[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Az orosz csapatok több mint 70 embert, nőket és az egészségügyi személyzet tagjait hurcolták el egy mariupoli szülészetről - jelentette be szerdán az azovi-tengeri kikötőváros vezetősége Telegram-üzenetben.

A közlés szerint mind ez idáig összesen több mint 20 ezer mariupolit hurcoltak el akaratuk ellenére "távoli orosz városokba", az embereket az irataiktól is megfosztották.

A tájékoztatást független forrásokból nem lehet megerősíteni, mert a város február vége óta blokád alatt áll.

(Portfolio)

Ha nem vinnék ki őket, akkor gyilkosok lennének.
Ukrán propaganda. A város vezetése rég elhagyta Mariopolt. Oroszok kimentették a civileket.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ehez még annyit, hogy Szovejetes mennyiségű lőszer, hadianyag volt a Szu idejében Ukrajnában. De a tüzérségi eszközeikből amiket láttam mind szovjet eredetűek. Rengeteg minden gyártására magukban képesek pár területen pedig pl rakéta technologia ténlyeg az jók voltak. ld Yuzhmash és Yuzhnoye termékeit.
 
  • Tetszik
Reactions: Yoda

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113

Forditó dobta, kis segitség kellene a szláv nyelven járatos kollégáktól!!!​


A "kalmüki" rendőrség vezetője, Popov ezredes a megszállók, "Abroskin" oldalára állt.​

(ez Mariupol redőrfőnöke lenne, aki áltállt?) o_O

Fotó: Censor.NET Az ukrajnai háború

A donyecki rendőrség korábbi vezetője, Vjacseszlav Abroskin tábornok olyan információkat tett közzé, amelyek szerint a kalmüki rendőrkapitányság vezetője, Valentyin Popov rendőr ezredes a megszállók oldalára állt.
A Censor.NET szerint a Facebookon írt róla .
Azt mondta: "Amikor meghallom egy donyecki rendőr vezetéknevét, aki az orosz megszállók oldalára állt, először sértve, majd heves gyűlöletet érzek. Főleg, ha azt mondják, hogy ez a barom már az ellenőrzőpontnál áll és irányítja az emberek távozását. a városból mutat a rendfenntartó tisztekre, katonákra, feleségeikre és gyermekeikre, mint például a kalmüki rendőrkapitányság vezetője, Valentyin Popov rendőr ezredes.
Egyszer azt mondtam néhai barátjának, egy rendőr alezredesnek, hogy Valentin Popov lélekben nagyon gyenge. Meggyőzött az ellenkezőjéről, de az idő megmutatta, hogy nem csak lélekben gyenge, hanem áruló, szemétláda, aki a vezetőit ért sértéssel megszegte az élet egyszerű szabályait, az emberséget.
Mindenkinek, aki segít Mariupol lakosságának kijutni a bekerítésből, számolnia kell egy áruló jelenlétével az orosz megszállók ellenőrző pontján! Джерело: https://censor.net/ua/p3329705

Кальміуського azaz Komszomolszke, Doneck, Ukrajna, 87250 a cikkben írt település neve.​


de inkább Kramatorszk lehet az.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Кальміуського azaz Komszomolszke, Doneck, Ukrajna, 87250 a cikkben írt település neve.​

Nekem is ez jött ki. Csak annyi a bajom ezzel, hogy 1 ilyen települést találtam, de az a DNR területén volt eddig is.
Viszont Mariupolon belül északon, van egy hasonló nevű kerület.
Ezért nem értem.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
cIqWe6SslEw.jpg
 
W

Wilson

Guest
Az orosz hadsereg a cég komplexumait használja a kínai DJI quadcopterekkel felderítést végző ukrán drónkezelők megsemmisítésére.
Úgy tűnik, semmi rendkívüli, tekintve, hogy a kínaiak az orosz-ukrán háború 2014-es kezdete óta Putyin rezsimjét támogatják.
A 2022-es háborúban azonban úgy tűnik, hogy a kínaiak úgy döntöttek, hogy aktívan támogatják az agresszor Oroszországot.
Különböző források arról számoltak be, hogy a DJI blokkolja az ukrán AeroScope komplexumokat, miközben az Oroszország által megszerzettek továbbra is működnek, segítve a megszállókat az ukránok megölésében.

