[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 958
82 065
113
Az egyik helikopter lezuhanásának helyszíne ma a Mariupol melletti Rybatskoe faluban. A fotó alapján agépnek sikerült felszednie a sebesültet, majd lelőtték.

_1ORilUxKsc.jpg



Basurin(DNR katonai szóvivője) ma reggeli nyilatkozata szerint két ukrán helikoptert lőttek le, amelyek az Azovosok kimentésével próbálkoztak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
baj van a te fejedben, mert ez pont hogy a nagykönyv szerint ugyanolyan fogolykínzás.

tehát a külső szemlélő szemében ez egyenértékű azzal.

az engem holt nem érdekel, hogy ki mi, de se nem lővünk a fogolyra, se nem verjük a genfo konvenció szerint.

az ukránok az oroszok parádéztatásával ugyanúgy megszegik ezeket a nagyjátlszabályokat.

de az orosz a roszz, tehát amit az orosz csinál, az kétszeresen esik most latba.

tudod, kettős mérce. ami nálad is megvan, kentaurikám :)
Hát ha szerinted egy comblövés egyenlő egy sallerrel, akkor javasolnak egy személyes talit, Te adhatsz egy sallert és kapsz egy comblövést! Rendben?
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 425
3 741
113
Ezt a teóriát minden további nélkül el tudom hinni. Látványosan félgőzzel indult meg ez a hadművelet.
Elméletileg most, hogy Mariupolból meg Kijev alól is tudnak csapatokat felszabadítani, változhat a kép.

De az is biztos, hogy az ukránok már hetek óta nem tudnak semmilyen érdemi légi támogatást adni az egységeiknek, tehát talán az kijelenthető, hogy a légierejük cselekvésképtelen.

Szerintem az ukránok helyzete az 1999-es szerb helyzethez hasonlítható.
Elvesztették a légi fölényt, így csak hébe-hóba tudnak hit&run típusú támadásokat indítani földről és levegőben.
Alapvetően vszeg jól rejtik a technikát, és néha előhúzzák ütni vele egyet, ami aztán vagy bejön, vagy nem.

Aki azt kérdezi, hogyan lehet még az ukriknak ehhez ép technikája, attól visszakérdeznék, hogy Szerbiának mennyi légvédelmi rakétája és vadászgépe maradt 1999 nyarára? Mert hogy nekik is maradt, pedig ott sokkal durvább volt a légi fölény, és Szerbia sokkal kisebb területileg, könnyebb lefogni.
A repülőket és a SAM technikát elég jól el lehet rejteni a földön, amíg nincsenek bekapcsolva, nem könnyű a felderítésük. Ez nem Irak, ahol a sivatag nem nyújt semmi fedezéket.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
372
2 464
93
/tomippo már berakta, bocs az ismétlésért/
Az lehet, de a felvétel nem ott készült, hanem a város szélén, egy gabonatárolónál.
A két létesítmény egymáshoz közelebbi széle között van nagyjából 5 km légvonalban.
Piros nyíllal jelölve a létesítmény, kékkel keretezve Azovstal.
45454787.jpg

Pontosabban:
Megint a piros nyíl jelöli a videó készítésének helyét a létesítményen belül.
4578755454787.jpg
Ez már több napos történet sztem jól emlékszem.A hétvége kb.Akkor is azon ment vita hogy a város szélén vannak csak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 958
82 065
113
„A helyi khivek az azovi nácik önkéntes segítői.
Hivi (németül: Hilfswilliger, aki segíteni akar; Ost-Hilfswilligen) a Wehrmacht önkéntes asszisztensei, akiket a Szovjetunió megszállt területein a helyi lakosságból toboroztak. Kezdetben segédegységekben és alegységekben szolgáltak szerelőként, kocsisként, rakodóként, sapperként, rendőrként, temetkezési és mentőcsapatokban, lőszert szállítottak a frontvonalra stb. Később a khiveket elkezdték közvetlenül részt venni az ellenségeskedésekben, katonai műveletekben. és az úgynevezett "büntető" akciókban.

