[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 437
113
Ukrán weboldal, ahova minden elesett orosz katona képét feltöltik.
Vigyázat, 18+
https://russoldat.info/
Ha esetleg "Resource Limit reached" hibaüzenettel nem lenne elérhető, szorgos hoholok fenntartanak már az első naptól kezdve egy Google Drive mappát is.
Az az érdekes, hogy az utóbbi napokat végigpörgetve némileg redundáns a felhozatal. Illetve látványosan soknapos hullákat fotózgatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and hete
W

Wilson

Guest
Az "kijevi és csernyihivi irányú deeszkaláció" során az orosz fegyveres erők egy részét kivonják az Ukrajnával határos régiókból. Az orosz katonai konvojok videófelvételein többek között a 9K79 Tochka-U rakétarendszer indítói láthatók. Ezt a komplexumot hivatalosan 2019-ben (valójában 2021-ben) vonták ki a szolgálatból, de a katonai szükséglet miatt újra szolgálatba állították. Valószínűleg egy külön rakéta zászlóalj került vissza a hadosztály/dandár állományába.

002


Colonelcassad.....
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Sziasztok! Most beszéltem egy ismerősömmel személyesen. (Itt élnek már 10 éve, egy ukrán/német üzletembernek dolgozik Magyarországon az illető. Tegnap hozták át Kijevből a főnöke 250 ezer euros Mercedesét. Meg sok egyéb dolgát. Azt mondja , hogy minden fennakadás nélkül ment az út, ő maga nem ment el kijevig , háborús helyszíneket nem látott, de azt az elképesztő lelkesedést amivel hazajött, még nem nagyon tapasztaltam senkin aki nehéz helyzetben van. Azt mondja, hogy kint senkinek semmi kétsége affelől, hogy kiűzik az oroszokat mindenhonnan, és már az újáépítést tervezgetik sokan. Azt mondja, hogy sok emberrel találkozott, és nagyjából ezt a véleményt képviselték mindenhol. Meggyőződésük, hogy oroszország nem csak, hogy kiűzettetik, hanem szét is esik. Meglepő volt hallgatni.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Mi-8 csobbant, állítólag orosz (Z mindenesetre van rajta), állítólag Harkiv környékén.

FPHXKI5XIAM6PHO
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 437
113
Sziasztok! Most beszéltem egy ismerősömmel személyesen. (Itt élnek már 10 éve, egy ukrán/német üzletembernek dolgozik Magyarországon az illető. Tegnap hozták át Kijevből a főnöke 250 ezer euros Mercedesét. Meg sok egyéb dolgát. Azt mondja , hogy minden fennakadás nélkül ment az út, ő maga nem ment el kijevig , háborús helyszíneket nem látott, de azt az elképesztő lelkesedést amivel hazajött, még nem nagyon tapasztaltam senkin aki nehéz helyzetben van. Azt mondja, hogy kint senkinek semmi kétsége affelől, hogy kiűzik az oroszokat mindenhonnan, és már az újáépítést tervezgetik sokan. Azt mondja, hogy sok emberrel találkozott, és nagyjából ezt a véleményt képviselték mindenhol. Meggyőződésük, hogy oroszország nem csak, hogy kiűzettetik, hanem szét is esik. Meglepő volt hallgatni.
A remény hal meg utoljára.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Érdekes: az orosz fél ezt a kegyetlenséget nem teszi meg. Szerintem embertelen és gusztustalan halott emberek testét mutogatni, és szégyellje magát ez az oldal. Ukrán primitívizmus.
Nézd úgy, hogy ők védekeznek. Minden eszközzel meg akarják törni a támadó ellenség lelki erejét.
Komoly próbatétel egy társadalomnak egy hódító háború.

Az orosz viszont pont a hódítás, megszállás miatt nem tehet fel ilyen képeket, mert a megszállt területeken maga ellen hangolná a helyi lakosságot.

Vagy nem így van?
;)
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Elkezdtek hazatérni Ukrajnából az első külföldi önkéntesek. Beszámolóik igazán cudar képet festenek az orosz-ukrán háború valóságáról.
Ha valaki most azt mondaná nekem, hogy Afganisztánba kell mennem [harcolni], azt kérdezném tőle, hogy miért akar engem vakációra küldeni?

– mondta egy ukrán haderőt segítő lengyel önkéntes a Vice Newsnak, aki 6 hónapot töltött Afganisztánban 2012-ben.

„Sokkal több mindent láttam Ukrajnában az első három napomon, mint az egész afganisztáni tartózkodásom alatt” – mondta a lengyel veterán.

Az Adam nevű önkéntes arról is beszél, hogy rengeteg külföldi harcos valószínűleg hazudott arról, hogy van katonai kiképzésük, sokan csak kalandot keresni mentek Ukrajnába.