A kínai cég egyenesen megtagadja az ukrán kormány azon kérésének teljesítését, hogy az Ukrajna elleni háború végéig blokkolják az orosz csapatok által használt összes DJI-terméket. És természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne az ukránok készülékeinek működésének blokkolásához.
Eközben az ukrán önkéntesek továbbra is drónokat vásárolnak egy kínai gyártótól, és átadják azokat az ukrán fegyveres erők egységeinek.
Kinek az oldalán játszik a kínai quadcopter gyártó DJI, és hogyan tudják az ukrán kínai kvadrokopterek üzemeltetői csökkenteni a drónok használatának kockázatát?

Az orosz hadsereg támogatásának jelei a DJI részéről

Március 7-én Taras Troyak, a dróntulajdonosok összukrán szövetségének vezetője váratlanul bejelentette , hogy szinte az összes AeroScope létesítmény, amelyet a háború előtt szállítottak Ukrajnába, "furcsa módon" szinte mindenhol leállt, ahol használták, beleértve az atomerőműveket is. . Megszűnt az új eszközök csatlakoztatásának technikai lehetősége is.
Az AeroScope egy átfogó platform a helikopterek észlelésére, amely képes gyorsan azonosítani az UAV és a vezérlőpult közötti kommunikációs vonalakat, és valós idejű információkat gyűjt, mint például a repülés állapota, útvonalak és egyebek. A platform gyártója a kínai DJI cég.
Néhány nappal később Volodimir Szymanszkij ukrán programozó azt mondta , hogy az ukrán hadsereg szerint az ukrán operátorok AeroScope technológiája ki van kapcsolva.
Ilyen körülmények között az orosz hadsereg minden technikai lehetőséggel rendelkezik ahhoz, hogy nyomon kövesse az ukrán DJI drónkezelőket. Ugyanakkor az ukrán hadsereg nem tudja felügyelni ugyanazon cég orosz kvadrokopter-üzemeltetőit.
"Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb kínai drónokat gyártó cég titokban támogatja az orosz hadsereg akcióit Ukrajnában. Azáltal, hogy az oroszoknak hozzáférést biztosít minden technológiai képességéhez, és távolról leválasztja azokat az ukránok számára" - mondta a programozó.
Szymanski valószínűtlennek tartja, hogy ennek technikai problémák állhatnak. Különösen azoknak a híreknek a hátterében, amelyek szerint a DJI azt tervezi, hogy korlátozza vagy teljesen leállítja drónjainak szállítását Ukrajnába, és bekapcsolja a repüléstilalmi zónát hazánk felett – mondta.
Ezért a programozó azt javasolja, hogy a kínai DJI cég Ukrajnában gyártott helikoptereinek tulajdonosai ne frissítsenek szoftvert vagy firmware-t, tiltsák le a földrajzi helymeghatározást, és csak Ukrajnán kívül regisztrálják drónjaikat.

Az önkéntesek továbbra is tömegesen vásárolnak DJI quadcoptereket az ukrán hadsereg számára

Szymanski rámutat, hogy az oroszok 2016 óta támaszkodnak a DJI drónvezérlési technológiára, amikor elfoglalták Ukrajna donyecki és luhanszki régióinak egy részét. Amellett, hogy az oroszokat és proxyikat AeroScope technológiával látta el, a DJI azzal támogatta őket, hogy repülési tilalmat hoz létre az ukrán felhasználók számára.

Mi az AeroScope

Az AeroScope-ot a kínai DJI cég hozta létre, hogy biztosítsa a biztonságot a repülőterek, atomerőművek, börtönök, kormányzati szervek és a kritikus infrastruktúra területén.
Az AeroScope képes azonosítani a világ legnépszerűbb drónjait. A komplexum figyeli és elemzi a drónok elektronikus jeleit. A készülék akár 50 drón valós idejű nyomon követését teszi lehetővé, meghatározza felszállási helyét, magasságát, a repülőgép elhelyezkedését, irányát, sebességét, modelljét, sőt sorozatszámát is.
A DJI legalább három modellt fejlesztett ki az AeroScope-ból: AeroScope G-16; AeroScope G-8; és a DJI AeroScope Mobile. Az első kettő álló és hatótávolságú. A harmadik hordozható. A hordozható AeroScope Mobile komplexum körülbelül 10 ezer dollárba kerül, a G8 Stationary pedig 25 ezer dollár 150 ezer dollár között.