T39qaMPnwNQ.jpg

tfWEYN8Ki4I.jpg

ZTXFlWmA5mU.jpg

mEd61MrS8ME.jpg
 
W

Wilson

Guest
Ljudmilla Gyeniszova (Lyudmila Denisova, a Rada emberi jogokért felelős biztosa) tegnap büfizett egyet Brüsszelben:
"Egy olyan vád sem igazolódott be, mely szerint Ukrajna orosz hadifoglyokkal kegyetlenkedett volna az orosz invázió alatt. Minden ilyen témájú hír az agresszor oldaláról csak a közvélemény manipulációját célozza."
Nem beszélt a térden lövős videóban szereplő orosz katonákról.....Úgyhogy annak az ukrán vizsgálatnak az eredményét szerintem érdemes még megvárni.....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 507
19 967
113
nincs jobb vagy rosszabb fogolykínzás, az ugyanolyan a jog szerint.

utálom a jogot, de egyenlőségjelet teszek ezek közé az atrocitások közé.

mert aki megadja magát, azt nem bántjuk, sem puszta kézzel, sem puskával.

mert az szadizmus, akármelyik fél is csinálja.
Szerintem cinizmus egyenlőség jelet tenni a lábonlövés/kivéreztetés és egy pofon közé. Persze a törvény bünteti mindkettőt, de azért az ítélet közel sem lesz azonos!
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
372
2 464
93
Lehet, hogy ők nem az "amerikai háborúkat" vették mintának.j

.
.
Ha az amerikai haborukat veszem mintanak, akkor 1 honappal az akcio kezdete utan azert mar lehetne ott tartani, hogy ukran S-300 mar nincs bevethetö allapotban.
Ja hát ha pl a szerbeket is az Usa trenirozza meg pumpálja fegyverekkel évekig meg a légicsapások alatt ellátja hirszerzési adatokkal biztos tovább húzták volna
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 958
82 065
113
Mariupol repülőtér.
A "Könyvtár" börtön, ahol az SBU, az Ukrán Fegyveres Erők katonai hírszerzése, az "Azov" nemzeti zászlóaljak orosz emberek százait kínozták meg, akik közül sokat kínoztak halálra.

A repülőtér területén a DPR Legfőbb Ügyészsége nyomozást folytatott a hírhedt földalatti börtön élő foglyaival, ahol „könyveknek” nevezték őket.

A kínzásról és az embertelen bánásmódról szóló tanúvallomások megdöbbentőek.

Válasz arra a kérdésre, hogy szükség van-e speciális műveletre, ha valaki még nem értette.

 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
A „Kelet” hadműveleti és taktikai csoport arról számolt be , hogy a tegnapi harcok során ukrán katonák megölték az Oroszországi Föderáció 7. katonai bázisának egységeinek katonáit, amely az el nem ismert, abház köztársaságban található.


200-1.jpg

1-6-768x363.jpg

2-5-768x363.jpg

BTR.jpg



Hmm érdekes, olyan mintha aknára vagy valami hasonló csúnya dologra futottak volna vagy legalábbis közel robbant mellettük nem ?
A feje tetején álló BTR képnél, alul ami látszódik az hasonló üregnek tűnik, mint amit az akna szokott csinálni.
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 240
33 154
113
Mivan? Mivan? Mivan?

A Lengyelország iránti szövetségesi kötelezettségeket teljesítve Franciaország és Nagy-Britannia szeptember 3-án hadat üzentek Németországnak.
Aztán mit is csináltak ezek évekig? Nagy az agymosás úgy látom. Mit hova vonultatok ti be? Berlinbe? Max marha vagonba vagy aztán évek múlva túristaként.
Mi a f...t tanítanak nektek ott de te jézusom.

Berlint 1945. Május 8.-án a Szovjetek vették be nem a Lengyelek! A Reichstagon nem a Lengyel hanem a Szovjet vörös zászló lobogott!

