[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 050
5 533
113

Ukrajna felkérte Oroszországot, hogy állapodjon meg abban, hogy 15 éven belül nem lehet katonai eszközökkel megoldani a Krím-félsziget ügyét​

Ezt Mikhailo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója mondta.

Elmondása szerint azt javasolják, hogy 15 éven belül kétoldalú tárgyalásokat folytassanak a Krím és Szevasztopol státuszáról. Ebben az időszakban Ukrajna azt javasolta, hogy ne használjon csapatokat a Krím kérdésének megoldására.
Ezt az ukránok komolyan gondolják???A Krím esetében rég nincs miről egyezkedni az már bármi lesz orosz marad!
 
W

Wilson

Guest
@cirqle
@antigonosz
@sixtus
@Centquri prime

Az Állami Duma helyettese, a légideszant erők volt parancsnoka, Vlagyimir Shamanov vezérezredes bejelentette két ukrán elfogását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy orosz katonákat kínoztak – írja a TASS .

„[Azok, akik] bántalmazták a katonáinkat, nem sokáig örültek, három nap után különleges alakulataink elfogták ezeket a szemétládákat. Ma a lábuk előtt fekszenek, és kegyelmet kérnek” – mondta Shamanov az Állami Duma Civil Társadalom Fejlesztési Bizottságának kerekasztalán.

Shamanov szerint őrizetbe vették a Chile becenévre hallgató Szerhij Velicsko és Konsztantyin Nyemicsev ukrajnai állampolgárokat, mindketten a harkovi Metalist futballklub szurkolói csoportjából – írja az Interfax .


Hogy valóban részt vettek-e a hadifogoly kínzásban, nem tudni. Az orosz rendvédelmi szervek és a védelmi minisztérium ezt nem kommentálta. Az ukrán fél szintén nem számolt be erről. Ugyanakkor a "****** Kharkiv" táviratcsatorna azt állítja , hogy "Chile és Nyemicsev a helyén vannak, senki sem rabolta el őket", miközben az orosz fél hazudik. Velicsko és Nyemicsev nem kommentálta Shamanov szavait: távirati csatornáikat legutóbb március 27 -én, illetve 28 -án frissítették .

Shamanov nem részletezte, hogy az orosz hadsereg megfélemlítéséről melyik esetről van szó. Március 28-án Readovka azt írta , hogy Velicskót és Nyemicsevet azzal gyanúsítják, hogy a Harkov melletti Malaya Rogan faluban elfogott orosz katonák lábára lőttek. Március 27-én egy videó jelent meg a hálózaton az orosz hadsereg megfélemlítéséről .


MI VAN A VIDEÓN?

Szergej Velicsko és Konsztantyin Nyemicsev a harkovi „Azov” területvédelmi sejt zászlóaljparancsnokai – írta az Ukrajinszka Pravda. Március 27-én Velicsko és Nyemicsev arról számolt be, hogy a Harkov melletti Olhovka falu felszabadításakor március 25-én az ukrán erők mintegy 70 orosz katonát megöltek és 27 másikat fogságba ejtettek.

Mint a Mediazona megjegyezte , Velicsko és Nyemicsev az Olhovkában fogságba esett orosz katonákról tett közzé felvételeket: az egyik videóban az ukrán himnuszt éneklésére kényszerítették őket, a másikban autókba ültették őket. A videón nincsenek olyan részletek, amelyek alapján megállapíthatnánk, hogy ugyanazokról a foglyokról van-e szó.

Az ukrán média szerint Szerhij Velicsko részt vett a 2014-2015-ös donbászi hadműveletekben, a „Putyin *****!” futball- ének szerzője. 2021 augusztusában letartóztatták egy zsarolási ügyben. 2022. február végén a média arról számolt be , hogy az ukrán főügyészség szerint Velicskót számos más fogoly mellett szabadon engedték, akik orosz csapatok ellen fognak harcolni.

