Az Okhmatdyt Kórház
megosztotta az egyik család megmentésének történetét a Facebookon.
"Különféle lövedékek hangját halottuk, a ház megremegett a lövöldözéstől, az éjszakát vagy a pincében, vagy a folyosón töltöttük, mert a legrosszabb éjszaka kezdődött " - mondta Tatiana az orvosoknak.
Férjével és gyermekeivel együtt egy hónapnyi ágyúzás után evakuálták Csernyihivból.
Lakásukat a teljes körű orosz invázió első napjától tűz alá vették, de a család az utolsó napig nem akart elmenni.
Több mint két hétig nem volt a lakásban sem gáz, sem villany, sem víz, sem fűtés – az ételt az udvaron kellett elkészíteni.
"Sötét volt az alagsorban, csak egy lámpa, és nem volt étel…
Nagyon-nagyon keményen lőttek. Ijesztő volt” – emlékszik vissza az 5 éves Dima.
Édesanyja pedig elmagyarázza: nem merték elhagyni a várost, mert a legidősebb fia most a fegyveres erőknél védi a várost.
"A család menekülni kényszerült, amikor a város összes fő hídja megsemmisült. Már csak egy út volt hátra. Az oroszok egész nap nem hagyták abba a tüzelést.
"Amint a család átkelt a hídon, és egy időre kiszállt az autóból, újabb ellenséges támadás kezdődött " - mondta Okhmatdyt.
Az első lövedék egy közeli autót talált el, néhány méterre a családtól.
Az autóban szerencsére nem tartózkodtak emberek, de a szilánkok szétszóródtak.
"Együtt ölelkeztünk, elrejtettük a gyereket, és a földre vetettük magunkat. És a lövedékek felrobbantak. Az első lövedék mellénk csapódott be - 10 méterrel arrébb " -
mondja a családapa.
Mindenki megsérült: Tatiana, a férje, a kis Dmitrij, a legidősebb lánya és a barátja.
"Az autóhoz rohantam, láttam embereket a sebesültek körül, volt akiknek leszakadt a lába, láttam egy halott nőt " - emlékszik vissza Tatiana.
Ezután a megszállók több mint 20 lövedéket lőttek ki.
Valahányszor elkezdődött az ágyúzás, a család kiszállt az autóból és a földre vetette magát.
Végül alig sikerült elmenekülniük.
Az 5 éves Dmitrij súlyos lábsérülést szenvedett, de a fiú szerint nem érzett fájdalmat.
A szülők bekötözték a sérült lábát, és bevitték a legközelebbi helyi kórházba.
Most a csernyihivi lakosok családját az Okhmatdyt Kórház ortopédiai és traumatológiai osztályán gondozzák.
Túlélték. De a rehabilitáció még várat magára.
Лікарі розповіли, як сім'я з Чернігова тікала з міста під обстрілами окупантів.
life.pravda.com.ua