[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
De a ravaszt Putyin húzta meg. Provokálták oké, de semmi extra nem volt, ami miatt ezt a háborút elindította. Sztem már megbánta, mert eléggé csöcsre futott.

Viszont ez annyira nem érdekel. Ami ifgen, mivel emberszámba vettük, most totálisan elszigetelhetnek minket. Hiba volt megbízni Putyinban. Azokkal cseszett ki legjobban, akik hajlandóak voltak tárgyalni, üzletelni vele. Dudanak abban igaza van, hogy ez most anyagilag nagyon fájni fog. Abban nincs, hogy Orbán energetikailag az oroszokhoz kötötte az országot. 2010 előtt is oda voltunk kötve és ennél jobban. Az volt a hiba, hogy nem kerestünk aktivabban alternatív beszerzésekért. Vagy ha kerestünk azeriek, Katar, még nem indult be.
Talán Bagolynak van igaza.
Ha az orosz eljön Mo. határáig ki kell lépni ebből a minket szívató EU és NSTO-ból. "Semlegesnek" és ha nem megy akkor keleti szövetségesnek kell lennünk. Ezzel segítve az oroszoknak, hogy létrejöjjön a szerbekkel való szárazföldi kapcsolatuk. Hogy megszívnánk? Talán nem annyira, mintha maradunk jelen felállásban. Mert ha muszka nekünk jön most vagy a jövőben, NATO tagként nekünk annyi. A jelen megnyilvánulása alapján, már NATO nem fog megvédeni (nem mintha más K-Eu-s államot megvédene). Vagy ha az orosz nem is jön nekünk maradunk páriák és a nyugati rendszer esetleges anyagi előnyeitől el leszünk vágva.
Ha kilépünk a nyugati rendszerekből, akkor lesz egy pár nehéz évünk amíg felvesszük az Ázsiai gazdasági rendszer ritmusát. De túlélünk (köszönhetően az olcsó és bőséges energia és nyersanyag ellátásnak), területileg is rossz esetben maradunk a jelen felállás szerint (nyugat mellett nem biztos, sőt, bosszúból, hogy nem az ő mantrájukat fújjuk, bár mire képesek). És ha most valaki azzal jön, hogy a létünk nyugat pénzügyi támogatásától függ, ajánlom figyelmébe, hogy még mindig nem kaptuk meg a nekünk járó EU-s pénzeket és élünk. És ami most történik, annak alapján lehet, hogy tovább húzzák a srófot, pl.Lengyel segítséggel (aki már most azt kéri, hogy szankciózzák Mo-ot - szép barát) életbe léptetik az EU-s szankciókat (szerintem erre most rá fognak gyúrni). Ezek után már minek maradni az EU-ban? Sem pénz, sem szavazati jog. És ha a másik érvvel jön valaki, nevezetesen, hogy elmennek a nyugati cégek, akkor én megkérdem hova? Tőlünk mennek el, akik olcsó orosz gázt és nyersanyagot biztosítunk, mert nem szankcionálunk? Hova? A drága nyersanyagot és energiát kínáló (azt is eshetőlegesen kínáló) EU-ba? Vagy távolkeletre, ahonnan az EU-ba gyártott terméket eljuttatni kész logisztikai rémálom lesz, főleg egy maradék EU és egy Ázsiai gazdasági szövetség harca esetén. Jó utat kívánok nekik.
Nem mellékesen a kilépésünkkel (ami természetesen csak akkor valósulhatna meg, ha Oo. a határunkon van, hogy egy esetleges nyugati inváziót ellensúlyozni tudjon) a nyugati nagy terjeszkedési projektnek annyi lenne (ugrana a Balkán is). Ro. és Bulgária ott maradna szárazföldi kapcsolat nélkül, ami igencsak megnehezítené a létüket. Na meg ezzel a lépéssel (amit mondjuk az orosz katonailag is biztosítana) Romániának is mattot adnánk (ti. ő mindig arra törekedett, hogy azonos szövi oldalon legyen velünk, hogy majd aztán jó helyzetben kilépjen és kérje a jutalmát), ami nem kis teljesítmény lenne tőlünk, a múlt eseményeit elnézve. Ellenséges pozícióban hagynánk az orosszal szemben, és ezen már egy későbbi átállása sem segít (eső után köpönyeg, mondja majd az orosz), továbbá gazdaságilag is elsorvadásra lesz ítélve a szerb-magyar nyugati irányú zárás miatt (vámok, ott tevékenykedő nyugati ipar logisztikai láncának akadályozása vámolás címén, stb.). Ilyen helyzetben pedig Bulgária is hamar át fog állni az Ázsiai gazdasági övezetre. Akkor meg Ro nagyon nehéz helyzetben lesz.