A videó közzététele után, ahol feltehetően ukránok lábon lőnek orosz hadifoglyokat, Alekszej Arestovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója azt mondta , hogy a videón történteknek „vannak a jelei. háborús bűnök elkövetésének” és megígérte, hogy „a legsúlyosabb nyomozást” végzik ez ügyben. Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka ugyanakkor azt mondta , hogy az interneten olyan rendezett videókat terjesztenek, amelyek állítólag orosz foglyokat gúnyolnak. Alekszandr Basztrykin, az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának vezetője utasította, hogy állapítsa meg az "ukrán nacionalistákkal az elfogott katonai személyzettel szembeni kegyetlen bánásmód" minden körülményét.

Március 29-én az Ukrajnával folytatott tárgyaláson részt vevő orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij, az Orosz Föderáció elnökének helyettese Isztambulban azt mondta újságíróknak, hogy az ukrán félnél tiltakoztak az orosz katonák kínzásáról készült videók miatt. „Megígérték, hogy a legszigorúbb intézkedéseket tesznek, ha előbb elkapják azokat akik elkövették ezeket a háborús bűnöket” – mondta Medinsky.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 050
5 533
113
Azért most annyiban más a helyzet ,hogy az oroszok kijelentették, hogy Kijev mellől drasztikus mértékben csapatokat vonnak ki ....

Amúgy itt van a részletes ukrán békejavaslat...

Ukrajna javaslatai a békeszerződésre. Részletek

  • A leendő megállapodás egyik alapvető feltétele, hogy Oroszország ne avatkozzon bele Ukrajna uniós csatlakozásába.
  • Először népszavazásra bocsátják a megállapodás rendelkezéseit, majd a kezes országok parlamentjei és Ukrajna parlamentje ratifikálja.
  • Mind a népszavazásnak, mind a szerződések aláírásának teljes béke körülményei között kell lezajlani. Oroszországnak fel kell állítania a tüzet.
  • Ukrajna legfontosabb követelése az egyértelmű, jogilag kötelező érvényű biztonsági garanciák, amelyeknek hasonlóaknak kell lenniük a NATO Charta 5. cikkéhez . Ha Ukrajna katonai agressziónak van kitéve, jogában áll három napon belül konzultációt követelni a kezes országokkal. Ha ezek a konzultációk nem vezetnek diplomáciai megoldáshoz, a kezes országoknak katonai segítséget kell nyújtaniuk Ukrajnának.
  • Ha ezeket a rendelkezéseket rögzítik, Ukrajna készen áll arra, hogy rögzítse semleges, nem nukleáris és nem blokk állam státuszát. Ebben az esetben az ország nem telepít külföldi katonai bázisokat, külföldi katonai kontingenseket a területén, és nem köt katonai-politikai szövetségeket. Ukrajna területén katonai gyakorlatokat a kezes országok beleegyezésével lehet végrehajtani.
  • A Krím-félszigetet a megállapodás külön záradékként határozza meg. A javaslat szerint 15 éven belül kétoldalú orosz-ukrán tárgyalásokat kell lefolytatni a Krím és Szevasztopol státuszáról. Ez idő alatt az országok nem alkalmaznak fegyveres erőket a krími kérdés megoldására.
  • A Donbass kérdései is külön pontként szerepelnek a megállapodásban, ezeket a két ország elnökének kell megvitatnia.
  • A garanciavállaló országokkal már megkezdődtek a konzultációk. Két hét múlva többoldalú tárgyalásokra kerülhet sor ezen államok részvételével.
Beszarás még az ukránok akarnak diktálni...
Ha ez lesz, meg ha az lesz, de persze legyen azonnal tűzszünet csak utána csinálnak bármit, népszavazás pl ami akár fél-1 év mire megrendezik és az oroszajkú részek nélkül, akik már nem tekintik magukat Ukrajna részének az is lehet a turbóukránok simán leszavazzák...
 
