[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Bolgár államfő: Nem engedem, hogy Bulgáriát belerángassák a konfliktusba​


„Államfőként nem fogom engedni, hogy Bulgáriát bevonják ebbe a konfliktusba” – válaszolt Radev egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy Magyarországhoz hasonlóan Bulgária is úgy döntött, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Radev hangsúlyozta: azért választották meg őt, hogy megóvja a bolgárok biztonságát és a békét Bulgáriában.

„A háború árát az átlagpolgárok fizetik meg, nem pedig a televíziós propagandisták”

– emelte ki az elnök.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
Varsói orosz nagykövet: Nem szakadnak meg a Moszkva és Varsó kapcsolatai

Nagyon valószínűtlen, hogy Moszkva és Varsó megszakítja a diplomáciai kapcsolatait, de a lengyelországi orosz nagykövetség valószínűleg egy időre bezár. Abban az esetben pedig a lengyeleknek is be kell zárniuk a moszkvai nagykövetségüket. Bármi is történik, várjuk ki a végét” – mondta Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet szombaton.

Lengyelország szerdán 45 orosz diplomatát minősített nemkívánatos személynek, kémkedéssel vádolva meg őket. A kiutasított személyeknek eltérő sürgősséggel, de legfeljebb öt napon belül el kell hagyniuk az országot. A távozó orosz külügyi alkalmazottak újakkal pótlását nem tervezik Varsóban.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolt róla, hogy szerdán Andrejevet is beidézték a lengyel külügyminisztériumba, ahol átadták neki a jegyzéket, amelyben a diplomaták kiutasítását elrendelték. A varsói orosz nagykövet szerint semmi alapja nincs a lengyel döntésnek és kijelentette, hogy Oroszország válaszlépéseket fog tenni.

Maga a nagykövet egyébként nem szerepel a kiutasított diplomaták listáján.

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Talán tegnap mondtam, hogy Izjum térségére érdemes odafigyelni, mert akár egy jelentősebb orosz áttörés is várható.


Ha valóban Wagner munkatársai jelentek meg ott, akkor az gyaníthatóan nem a hiábavalóságért történt. De még mindig kezeljük óvatosan a híreket! Hiszen fél nappal ezelőtt teljesen más infók érkeztek máshonnan.


Ez a város pont azt mutatja, hogy Szumitól délre a záródó ostromgyűrűt sikerült újra feltörnie az AFUnak.


Ahogy ez a két város is.

A két hadművelet nem zárja ki egymást, de Harkov főleg északi környékén elég sok helyről jött hírmorzsa, miszerint az oroszok nem koncentrálnak akkora erőt, mint az ukránok és ez akár megzavarhat egy Harkovtól délre Izjumból induló offenzíva biztosítását, mely dél felé Luganszk térségében akarná átkarolni a védők egy igen jelentős erőjét.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
Az oroszok szerint 91 ukrán katonai létesítményt számoltak fel szombaton

Az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán négy ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg, köztük egy drónt, amely a Krím-félsziget délnyugati partján fekvő Szevasztopol felé repült a Fekete-tenger felett – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton.

A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései alapján Konasenkov egy ukrán Mil Mi-24-es helikopter likvidálásról is beszámolt, amely a Kijevtől északkeletre fekvő Sztara Baszan település felett történt.

Az orosz légierő az elmúlt 24 órában összesen 91 ukrán katonai létesítményt hatástalanított, köztük két parancsnoki állást és két elektronikai hadviselési állomást – emelte ki az orosz vezérőrnagy.

 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
"Az Ukrajnán belüli orosz offenzíva február 24-i kezdete óta az ukrán katonaság az orosz Góliáttal szembeszálló, nyüzsgő kis hadsereg képét ápolta. Az ukrán katonai rátermettség megítélésének erősítésére Kijev folyamatosan kifinomult propagandát folytatott, amelynek célja a nyugati országok nyilvános és hivatalos támogatásának felkeltése."
Tetszettek volna katonailag legyőzni őket a megadott időkorláton belül, és nem lenne mit mutogatni a médiában.
Ja, hogy az is a gaz nyugat hibája, hogy a valóság nem olyan mint a patyomkin hadsereg hadgyakorlatai? Kár...
 
W

Wilson

Guest
A mariupoli polgármesterrel készült interjúból egy részlet......

Hány polgári házat romboltak le a bombázások?

A lakásállomány 90%-a valamilyen módon károsodott. Ez 2600 házat jelent, amelyek 60%-át közvetlenül találta el egy Grad, egy tüzérségi löveg vagy egy Buratino rendszer. 40%-a már nem újjáépíthető. Mariupolnak teljes evakuálásra van szüksége.

Összesen hány embert evakuáltak Mariupolból békés területre?