Egyébként jó lenne, ha végre megjönne az eszünk, ha már István királlyal elment, hogy ne védjük nyugat seggét folyton a kelettől. Most végre álljunk a keleti hatalmak oldalára, hátha hálásabbak lesznek mint a nyugatiak. Nem mellékesen nem is gyűlölnek minket magyarokat, mint nyugaton (főleg politikai osztályuk). És lévén, hogy keleti gyökerünk van és még az egyszerű népek is számon tartanak minket, nem is tudom mit keresünk a nagy Atlantista csapatban. Egy második Trianont?
Apropó, az átállásnak (amit ismét hangsúlyozok, csak és kizárólag orosz szomszéd mellett lehetne megoldani, különben elszigetelnének) lenne még egy olyan pozitív hozadéka, hogy az országárulók és nyugatosok (végül is ugyanaz) nagy része elhúzná a csíkot a szeretett nyugatra. S ha közülük az öregek nem is, de kölykeik, mindenképpen, így az utánpótlás a hazaáruló vonalon megszűnne. Jó nagy tisztulása lenne a nemzetnek, az biztos. Már csak ez megérné.
Egyébként sok dolog a fent leírtak irányába mutat. Na de majd meglátjuk Én minden esetre a jelen nyugati szövetségesi rendszertől nem sok jóra számítok irányunkba.
Ha nem is valósul meg az amivel fenyeget a nyugat, azaz minden féle fajta szankció Mo. ellen, akkor is minimum középutas, kvázi semleges politikát kell folytatnunk. Bent maradunk az EU/NATO tandemben, a legszükségesebbeket megtesszük, de nem csesztetjük a medvét! Arra ott vannak a tótok, csehek polákok (a román itt is kivétel, mert nyakig benne van, de nem reklámozza - mintha ettől nem látná a muszka, hogy mit csinál.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A lengyelek jelenleg tét nélkül rázzák a rácsot. Elismerem baromi idegesítő. De nem lesz sem légtérzár, sem csapatok.
Nem akar valójában komolyan vehető döntéshozó NATO-Orosz háborút. Mert tudjuk mi annak a vége.
Rendben, de a tétnélküli rácsrázásból mi kimaradunk, így ránk fogják, hogy miattunk nem lehetett megvédeni szegény ukrikat.
Nem mellékesen értem én a polákokat, hogy mitől fosnak. Ti. attól a pillanattól, hogy Oroszországgal határosak lesznek, egy nyugodt éjszakájuk nem lesz. Nem beszélve arról, ha évente vagy három alkalommal az orosz összfegyvernemi hadgyakorlatot fog végezni. Minimum a fél ország készenlétbe lesz helyezve, hogy ne ismétlődhetjen meg az ukrán szcenárió. Ez pedig nem fog jót tenni az ország gazdaságának, na meg a befektetői kedvnek sem.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
De a ravaszt Putyin húzta meg. Provokálták oké, de semmi extra nem volt, ami miatt ezt a háborút elindította.
Ha az orosz támadások előtt nem lenne 4000 oldal horror az ukrán topikban, akkor igazad lenne, de az a helyzet, hogy már nagyon rég meghúzták azt a ravaszt, és mi tettük, mármint a NATO, meg pár ukrán marha. :oops:
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 642
3 233
113
Talán Bagolynak van igaza.
Ha az orosz eljön Mo. határáig ki kell lépni ebből a minket szívató EU és NSTO-ból. "Semlegesnek" és ha nem megy akkor keleti szövetségesnek kell lennünk. Ezzel segítve az oroszoknak, hogy létrejöjjön a szerbekkel való szárazföldi kapcsolatuk. Hogy megszívnánk? Talán nem annyira, mintha maradunk jelen felállásban. Mert ha muszka nekünk jön most vagy a jövőben, NATO tagként nekünk annyi. A jelen megnyilvánulása alapján, már NATO nem fog megvédeni (nem mintha más K-Eu-s államot megvédene). Vagy ha az orosz nem is jön nekünk maradunk páriák és a nyugati rendszer esetleges anyagi előnyeitől el leszünk vágva.