W

Wilson

Guest
Beszarás még az ukránok akarnak diktálni...
Ha ez lesz, meg ha az lesz, de persze legyen azonnal tűzszünet csak utána csinálnak bármit, népszavazás pl ami akár fél-1 év mire megrendezik és az oroszajkú részek nélkül, akik már nem tekintik magukat Ukrajna részének az is lehet a turbóukránok simán leszavazzák...
Én egyedül a donbaszi kérdésben látom a problémát bár arról majd Zelenszkij és Putyin tárgyal...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 968
28 023
113
A németek szerint az orosz foglyokat lábon lövő film igaz, Harkov mellett Mala Rohannál történt, szombaton. Ukrán katonák és Azovosok vannak jelen.
FO8uWdvXwAokts_
És bazmeg ott a végén a kötelező.. "Egyedi elszigetelt eset".
 
W

Wilson

Guest

Hollandiából érkezett terepkórházat hoztak létre Ukrajnában...​


Ukrajnában terepkórházat hoztak létre, amelyet a Holland Királyság kormányának határozatával átvittek az országba.

Erről a katonaság számolt be.

Az otthonukat elhagyó, sebesült katonai és ideiglenesen lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek kezelésére és rehabilitációjára tervezték.

A mobil egészségügyi intézmény 50 férőhelyes, szerkezete a következőket tartalmazza:
  • műtő;
  • újraélesztési ágyak;
  • intenzív osztály;
  • Röntgen diagnosztikai osztály;
  • ultrahangos diagnosztikai eszközök;
  • klinikai laboratórium vérbankkal;
  • oxigén koncentrátor.
Holland tábori kórház Ukrajnában.  2022. március. Fotó: Az ukrán fegyveres erők egészségügyi erőinek parancsnoksága
Holland tábori kórház Ukrajnában. 2022. március. Fotó: Az ukrán fegyveres erők egészségügyi erőinek parancsnoksága

A kihelyezett kórház dízelgenerátoros áramellátás nélkül is üzemelhet.

A teljes kapacitással egy éves munkához szükséges gyógyszer- és fogyóeszköz készletekkel is rendelkezik .

Holland tábori kórház Ukrajnában.  2022. március. Fotó: Az ukrán fegyveres erők egészségügyi erőinek parancsnoksága
Holland tábori kórház Ukrajnában. 2022. március. Fotó: Az ukrán fegyveres erők egészségügyi erőinek parancsnoksága

Jelenleg folyik a szakembergárda kialakítása.

 
W

Wilson

Guest
Az Okhmatdyt Kórház megosztotta az egyik család megmentésének történetét a Facebookon.

"Különféle lövedékek hangját halottuk, a ház megremegett a lövöldözéstől, az éjszakát vagy a pincében, vagy a folyosón töltöttük, mert a legrosszabb éjszaka kezdődött " - mondta Tatiana az orvosoknak.

Férjével és gyermekeivel együtt egy hónapnyi ágyúzás után evakuálták Csernyihivból.

25c26a7-chernihiv-war-ukraine-family-escape--1-.jpg
Fotó: NDSL "Okhmatdit"
Lakásukat a teljes körű orosz invázió első napjától tűz alá vették, de a család az utolsó napig nem akart elmenni.

Több mint két hétig nem volt a lakásban sem gáz, sem villany, sem víz, sem fűtés – az ételt az udvaron kellett elkészíteni.

"Sötét volt az alagsorban, csak egy lámpa, és nem volt étel…

Nagyon-nagyon keményen lőttek. Ijesztő volt” –
emlékszik vissza az 5 éves Dima.

9f59014-chernihiv-war-ukraine-family--1-.jpg
Fotó: NDSL "Okhmatdit"

Édesanyja pedig elmagyarázza: nem merték elhagyni a várost, mert a legidősebb fia most a fegyveres erőknél védi a várost.

