Elkezdtek hazatérni Ukrajnából az első külföldi önkéntesek. Beszámolóik igazán cudar képet festenek az orosz-ukrán háború valóságáról.
Ha valaki most azt mondaná nekem, hogy Afganisztánba kell mennem [harcolni], azt kérdezném tőle, hogy miért akar engem vakációra küldeni?
– mondta egy ukrán haderőt segítő lengyel önkéntes a
Vice Newsnak, aki 6 hónapot töltött Afganisztánban 2012-ben.
„Sokkal több mindent láttam Ukrajnában az első három napomon, mint az egész afganisztáni tartózkodásom alatt” – mondta a lengyel veterán.
Az Adam nevű önkéntes arról is beszél, hogy
rengeteg külföldi harcos valószínűleg hazudott arról, hogy van katonai kiképzésük, sokan csak kalandot keresni mentek Ukrajnába.
Ez nagyjából megfelel annak a konklúziónak, melyet a kiszivárgott videók alapján mi is tettünk korábban:
Azoknak is, akiknek van katonai tapasztalatuk, rá kellett jönniük, hogy ez nem egy olyan jellegű háború, mint bármelyik másik, amelyet a közelmúltban vívott az emberiség
– mondta a Vice-nak egy másik, Amerikából érkezett, vietnami felmenőkkel rendelkező önkéntes, aki hírszerzőként kilenc hónapot töltött Afganisztánban.
Hieu Le, az amerikai önkéntes arról is beszélt, hogy a városi harcok maga a „pokol”, illetve hogy
az oroszoknak olyan sok páncélosuk van, hogy szó szerint bármelyik sarkon beléjük futhatott.
Kitért arra is, hogy az ukránok bűnözőknek is fegyvert adtak és rendesen
félt tőle, hogy az összecsapások során sajátjai lövik hátba.
Az önkéntesek beszéltek a halottakról, sérültekről, illetve a rengeteg külföldi önkéntes halálát okozó támadásról a Javoriv kiképzőbázison; ezeket a nagyon részletes, nagyon felkavaró sztorikat inkább nem közöljük, de fellelhetők a Vice cikkében.
Ukrajnában 2-3000 külföldi önkéntes harcolhat az ukrán kormányerők oldalán, az orosz haderő célzottan támadja kiképzőbázisaikat, laktanyáikat. Oroszország azt állítja: az elmúlt 2 hétben 600 külföldi önkéntest öltek meg. Ez a szám még akár reális is lehet, de nincs rá független forrásból bizonyíték.
Elkezdtek hazatérni Ukrajnából az első külföldi önkéntesek. Beszámolóik igazán cudar képet festenek az orosz-ukrán háború valóságáról.
www.portfolio.hu