Ha kilépünk a nyugati rendszerekből, akkor lesz egy pár nehéz évünk amíg felvesszük az Ázsiai gazdasági rendszer ritmusát. De túlélünk (köszönhetően az olcsó és bőséges energia és nyersanyag ellátásnak), területileg is rossz esetben maradunk a jelen felállás szerint (nyugat mellett nem biztos, sőt, bosszúból, hogy nem az ő mantrájukat fújjuk, bár mire képesek). És ha most valaki azzal jön, hogy a létünk nyugat pénzügyi támogatásától függ, ajánlom figyelmébe, hogy még mindig nem kaptuk meg a nekünk járó EU-s pénzeket és élünk. És ami most történik, annak alapján lehet, hogy tovább húzzák a srófot, pl.Lengyel segítséggel (aki már most azt kéri, hogy szankciózzák Mo-ot - szép barát) életbe léptetik az EU-s szankciókat (szerintem erre most rá fognak gyúrni). Ezek után már minek maradni az EU-ban? Sem pénz, sem szavazati jog. És ha a másik érvvel jön valaki, nevezetesen, hogy elmennek a nyugati cégek, akkor én megkérdem hova? Tőlünk mennek el, akik olcsó orosz gázt és nyersanyagot biztosítunk, mert nem szankcionálunk? Hova? A drága nyersanyagot és energiát kínáló (azt is eshetőlegesen kínáló) EU-ba? Vagy távolkeletre, ahonnan az EU-ba gyártott terméket eljuttatni kész logisztikai rémálom lesz, főleg egy maradék EU és egy Ázsiai gazdasági szövetség harca esetén. Jó utat kívánok nekik.
Nem mellékesen a kilépésünkkel (ami természetesen csak akkor valósulhatna meg, ha Oo. a határunkon van, hogy egy esetleges nyugati inváziót ellensúlyozni tudjon) a nyugati nagy terjeszkedési projektnek annyi lenne (ugrana a Balkán is). Ro. és Bulgária ott maradna szárazföldi kapcsolat nélkül, ami igencsak megnehezítené a létüket. Na meg ezzel a lépéssel (amit mondjuk az orosz katonailag is biztosítana) Romániának is mattot adnánk (ti. ő mindig arra törekedett, hogy azonos szövi oldalon legyen velünk, hogy majd aztán jó helyzetben kilépjen és kérje a jutalmát), ami nem kis teljesítmény lenne tőlünk, a múlt eseményeit elnézve. Ellenséges pozícióban hagynánk az orosszal szemben, és ezen már egy későbbi átállása sem segít (eső után köpönyeg, mondja majd az orosz), továbbá gazdaságilag is elsorvadásra lesz ítélve a szerb-magyar nyugati irányú zárás miatt (vámok, ott tevékenykedő nyugati ipar logisztikai láncának akadályozása vámolás címén, stb.). Ilyen helyzetben pedig Bulgária is hamar át fog állni az Ázsiai gazdasági övezetre. Akkor meg Ro nagyon nehéz helyzetben lesz.
Egyébként jó lenne, ha végre megjönne az eszünk, ha már István királlyal elment, hogy ne védjük nyugat seggét folyton a kelettől. Most végre álljunk a keleti hatalmak oldalára, hátha hálásabbak lesznek mint a nyugatiak. Nem mellékesen nem is gyűlölnek minket magyarokat, mint nyugaton (főleg politikai osztályuk). És lévén, hogy keleti gyökerünk van és még az egyszerű népek is számon tartanak minket, nem is tudom mit keresünk a nagy Atlantista csapatban. Egy második Trianont?
Apropó, az átállásnak (amit ismét hangsúlyozok, csak és kizárólag orosz szomszéd mellett lehetne megoldani, különben elszigetelnének) lenne még egy olyan pozitív hozadéka, hogy az országárulók és nyugatosok (végül is ugyanaz) nagy része elhúzná a csíkot a szeretett nyugatra. S ha közülük az öregek nem is, de kölykeik, mindenképpen, így az utánpótlás a hazaáruló vonalon megszűnne. Jó nagy tisztulása lenne a nemzetnek, az biztos. Már csak ez megérné.
Egyébként sok dolog a fent leírtak irányába mutat. Na de majd meglátjuk Én minden esetre a jelen nyugati szövetségesi rendszertől nem sok jóra számítok irányunkba.
Ha nem is valósul meg az amivel fenyeget a nyugat, azaz minden féle fajta szankció Mo. ellen, akkor is minimum középutas, kvázi semleges politikát kell folytatnunk. Bent maradunk az EU/NATO tandemben, a legszükségesebbeket megtesszük, de nem csesztetjük a medvét! Arra ott vannak a tótok, csehek polákok (a román itt is kivétel, mert nyakig benne van, de nem reklámozza - mintha ettől nem látná a muszka, hogy mit csinál.