"A család menekülni kényszerült, amikor a város összes fő hídja megsemmisült. Már csak egy út volt hátra. Az oroszok egész nap nem hagyták abba a tüzelést.

"Amint a család átkelt a hídon, és egy időre kiszállt az autóból, újabb ellenséges támadás kezdődött
" - mondta Okhmatdyt.

10d273d-chernihiv-war-ukraine.jpg
Fotó: NDSL "Okhmatdit"

Az első lövedék egy közeli autót talált el, néhány méterre a családtól.

Az autóban szerencsére nem tartózkodtak emberek, de a szilánkok szétszóródtak.

"Együtt ölelkeztünk, elrejtettük a gyereket, és a földre vetettük magunkat. És a lövedékek felrobbantak. Az első lövedék mellénk csapódott be - 10 méterrel arrébb " - mondja a családapa.

a59c10b-chernihiv-war-ukraine-family-injured--1-.jpg
Fotó: NDSL "Okhmatdit"

Mindenki megsérült: Tatiana, a férje, a kis Dmitrij, a legidősebb lánya és a barátja.

"Az autóhoz rohantam, láttam embereket a sebesültek körül, volt akiknek leszakadt a lába, láttam egy halott nőt " - emlékszik vissza Tatiana.

Ezután a megszállók több mint 20 lövedéket lőttek ki.

Valahányszor elkezdődött az ágyúzás, a család kiszállt az autóból és a földre vetette magát.

Végül alig sikerült elmenekülniük.

0e41457-2022-03-29--1-.jpg
Képernyőkép a videóból

Az 5 éves Dmitrij súlyos lábsérülést szenvedett, de a fiú szerint nem érzett fájdalmat.

A szülők bekötözték a sérült lábát, és bevitték a legközelebbi helyi kórházba.

Most a csernyihivi lakosok családját az Okhmatdyt Kórház ortopédiai és traumatológiai osztályán gondozzák.

Túlélték. De a rehabilitáció még várat magára.

 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113

Ukrán lap: Orbán, Macron és Scholz is gyáva​


A cikk szerint a magyar miniszterelnök ráadásul „egzotikus eurázsiai zöldség” a Duna medrében.

A Day.kiyv.ua egyik cikkében a saját dalukat előadó, de a gyávaság hasonló kottáját követő trióról cikkezett: Orbán Viktor magyar, Emmanuel Macron francia és Olaf Scholz német vezetőkről. A cikk szerint az első elnök, vagyis Orbán esetében minden világos, szerintük Angela Merkel pártfogása nélkül Orbán „nem nőtt volna egzotikus eurázsiai zöldséggé a Duna medrében”. Az európai választási törvény veszélyes és könyörtelen dolog a politikusok számára, írják. Hozzátették: az emberek fogságban érzik magukat, és azt nyilatkozzák a kamerának, amint szabadon soha nem mondanának.


csupán a háború elítélésében őszinték. A kijevi portál szerint ezek a politikai vezetők visszavágynak az 1991-es évbe, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök is akarja.

A lap szerint Orbánék azt hangoztatják: „Látjátok, segítünk, amivel tudunk!”. Hangsúlyozzák:


Azt fejtegetik: a Biblia híres részénél, amely arról szól, hogy saját arcunkat tartsuk oda az ütéseknek, tovább kell olvasni: „Aki kér, annak adni kell, aki kölcsön kér, attól ne fordulj el. Ez azt jelenti, hogy bűn megakadályozni a küzdelmet folytatókat” – összegezte cikkét a day.kyiv.ua.


Na, így érdemes segíteni az ukránokon. Ki voltak tömve mindennel az elmúlt évtizedekben - illetve most is - egyengetve az EU és NATO útjuk sokszor leginkább szembeszélben stb. stb. Hát, ez a hála ...

Ezt a mindenkori külpolitikánknak észben kell tartani a jövőre vonatkozóan ...