet miatt nem is tudná gyorsan helyreállítani és nem aktiválja az 5. cikkelyt, de figyelmezteti a világot, hogy miért nem éri meg arról álmodni, hogy egy atomhatalmat térdre kényszerítünk és kivéreztetünk.

De ennek a forgatókönyvnek ma még jele sincs.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 343
113

Német külügyminiszter: Az orosz katonai fellépés igazolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat​


Az ukrán menekültekről szólva Baerbock utalt arra, hogy repülőjáratokat indítanak az emberek kimenekítésére európai országokba és Észak-Amerikába. „Több ezer ilyen járat lesz. Várhatón 8-10 millió menekülttel kell számolni, és mindannyiukat be fogjuk fogadni” – mondta a német külügyminiszter.



Most van kb. 3,7 millió ukrán menekült. Mi alapján saccolják ezt 8-10 millióra. Hiszen a csapból is az folyik, hogy Putyin elszámította magát, az ukránok győzni fognak.
Lásd fentebb a kommentem.
..
Pontosan tudják, hogy a jelenleg ismert Ukrajnának vége. Sőt, ezt éppen a Nyugat segíti elő aktívan, azáltal, hogy fegyvereket küld értelmetlenül, s ezáltal meggátolja az esetleges ukrán kapitulációt (ha esetleg lenne ilyen szándék egyesek részéről a vezetésükben), és ezzel éppen azt segíti elő, hogy az Orosz Medve még nagyobb területekre tehesse rá a mancsát.
..
Mert ugye, ha most kapitulálnának, akkor Odessza, Harkov, Dnyipro, Kijev stb. átadásáról szó sem lehetne, az egyszerűen nem képezhetné alku tárgyát. Na már most nyárra egészen más lesz a helyzet, és láthatóan ezzel számol a Nyugat is most már, amikor ilyeneket nyilatkoztat ki a germán külügyérrel!
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Törökország elfogta a Boszporusz közelében lebegő tengeri aknát (VIDEO)
2022. március 26

| RT

contact-naval-mine-25470471.jpg

Az incidens akkor történt, amikor Oroszország arra figyelmeztet, hogy számos ukrán akna levált horgonyairól, és a Fekete-tengeren sodródott.

A török hadsereg elfogott egy „régi” tengeri aknát a Boszporusz-szoros közelében – közölte szombaton Hulusi Akar, az ország védelmi minisztere. Az „aknaszerű tárgyat” először egy kereskedelmi hajó vette észre reggel a forgalmas Fekete-tengeri-szoros közelében – mondta el a tisztviselő újságíróknak.

„A SAS csapatunkat gyorsan bevetettük a térségbe. Miután megállapították, hogy a kérdéses objektum aknának minősül, biztonságos helyre szállították” – számolt be Akar, hozzátéve, hogy „az aknát, amelyről megállapították, hogy régi típusú, az SAS csapata hatástalanította”.

Ankara orosz és ukrán tisztségviselőkkel is felvetette a kérdést – mondta Akar, anélkül, hogy bármelyik felet hibáztatná az incidensért. Míg a védelmi miniszter azt mondta, hogy a tengeri forgalom „biztonságosan folytatódik” a térségben, a török mezőgazdasági minisztérium az incidens nyomán a Fekete-tenger egyes területein megtiltja az éjszakai halászatot.

Az interneten keringő felvételek azt mutatják, hogy a bánya Törökország partjai közelében lebeg. Az objektum klasszikus „szarvashalálos” tengeri aknának tűnik, és hasonlíthat egy kis horgonyaknához (MYaM), egy szovjet gyártmányú lőszerhez, amely a második világháború idejéből származik.

pic.twitter.com/oUmfpBYdk4

— C4H10FO2P (@markito0171) 2022. március 26.

A Fekete-tenger tengeri forgalmát veszélyeztető tengeri aknák kérdését először az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vetette fel a múlt héten.

Olvass tovább


Ukrán haditengerészeti aknák sodródnak a Fekete-tengeren – figyelmeztet Moszkva
Az ukrán hadsereg horgonyaknákat helyezett el a Fekete-tenger partján, válaszul a február végén indított orosz offenzívára – közölte az ügynökség, figyelmeztetve, hogy számos antik szovjet gyártmányú lőszer már levált a kábelekről, és bejárta a Fekete-tengert. szabadon. A térség túlnyomóan déli irányú áramlatai miatt az aknák veszélyeztették a tengeri forgalmat a Boszporuszon és azon túl – figyelmeztetett az FSZB.

„Nem zárható ki, hogy a leszakadt aknák a Boszporuszba, majd tovább a Földközi-tengerbe sodródnak” – figyelmeztetett.

Az állításokat azonban az ukrán fél vitatta, és azt állította, hogy az aknával kapcsolatos rémület pusztán orosz félretájékoztatás volt, amely ürügyül szolgált a tenger egyes részei lezárására.
 

434 Hungaria

Well-Known Member
2022. február 24.
106
936
93
Hát ez az! Mi a frászt csináltak az ukránok vajon??? No, mindegy, ez már történelem.
Szerintem az erősen nyugati propaganda, hogy az ukrán lakosság orosz ellenes... szerintem még az ukrán hadseregnek is borzasztó alacsony lehet a morálja.. egy usa csicska báb miatt haljanak meg egy szláv testvérháborúban.. most komolyan??

Abszurd...