Amíg Magyarországon NATO katonák vannak, addig az átállás gyakorlatilag kizártnak tartom.
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 057
92 112
113
Megépült ugye egy Krk szigeti LNG terminál, évi 2 milliárd m3 kapacitással, amiből mi lekötöttünk 1 milliárdot.
2/3-ban EU pénzből épült, mert csak így tudott megépülni 10 évnyi álmodozás után. Az eredeti kapacitásábrándoknál sokkal kevesebbel.
Mert senki sem volt hajlandó elkötelezni magát sok évre, hogy innen veszi a gázt 30 %-al drágábban mint amennyiért az oroszoktól veheti.
Megépült a szlovák gázcsatlakozás. Ahol más irányból megkaphatjuk az orosz gázt, ha a mi irányunkkal baj van.

Én nem emlékszem arra, hogy te - annak idején - kardot rántottál volna nagyobb kapacitású Krk terminálért és a drágább gázért.
Jól emlékszem?
Valóban nem, de ez az elhúzódó háború azt mutatja hiba volt. Az árak elszabadulásával már nem is olyan drága az LNG, mert az ellátásbiztonság felülírja. 0 szankció van orosz nyersanyagokra, mégis elszálltak az árak. Sztem hosszabb távon ilyen világra kell berendezkedni.

Oroszország elszigetelése fel fog gyorsulni. Tök mind1 mi a véleményünk, mi ez ellen nem tudunk tenni, közvetlen kapcsolatunk nincs az oroszokkal. Illetve ha picit is kilógunk a mainstreamből, mi is elszigetelődünk. És ez most nem az EU belüli keleti, nyugati tagállami vita, ahol sok szövetségesünk volt. Itt éppen a keletiek fognak belénk rúgni a Nyugat meg asszisztál csak hozzá.

Egy elszigetelt Szerbia sorsára (90es, 2000es evek eleje) jutni geopolitikai hiba!!
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 258
61 847
113
Valóban nem, de ez az elhúzódó háború azt mutatja hiba volt. Az árak elszabadulásával már nem is olyan drága az LNG, mert az ellátásbiztonság felülírja. 0 szankció van orosz nyersanyagokra, mégis elszálltak az árak. Sztem hosszabb távon ilyen világra kell berendezkedni.

Oroszország elszigetelése fel fog gyorsulni. Tök mind1 mi a véleményünk, mi ez ellen nem tudunk tenni, közvetlen kapcsolatunk nincs az oroszokkal. Illetve ha picit is kilógunk a mainstreamből, mi is elszigetelődünk. És ez most nem az EU belüli keleti, nyugati tagállami vita, ahol sok szövetségesünk volt. Itt éppen a keletiek fognak belénk rúgni a Nyugat meg asszisztál csak hozzá.

Egy elszigetelt Szerbia sorsára (90es, 2000es evek eleje) jutni geopolitikai hiba!!
A 30-as években is hasonló volt a helyzet.
Akkor se akartunk elszigetelődni és bíztunk a szövetségeseink által beígért biztos és gyors győzelemben.
De mivel átjáróház vagyunk, minket mindenki cinkosnak könyvel el, ha egyik, vagy a másik oldal mellett tesszük le a voksunk.
Nekünk az egyetlen nyereségünk abban lenne, ha ezer év után először a történelemben hagynánk végre elszigetelni magunkat a történelem viharától, mint megbízhatatlan, de egyúttal pártatlan entitás.
Mi a szövetségesekkel mindig csak szívunk.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
A lengyelek jelenleg tét nélkül rázzák a rácsot. Elismerem baromi idegesítő. De nem lesz sem légtérzár, sem csapatok.
Nem akar valójában komolyan vehető döntéshozó NATO-Orosz háborút. Mert tudjuk mi annak a vége.
Mi lenne a vége egy Nato-orosz haborúnak? Az ukranokkal nem bírnak. Az orosz haderő maradék része orosz területen pusztulna el ha az usa megindulna. És látva mennyire gyenge az orosz, mennyire csak propaganda volt az erős, fejlett orosz haderő esélyük nem lenne egy nato-orosz háborúban. Persze ott az atom. Egyáltalán működőkepesek meg azok a cuccok?
 