Az 1. Lengyel Hadsereg a VH-val együtt vonult be Berlinbe. Igaz, ők a kommunista kollboránsok voltak. Az 1. Kosciuszko gyaloghadosztály a kancellária és a Reichstag elfoglalásánál is ott volt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 704
113
Újabb azovos igazolványgyűjtemény. Ebben is van hohol (úgy értem, aki tényleg úgy néz ki!).
Nagyon szíltyímes, hogy ilyen menő neveket választanak maguknak. A 104es például "Korszár"!
aNGFSeNh_o.jpg
a tegnapi után, ahol egymás után jöttek az azonosítószámok, meg uaz a kiállítása mindegyiknél... háááát :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 958
82 065
113
A Donyecki Népköztársaság hatóságai a helyi lakosság bevonását tervezik a lerombolt városok helyreállításába. Ezt Denis Pushilin, a DPR vezetője jelentette be kedden Donyeckben, a külföldi és orosz újságíróknak tartott sajtótájékoztatón. Megjegyezte, hogy a DPR területén ideiglenes munkahelyeket hoznak létre az ellenségeskedés során megsemmisült épületek felgyorsított lebontására. Szerinte mindenki jelentkezhet majd a munkaügyi központokba, aki ilyen munkára szeretne felvenni. A fő feladat a megsemmisült lakások és egyéb tárgyak elemzése lesz. "Azok az emberek, akik szeretnének dolgozni. Fizetett alapon vesznek részt saját városuk helyreállítási munkálataiban. A béreket havi harminckétezer rubel körüli összegben fizetik ki" - mondta Pushilin. Emlékezzünk vissza, Puszilin korábban az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokról szólva azt mondta, hogy a válság megoldásához folytatni kell azokat, de eddig csak rendkívül kétségesnek nevezhető az eredmény. Elmondása szerint a köztársaság hatóságai az elmúlt hét évben az ukrán féllel folytatott tárgyalásokat szorgalmazták, amelyek nem vezettek semmire. Pushilin úgy véli, hogy most még a nyugati országok sem tudják befolyásolni ezt a helyzetet, mert a gyakorlatban...

 
W

Wilson

Guest
Hmm érdekes, olyan mintha aknára vagy valami hasonló csúnya dologra futottak volna vagy legalábbis közel robbant mellettük nem ?
A feje tetején álló BTR képnél, alul ami látszódik az hasonló üregnek tűnik, mint amit az akna szokott csinálni.
Én inkább tüzérségi tűznek nézem, ha akna vagy bármi más robbant volna alatta akkor a BTR kerekei és a futóműve szanaszéjjel repült volna, ez pedig gyakorlatilag sértetlen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 123
67 062
113
Mariopol, Olasz utca 93