A helyhez kötött AeroScope G16 drónérzékelő rendszer megbízhatóan észleli a drónokat 32-48 km távolságból, kivételes körülmények között pedig akár 161 km-es távolságból is .
FORRÁS: TRENDFOOL.COM

A DJI Aeroscope rendszer helyhez kötött és hordozható radarjai jelentik a legnagyobb veszélyt az ukrán katonai hírszerzésre. Tarasz Troyak szerint március 15 - én a legerősebb álló rendszert, az AeroScope G-16-ot orosz csapatok telepítették Csernobilban.

Az AeroScope rendszer két fő elemből áll:
- Minden 2017 óta eladott DJI drón által automatikusan továbbított jel, amely meghatározza a drón kezelőjének pozícióját, magasságát, sebességét, irányát, sorozatszámát és helyét.
- Vevők, amelyek ezeket a jeleket akár 50 km távolságból is tudják fogadni.

David Kovar dróntörvényszéki szakértő szerint a DJI termékek csak azután aktiválódnak, miután a drón használója aláírja a licencszerződést, amely lehetővé teszi, hogy egy harmadik fél információt adjon át a drón használatára vonatkozóan az ügyfélnek.
A DJI hangsúlyozza, hogy ezeket az információkat titkosított formában továbbítják, és a visszafejtő hardvert elméletileg csak az arra jogosult ügyfeleknek adják el: a rendőrségnek és az állambiztonsági szolgálatoknak.

Kevesen tagadhatják azonban, hogy ez a szabály nem akadályozza az orosz hadsereget.

A DJI termékek orosz rakéták célpontjait jelzik

Tarasz Troyak és Volodimir Szymanszki jelentései nyomán Mikhajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter március 12-én levelet küldött Wang Tau DJI vezérigazgatónak, amelyben felszólította a vállalatot, hogy vessen véget minden oroszországi kapcsolatának és üzleti tevékenységének mindaddig, amíg meg nem szűnik Oroszország ukrajnai agressziója.

A miniszter külön felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok a DJI AeroScope rendszer 50 km-es hatótávolságú kiterjesztett változatát használják, amelyet Szíriából importálnak.

"Ukrajnában DJI-termékeket használnak arra, hogy saját rakétáikkal civileket öljenek meg" - mondta a tisztviselő.

Fedorov erre tekintettel arra kéri a DJI-t, hogy adjon tájékoztatást az ukrán kormánynak a cég Ukrajnában bejegyzett termékeiről, valamint:

✔ engedélyezze a fejlett DJI AeroScope funkciót az ukrán felhasználók számára;

✔ blokkolja az összes Ukrajnában működő, de más országokban vásárolt és aktivált DJI terméket;

✔ Letilt minden orosz nyelven vásárolt és aktivált DJI terméket Oroszországban, Szíriában és Libanonban.

A DJI kikapcsolta az AeroScope-ot Ukrajnában?

Fedorov miniszter levele a jelek szerint semmilyen hatással nem volt a kínai dróngyártókra és nyomkövető platformjaikra.

Válaszul a DJI megjegyezte, hogy a drónokban lehetetlen letiltani a repülési információk továbbítását a DJI AeroScope rendszer vevőinek. A kínaiak azt is állítják, hogy Ukrajnában semmilyen módon nem változtattak az AeroScope rendszer funkcionalitásán, "és sok ukrán AeroScope egység továbbra is működik".

"Minden állítás, amely szerint a DJI szándékosan hozta létre az AeroScope-ot, hogy segítsen egyes feleknek, vagy kárt okozzon másoknak, teljesen valótlan" - mondta Adam Lisberg, a DJI szóvivője a The Verge -nek .

Azt sugallja, hogy az ukrán AeroScope rendszereket áramszünet vagy az internet miatt állhatták le.
Lisberg azt is elmagyarázza, hogy a dróntulajdonosok nem kapcsolhatják ki az AeroScope jeleit. "Ez mind egy adatcsomagba van kódolva, amely ugyanannak az adatátvitelnek a része, amelyet a drónok vezérléséhez használ. Nem lehet kikapcsolni anélkül, hogy elveszítené az irányítást a drón felett" - tette hozzá.

 
W

Wilson

Guest

2.

A DJI elhagyja az orosz piacot?

A The Verge kérdésére, hogy a DJI leállította-e a termékek értékesítését Oroszországban vagy Ukrajnában, Adam Lisberg azt mondta, nem.
David Kovar szerint az AeroScope vevőkészülékek értékesítésének leállítása nem feltétlenül akadályozza meg az orosz hadsereget a DJI drónok nyomon követésében. Taras Troyak szerint Oroszországban már több száz AeroScope vevő található.
"Valószínűleg az állami szintű fegyveres erők is rájöttek, hogyan lehet megfejteni ezeket az információkat" - mondta Kovar.