Ma az 540 ezer lakos 50%-ának kitelepítéséről beszélhetünk, ami a háború előtt volt. Amint elkezdődött a háború, és amíg a vasút még működött, amíg a rendes utak még jártak, körülbelül 140 ezer ember ment el. Aztán körülbelül 100 ezren távoztak. Hatvanezer embert evakuáltak a folyosón keresztül, önkéntesek segítségével. De meg kell érteniük, hogy a város peremén is vannak emberek, akiket szintén evakuálni kell.

A háború hatodik napja óta mindent megpróbálunk megtenni, hogy az evakuációs útvonal működjön. Az orosz csapatok azonban mindent megtettek és megtesznek azért, hogy egyetlen busz se maradjon Mariupolban. 150 új buszt változtattak hamuvá.

Hogyan sikerült kihozniuk az embereket?

A városi kommunális szolgálatok és önkéntesek bejelentették az embereknek, hogy kijuthatnak [a folyosón keresztül]. Azonban nem volt és még mindig nincs tűszünet. A lövedékek robbanásai alatt emberek jöttek elő. Néhányan autóval, mások egyszerűen csak gyalog mentek a part felé. Már ott, stoppal és önkéntes útvonalakon szállítottunk embereket Berdjanszkba, Berdjanszkból pedig Zaporizzsjára.

Március 25. óta csináljuk. Berdjanszkból 48 autóbusz vitte a mariupoli polgárokat Zaporizzsjára. Sikerült 3,5 ezer embert evakuálni.

De vajon Bergyanszk is megszállt?

Igen, de ott most nem lövöldöznek. Ezért evakuálunk és befogadunk. Vannak olyan központok, ahol etetni tudjuk az embereket, és Zaporizzsjára tudjuk hozni őket. Ott is szerveztünk étkezéseket, és aztán az emberek tovább mennek Ukrajna-szerte.

Milyen állapotban vannak, tekintve, hogy min mentek keresztül?

Az emberek különböző állapotokban vannak - depressziósak, rémültek és zavarodottak. Nagyon nehéz a szemükbe nézni. Ürességet, szomorúságot és félelmet látok a szemükben - semmi mást.


 
  • Szomorú
Reactions: Nagy Csaba

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
Zelenszkij ismét harckocsikat és harci repülőket követelt a Nyugattól
Ismételten nehézfegyvereket követelt a nyugati országok készleteiből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében.
Hírügynökségek felidézték, hogy több ország is ígért légvédelmi és páncéltörő rakétákat, valamint könnyűfegyvereket Ukrajnának, a felvételen láthatólag ingerült Zelenszkij azonban kijelentette, hogy országának harckocsikra, harci repülőkre és hajók elleni fegyverrendszerekre van szüksége.
"Mindez megvan a partnereinknek, és csak ott porosodik. Mindez nem csak Ukrajna, de Európa szabadságát szolgálhatná"
- mondta az ukrán elnök. Megismételte, hogy Ukrajnának mindössze a NATO harci repülőgépeinek és harckocsijainak 1 százalékára lenne szüksége, és ennél többet nem is kérne.

(PestiSrácok)
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 230
93

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Hős Hohol Családapák lábon lövik az orosz hadifoglyokat… (az elején az épp elvérezni készülő katonák vannak, a videó végén lövik meg a “friss” szállítmányt):
(18+)
Hát. Izé.
Szőnyegbombázás?
@Kijev Szelleme
@beta
@Wilson
Az orosz haderő elvesztette minden tekintélyét ez alapján. Mondjuk nem is csoda, az ukránoknak joggal van önbizalmuk, úgy tűnik már nem számítanak arra, hogy fordulhat a kocka.

Más magyarázatot nem tudok a háborús bűnök ilyen nyílt elkövetésére.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Az orosz haderő elvesztette minden tekintélyét ez alapján. Mondjuk nem is csoda, az ukránoknak joggal van önbizalmuk, úgy tűnik már nem számítanak arra, hogy fordulhat a kocka.

Más magyarázatot nem tudok a háborús bűnök ilyen nyílt elkövetésére.
Provokáció, hogy az oroszok a szükségesnél nagyobb erővel csapjanak oda :(
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 478
113

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 230
93

Bolgár államfő: Nem engedem, hogy Bulgáriát belerángassák a konfliktusba​


„Államfőként nem fogom engedni, hogy Bulgáriát bevonják ebbe a konfliktusba” – válaszolt Radev egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy Magyarországhoz hasonlóan Bulgária is úgy döntött, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Radev hangsúlyozta: azért választották meg őt, hogy megóvja a bolgárok biztonságát és a békét Bulgáriában.


– emelte ki az elnök.

Bölcs ember