  • Vicces
  • Dühítő
Reactions: hana and tindalos

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 447
31 856
113
Mi lenne a vége egy Nato-orosz haborúnak? Az ukranokkal nem bírnak. Az orosz haderő maradék része orosz területen pusztulna el ha az usa megindulna. És látva mennyire gyenge az orosz, mennyire csak propaganda volt az erős, fejlett orosz haderő esélyük nem lenne egy nato-orosz háborúban. Persze ott az atom. Egyáltalán működőkepesek meg azok a cuccok?
Bevetett CM-ek kb fele működik megfelelően.Ha a felének a fele működik csak megfelelően az ICBM-knek,az is bőségesen sok a célra.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 621
5 414
113
Mi lenne a vége egy Nato-orosz haborúnak? Az ukranokkal nem bírnak. Az orosz haderő maradék része orosz területen pusztulna el ha az usa megindulna. És látva mennyire gyenge az orosz, mennyire csak propaganda volt az erős, fejlett orosz haderő esélyük nem lenne egy nato-orosz háborúban. Persze ott az atom. Egyáltalán működőkepesek meg azok a cuccok?
A nato ellen is hátra tett kézzel harcolnának szerinted? Felnőtt ember létedre eddig jutottál...és ezt komolyan is gondoljátok?
Ez vajon a nyugati médián való nevelés hatása? Ennyire sikerült lebutítani már a társadalmat? Eszméletlen mi folyik itt...
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 408
2 724
113
Dehogynem ők is megfűrnák. Csak vagyunk olyan hülyék, hogy helyettük is elvisszük a balhét.
Ne tegyünk már úgy, mintha nem tudnánk miért! Bevállaltuk a szerepet, mert az érte ajánlott érték megéri a vesződést ( szerintem).
Hogy mit igért a nyugat? Nem tudjuk, csak tippelhetünk. Pénz. Szívesség, szavazat? Egyéb tipp?
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Szlovákia es Lettország szinte 100%-ban az orosz gáztól függ. Szted nem lesz kedvük fűteni?
A cikk szerint a magyar fegyver szállítást hiányolják a lengyelek. Ha már elkezdték rázni a pofonfát mi is rázzuk velük az a lényege. Ne hogy kimaradjunk a jóból. Kormányváltás esetén pedig már meg is van az új vasak helye. Majd ekkor a nyugati fény fog ránk ragyogni és ha tudjuk az orosz gázt pótolni akkor a postás cserébe meg lep minket 800€-os gázszámlával. Hideg lakásba pedig várjuk hogy mire ér ide a határinkhoz az orosz hadsereg.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 310
2 517
113
A cikk szerint a magyar fegyver szállítást hiányolják a lengyelek. Ha már elkezdték rázni a pofonfát mi is rázzuk velük az a lényege. Ne hogy kimaradjunk a jóból. Kormányváltás esetén pedig már meg is van az új vasak helye. Majd ekkor a nyugati fény fog ránk ragyogni és ha tudjuk az orosz gázt pótolni akkor a postás cserébe meg lep minket 800€-os gázszámlával. Hideg lakásba pedig várjuk hogy mire ér ide a határinkhoz az orosz hadsereg.
Néhány kérdés:
Mennyit fizetünk most(magyar állam) az orosz gázért? Van rá valid becslés….
Kifizeti a csekken látható ár és a valós ár különbözetét?
Veszélyben a rezsicsökkentés ?

A probléma más természetű gázügyben…s sokkal prózaibb.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
A lengyelek ezt mondják régóta az oroszokról. Van is rá történelmi okuk. Megbízhatatlanok, el kell őket szigetelni. Most Putyin igazolta őket, csak verik a mellük, hogy megmondtuk.