Adam Lisberg, a DJI szóvivője azt is elmondta, hogy a cég nem hagyja el az orosz piacot, ahogy azt a világ minden tájáról több mint négyszáz vállalat tette . „A DJI 15 éve próbál távol maradni a geopolitikától” – mondta.

A DJI hangsúlyozza, hogy nem követi nyomon ügyfelei drónok repülési adatait.
2017-ben azonban egy Kevin Finisterre nevű hacker felfedezte, hogy a DJI nyilvánosan meghagyta felhőadatainak egy részét az Amazon AWS-en. Akkoriban az Ars Technica arról számolt be, hogy az adatok "kormányzati és katonai területekhez kapcsolódó fiókok repülési naplóit tartalmazták".
Ezt követően az amerikai hadsereg blokkolni kezdte a megvásárolt DJI drónokat.

Aknavető - vagy tüzérségi csapás valószínű az ukrán kvadrokopter-üzemeltető DJI ellen.
2020-ban Kevin Finisterre egy újabb adatot töltött fel, amely egy online térképet mutat be a drónok tevékenységéről szerte a világon. Saját drónjaik nyomon követése nélkül a DJI még elméletben sem tudna ilyen térképet készíteni.

Hogyan csapjuk be az AeroScope-ot

Tekintettel a DJI quadcopterek használatának valós kockázataira, Taras Troyak néhány olyan ajánlást ad , amelyek "megcsalják" az AeroScope komplexumot.
Ezért a kínai cég drónjainak használatakor a következőkre van szükség:
1. Kapcsolja ki a gps-t a mobileszközön, a wi-fi-n és a mobilinternetben. A legjobb, ha engedélyezi a "repülési módot".
2. Indítsa el a helikoptert biztonságos távolságban attól a helytől, ahonnan üzemeltetni kívánja.
3. A helikoptert a felszállás helyén kapcsolja be, ne az indítóhelyre szállítása közben.
4. A gyep használatának befejezése után a leszállóhelynek biztonságos távolságban kell lennie attól a helytől, ahonnan azt kezelték.
5. Leszállás után azonnal kapcsolja ki.
6. Működés közben először a vezérlőpult, majd a helikopter kapcsol be. A kikapcsolást fordított sorrendben kell végrehajtani - először a helikoptert, majd a távirányítót
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Luhanszk megyében lakónegyedet ért orosz tüzérségi találat

Az orosz erők nehéztüzérséggel lőtték a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében található Liszicsanszk várost szerda reggel, a támadás lakónegyedet ért – közölte a megyei közigazgatási hivatal vezetője a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

Szerhij Hajdaj arról tájékozatott, hogy több panelházban kiterjedt károk keletkeztek, a mentési munkálatok jelenleg is tartanak. Ukrán médiaforrások áldozatokról is hírt adtak, de pontos számukat még nem tudni.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Orosz rakéták taroltak le ipari létesítményeket Nyugat-Ukrajnában

Az Unian.net ukrán hírportál a nyugat-ukrajnai Hmelnickij régióban kedd éjjel három orosz rakéta becsapódásáról számolt be.
A lövegek ipari létesítményeket találtak el, amelyek azonnal lángba borultak, a tüzet szerda reggelre sikerült eloltani. Hmelnickij város polgármestere, Olekszandr Simcsisin megerősítette a támadásokat.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Árulással vádolják Izium város egyik képviselőjét
A Harkov megyei Izium városában a városi tanács vezető-helyettesen mutatta meg az orosz csapatoknak azt az ellenőrizetlen utat, ahol bejuthatnak a városba. Anatolij Fomicsevszkij, az Ellenzéki Platform az Életért képviselője.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Az orosz hadsereg a cég komplexumait használja a kínai DJI quadcopterekkel felderítést végző ukrán drónkezelők megsemmisítésére.
Úgy tűnik, semmi rendkívüli, tekintve, hogy a kínaiak az orosz-ukrán háború 2014-es kezdete óta Putyin rezsimjét támogatják.
A 2022-es háborúban azonban úgy tűnik, hogy a kínaiak úgy döntöttek, hogy aktívan támogatják az agresszor Oroszországot.
Különböző források arról számoltak be, hogy a DJI blokkolja az ukrán AeroScope komplexumokat, miközben az Oroszország által megszerzettek továbbra is működnek, segítve a megszállókat az ukránok megölésében.