HzSlCelukeo.jpg


18+

rutube. ru na errol meg nem hallottam. Ha filmeznek akkor tiszta az a resz 2-300m korzetben.
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 033
113
Azért nem érted, mert rossz az adatod.
1. Lengyelországot nem dobta senki sehova, nem lett nyugatra tolva, ahogy Magyarországon sokan hiszik. Ezt a szocialisták tanitották, nem igaz. Lengyelországnak 3 határát: az északit, a nyugatit es a délit a lengyel hadsereg jelölte ki, pont ott ahol akarta. Csak a keleti hatarnál kellett alkudoznunk, az oroszokkal, azt lengyel és orosz politikusok jelölték ki: nem is jo, de nem is rossz. A keleten elvesztett területek csak annyira fontosak nekünk mint nektek Horvátország: csak egy nagyon kicsit. Nem Erdély.
2. A szövetsegeseink sosem árultak el minket. Azt csak a szocialisták tanitották, ma a liberálisok terjesztik. Mi egy folyamatot látunk: Hitler megtámadta Austriát, senki sem segitett nekik. Aztán a cseheket, senki sem segitett nekik. Aztan minket es a szövetségeseink segitettek nekünk. 2 hét múlva a németek szövetsegesei az oroszok hátbatámadtak minket, igy nekünk 5 évbe telt mire elértük Berlint, de elértük. Végig együttmüködtünk az angolokkal, amerikaval. A RAF adta a pilotáinknak a gépeket, a kikötöket a hajóinknak, mindent. Majd miután győztünk a németek felett, jöttek volna az oroszok. De arra mar nem volt senkinek sem ereje (angoloknak sem, franciaknak sem, nekünk sem) hogy csak fegyverrel verjük le őket is. Ezért a harc 3 fronton történt: gazdasági, kulturális és katonai. Angliában képzett katonáink meg a 60-as években is öltek komunistákat Lengyelországban, de egyre kevesebbet tudtunk. A 70-es években csak kulturalis (II. János Pál papa!) es gazdasagi fronton ment a harc, de vegig kaptuk a támogatást nyugatrol, pénzt, diplomáciat, ebben az időben a Lengyel Katolikus Egyház képviselte nyugaton Lengyelországot, mert Varsóban az oroszok voltak hatalmon. A 80-as években megint jöttek a fegyverek: a komunista párt központjait felgyujtották, rendőröket megöltek. De ekkor még nem győztünk. Majd 89-tol mennek el az oroszok. Ekkor fejeződött be a harc. Szövetségeseink végig támogattak minket, ahogy mi is mindig támogatjuk őket, minden esetben.
.
.
Itt rengeteg a tevedes, nagy a kavarodas.
.
Ausztriaba a nemetek csak bevonultak, kb puskalöves nelkul, a helyi lakossag nagy reszenek egyetertese mellett. Erdemi ellenallo mozgalom kesöbb se volt.
Csehszlovakiat a nemetek, az olaszok es a "szövetsegesek" Munchenben szo szerint felosztottak targyaloasztal mellett.
Titeket a nemet tamadas utan az angolok es a franciak csak latszatbol vedtek egy haduzenettel, de semmit nem csinaltak, es ha Hitler leallt volna a lengyel hadjarat utan, a szövetsegeseitek egy idö utan siman lenyeltek volna, hogy ti megszuntetek.
Ti nem ertetek el Berlint, a lengyelek semmit se ertetek el. Berlint az oroszok ertek el, miutan a varos szeleröl vegigneztek a varsoi gettolazadas nemet levereset.
A nemetek felett se gyöztetek, maximum örultök annak, hogy masok gyöztek a nemetek felett.
A 70-80-as evekben nem volt ott olyan nagy harc, maximum a lelketeknek könnyebb azt hinni, hogy olyan nagyon fegyverrel harcoltatok az oroszok ellen. Fegyverrel 56-ban Budapesten harcoltak az oroszok ellen, esetleg 68 Csehszlovakia meg komolyanvehetö dolog. Ti a 80-as evekben kispolszkikba zsufolodva jartatok a gazdagabb KGST orszagokat, pl Magyarorszagot, es toltatok azt, amit azota a kinai piacok csinalnak.
.
Viszont erdekes latni, hogy tanitjak a lengyelek a törtenelmet maguknak, es ket megszallasbol hogy hozzak ki, hogy 40 ev harc aran ök nyertek mindenki felett. :) :) :) Amit lerital fent, az klasszikus törtenelemhamisitas, de minimum sulyos önbecsapas. Az egesz szöveged olyan, mint amikor az ovodaban a kissractol elveszik a labdat a nagyobbak es elmennek, majd a kisgyerek mergeben ujra es ujra lejatssza fejben az egeszet, es a vegen mar ugy erzi, hogy tulajdonkeppen ö gyözött, mert egy labda aran elkergette a nagyobbakat. :) :)
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
.
.
Ha az amerikai haborukat veszem mintanak, akkor 1 honappal az akcio kezdete utan azert mar lehetne ott tartani, hogy ukran S-300 mar nincs bevethetö allapotban.
Gondolod, hogy az oroszok nem tudták volna agyon bombázni Ukrajknát? Az ukránokénál kevesebb katonával, negyed gözzel, hátra tett kézzel harcolnak. Nem az a cél, hogy a földdel egyenlővé tegyék Ukrajnát.