Ez nagyjából megfelel annak a konklúziónak, melyet a kiszivárgott videók alapján mi is tettünk korábban:
Azoknak is, akiknek van katonai tapasztalatuk, rá kellett jönniük, hogy ez nem egy olyan jellegű háború, mint bármelyik másik, amelyet a közelmúltban vívott az emberiség

– mondta a Vice-nak egy másik, Amerikából érkezett, vietnami felmenőkkel rendelkező önkéntes, aki hírszerzőként kilenc hónapot töltött Afganisztánban.

Hieu Le, az amerikai önkéntes arról is beszélt, hogy a városi harcok maga a „pokol”, illetve hogy az oroszoknak olyan sok páncélosuk van, hogy szó szerint bármelyik sarkon beléjük futhatott.

Kitért arra is, hogy az ukránok bűnözőknek is fegyvert adtak és rendesen félt tőle, hogy az összecsapások során sajátjai lövik hátba.

Az önkéntesek beszéltek a halottakról, sérültekről, illetve a rengeteg külföldi önkéntes halálát okozó támadásról a Javoriv kiképzőbázison; ezeket a nagyon részletes, nagyon felkavaró sztorikat inkább nem közöljük, de fellelhetők a Vice cikkében.

Ukrajnában 2-3000 külföldi önkéntes harcolhat az ukrán kormányerők oldalán, az orosz haderő célzottan támadja kiképzőbázisaikat, laktanyáikat. Oroszország azt állítja: az elmúlt 2 hétben 600 külföldi önkéntest öltek meg. Ez a szám még akár reális is lehet, de nincs rá független forrásból bizonyíték.

Sokkal többmindent látott mint Afganisztánban!

Ez a lengyel veterángyerek ez ki b+? Ez egy igazi Napóleon esetleg Rommel vagy Zsukov reinkarnációja!! Azonnal ki kell nevezni a teljes lengyel hadsereg élére!:hadonaszos:

Én pl. nem is gondoltam álmomban sem soha erre, hogy az afgán kecskepásztorok között b.szni a rezet zsolddért teljes támogatás mellett könyebb lehet mint az orosz hadsereg teljes nehézfegyverzetben kalibr és hiperszónikus rakétákkal, műholdas támogatással, tízezernyi páncélossal, TOS-al, légierővel és légifölénnyel (!) ... igaz elég ügyesen kreatívkodnak improvizált robbanószerkezeteket de nem emlékszem pontosan, hogy THERMOBARIKUS robbanást is tudtak volna produkálni (kivéve ha éppen lakodalmat tartottak és ők voltak a "fogadó" fél)
Fiam! Büszkék vagyunk rád és...ha már igy kiokosodtál a szomszédban...esetleg elmesélhetnéd a kormányodnak is és megoszthatnád velük a konzekvenciákat amiket levontál!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Na szakértők... :) (bocs) Ukrainszkij tank Volnovakhában kiállt a mezőre azt pukk...csak sztem volt botorság? :)
hát nem! a múltkori orosz tankos vidónál írtam, hogy nagyon jól tolják a srácok azt így kell, persze voltak akik szerint vicces volt.... Kigurult a sarokra, lőtt párat és azonnal tipli takarásba. Egy nem elsővonalas tank erre szuper, hogy támogató tüzet adjon. Ezen a videón meg egy COD-on nevelkedett személyzetet látunk Ők úgy gondolták kiállnak a semmi közepére és majd onnan fognak operálni. Láthatóan kirobbanó siker az elképzelés :D
 
W

Wilson

Guest
A Metinvest elkezdte páncélacél gyártását testpáncélhoz

2022. március 30Test páncél. Fotó: Metinvest

A Metinvest elkezdte acél gyártását testpáncélhoz......​

Az ukrán Metinvest cég acélt fog gyártani páncélzathoz.

Erről a Militarny számolt be a Metinvestre hivatkozva .
A Metinvest már elsajátította a páncéllemezek gyártását.

Március 30-ig 2000 ilyen tábla készült a honvédség, a terrorvédelem és az országos rendőrség számára.
Emellett a városok védelmére a cég mintegy 40 ezer tankelhárító sündisznót és több mint 10 ezer kerekes járművek elleni szegecses láncot gyártott.
Metinvest Társaság
Metinvest Társaság
A védőket olyan partnerek is segítik, akiknek a Metinvest átadja fémét. A cég külföldön is vásárol, és sisakokat, elsősegélynyújtó készleteket és golyóálló mellényeket szállít Ukrajnába.
A Metinvest szakértői az acél kiválasztásával és védő tulajdonságaival kapcsolatban is adnak néhány tanácsot.

Testpáncél gyártására alkalmas acélminőségek tisztázása a védelem vastagsági és súlyhatárának figyelembevételével.

Az első prioritás​

Kész ballisztikus márkák 5-7 mm vastagságban: SSAB - Armox 600T, Armox Advanced, Armox 600; Miilux - Miilux Protection 600 (Miilux); ThyssenKrupp – Secure 600; SWEBOR -Swebor Armor™ 560, Swebor Armor™ 600; Titus Steel: Dynamic Armor 600; AM Industeel: Mars 600, Mars 650 és analógjaik.