(mi sem köszönhetünk nekik semitt. 1849, I-IIvh, Kun Bela, Rákosi 50 év kommunizmus.)
1000 év alatt ( ha a kommunizmust nem számolom mert az ,,nyugati" találmány és kollektíve vesztese egész kelet eu. + orosz o.) szinte semmilyen összetűzésünk nincs az oroszokkal. Sokkal kevésbé mint a német, Habsburg, török, stb. birodalmakkal.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 310
2 517
113
1000 év alatt ( ha a kommunizmust nem számolom mert az ,,nyugati" találmány és kollektíve vesztese egész kelet eu. + orosz o.) szinte semmilyen összetűzésünk nincs az oroszokkal. Sokkal kevésbé mint a német, Habsburg, török, stb. birodalmakkal.
Értem, h Te szimpatizálsz az oroszokkal vagy inkább itt az orosz birodalmi “hagyományokkal” más viszont nem.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 490
18 026
113
Mi lenne a vége egy Nato-orosz haborúnak? Az ukranokkal nem bírnak. Az orosz haderő maradék része orosz területen pusztulna el ha az usa megindulna. És látva mennyire gyenge az orosz, mennyire csak propaganda volt az erős, fejlett orosz haderő esélyük nem lenne egy nato-orosz háborúban. Persze ott az atom. Egyáltalán működőkepesek meg azok a cuccok?
Szeretnéd letesztelni, hogy működnek? Én nem annyira. Amúgy meg a ruszkiknál nem a technikával van baj, hanem a hadvezetéssel. A Leo2 A7 sem ér egy fabatkát sem ha a kezelő személyzet demotivált, plusz a szakasz parancsnok egy dilettáns hülye.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Néhány kérdés:
Mennyit fizetünk most(magyar állam) az orosz gázért? Van rá valid becslés….
Kifizeti a csekken látható ár és a valós ár különbözetét?
Veszélyben a rezsicsökkentés ?

A probléma más természetű gázügyben…s sokkal prózaibb.
Sajtó tájékoztatón Putyin elmondta hogy az eu-ba mi kapjuk a legolcsóbban. Az akkori tőzsdei ár ötödét említette, ami most már a háromszorosa talán és még növekedni fog. Persze ha bedől az eu gazdaság akkor vissza megy de akkor meg oly mindegy. Jelenlegi külömbözetet a mai ár viszonyok mellett az orosz állam nyeli be ezért kellett a hosszútávú szerződés.
Ha meg szakciózzuk az orosz energia szektort akkor igen.
Az utolsó mondatnál nem értem mire gondolsz.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 447
31 856
113
1000 év alatt ( ha a kommunizmust nem számolom mert az ,,nyugati" találmány és kollektíve vesztese egész kelet eu. + orosz o.) szinte semmilyen összetűzésünk nincs az oroszokkal. Sokkal kevésbé mint a német, Habsburg, török, stb. birodalmakkal.
Voltak összeütközéseink,még a Kievi Russzal (mondjuk az messze nem a mai Oo,varég államalakulat volt).Halicsért több háborút is vivtunk.Tatárjárás után a Kievi Rusz lényegében megszünt,majd a lengyel-litván állam került a helyéra.A mai moszkovita Oo egyszerűen nem volt a közelünkben(XVI. század végéig a neve Moszkóvia,ezután lett Oo a hivatalos neve),igy nem is lehetett velük közvetlenül összetűzésünk.Egyszerűen nem volt érintkezési pont.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 310
2 517
113
Az orosz állam nem nyel be itt semmit(legalábbis gázár kapcsán).
Szénhidrogének speciális termék, egyszerre van jelen a monopol árképzés és a tőzsdei ár.
Mindig hosszútávú szerződéseket kötnek. Mindkét félnek előnyös.
Az amszterdami tőzsde spot árfolyamon senki nem vesz gázt…az indikátor.

A magyar költségvetés viszont nyeli a rezsicsökkentés és a valós ár közötti különbözetet.
Szóval olcsó gázról dumálni felesleges, illetve szimpla politikai kommunikáció.
A valóság prózaibb kitétel alatt azt értem ami szinten elhangzik, h egyszerűen máshonnan nem jöhet jelen pillanatban a gáz… nem az ár a kérdés hanem hogy: van vagy nincs…(lesz-e, lehet-e máshonnan).