A kínai cég egyenesen megtagadja az ukrán kormány azon kérésének teljesítését, hogy az Ukrajna elleni háború végéig blokkolják az orosz csapatok által használt összes DJI-terméket. És természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne az ukránok készülékeinek működésének blokkolásához.
Eközben az ukrán önkéntesek továbbra is drónokat vásárolnak egy kínai gyártótól, és átadják azokat az ukrán fegyveres erők egységeinek.
Kinek az oldalán játszik a kínai quadcopter gyártó DJI, és hogyan tudják az ukrán kínai kvadrokopterek üzemeltetői csökkenteni a drónok használatának kockázatát?

Az orosz hadsereg támogatásának jelei a DJI részéről

Március 7-én Taras Troyak, a dróntulajdonosok összukrán szövetségének vezetője váratlanul bejelentette , hogy szinte az összes AeroScope létesítmény, amelyet a háború előtt szállítottak Ukrajnába, "furcsa módon" szinte mindenhol leállt, ahol használták, beleértve az atomerőműveket is. . Megszűnt az új eszközök csatlakoztatásának technikai lehetősége is.

Néhány nappal később Volodimir Szymanszkij ukrán programozó azt mondta , hogy az ukrán hadsereg szerint az ukrán operátorok AeroScope technológiája ki van kapcsolva.

"Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb kínai drónokat gyártó cég titokban támogatja az orosz hadsereg akcióit Ukrajnában. Azáltal, hogy az oroszoknak hozzáférést biztosít minden technológiai képességéhez, és távolról leválasztja azokat az ukránok számára" - mondta a programozó.
Szymanski valószínűtlennek tartja, hogy ennek technikai problémák állhatnak. Különösen azoknak a híreknek a hátterében, amelyek szerint a DJI azt tervezi, hogy korlátozza vagy teljesen leállítja drónjainak szállítását Ukrajnába, és bekapcsolja a repüléstilalmi zónát hazánk felett – mondta.
Ezért a programozó azt javasolja, hogy a kínai DJI cég Ukrajnában gyártott helikoptereinek tulajdonosai ne frissítsenek szoftvert vagy firmware-t, tiltsák le a földrajzi helymeghatározást, és csak Ukrajnán kívül regisztrálják drónjaikat.

Az önkéntesek továbbra is tömegesen vásárolnak DJI quadcoptereket az ukrán hadsereg számára

Szymanski rámutat, hogy az oroszok 2016 óta támaszkodnak a DJI drónvezérlési technológiára, amikor elfoglalták Ukrajna donyecki és luhanszki régióinak egy részét. Amellett, hogy az oroszokat és proxyikat AeroScope technológiával látta el, a DJI azzal támogatta őket, hogy repülési tilalmat hoz létre az ukrán felhasználók számára.

Mi az AeroScope

Az AeroScope-ot a kínai DJI cég hozta létre, hogy biztosítsa a biztonságot a repülőterek, atomerőművek, börtönök, kormányzati szervek és a kritikus infrastruktúra területén.
Az AeroScope képes azonosítani a világ legnépszerűbb drónjait. A komplexum figyeli és elemzi a drónok elektronikus jeleit. A készülék akár 50 drón valós idejű nyomon követését teszi lehetővé, meghatározza felszállási helyét, magasságát, a repülőgép elhelyezkedését, irányát, sebességét, modelljét, sőt sorozatszámát is.
A DJI legalább három modellt fejlesztett ki az AeroScope-ból: AeroScope G-16; AeroScope G-8; és a DJI AeroScope Mobile. Az első kettő álló és hatótávolságú. A harmadik hordozható. A hordozható AeroScope Mobile komplexum körülbelül 10 ezer dollárba kerül, a G8 Stationary pedig 25 ezer dollár 150 ezer dollár között.

A helyhez kötött AeroScope G16 drónérzékelő rendszer megbízhatóan észleli a drónokat 32-48 km távolságból, kivételes körülmények között pedig akár 161 km-es távolságból is .
FORRÁS: TRENDFOOL.COM

A DJI Aeroscope rendszer helyhez kötött és hordozható radarjai jelentik a legnagyobb veszélyt az ukrán katonai hírszerzésre. Tarasz Troyak szerint március 15 - én a legerősebb álló rendszert, az AeroScope G-16-ot orosz csapatok telepítették Csernobilban.