A második prioritás​

Kész ballisztikus márkák 6-8 mm vastagságban: SSAB - Armox 500T, Hardox 500, XAR 500; Thyssen - XAR 500, Miilux - Miilux 500; SWEBOR - Swebor Armor™ 500, Swebor Armor™ 550; Titus Steel – Dynamic Armor 500; AM Industeel - Mars 500 és analógjaik.

A harmadik prioritás​

Olyan acélok, amelyek hőkezelést igényelnek (edzés alacsony megeresztéssel), hogy 6-8 mm vastagságban a megfelelő tulajdonságokat biztosítsanak:
Táblázat a Metinvesttől
Táblázat a Metinvesttől
Az összes többi márka nem biztosítja a szükséges védőkészletet korlátozott vastagság mellett (szakértők szerint maximum 7 mm alkalmas a viselésre, 8 mm - kivételes esetek).

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Sziasztok! Most beszéltem egy ismerősömmel személyesen. (Itt élnek már 10 éve, egy ukrán/német üzletembernek dolgozik Magyarországon az illető. Tegnap hozták át Kijevből a főnöke 250 ezer euros Mercedesét. Meg sok egyéb dolgát. Azt mondja , hogy minden fennakadás nélkül ment az út, ő maga nem ment el kijevig , háborús helyszíneket nem látott, de azt az elképesztő lelkesedést amivel hazajött, még nem nagyon tapasztaltam senkin aki nehéz helyzetben van. Azt mondja, hogy kint senkinek semmi kétsége affelől, hogy kiűzik az oroszokat mindenhonnan, és már az újáépítést tervezgetik sokan. Azt mondja, hogy sok emberrel találkozott, és nagyjából ezt a véleményt képviselték mindenhol. Meggyőződésük, hogy oroszország nem csak, hogy kiűzettetik, hanem szét is esik. Meglepő volt hallgatni.
Talán nem tévedek túl sokat, ha azt mondom, hogy ezt a propagandagépezetet, amivel az ukránok dolgoznak, a legmagasabb szinten tervezték meg, valószínűleg az egész közvetlen USA irányítás alatt fut.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 617
113
Elkezdtek hazatérni Ukrajnából az első külföldi önkéntesek. Beszámolóik igazán cudar képet festenek az orosz-ukrán háború valóságáról.
Ha valaki most azt mondaná nekem, hogy Afganisztánba kell mennem [harcolni], azt kérdezném tőle, hogy miért akar engem vakációra küldeni?

– mondta egy ukrán haderőt segítő lengyel önkéntes a Vice Newsnak, aki 6 hónapot töltött Afganisztánban 2012-ben.

„Sokkal több mindent láttam Ukrajnában az első három napomon, mint az egész afganisztáni tartózkodásom alatt” – mondta a lengyel veterán.

Az Adam nevű önkéntes arról is beszél, hogy rengeteg külföldi harcos valószínűleg hazudott arról, hogy van katonai kiképzésük, sokan csak kalandot keresni mentek Ukrajnába.

Ez nagyjából megfelel annak a konklúziónak, melyet a kiszivárgott videók alapján mi is tettünk korábban:
Azoknak is, akiknek van katonai tapasztalatuk, rá kellett jönniük, hogy ez nem egy olyan jellegű háború, mint bármelyik másik, amelyet a közelmúltban vívott az emberiség

– mondta a Vice-nak egy másik, Amerikából érkezett, vietnami felmenőkkel rendelkező önkéntes, aki hírszerzőként kilenc hónapot töltött Afganisztánban.

Hieu Le, az amerikai önkéntes arról is beszélt, hogy a városi harcok maga a „pokol”, illetve hogy az oroszoknak olyan sok páncélosuk van, hogy szó szerint bármelyik sarkon beléjük futhatott.

Kitért arra is, hogy az ukránok bűnözőknek is fegyvert adtak és rendesen félt tőle, hogy az összecsapások során sajátjai lövik hátba.

Az önkéntesek beszéltek a halottakról, sérültekről, illetve a rengeteg külföldi önkéntes halálát okozó támadásról a Javoriv kiképzőbázison; ezeket a nagyon részletes, nagyon felkavaró sztorikat inkább nem közöljük, de fellelhetők a Vice cikkében.

Ukrajnában 2-3000 külföldi önkéntes harcolhat az ukrán kormányerők oldalán, az orosz haderő célzottan támadja kiképzőbázisaikat, laktanyáikat. Oroszország azt állítja: az elmúlt 2 hétben 600 külföldi önkéntest öltek meg. Ez a szám még akár reális is lehet, de nincs rá független forrásból bizonyíték.

A lengyel faszi miért ment haza? Most amikor tehet valamit az oroszok ellen, amikor a hazája is csörteti a kardot az orosz gáz, olaj stb... ellen. Ja, hogy a hazája is csörteti a kardot de vételezi még a gázt, olajat...