Az AeroScope rendszer két fő elemből áll:
- Minden 2017 óta eladott DJI drón által automatikusan továbbított jel, amely meghatározza a drón kezelőjének pozícióját, magasságát, sebességét, irányát, sorozatszámát és helyét.
- Vevők, amelyek ezeket a jeleket akár 50 km távolságból is tudják fogadni.

David Kovar dróntörvényszéki szakértő szerint a DJI termékek csak azután aktiválódnak, miután a drón használója aláírja a licencszerződést, amely lehetővé teszi, hogy egy harmadik fél információt adjon át a drón használatára vonatkozóan az ügyfélnek.
A DJI hangsúlyozza, hogy ezeket az információkat titkosított formában továbbítják, és a visszafejtő hardvert elméletileg csak az arra jogosult ügyfeleknek adják el: a rendőrségnek és az állambiztonsági szolgálatoknak.

Kevesen tagadhatják azonban, hogy ez a szabály nem akadályozza az orosz hadsereget.

A DJI termékek orosz rakéták célpontjait jelzik

Tarasz Troyak és Volodimir Szymanszki jelentései nyomán Mikhajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter március 12-én levelet küldött Wang Tau DJI vezérigazgatónak, amelyben felszólította a vállalatot, hogy vessen véget minden oroszországi kapcsolatának és üzleti tevékenységének mindaddig, amíg meg nem szűnik Oroszország ukrajnai agressziója.

A miniszter külön felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok a DJI AeroScope rendszer 50 km-es hatótávolságú kiterjesztett változatát használják, amelyet Szíriából importálnak.

"Ukrajnában DJI-termékeket használnak arra, hogy saját rakétáikkal civileket öljenek meg" - mondta a tisztviselő.

Fedorov erre tekintettel arra kéri a DJI-t, hogy adjon tájékoztatást az ukrán kormánynak a cég Ukrajnában bejegyzett termékeiről, valamint:

✔ engedélyezze a fejlett DJI AeroScope funkciót az ukrán felhasználók számára;

✔ blokkolja az összes Ukrajnában működő, de más országokban vásárolt és aktivált DJI terméket;

✔ Letilt minden orosz nyelven vásárolt és aktivált DJI terméket Oroszországban, Szíriában és Libanonban.

A DJI kikapcsolta az AeroScope-ot Ukrajnában?

Fedorov miniszter levele a jelek szerint semmilyen hatással nem volt a kínai dróngyártókra és nyomkövető platformjaikra.

Válaszul a DJI megjegyezte, hogy a drónokban lehetetlen letiltani a repülési információk továbbítását a DJI AeroScope rendszer vevőinek. A kínaiak azt is állítják, hogy Ukrajnában semmilyen módon nem változtattak az AeroScope rendszer funkcionalitásán, "és sok ukrán AeroScope egység továbbra is működik".

"Minden állítás, amely szerint a DJI szándékosan hozta létre az AeroScope-ot, hogy segítsen egyes feleknek, vagy kárt okozzon másoknak, teljesen valótlan" - mondta Adam Lisberg, a DJI szóvivője a The Verge -nek .

Azt sugallja, hogy az ukrán AeroScope rendszereket áramszünet vagy az internet miatt állhatták le.
Lisberg azt is elmagyarázza, hogy a dróntulajdonosok nem kapcsolhatják ki az AeroScope jeleit. "Ez mind egy adatcsomagba van kódolva, amely ugyanannak az adatátvitelnek a része, amelyet a drónok vezérléséhez használ. Nem lehet kikapcsolni anélkül, hogy elveszítené az irányítást a drón felett" - tette hozzá.

Helyes.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93

Dačić: Szerbia készen áll arra, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások házigazdája legyen​


"Szerbia minden pillanatban készen áll arra, hogy legmagasabb szintű közvetítőként vegyen részt az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokon, amennyiben erre mindkét fél igényt tart, jelentette ki Ivica Dačić, a szerbiai képviselőház elnöke.

– Barátom, Sergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég újságírókkal beszélgetve pozitívan nyilatkozott erről, aminek én igazán örülök. Szerbia kész, hogy bármelyik pillanatban rendelkezésre bocsássa diplomáciai szolgáltatásait, a mindkét fél irányába fennálló baráti kapcsolatok jegyében, persze ha a felek szeretnének élni ezzel a lehetőséggel – nyilatkozta a házelnök az Izvesztyija orosz lapnak adott interjújában."

Teljes cikk:
https://szmsz.press/2022/03/30/daci...dD5K5vmUpd_QZQBatQBeWY87JGLzivoO7GwjbVvJEs0EY